Επανεκκίνηση συζητήσεων για οριοθέτηση ΑΟΖ συμφώνησαν Μητσοτάκης και Λίβυος Πρόεδρος

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλ Μένφι είχε σήμερα στην Αθήνα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης συμφώνησαν για την άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών Ελλάδας και Λιβύης για την Οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών υπό την ευθύνη των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Συζητήθηκαν ακόμη οι προοπτικές διεύρυνσης των οικονομικών σχέσεων, οι οποίες θα αποτελέσουν και το αντικείμενο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει σύντομα στη Λιβύη ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Κώστας Φραγκογιάννης. Επίσης, δόθηκε έμφαση στη συνεργασία στον τομέα του Πολιτισμού.

«Θέλω να γνωρίζετε ότι η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα σε σας και στον λιβυκό λαό, στο δύσκολο έργο σας να ανασυγκροτήσετε την πατρίδα σας. Να οδηγήσετε τη χώρα σε εκλογές στο τέλος του έτους, έτσι ώστε οι ίδιοι οι πολίτες της Λιβύης να πάρουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους. Όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και στη Λιβύη, απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να αποχωρήσουν όλα τα στρατεύματα από τη Λιβύη. Και χαιρετίζω την πρόθεση τη δική σας αλλά και του Πρωθυπουργού της Λιβύης, η χώρα σας να συζητήσει με την Ελλάδα κρίσιμα ζητήματα όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η Ελλάδα -και κλείνω με αυτό- είναι φίλη χώρα προς τη Λιβύη, ο ελληνικός λαός είναι φίλος λαός της Λιβύης, οι σχέσεις μας χάνονται στα βάθη των αιώνων και θέλω να γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα η Λιβύη θα έχει πάντα ένα σταθερό φίλο και σύμμαχο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε η όμορφη, αλλά δοκιμασμένη χώρα σας να ξαναβρεί το δρόμο προς τη σταθερότητα και την ευημερία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσορίζοντας τον Μοχάμεντ Αλ Μένφι.

«Κύριο μέλημά μας ήταν η Ελλάδα να καταστεί η πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο κ. Μένφι και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει τείνει χείρα βοηθείας προς τη Λιβύη και αυτό ήταν ξεκάθαρο μέχρι τώρα. «Η επίσκεψή μου σήμερα είναι μία αντανάκλαση, μια έκφραση της εκ μέρους μας επιθυμίας να υπάρχει συνεργασία με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς και σε όλα τα πεδία. Για παράδειγμα, ένας από τους τομείς είναι ο τομέας της υγείας, όπου η Ελλάδα διακρίνεται για την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχει αποκτήσει, καθώς επίσης και σε άλλους τομείς που μπορούμε να συζητήσουμε», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σκότωσε τη μητέρα του και προσπάθησε να κρύψει το πτώμα με τη βοήθεια του ξαδέλφου του ο 21χρονος
Οικογενειακή τραγωδία στη Λάρισα-Εικοσιενάχρονος σκότωσε τη μητέρα του (pics)
Σπάει τη σιωπή της η οικιακή βοηθός για τον χαμό της οικογένειας στο Ελληνικό-«Χωρίς να φταίω, με βγάζουν δολοφόνο»
Προκαταρκτική έρευνα για τους θανάτους της οικογένειας στο Ελληνικό-Τι αναφέρουν τα πιστοποιητικά θανάτου
Συμφωνία για επενδύσεις 360 εκ. σε τρένα και αμαξοστάσια στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μελόνι
Δίωξη στον 71χρονο πατέρα στη Νέα Σμύρνη για ανθρωποκτονία με δόλο
Κλειδί η οικιακή βοηθός για τον περίεργο χαμό οικογένειας στην Ελλάδα-Εμφανίστηκαν δύο ξαδέρφια
Νεαρός κρεμάστηκε στο πίσω μέρος τραμ στην Ελλάδα-Στην ΕΛ.ΑΣ. το επίμαχο βίντεο
Θρήνος για τον 31χρονο Γιώργο που έχασε τη ζωή του σε εργατικό ατύχημα στη Ρόδο-Ήταν πατέρας δύο παιδιών
Έρευνα για τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο 4χρονου στην Ελλάδα-«Έπεσε από ύψος 25 μέτρων στο ποτάμι»