Χαιρετίζει τη δήλωση Μπορέλ η Λευκωσία-«Καθοριστική η αναβάθμιση της Ε.Ε.»

Πολύ σημαντική κρίνει η Κυβέρνηση τη χθεσινή γραπτή δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Ζοζέπ Μπορέλ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κυριάκο Κούσιο, να υπογραμμίζει σε γραπτή δήλωση του, πως ο κ. Μπορέλ ανέδειξε την ευρωπαϊκή διάσταση του κυπριακού προβλήματος και την ανάγκη κατά τη διαδικασία επίλυσης του, να ληφθούν υπόψη τόσο το κοινοτικό κεκτημένο όσο και η δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λαμβάνει απρόσκοπτα αποφάσεις.

«Η αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία είναι δυνατόν να αποδειχτεί καθοριστική, καθώς η χώρα μας είναι και θα παραμείνει και μετά τη λύση, μέλος της ΕΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται», σημειώνει ο Κυριάκος Κούσιος. «Για αυτό και χαιρετίζουμε το αίτημα του Ευρωπαίου Επιτρόπου να αναβαθμιστεί ο ρόλος της ΕΕ και από παρατηρητής να συμμετέχει πλήρως στις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απάντησε στα εύκολα, άφησε αναπάντητα τα δύσκολα ερωτήματα η Λουτ

Και προσθέτει: «Θα θέλαμε να αναδείξουμε ακόμη τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου που αφορά τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρύτερες ευρωτουρκικές σχέσεις.  Η θέση αυτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-27 Μαρτίου, κατά το οποίο θα τεθεί προς συζήτηση το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, έχοντας πάντοτε υπόψη τόσο την πιθανότητα κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αλλά και τη λεγόμενη θετική ατζέντα».

«Σημειώνουμε πως η εμπλοκή της Ε.Ε. στη διαδικασία θα αποβεί προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, διασφαλίζοντας πως οι αρχές και αξίες της Ε.Ε. θα αποτελέσουν εγγύηση για την εφαρμογή της λύσης», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι δηλώσεις Μπορέλ
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Josep Borrell με ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Κύπρο τη τελευταία εβδομάδα, διαβεβαιώνει μεταξύ άλλων ότι, «η Ε.Ε. είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια τόσο οι ηγέτες όσο και τα Ηνωμένα Έθνη θα θεωρήσουν πιο χρήσιμη».

Το Κυπριακό, αναφέρει, «είναι σαφώς πρόβλημα της Ε.Ε.: ​​η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ένωσης, τώρα και μετά την επανένωση». Σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ, «η περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο συνδέεται στενά με την επίλυση του Κυπριακού».

«Μια μελλοντική διευθέτηση πρέπει ιδίως να συμμορφώνεται με το κεκτημένο και τις διασφαλίσεις της Ε.Ε., την ακεραιότητα και τις ευθύνες και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της Ε.Ε.», αναφέρει. Υπενθυμίζει ότι «η Ε.Ε. είναι παρατηρητής της επίσημης διάσκεψης για την Κύπρο».

«Για τους προαναφερθέντες λόγους, όσο πιο γρήγορα η Ε.Ε. συμμετέχει πλήρως στις ανανεωμένες συνομιλίες για διευθέτηση, τόσο το καλύτερο», προσθέτει.

Επιπλέον ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρει ότι «οι Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες της Ε.Ε. και η ΕΕ ήταν πάντα σαφής: η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Σύμφωνα με τον ίδιο η άμεση βοήθεια της Ε.Ε. το αντικατοπτρίζει: από το 2006, η Ε.Ε. έχει δαπανήσει 600 εκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. 1600 νέοι Τουρκοκύπριοι έχουν λάβει υποτροφίες για σπουδές στην Ε.Ε.. Η Ε.Ε. έχει συμβάλει στη  σύνδεσης δικτύου GSM μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων. Η πολιτιστική κληρονομιά στην τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει αποκατασταθεί με κονδύλια της ΕΕ και υπάρχουν πολλά ακόμη παραδείγματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ανασκόπηση Μπορέλ για την επίσκεψή του στην Λευκωσία-«Όλα εξαρτώνται από τους Κύπριους»

Δειτε Επισης

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τοποθετείται-Η θέση της Κύπρου είναι στο ΝΑΤΟ
Αυτή είναι η ομάδα που θα πλαισιώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Γενεύη
Κατηγόρησε τον Πρόεδρο ότι συμπεριφέρεται σαν «άτακτο παιδί» ο Τατάρ-«Δεν υπάρχει επιστροφή πίσω»
Τουρκοκυπριακές συντεχνίες στηρίζουν λύση στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ
Μόνο οι άνω των 100 ετών που δεν λαμβάνουν σύνταξη θα διαγράφονται από τους εκλογικούς καταλόγους
Ο Ταταρ ισχυρίζεται ότι τα υποτιθέμενα εμπάργκο στους Τουρκοκύπριους έχουν μετατραπεί σε «παραμύθι»
Επαφές Προέδρου με Τ/κ ένα βήμα πριν την Γενεύη-Διαβεβαιώσεις ότι θα πράξει ότι είναι δυνατόν
Συνεννοήθηκε με Τ/κ αρχηγούς κομμάτων ο Τατάρ τρεις μέρες πριν τη Γενεύη
Ακυρώνουν το πτυχίο Ιμάμογλου για να μην κατέλθει υποψήφιος Πρόεδρος-Πατούν σε μεταγραφή στα κατεχόμενα
Πώς αποτιμούν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές τους σχεδιασμούς για ενιαία αμυντική πολιτική-Προσδοκίες και επιφυλάξεις