Ασφυκτιούν οι ΜΕΘ, σύσκεψη για μεταφορά ασθενών-Αποφάσεις για κλείσιμο σχολείων

Όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοικτά ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, αφού το τρίτο και πιο επιθετικό της κύμα, απειλεί να αλλάξει τους σχεδιασμούς και όχι μόνο για τις χαλαρώσεις του Πάσχα. Το χθεσινό νέο αρνητικό ρεκόρ στις νοσηλείες, έχει προκαλέσει τεράστια αγωνία και σήμερα εκπονείται σχέδιο για μεταφορά ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να απελευθερωθούν κλίνες και προσωπικό. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι κτύπησε το καμπανάκι και από τον λεγόμενο σκληρό δείκτη της πανδημίας, που είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η πρώτη προσπάθεια για μείωση των εστιών μετάδοσης της κατάστασης θα γίνει σήμερα. Οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας συνέρχονται εκτάκτως προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για πρόωρο κλείσιμο σχολείων, μία εβδομάδα ενωρίτερα και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 19 Απριλίου.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να αποφασιστεί το κλείσιμο μόνο των Δημοτικών, αφού όπως διαφάνηκε, υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε αυτά παγκύπρια, κάτι που έχει συμβολή στην επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στην κοινότητα. Έχοντας ως προηγούμενο τα αποτελέσματα από το κλείσιμο των Δημοτικών στη Λεμεσό, οι δύο υπουργοί εκτιμούν, πως αυτό το μέτρο θα βοηθήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συσκέψεις για πρόωρο κλείσιμο σχολείων-Το επικρατέστερο σενάριο

Τα περιθώρια πάντως έχουν στενέψει επικίνδυνα και η εκτίμηση είναι πως εάν δεν ανακοπεί η πορεία της πανδημίας, τότε είναι θέμα ημερών να καταστεί μη διαχειρίσιμη η κατάσταση. Ο Απρίλιος εξελίσσεται στον χειρότερο μήνα της πανδημίας, σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και τις νοσηλείες. Από την 1η του μήνα μέχρι χθες εντοπίστηκαν 7,390 νέα περιστατικά της νόσου, που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ δεκατετραημέρου, ενώ καταγράφηκαν και 21 θάνατοι. 

Είναι γι’ αυτό το λόγο, που μέσω δραματικών εκκλήσεων ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ζητά από τους πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα.

«Προτρέπουμε τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα ατομικής υγιεινής, να τηρεί τα πρωτόκολλα. Τα μέτρα είναι όσον αποτελεσματικά όσο ο κόσμος τα ακολουθεί, διαφορετικά δεν θα είναι αποτελεσματικά και στην παρούσα φάση βλέπουμε ότι δεν υπάρχει μεγάλο ποσοστό συμμόρφωσης. Αυτό φαίνεται και από την ιχνηλάτηση, από την ανατροφοδότηση που παίρνουμε από την ιχνηλάτηση. Ο κόσμος δεν δηλώνει τις επαφές του, θετικές επαφές δεν περιορίζονται», ανέφερε μετα τον εμβολιασμό του Υπουργικού Συμβουλίου με AstraZeneca ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος συνέστησε υπομονή δύο μηνών μέχρι να αποκτηθεί η απαραίτητη εμβολιαστική κάλυψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλοι τρεις θάνατοι και 602 κρούσματα-Νέο αρνητικό ρεκόρ στις νοσηλείες

Φόβοι για το σύστημα υγείας

Τα επόμενα βήματα, θα εξαρτηθούν σχεδόν εξολοκλήρου από την κατάσταση στα νοσοκομεία, που δέχονται τις πιο μεγάλες πιέσεις από την εμφάνιση της covid-19, αφού καλούνται να διαχειριστούν ταυτόχρονα και τα υπόλοιπα περιστατικά. Σε έξι νοσοκομεία νοσηλεύονται πλέον 232 ασθενείς, με την κατάσταση της υγείας των 63 από αυτών να χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη. 

Η μεταφορά ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, από τον οποίο ζητείται να συμβάλει πιο ενεργά στη μάχη κατά της πανδημίας, αποτελεί πλέον σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, επιλογή μονόδρομο. Σε σύσκεψη μάλιστα το μεσημέρι, με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, θα αποφασιστεί η διαδικασία άμεσης μεταφοράς ασθενών, με προτεραιότητα αυτούς στη non covid Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Λευκωσίας.

«Διανύουμε μια κρίσιμη και εύθραυστη κατάσταση σ’ ότι αφορά τους νοσηλευόμενους ασθενείς με covid στα νοσηλευτήρια», ανέφερε στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, τονίζοντας εμφαντικά πως νοσηλεύεται πλέον ένας πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών με την πληρότητα των δημόσιων νοσοκομείων να ξεπερνά το 80%.

«Το πιο ανησυχητικό είναι πως έχουμε ξεκινήσει να βλέπουμε αυξημένο αριθμό στις ΜΕΘ» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια είναι σήμερα ξεκινήσει μια θεσμοθετημένη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, για να υπάρξει αποσυμφόρηση κλινών. 

«Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 36 άτομα στις ΜΕΘ για κορωνοϊό και άλλα 15 άτομα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας non covid», συμπλήρωσε ο κ. Χαριλάου υποδεικνύοντας πως το Νοσοκομείο Λευκωσίας, πριν την πανδημία διέθετε μόνο 17 κλίνες ΜΕΘ και 5 ΜΑΦ.

«Στο παρόν στάδιο δεν μιλάμε για δυνατότητες, οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση της κρίσιμης αυτής κατάστασης παρέχοντας υψηλής ποιότητας φροντίδα υγείας. Αξιολογούμε την κατάσταση και αναπτύσσουμε κλίνες εκεί και όπου χρειάζεται, για να μην αφεθεί κανένας χωρίς την πρέπουσα φροντίδα», ανέφερε.

Έπεσε κι άλλο η μέση ηλικία ασθενών

Εν τω μεταξύ έχει μειωθεί κι άλλο η διάμεση ηλικία των ασθενών με covid019, που είναι πλέον τα 59 έτη. «Ο λόγος που η μέση ηλικία έχει πέσει είναι επειδή εμβολιάστηκε ένα πολύ υψηλό ποσοστό ατόμων μεγάλης ηλικίας. Ο ιός βρίσκει πλέον πρόσφορο έδαφος στις νεότερες ηλικίες, λόγω και της μετάλλαξής του», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ απευθύνοντας έκκληση για τήρηση των μέτρων από τους πολίτες, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι ενδέχεται τις επόμενες ημέρες λόγω της αύξησης κρουσμάτων στις αρχές Απριλίου, να υπάρχει νέο κύμα ασθενών στα δημόσια νοσηλευτήρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 5,4% των θετικών περιστατικών χρήζουν νοσηλείας, ενώ το 10,2% από αυτούς εισέρχεται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγει η πύλη εμβολιασμού για ηλικίες 61 μέχρι 63-Αυξημένη ροή εμβολίων

Αισιόδοξα νέα από τα εμβόλια

Παρά τη δραματική κατάσταση υπήρξαν χθες θετικά νέα για τo εμβολιαστικό πρόγραμμα, αφού ανακοινώθηκε πως μέχρι τον Ιούνιο η Κύπρος θα λάβει άλλες 100 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου της Pfizer. 

Ακολουθώντας τον σχεδιασμό του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού, η Πύλη Εμβολιασμού εξάλλου θα είναι διαθέσιμη από τις 7:30 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, μόνο για τα άτομα ηλικίας 61-63 ετών. Θα διατεθούν 9,707 ραντεβού για εμβολιασμό με τα διαθέσιμα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer σε Εμβολιαστικά Κέντρα όλων των επαρχιών.

Σημειώνεται ότι μέχρι τις 13 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν 193,537 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 137,004 αφορούν τη χορήγηση της πρώτης δόσης και οι 56,533 αφορούν τη χορήγηση και των δύο δόσεων. Την πρώτη δόση του εμβολίου έλαβαν 10,693 άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ενώ διενεργήθηκαν 715 κατ’ οίκον εμβολιασμοί σε κλινήρη άτομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Με είκοσι οκτώ γυάλινα ποτήρια έσπασε τα ρεκόρ Γκίνες ο χορευτής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης
Ευθύνες στον Συντονιστή αποδίδει ο ανάδοχος Μηχανικός του έργου για αλιευτικό καταφύγιο και ποταμό Λιοπετρίου
Σε κλοιό κακοκαιρίας η Κύπρος-Καταιγίδες και χαλάζι στο καιρικό μενού
Σε διαβούλευση η αναθεωρημένη Εθνική Στρατηγική για την κλιματική αλλαγή-Στο Υπουργικό τον Μάρτιο του 2025
Σε ντόμινο εξελίσσονται οι ακυρώσεις συμβάσεων σε μεγάλα έργα-Πληρώνει τα σπασμένα της πρώην η νυν Κυβέρνηση
Η ακρίβεια φέρνει αύξηση στα ασφάλιστρα για εργατικά ατυχήματα-Οι αλλαγές που προωθούνται
Ξύρισαν τα μουστάκια τους για το Μovember Cyprus στη Λεμεσό
Οι συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για την άφιξη του «Alexandrou»-Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες
Πράσινο στην διεξαγωγή της δικοινοτικής του Δήμου Αμμοχώστου-Διαβήματα σε ΥΠΕΞ από διαφωνούντες
Έξω από το τουρκικό προξενείο Κύπριοι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη-Έστειλαν μήνυμα με φλεγόμενο «Δεν ξεχνώ»