Νοσοκομεία ώρα μηδέν, κρίσιμες στιγμές-Ετοιμάζουν νέες προτάσεις οι επιστήμονες

Με τα βλέμματα καρφωμένα στα δημόσια νοσηλευτήρια, η κατάσταση στα οποία κρέμεται πλέον από μια κλωστή, οι αρμόδιες υπηρεσίες, που βρίσκονται στο ανώτερο επίπεδο συναγερμού, προσπαθούν να βρουν τρόπους για να αναχαιτίσουν την κατάσταση. Το νέο αρνητικό ρεκόρ στις νοσηλείες προκάλεσε τεράστια ανησυχία, αφού σε δύο εικοσιτετράωρα αυξήθηκαν κατά σαράντα οι νοσηλευόμενοι και οι εκτιμήσεις είναι ότι εάν συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό οι εισαγωγές, τότε θα κινδυνεύσει το σύστημα υγείας.  

Όλα τα σενάρια είναι πλέον στο τραπέζι, χωρίς να αποκλείεται η άμεση λήψη έκτακτων μέτρων εάν κτυπήσει κι άλλο καμπανάκι από  τον σκληρό δείκτη της πανδημίας, που είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο υπουργός Υγείας, ζήτησε εκ νέου χθες από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, να ετοιμάσει άμεσα εισηγήσεις, αφού πέραν από τις νοσηλείες ανησυχητικά ήταν και τα στοιχεία της Εθνικής Αναφοράς για την πορεία της πανδημίας, αναφορικά με την κατάσταση στην κοινότητα. Τρεις επαρχίες, η Λεμεσός, η Λευκωσία και η Λάρνακα έχουν εκρηκτικό φορτίο νοσηρότητας, με την κατάσταση στην τελευταία να προκαλεί μεγάλο προβληματισμό.

Τα νέα δεδομένα, βάζουν στον πάγο όλες τις προτάσεις των επιστημόνων για χαλαρώσεις την περίοδο του Πάσχα, εν αναμονή των επιδημιολογικών δεδομένων των επόμενων ημερών.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Τρέμουμε τη στιγμή που δεν θα μπορούμε να καλύψουμε ασθενείς στη ΜΕΘ»

«Μπορεί και να φτάσουμε τους 300 νοσηλευόμενους»

Τα μηνύματα που συνεχίζουν να έρχονται από τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι πάντως δυσοίωνα, με τους εξουθενωμένους ασθενείς της πρώτης γραμμής να δίνουν μεγάλες μάχες, ειδικά στις ΜΕΘ, όπου ο μέσος όρος ηλικίας έχει πέσει.

«Είναι ανησυχητική η κατάσταση στα νοσοκομεία, περνάμε μία κρίσιμη και εύθραυστη περίοδο επειδή νοσηλεύεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών», ανέφερε στον REPORTER ο Χαράλαμπος  Χαριλάου. Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, οι εκτιμήσεις είναι πως λόγω του πολύ αυξημένου ιικού φορτίου στην κοινότητα, θα αυξηθούν περαιτέρω οι νοσηλείες. «Εμείς κάνουμε προβλέψεις για 3-7 μέρες. Με βάση το μοντέλο που χρησιμοποιούμε, μπορεί και να φτάσουμε τους 300 νοσηλευόμενους».  

Οι νοσηλείες πάντως δεν απέχουν πολύ από τις εκτιμήσεις του ΟΚΥπΥ. Μέχρι χθες βράδυ νοσηλεύονταν σε έξι νοσηλευτήρια 270 ασθενείς, με την κατάσταση της υγείας των 63 να χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη.

Κληθείς να απαντήσει εάν είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση στα νοσοκομεία ο κ. Χαριλάου ανέφερε πως υπάρχει σχέδιο δράσης, σημειώνοντας ωστόσο πως «πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι ένα σύστημα υγείας έχει τα όριά του, δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες. Ευχόμαστε να μην δούμε σκηνές, που είδαμε σε άλλες χώρες. Πρέπει να είμαστε όμως όλοι, πλήρως προετοιμασμένοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, για να προσφέρουμε οποιαδήποτε βοήθεια, προκειμένου να μην αφεθεί κανένας συνάνθρωπός μας χωρίς βοήθεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένας νεκρός και 677 κρούσματα-Γεμίζουν τα νοσοκομεία, νέο ρεκόρ στις νοσηλείες

Αναπτύσσονται κλίνες, στελεχώνεται η ΜΕΘ 4

Ο ΟΚΥπΥ ετοιμάζει, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός ανάπτυξης, δύο νέους θαλάμους covid στα Νοσοκομεία Λάρνακας και Πάφου, ενώ συνεχίζει να στέλνει περιστατικά από κλίνες εντατικής και παθολογίας στον ιδιωτικό τομέα. Ο στόχος είναι να απελευθερωθεί άμεσα προσωπικό και να μπορέσει να λειτουργήσει το συντομότερο η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 4.

«Στη ΜΕΘ 4 θα εισάγονται αποσωληνωμένα περιστατικά που θα νοσηλεύονται σε συνθήκες αυξημένης φροντίδας. Εντός των ημερών θα τεθεί σε λειτουργία, δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε να αργοπορήσουμε, ούτε να αφήσουμε οποιονδήποτε να κινδυνεύσει η ζωή του», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα επόμενα βήματα του εμβολιαστικού πλάνου-Μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα θα εμβολιαστούν οι 40+

Η ελπίδα στους εμβολιασμούς

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Μέχρι τις 15 Απριλίου, είχαν γίνει 202,441 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 145,357 αφορούσαν στη χορήγηση της πρώτης δόσης και οι 52,084 αφορούσαν στη χορήγηση και των δύο δόσεων. Με την πρώτη δόση έχουν καλυφθεί και 10,934 άτομα από τις ευπαθείς ομάδες και άλλα 745 κλινήρη άτομα έχουν εμβολιαστεί κατ’ οίκον.

Αύριο εξάλλου θα ανοίξει ξανά η Πύλη Εμβολιασμού και θα έχουν ξανά προτεραιότητα για διευθέτηση ραντεβού τα άτομα ηλικίας 64-67 ετών. Τη Δευτέρα, 19 Απριλίου, η Πύλη Εμβολιασμού θα είναι διαθέσιμη για τα άτομα ηλικίας 51-52 ετών, την Τετάρτη, 21 Απριλίου, για τα άτομα ηλικίας 49-50 ετών και την Παρασκευή, 23 Απριλίου, για τα άτομα ηλικίας 47-48 ετών. Ο στόχος είναι μέχρι τη Μεγάλη εβδομάδα να έχουν καλυφθεί τα άτομα άνω των 40 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Έχασε τη ζωή του 43χρονος που νοσηλευόταν με γρίπη Α-Άλλοι πέντε διασωληνωμένοι
Για εισαγωγή συστήματος ΕΤΑ για ταξιδιώτες στο Ηνωμένο Βασίλειο ενημερώνει το ΥΠΕΞ
Προσωρινό το πρόβλημα συνδεσιμότητας στις διαδικτυακές κυβερνητικές υπηρεσίες
Βολές ΠΑΣΠ κατά ΚΟΠ για συγκάλυψη σωματείων για φορολογικές υποχρεώσεις-Τους οδηγεί σε οικονομική καταστροφή
Τέθηκε σε λειτουργία με επιτυχία το eΔΕΑ-Μεγάλος αριθμός γονέων έχει εγγράψει ήδη τα παιδιά του
Υλοποίηση προϋπολογισμού: Στο 82% τα έσοδα και στο 71% οι δαπάνες το ενδεκάμηνο
Σοβαρή έλλειψη σε ομάδες αίματος-Έκκληση προς τους αιμοδότες, ανοικτοί μέχρι το βράδυ οι σταθμοί
Οι υλικοτεχνικές υποδομές το μεγαλύτερο αγκάθι για επέκταση των Ολοήμερων-Οι θέσεις των φορέων
Διαγωνισμό για πρόσληψη Κυπρίων υπαλλήλων διοργανώνει το ΕΚ
Στα €150-€250 το συνολικό ετήσιο κόστος του «Πληρώνω όσο πετώ» για τον καταναλωτή