«Είδα δυο παιδιά που έτρωγαν μέσα από κάλαθο και τα ακολούθησα... Έτσι ξεκίνησα»

«Πριν επτά χρόνια περίπου, συνάντησα δυο παιδιά που έτρωγαν μέσα από ένα κάλαθο, έξω από ένα φούρνο, θυμάμαι... Τα ακολούθησα, βρήκα που έμεναν, συνάντησα την οικογένειά τους και τα βοήθησα. Έτσι και στη συνέχεια οι οικογένειες που βοηθούσα έγιναν δυο, μετά τέσσερις και φθάσαμε στο σημείο σήμερα να βοηθούμε πάρα πολλές οικογένειες με την 'Κίτρινη Γραμμή'. Μετά βρήκα τους άστεγους για να βοηθώ και τώρα βοηθούμε και τους καλλιτέχνες μας, οι οποίοι δυστυχώς είναι ένας μεγάλος αριθμός, λόγω της πανδημίας...».

Έτσι ξεκίνησε το έργο και η μεγάλη προσφορά του ηθοποιού Κώστα Βήχα στην κοινωνία... Όταν πέφτει η αυλαία και κλείνουν τα φώτα, αυτός δεν φεύγει... Παραμένει στην πιο λαμπερή σκηνή, τη σκηνή της προσφοράς προς τον συνάνθρωπό που υποφέρει και δεν έχει αυτά, που για τους πλείστους θεωρούνται δεδομένα... 

Η πολύχρονη και πλούσια προσφορά του Κώστα Βήχα στην κοινωνία, του έφερε πρόσφατα και το βραβείο του «Ευρωπαίου Πολίτη» για το 2020, καθώς επιλέγηκε από την αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μιλώντας στον REPORTER, o καταξιωμένος ηθοποιός, γύρισε τον χρόνο πίσω, εξιστορώντας πώς άρχισε η ανθρωπιστική του δράση. «Η ιστορία ξεκίνησε από τα παιδικά μου χρόνια, καθώς το ίδιο έκανε η μητέρα μου και ο πατέρας μου, που πάντα βοηθούσαν. Βοηθούσα αραιά και που κάποιες οικογένειες στο νεαρό της ηλικίας μου, μέχρι το περιστατικό με τα δυο παιδιά που με έφερε πιο κοντά στην ανθρωπιστική βοήθεια μέσω και της 'Κίτρινης Γραμμής'». 

Τα παραδείγματα ανθρωπιάς που έχει να διηγηθεί ο Κώστας Βήχας είναι πολλά... Είναι μαθήματα ζωής που αποδεικνύουν πως ότι δίνεις, αυτό θα πάρεις. «Άνθρωποι που τους έδωσα φαγητό για να επιβιώσουν, μόλις έπιασαν δουλειά, μου έδωσαν μέρος του μισθού τους. Μίας κυρίας έδωσα της περισσότερο αλεύρι από το κανονικό και αφού έφτιαξε διάφορα πράγματα στο σπίτι της, ήρθε πίσω και μου έδωσε τα φαγητά που έκανε, για να τα πάρω σε άλλες οικογένειες που τα έχουν ανάγκη. Γι’ αυτό λέω ότι η αλληλεγγύη είναι μεταξύ μας, ο ένας πρέπει να δίνει στον άλλο. Οποιοσδήποτε έχει φαγητό και ξέρει ότι ο διπλανός του πεινά, ας το μοιραστεί μαζί του. Αλλά δυστυχώς, έχουμε και την πονηράδα μέσα μας εμείς οι Κύπριοι. Δηλαδή κρατώ δυο μήλα και αντί να δώσω το ένα, θα κοιτάξω ποιο είναι το καλύτερο πρώτα για να κρατήσω εκείνο για μένα και να δώσω το άλλο. Δεν είναι τα κόμματα που μας κλέβουν, αλλά είμαστε εμείς που κλέβουμε. Η απατεωνιά, η πονηράδα και η κλεψιά, δυστυχώς είναι μέσα σε ορισμένους. Γι’ αυτό υπάρχει και η κυπριακή παροιμία που δεν την άκουσα πουθενά αλλού, ‘δούλεψε για να φας και κλέψε να έχεις’».

Η «Κίτρινη Γραμμή», της οποίας αποτελεί ενεργό μέλος ο Κώστας Βήχας, είναι το κέντρο παροχής βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και κάθε χρόνο προσφέρει σε εκατοντάδες οικογένειες φαγητό, στηρίζοντας τις. «Η Κίτρινη Γραμμή είναι μια μεγάλη δύναμη πλέον που αποτελείται από αρκετά άτομα, που βοηθούν οικογένειες με οικονομικά προβλήματα. Όταν βλέπεις κάποια χαμόγελα από κάποιες οικογένειες, είναι η επιταγή που παίρνεις πίσω. Η χαρά που βλέπεις σε εκείνα τα μωρά που τρώνε… Αυτές είναι οι πινελιές της ζωής και είναι μεγάλη υπόθεση. Παίρνουμε κάποια δώρα σε μωρά που βρίσκονται στο κρεβάτι του πόνου και βλέπεις εκείνα τα ματούθκια να γυαλίζουν από  χαρά, είναι μεγάλη υπόθεση. Δεν μπορώ να βλέπω αυτά τα μωρά να είναι πεινασμένα… Δεν μπορώ να το δεχθώ… Γνώριζα μητέρα που αδυνάτισε γιατί δεν έτρωε, για να έχουν να φάνε τα μωρά της. Δηλαδή αυτό κι αν είναι ηρωική πράξη, όχι η δική μου.

Ο κόσμος στην Κύπρο βοηθά και έχει αλληλεγγύη. Οι μικροί όμως, έρχονται από μόνοι τους. Για παράδειγμα έχουμε χαμηλοσυνταξιούχους που θα έρθουν να δώσουν 50, 20 ή ακόμη και 10 ευρώ. Έχουν πιο μεγάλη σημασία αυτά για μένα, παρά από μια μεγάλη εταιρεία που θα δώσει 1.000 ευρώ».

Το τιμητικό βραβείο του «Ευρωπαίου Πολίτη» στον Κώστα Βήχα, αποτελεί αναντίρρητα, μια δικαίωση για τον ίδιο αλλά και για όσους βρίσκονται δίπλα του, τα τελευταία χρόνια, σε αυτό το έργο της προσφοράς και της αλληλεγγύης. «Το βραβείο είναι τιμητικό, γιατί είναι μια επιβράβευση της δουλειάς που γινόταν όλα αυτά τα χρόνια, που σίγουρα δεν είναι μόνο για μένα, αλλά για όλο τον κόσμο που είναι μαζί μας και προσφέρει. Για το Κέντρο Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών Ανδρέα Σοφοκλέους (ΚΕΠΑΚΥ) και τη σύζυγό του και Πρόεδρο του ΔΣ του Κέντρου, Ασουσένα Σοφοκλέους, την Κίτρινη Γραμμή Βοήθεια και Αλληλεγγύης της ΑΕΛ, τους αθλητές, τους γυμναστές αλλά και τους συναδέλφους ηθοποιούς και δημοσιογράφους που βοηθούσαν για τη διανομή τροφίμων και στήριζαν τη δουλειά που κάνουμε αλλά και τον απλό  κόσμο, που βοηθούσε απλόχερα για να υλοποιήσουμε αυτό το δύσκολο έργο».

Όταν ρωτήθηκε πώς βλέπει τον Κώστα Βήχα σε πέντε χρόνια, ο ίδιος χαμογέλασε και απάντησε χαρακτηριστικά: Τον Κώστα Βήχα θέλω να τον βλέπω στο θέατρο και όχι να τρέχει στους δρόμους για να δίνει τρόφιμα. Μακάρι να μην υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι και να ασχοληθώ μόνο με το θέατρο και τη δουλειά. Αλλά ώσπου υπάρχουν άνθρωποι στους δρόμους, όχι μόνο εγώ αλλά και η οργάνωση που έχουμε η ‘Κίτρινη Γραμμή’ θα είμαστε εκεί για να βοηθούμε όσο μπορούμε περισσότερους, για να ανακουφιστεί αυτός ο κόσμος. 

Κλείνοντας θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα για την αξία της προσφοράς προς τον συνάνθρωπό. «Είναι πολύ απλό… Να βοηθούμε ο ένας τον άλλο για να σταθούμε στα πόδια μας. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας και τα χέρια μας για να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας. Δεν υπάρχει κάτι δύσκολο. Αν μπορείς δώσε κάτι και όταν δώσεις θα ‘ρθει να σε βρει πίσω. Ουδέποτε έδωσα και δεν ήρθε να με βρει πίσω κάτι, κάθε μέρα…».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πραγματοποίησαν πορεία οι απεργοί του κλάδου σκυροδέματος-«Οι εργοδότες να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα»
Παράδειγμα φιλοπατρίας 18χρονη από την Πάφο-Άφησε την Φαρμακευτική και εντάχθηκε στη Σχολή Ευελπίδων
Σοβαρά περιστατικά σε Δημοτικά-Ένας μαθητής έφυγε μόνος του, άλλος χτύπησε δασκάλους
Αναβολές θεραπειών λόγω της απεργίας των γιατρών-«Αδιανόητο να χρησιμοποιείται η υγεία ως εργαλείο πίεσης»
Η Κύπρος ο μεγαλύτερος δωρητής Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Βοήθειας-Μπαίνει στη μάχη κατά της φτώχειας
Ενοχλημένος ο Παναγιώτου για την απεργία στον κλάδο σκυροδέματος-«Τριάντα επτά σεντς ημερησίως η διαφορά»
Πορεία προς Υπ. Εργασίας από εργαζόμενους στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος
Καταιγίδες και χαλάζι στο καιρικό μενού-Στους 24 βαθμούς η θερμοκρασία
Μπαίνει στο χορό και η Ελεγκτική για την ρήξη στην Υγεία-Σε αδιέξοδο για τα οικονομικά κριτήρια
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί που χαρίζουν πάνω από 1 εκ. ευρώ στο Τζόκερ