Όχι, δεν είμαστε όλοι οι ίδιοι!

Εν τέλει, είναι οι πολίτες ή οι πολιτικοί που απαξιώνουν την πολιτική; Ποιο είναι αυτοί που γυρίζουν την πλάτη σε θεσμούς, αξίες και ιδανικά; Ποιοι πλήττουν το πολιτικό ήθος με τυχοδιωκτικές και συμφεροντολογικές ενέργειες; Ποιοι έχουν κατακερματίσει την έννοια της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας; Όχι κύριοι, δεν είναι οι πολίτες και δη οι νέοι  που αποστρέφονται την πολιτική. Είναι αυτή η μερίδα των πολιτικών που πρόδωσε τους πολίτες, τους ατίμασε και τους πλήγωσε. Είναι αυτοί που υποτίμησαν τη νοημοσύνη τους, τους έδωσαν ψεύτικες υποσχέσεις και κούφιες ελπίδες. Αυτοί είναι που προσβάλλουν το λειτούργημα του πολιτικού και απογοητεύουν τους πολίτες. 

Το αίσθημα της απαξίωσης της πολιτικής έχει γιγαντωθεί το τελευταίο διάστημα λόγω των σκανδάλων διαπλοκής και διαφθοράς που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Αυτό το πάρε δώσε πολίτη – πολιτικών δημιουργεί ρήξη της εμπιστοσύνης των υγιώς σκεπτόμενων πολιτών απέναντι στην πολιτεία, στους θεσμούς, στα κόμματα και στους πολιτικούς. Συνεπώς, γι’ αυτό μας θεωρούν όλους ίδιους και μας βάζουν στο ίδιο τσουβάλι, γι’ αυτό επιλέγουν να μην πάνε στις κάλπες. Όμως, αυτή η τακτική αποδεδειγμένα δεν έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα. Μάλλον διαιωνίζει το πρόβλημα της διαφθοράς αφού επιτρέπει στους υπόλοιπους να καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και γι’ αυτό βλέπουμε τα ίδια άτομα σε πολιτειακά αξιώματα. 

Είμαστε τελικά όλοι οι ίδιοι; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Όχι! Υπάρχουν υποψήφιοι ιδεολόγοι και οραματιστές. Που δεν έχουν εμπλακεί σε ενέργειες διαφθοράς, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους προς ίδιον όφελος. Υπάρχουν υποψήφιοι οι οποίοι έχουν καθαρά χέρια και βρίσκονται μακριά από νοοτροπίες του παρελθόντος. Υποψήφιοι οι οποίοι διεκδικούν την ψήφο του λαού για να μπορέσουν να δώσουν τον δικό τους αγώνα προς όφελος όλων.

Όμως, η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργεί με ευχολόγια ούτε η λειτουργία της μπορεί να βασίζεται στην διακριτική ευχέρεια των πολιτικών. Θα πρέπει να λειτουργεί με νόμους δίκαιους προς όλους τους πολίτες. Αν και η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν έχει μια μονοσήμαντη λύση, αλλά άπτεται πολλών πτυχών, θεωρώ ότι η θέσπιση σύγχρονων αλλά κυρίως εφαρμόσιμων και αμερόληπτων νόμων θα μπορούσε να αμβλύνει το πρόβλημα.  Όπως για παράδειγμα νόμους οι οποίοι να ενισχύουν τους ανεξάρτητους θεσμούς του Γενικού Ελεγκτή και του Γενικού Εισαγγελέα. Νόμοι για το πόθεν έσχες, το ασυμβίβαστο και την σύγκρουση συμφερόντων θα ήταν κατά την άποψη μου προς την σωστή κατεύθυνση. 

Στις εκλογές του Μαΐου ας πορευθούμε έχοντας κατά νου τα λόγια του Αβραάμ Λίνκολν, ότι δηλαδή «η ψήφος είναι πιο δυνατή από την σφαίρα. Η σφαίρα θα σκοτώσει τον αντίπαλο σου, ενώ η ψήφος σου θα σκοτώσει τις επόμενες γενιές». Ας κάνουμε τη σωστή επιλογή και να στηρίξουμε άτομα που θα εργαστούν για το κοινό καλό. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να αλλάξουμε τα δεδομένα.

Γιώργος Ευσταθίου

Υποψήφιος με την Κ.Σ.ΕΔΕΚ - Κοινωνική Συμμαχία στην επαρχία Λεμεσού

Δειτε Επισης

Η εκλογή Τραμπ-Μήνυμα προς την Ευρώπη
Τα Νηπιαγωγεία μας Κρατούν; Η Επείγουσα Ανάγκη Ενίσχυσης της Προδημοτικής Εκπαίδευσης
Η επόμενη μέρα των εκλογών στις ΗΠΑ
Νομικό τμήμα Αστυνομίας. Μια έτσι, μια γιουβέτσι
Αρχηγό Αστυνομίας αλλάξαμε. Νοοτροπία αλλάξαμε;
Ας μην βάζουμε το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν πάνω από ανθρώπινες ζωές
Πολιτική επιχειρηματολογία έναντι ευχολογίων
Αυτισμός και η ποικιλομορφία του
Συμβασιούχοι Οπλίτες: Άμεση ανάγκη για στήριξη και αναβάθμιση τους στην Εθνική Φρουρά
Η νομιμότητα αποστολής προσκλητηρίων γάμου με φακέλους της Αστυνομίας και η άγνοια του Αρχηγού