«Τρέμουμε τη στιγμή που δεν θα μπορούμε να καλύψουμε ασθενείς στη ΜΕΘ»
13:29 - 16 Απριλίου 2021
Τα μηνύματα που έρχονται από τα δημόσια νοσηλευτήρια, καταδεικνύουν την κρισιμότητα των στιγμών. Οι επαγγελματίες της πρώτης γραμμής, περιγράφουν μία απόλυτα οριακή κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν από τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπροστά στο χείριστο σενάριο, νοσοκομεία στην εντατική-Επί τάπητος έκτακτα μέτρα
«Η κατάσταση των τελευταίων ημερών στα νοσοκομεία είναι κρίσιμη έως επικίνδυνη Φοβόμαστε και τρέμουμε τη στιγμή, που δεν θα μπορούμε να καλύψουμε τους διασωληνωμένους ασθενείς Η καθημερινότητά μας εξαρτάται από ένα μικρό θαύμα, για να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των ασθενών», ανέφερε στον REPORTER η υποδιευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, εντατικολόγος Δρ Άννα Βαβλίτου.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα όπως περιγράφει ξεκινούν τη βάρδια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τόσο για ασθενείς με κορωνοϊό όσο και μη, με γεμάτες κλίνες. «Όσα περιστατικά μπορούμε, τα διακινούμε στον ιδιωτικό τομέα για να μπορούμε να δεχθούμε κάποιον άλλο. Κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες να διακινούμε τους ασθενείς όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ κρίσιμη, έρχονται συνέχεια νέα περιστατικά. Οι μονάδες της Λευκωσίας, έχουν γεμίσει. Αυτή τη στιγμή έχουμε τρεις μονάδες. Είναι μια κατάσταση πάρα πολύ οριακή και πολύ επικίνδυνη», ανέφερε.
Η κ. Βαβλίτου ανέφερε πως δεν έφτασε η κατάσταση στο σημείο να «διασωληνώνονται στους θαλάμους οι ασθενείς, πέραν του να νοσηλευτούν κάποιες ώρες πριν ανοίξει κρεβάτι στο θάλαμο, αλλά ο κίνδυνος είναι μεγάλος να συμβεί αυτό». Ανέφερε με αγωνία ωστόσο, «πως ο φόβος είναι να μην υπάρχει κρεβάτι εντατικής που να μπορεί να δώσει στους ασθενείς την ευκαιρία, που μπορούν να πάρουν. Αυτός είναι ο φόβος και το μεγάλο διακύβευμα όλης της χρονιάς που πέρασε. Τώρα είμαστε στην πιο κρίσιμη φάση, επειδή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Κάθε μέρα ξεκινάμε με αυτόν το φόβο».
Ο μέσος όρος των ασθενών, όπως περιγράφει η κ. Βαβλίτου έχει πέσει και στις ΜΕΘ. «Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενών μας, είναι πολύ πιο μικρός από τα προηγούμενα κύματα, λόγω του ότι έχουν εμβολιαστεί η μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς και αυτό είναι το πολύ ελπιδοφόρο. Βλέπουμε όμως ότι υπάρχουν ασθενείς σαραντάρηδες, έχει κοπέλες 43, 50,58, 60 χρόνων στις ΜΕΘ».
Κληθείσα να απαντήσει εάν οι ασθενείς στις ΜΕΘ έχουν υποκείμενα νοσήματα, ανέφερε πως εάν «η αρτηριακή υπέρταση που είναι ρυθμισμένη θεωρείται υποκείμενο νόσημα, τότε ναι έχουμε, ή εάν μία σχετική παχυσαρκία είναι ένα υποκείμενο νόσημα, έχουμε. Είναι και κάποιοι άλλοι που δεν έχουν κανένα υποκείμενο νόσημα».
Η υποδιευθύντρια της ΜΕΘ Λευκωσίας, ανέφερε πως οι επαγγελματίες υγείας, έχουν κουραστεί τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά αλλά δεν τα βάζουν κάτω. «Τα όρια είναι ανθρώπινα. Παλεύουμε όμως, παλεύουμε όσο μπορούμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».
Και απηύθυνε έκκληση στον κόσμο, να τηρεί τα μέτρα και να εμβολιαστεί. «Άνοιξε η ζωή και έπρεπε να ανοίξει, αλλά τα πράγματα δεν έχουν τελειώσει. Τώρα είμαστε στη δύσκολη φάση. Πραγματικά πρέπει να προσέχει ο κόσμος. Αυτή η κατάσταση αφορά όλους μας. Αν κάτι να μας σώσει είναι η ανοσία μας, που θα προέλθει από τον εμβολιασμό που θέλει όμως ακόμα χρόνο. Τα μέτρα είναι τα μόνα που μπορούν να μας προστατεύσουν και ο εμβολιασμός. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα και πολύ επικίνδυνα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Φρένο στη συζήτηση για χαλαρώσεις για το Πάσχα
- Αυτά είναι τα νέα σημεία δειγματοληψίας που θα λειτουργήσουν την Παρασκευή
- Αλλάζει ο τρόπος δειγματοληψίας για rapid test-Ρινικά για όλο τον πληθυσμό