Ά. Μαραγκού: Δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε λίγους να ξεφτιλίζουν έναν ολάκερο λαό

«Το καθήκον», αυτό την έσπρωξε, όπως λέει, να κατέλθει ως υποψήφια βουλεύτρια για τη Λευκωσία, με την νεοσύστατη πρωτοβουλία «Αμμόχωστος για την Κύπρο». Η αρχαιολόγος, ιστορικός και συγγραφέας Άννα Μαραγκού θέλει όπως αναφέρει να κάνει ότι μπορεί για να είναι σίγουρη «ότι τα δικά μου παιδιά και τα παιδιά και εγγόνια όλου το κόσμου θα ζήσουν σε μια δίκαιη, κοσμική κοινωνία χωρίς διαφθορά και ιδιαίτερα με ασφάλεια σε μια επανενωμένη Κύπρο».

Σε συνέντευξή της στον REPORTER, με αφορμή την εξαγγελθείσα υποψηφιότητά της, η κ. Μαραγκού αναφέρεται στις επιδιώξεις και τις προτεραιότητες της πρωτοβουλίας «Αμμόχωστος για την Κύπρο», στο Κυπριακό ενόψει πενταμερούς, καθώς και στις υποθέσεις διαφθοράς που ταλανίζουν τον τόπο.

«Κάτι πρέπει να γίνει και δεν πρέπει να επιτρέπουμε στους λίγους να αμαυρώνουν και να ξεφτιλίζουν έναν ολάκερο λαό. Καιρός για αλλαγή, καιρός για έλεγχο και κράτος δικαίου. Στο κοινοβούλιό μας, ας εισέλθουν άτομα με «καθαρά χέρια» και όραμα για τον τόπο για όλους τους τομείς, όχι μόνον και αποκλειστικά την ανάπτυξη, όπως εκείνοι την εννοούν», υπέδειξε σημειώνοντας πως ο τόπος μας μπορεί να ευημερήσει αν απελευθερωθεί από τα πάθη και τα λάθη του παρελθόντος.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Άννας Μαργκού

Γιατί λάβατε απόφαση να διεκδικήσετε εκλογή σας στη Βουλή με την  πρωτοβουλία «Αμμόχωστος για την Κύπρο»;

Γιατί ως ενεργός και υπεύθυνος πολίτης που γνοιάζεται για τα κοινά, θεωρώ ότι είναι καθήκον μου να κάνω ότι μπορώ για να είμαι σίγουρη ότι τα δικά μου παιδιά και τα παιδιά και εγγόνια όλου το κόσμου θα ζήσουν σε μια δίκαιη, κοσμική κοινωνία χωρίς διαφθορά και ιδιαίτερα με ασφάλεια σε μια επανενωμένη Κύπρο. 

Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες της πρωτοβουλίας «Αμμόχωστος για την Κύπρο»; Αφορούν αποκλειστικά σε δράσεις για την Αμμόχωστο;»

Οι προτεραιότητες της Πρωτοβουλίας, σαφώς και δεν αφορούν δράσεις μόνο για την Αμμόχωστο. Επειδή με την άφιξη του κ. Ερντογάν είδαμε «ιδίοις όμμασι» την απειλή και τον όλεθρο να έρχεται όχι μόνον για την Αμμόχωστο, αλλά για την υπόλοιπη Κύπρο, σηκωθήκαμε από τους καναπέδες, θυμωμένοι αλλά και αποφασισμένοι να δουλέψουμε για να ενωθεί και πάλι η πατρίδα μας. Βασική προτεραιότητα και λάβαρο της προσπάθειάς μας, είναι η επανένωση του τόπου μας, με Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Μια λύση που έχει γίνει αποδεκτή από όλους τους προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τη διεθνή κοινότητα. Η λύση του Κυπριακού προβλήματος θα επιφέρει ασφάλεια και ηρεμία στον τόπο, θα επιφέρει λύσεις σε όλους τους τομείς που μας ταλανίζουν, στο προσφυγικό, στην οικονομία, στη διαφθορά,  στον πολιτισμό, στην παιδεία…θα μας βοηθήσει να δούμε ένα μέλλον προοπτικής για τον τόπο μας, να γίνουμε επιτέλους ένα «κανονικό» κράτος, όπως είπε και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι επιλογές της πρωτοβουλίας ως προς τους ψηφοφόρους, δεν περιορίζονται μόνο στην επαρχία Αμμοχώστου. Πώς επιλέχθηκαν αυτοί που θα απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο; 

Παρά τη θέλησή μας να παραμείνουμε ένα ανεξάρτητο σώμα αναγκαστήκαμε να γίνουμε κόμμα όπως το θέλει ο νόμος για να έχουμε δικαίωμα στη δεύτερη και την τρίτη κατανομή. Έχουμε ένα παγκύπριο ψηφοδέλτιο με ανθρώπους που πιστεύουν στις αρχές και τα πιστεύω μας. Οι υποψήφιοι είναι άνθρωποι που γνοιάζονται για τον τόπο, βιώνουν τα καθημερινά προβλήματα, πολλοί είναι ειδικοί στα θέματά τους, στην υγεία, στην παιδεία, στην οικονομία, τον πολιτισμό, το κυριότερο όμως και αυτό που κάνει την Πρωτοβουλία να διαφέρει είναι ότι στα ψηφοδέλτιά μας βρίσκεται η νέα γενιά του τόπου, αυτή που θα παραλάβει τα ηνία. Οι νέοι της Πρωτοβουλίας σχεδίασαν το πρόγραμμα μας, σε συνεργασία βέβαια μαζί μας. Κατέγραψαν τις προγραμματικές μας θέσεις ανταποκρινόμενοι στην πρόκληση μας, σε ποια Κύπρο θα ήθελαν να μεγαλώσουν και να κάνουν οικογένεια. Σε αυτούς παραδίδουμε με την ελπίδα ότι το αύριο θα διαφέρει από το σήμερα, ότι η κοινωνία θα είναι πιο δίκαια, ότι θα πάψει η διαφθορά και θα έλθουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα κρατούν την ισορροπία σε έναν τόπο που έχει χάσει το μέτρο και την ειλικρίνεια.

Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές, πραγματοποιούνται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, σε ότι αφορά στο εθνικό μας πρόβλημα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ετοιμάζεται να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή, την ώρα που η άλλη πλευρά προτάσσει τη λύση δύο κρατών. Βλέπετε να οδηγούμαστε σε ακόμη ένα αδιέξοδο;

Είμαστε εδώ είναι για να συμβάλλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, για να αποφύγουμε όσο το δυνατόν αυτή την ολέθρια πρόταση. Θα σταθούμε δίπλα από τον Πρόεδρο και θα τον στηρίξουμε στην πρότασή του για επανένωση του τόπου μας, όπως αυτή προνοείται στα ψηφίσματα των ΗΕ και του Συμβουλίου ασφαλείας. Η ημερομηνία της άτυπης, καταμεσής της δίνης των εκλογών, σίγουρα θα κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Εδώ όμως θα φανεί και η αξία όσων αληθινά πιστεύουν στην επανένωση να βάλουν προσωρινά στην κατάψυξη τις κατηγορίες και τα παράπονα για την άσχημη κατάσταση που έχουν φέρει οι ιθύνοντες τον τόπο. Για την ώρα προέχει να σταθούμε όλοι μαζί και να βροντοφωνάξουμε ότι τούτος ο τόπος αξίζει να επανενωθεί, και μαζί με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους να δουλέψουμε για μια νέα αρχή. Πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση της πενταμερούς. Θέλω να ελπίζω και να βλέπω ένα μέλλον για τον τόπο και τη νέα γενιά!

Ποιες επιπρόσθετες δράσεις θα αναλάβετε για την Αμμόχωστο, εάν εκλεγείτε; Έχει χαθεί η ελπίδα μετά τις ενέργειες των Τούρκων στην περίκλειστη πόλη;

Η εκλογή στο κοινοβούλιο συνεπάγεται ενεργό συμμετοχή σε όλους τους τομείς του νομοθετικού σώματος, μέσα στους οποίους θα είναι και το θέμα της Αμμοχώστου που έχει άμεση σχέση με τη λύση του Κυπριακού. Το θέμα της Αμμοχώστου και οι κινήσεις μας, θα εξαρτηθούν βέβαια και από την έκβαση της επικείμενης πενταμερούς. Αλλά επαναλαμβάνω. Η Πρωτοβουλία δεν έχει σαν επίκεντρο την Αμμόχωστο, αλλά ολόκληρη την Κύπρο, απ΄άκρη    σ' άκρη με σκοπό να κάνουμε αυτή την πατρίδα ένα κράτος όπου θα νιώθουμε όλοι περήφανοι που είμαστε πολίτες του.

Πώς απαντάτε σε αυτούς που ασκούν κριτική, πως ενδεχόμενες μεμονωμένες ενέργειες για την κατεχόμενη Αμμόχωστο, ενέχουν τον κίνδυνο Αμμοχωστοποίησης του Κυπριακού;

Δεν υπάρχουν μεμονωμένες ενέργειες. Το θέμα της Αμμοχώστου, είτε το θέλουμε είτε όχι είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη λύση του Κυπριακού και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και των Ηνωμένων Εθνών. Η Αμμοχωστοποίηση, ένα από τα μεγαλύτερα σφάλματα όλων των κυβερνήσεων και θα μείνει ως ακόμη μια καταδικαστέα αντίδραση των ηγετών που μας έφερε στην απελπιστική σημερινή πραγματικότητα και τον εφιάλτη των δυο κρατών. Εμείς θα εμμένουμε στην απαίτηση μας για επανένωση του τόπου. Αν δυστυχώς οι ηγεσίες επιλέξουν τον μακροχρόνιο, που συνεπάγεται και οριστική παγίωση των τετελεσμένων ε τότε βέβαια θα μας βρουν απέναντί τους και αυτή τη φορά ελπίζω ότι δε θα είμαστε οι μόνοι!

Η απαξίωση των πολιτών για τους πολιτικούς είναι, αυτή την περίοδο στο ζενίθ της, λόγω και των υποθέσεων διαφθοράς. Τι είναι αυτό που σας κάνει να θέλετε να ασχοληθείτε με την πολιτική σε αυτή τη συγκυρία; 

Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου γιατί να θέλει ένας άνθρωπος να αναμειχθεί σε μια αρένα, στην οποία μπορούσα να προσδώσω διάφορα επίθετα. Όμως κάτι πρέπει να γίνει και δεν πρέπει να επιτρέπουμε στους λίγους να αμαυρώνουν και να ξεφτιλίζουν έναν ολάκερο λαό. Καιρός για αλλαγή, καιρός για έλεγχο και κράτος δικαίου. Στο κοινοβούλιό μας, ας εισέλθουν άτομα με «καθαρά χέρια» και όραμα για τον τόπο για όλους τους τομείς, όχι μόνον και αποκλειστικά την ανάπτυξη, όπως εκείνοι την εννοούν. Ο τόπος μας μπορεί να ευημερήσει άπαξ και απελευθερωθεί από τα πάθη και τα λάθη του παρελθόντος, την κατοχή, τα στρατεύματα και τις εγγυήσεις. Υπάρχει μια τεράστια προοπτική μπροστά μας σε νέους τομείς, και καινοτόμες προτάσεις και αυτές θα πρέπει να είναι επιλογή μας.

Ποιες είναι οι προσδοκίες της πρωτοβουλίας «Αμμόχωστος για την Κύπρο» από τις εκλογές; Θα συνεχίσει ανεξαρτήτως αποτελέσματος την πορεία του στην πολιτική ζωή του τόπου;

Η Πρωτοβουλία και ο κόσμος της θα παραμείνει και θα επαγρυπνεί για τα επόμενα βήματα του τόπου μας, είτε αυτά είναι εκλογές, είτε αυτά είναι η καθημερινότητα, το περιβάλλον και η διαφύλαξή του και η ανάγκη να γίνουμε ένα αληθινό κοσμικό κράτος, απαλλαγμένο από στερεότυπα και παθογένειες που κρατούν τον λαό μας καθηλωμένο εδώ και μισό αιώνα.

Δειτε Επισης

Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος-Αντίθετος ο Eισαγγελέας που τον κρίνει αμετανόητο
Θλίψη Ένωσης Συντακτών για τον θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Πάλεψε γι’ αυτά που πίστευε και υπηρετούσε»
Τελευταία στιγμή τα πασχαλινά ψώνια στις υπεραγορές-«Αδικαιολόγητες αυξήσεις πολλές φορές»
Χειροπέδες σε 30χρονο για υπόθεση ληστείας, απειλές και επίθεση στη Λεμεσό
Νομική μάχη στο Εφετείο για την κράτηση των υπόπτων για «Δημητρούι»-Σε εξέλιξη η διαδικασία
BINTEO: Πατέρας ανάγκαζε τον 6χρονο γιο του να τρέξει σε διάδρομο-Πέθανε από χρόνια κακοποίηση
«Η ΕΕ ανέκαθεν στήριξε και θα στηρίξει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού»
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Αισθάνεται... αδικημένος από τη στάση της ΕΕ ο Τατάρ-«Υπάρχει τραμπουκισμός, πίεση και ανομία»
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που 33χρονος προσπαθεί να αρπάξει παιδιά σε δημοτικό σχολείο στο Κολοράντο