Ζήτησε επιτάχυνση για μεταρρύθμιση δικαιοσύνης τους από Κύπριους Βουλευτές ο Επίτροπος Reynders

Την ανάγκη επιτάχυνσης των προσπαθειών και της θέσπισης των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων στις υπό εξέλιξη μεταρρυθμίσεις στον τομέα του κράτους δικαίου, τόνισε την Τετάρτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη Didier Reynders στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που είχε με τους Προέδρους και μέλη των αρμοδίων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής η τηλεδιάσκεψη είχε αντικείμενο την Έκθεση του 2020 για το κράτος δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το ιδιαίτερο κεφάλαιο της εν λόγω Έκθεσης που αφορά την Κύπρο ως κράτος μέλος και σε αυτή συμμετείχαν εκ μέρους της Βουλής ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων  Γιώργος Λιλλήκας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Δημήτρης Δημητρίου και ο Βουλευτής Μέλος των προαναφερθεισών κοινοβουλευτικών επιτροπών Άριστος Δαμιανού.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέλυσε τα βασικά ευρήματα της πρώτης Έκθεσης της ΕΕ για το κράτος δικαίου με ιδιαίτερη αναφορά στις επισημάνσεις που αφορούν την Κύπρο.

Αφού χαιρέτισε την προσπάθεια που καταβάλλεται από την Κύπρο όσον αφορά τις υπό εξέλιξη μεταρρυθμίσεις στον τομέα του κράτους δικαίου, ο κ. Reynders υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδεται σε αυτές, ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη περαιτέρω επιτάχυνσης των σχετικών προσπαθειών και της θέσπισης των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων.

Εξέφρασε δε την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παράσχει κάθε δυνατή στήριξη στην Κύπρο.  O κ. Reynders υπογράμμισε περαιτέρω τον σημαντικό ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ στον εν λόγω τομέα, όπως επίσης και στην διάχυση του σχετικού διαλόγου στην κοινωνία των πολιτών.

Από την πλευρά τους, οι Κύπριοι Βουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους τόσο για την ίδια την Έκθεση όσο και για τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρέθεσαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τη Βουλή όσον αφορά συγκεκριμένα νομοθετήματα που βρίσκονται ενώπιόν της και τα οποία σχετίζονται με παρατηρήσεις που περιλαμβάνονται στην Έκθεση, ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων.

Διατύπωσαν επίσης την πρόθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο βαθμό που εξαρτάται από την ίδια, να ολοκληρώσει την εξέταση των σχετικών νομοσχεδίων που εκκρεμούν ενώπιόν της πριν από τη λήξη της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου, ώστε να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης του κράτους δικαίου στην Κύπρο.

Τέλος, υπογραμμίστηκε τόσο η σημασία της αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ εθνικών κοινοβουλίων και ευρωπαϊκών θεσμών όσο και η ανάγκη συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στο σχετικό διάλογο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Από τις βόμβες στη διπλωματία-Τι συζητούν ΗΠΑ και Ιράν πίσω από κλειστές πόρτες για ένα πυρηνικό deal
Καταζητεί την 37χρονη Νάταλυ Τζιαπούρα η Αστυνομία (pic)
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Ισραήλ να συμμορφωθεί πλήρως με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο
Συνελήφθη ο διαβόητος ναρκέμπορος «El Fito»-Είχε διατάξει τη δολοφονία προεδρικού υποψηφίου το 2023
Μετά το Ιράν, Τραμπ και Νετανιάχου συμφώνησαν να τελειώσουν και τον πόλεμο στη Γάζα σε δύο εβδομάδες
Διευκρινίσεις από Citroën με ελαττωματικό αερόσακο ΤΑΚΑΤΑ αναμένει το ΤΟΜ
Θεσπίζεται πλαίσιο παροχής υπηρεσιών κοινοτικής νοσηλευτικής και μαιευτικής
Την ετοιμότητα της Κύπρου να αναλάβει ρόλο στη Μ. Ανατολή τόνισε ο ΠτΔ στην ΕΕ-Ειδική προσθήκη στα συμπεράσματα για άμυνα
Ευχαρίστησε τον βουλευτή Ίαν Ντάνκαν Σμιθ για τις προσπάθειες του για απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα
Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Παλαιά Φώκαια-Παραδόθηκαν στις φλόγες σπίτια, απομακρύνθηκαν πολίτες (pics)