Ο «γνωστός», ο επιχειρηματίας, ο… υπεράνω και το a la carte της εγκληματικότητας

Η επιλογή των φαγητών ενός εστιατορίου από κατάλογο - κάρτα - κι όχι η υποχρεωτική επιλογή προκαθορισμένου γεύματος, στα γαλλικά ονομάζεται à la carte (αλά καρτ).

Ένας ορισμός που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και με το έγκλημα, εξού και μια πρόσφατη αναφορά κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πως «οι αξίες και οι νόμοι της ΕΕ δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζονταν σαν να πρόκειται για μενού αλά καρτ, θα πάρουμε αυτό το πιάτο, αλλά όχι εκείνο».

Αναμφίβολα, υπάρχουν εγκλήματα, οι πρωταγωνιστές των οποίων αφήνουν σχεδόν αδιάφορη την κοινή γνώμη, υπάρχουν όμως και εγκλήματα τα οποία μονοπωλούν το ενδιαφέρον για μέρες, με το κοινό να θέλει να μάθει όλο και περισσότερες λεπτομέρειες. Βέβαια, δεν θα ήταν αντικειμενικό να μην λεχθεί πως τα πάντα εξαρτώνται από το… μενού, το πώς σερβίρετε το «πιάτο» στον «πελάτη» και τι θέλει να αναδείξει ο «σεφ».    

Οι Νόμοι κάθε χώρας είναι για όλους. Πλούσιους, φτωχούς, γνωστούς, άγνωστους, μορφωμένους, αμόρφωτους, αριστερούς, δεξιούς, κεντρώους, μικρούς, μεγάλους, άντρες, γυναίκες, χριστιανούς, μουσουλμάνους… Εντούτοις, το εάν δεν εφαρμόζονται σε όλες τις περιπτώσεις με τον ίδιο τρόπο, είναι κάτι διαφορετικό, ενώ θα ήταν τουλάχιστον αστείο να λεχθεί πως υπάρχει ίση μεταχείριση μεταξύ… άνισων.  

Στόχος των διωκτικών Αρχών κάθε χώρας, είναι η ασφάλεια των πολιτών της, μακριά από εγκλήματα και παραβατικές συμπεριφορές. Ωστόσο, δεν θα ήταν υπερβολή ή ψέμα να αναφερθεί πως κάθε υπόθεση, ενδεχομένως, να έχει διαφορετική προσέγγιση ή… τροποποιημένες συντεταγμένες. Άλλωστε διαφορετικής μεταχείρισης μπορεί να τυγχάνει ένας αλλοδαπός ή ο Αγαθοκλής από το Μηλικούρι και διαφορετική ένας επώνυμος, ή ένας δικτυωμένος επιχειρηματίας, με ή χωρίς εισαγωγικά, με ή χωρίς κουστούμι, αφού στις μέρες μας το επιχειρηματίας φαίνεται να έχει παρεξηγηθεί…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο ρομαντικός δολοφόνος, ο κακός ληστής, ο στυγνός killer, ο τρυφερός κλέφτης…

 «Γνωστός στις Αρχές»

Πολλές φορές γράφεται και ακούγεται πως ο τάδε συλληφθείς είναι «γνωστός στις Αρχές». Και σίγουρα η υπό αναφορά λέξη, δεν είναι για να παραπέμψει σε κανένα διάσημο τραγουδιστή ή ηθοποιό, αλλά αντιθέτως για να υποδείξει πως πρόκειται για πρόσωπο με διαφαινόμενο εγκληματικό βιογραφικό, όπως έχει καθοριστεί ή μας το έχουν καθορίσει στα μυαλά μας.

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, ο «γνωστός» έχει όνομα το οποίο αναφέρεται δημόσια, ενώ σε άλλες περιπτώσεις είναι απλά «γνωστός» ή… γνωστός επιχειρηματίας. Δηλαδή, εγκληματίες αλά κάρτ, βασιζόμενοι στο βιογραφικό του καθενός και σαφώς στις διασυνδέσεις του.

Αν μιλάμε δε για κάποιο που χαίρει καλής φήμης και υπόληψης μέσα στην κοινωνία, μπορεί και να μην μάθουμε ποτέ το παραστράτημα του… Δηλαδή, πολύ πιο εύκολα ενημερώνεται ο κόσμος πως Μοχάμεντ ή το Μαριούι διέρρηξε μια οικία, πολύ πιο δύσκολα όμως, και νοουμένου ότι βοηθήσουν οι συγκυρίες και οι πηγές, θα ενημερωθεί ο κόσμος εάν ένας γνωστός, χωρίς εισαγωγικά, θεωρείται ύποπτος για ένα αδίκημα, το οποίο αφού δει το φως της δημοσιότητας, θα επιβεβαιωθεί αλλά από εκεί και πέρα η πληροφόρηση θα είναι με το σταγονόμετρο, σε αντίθεση πάντοτε με τον… Μοχάμεντ και το Μαριούι, ο κύκλος των οποίων είναι πολύ μικρότερος και δεν προέρχεται από τα ψηλά δώματα. Αναμφίβολα, θα ήταν ουτοπία να διαφωνεί κανείς με τα ανωτέρω, καθώς η ιστορία απέδειξε πως κάποιοι «προνομιούχοι» του τόπου, που απαρτίζουν τόσο τον «παραδοσιακό υπόκοσμο», όσο και τον υπόκοσμο της ελίτ, τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης.

Ενδεικτική είναι η πρόσφατη καταγγελία σε βάρος πολιτικού προσώπου για σεξουαλική παρενόχληση, ο οποίος δύο εβδομάδες μετά την καταγγελία, δεν είχε κληθεί, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, για κατάθεση, με τον συνήγορο του διαβόλου να διερωτάται εάν θα μεσολαβούσαν δεκαπέντε μέρες και στην περίπτωση του Αχμέτ ή του Γιαννή Κωστή από το Αυγόρου…  Το μόνο σίγουρο σε αυτή την περίπτωση, δεν θα διατασσόταν έρευνα για τη διαρροή, όπως στην περίπτωση του πολιτικού, και όπως δεν διατάχθηκε ποτέ στα τόσα χρόνια, που το φως της δημοσιότητας είδαν χιλιάδες παρόμοιες υποθέσεις…

Επίσης, εάν υπό αναφορά δύο «ήρωες» μας θα πρωταγωνιστούσαν στο ντοκιμαντέρ του Al Jazeera, ποια θα ήταν η αντιμετώπιση; Άλυτος γρίφος… Πάντως στην περίπτωση του 70χρονου παππού στη Λάρνακα, το 2017, ο οποίος έκλεψε ένα κοτόπουλο αξίας 6 ευρώ και 40 σεντς από υπεραγορά γιατί καθυστέρησε η σύνταξη του και ήθελε να ταΐσει το εγγόνι του που μεγάλωνε, η απονομή Δικαιοσύνης ήταν άμεση. Τον Ιούλιο κάθισε στο εδώλιο, τον Νοέμβριο επιβλήθηκε χρηματική ποινή…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι παρεξηγημένοι «έμποροι» ναρκωτικών και οι… Εσκομπάρ της Κύπρου

Η ταμπελοποίηση, γνωστοί-άγνωστοι και οι… διασυνδέσεις   

Ως γνωστόν, κάποιοι είναι «γνωστοί» στις Αρχές από τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, είτε αυτοί έχουν ποινικό παρελθόν, είτε όχι. Εξάλλου, αποτελεί κοινό μυστικό πως η Αστυνομία δεν φθάνει σε όλους. Και όσο πιο ψηλά βρίσκεται κάποιος, τόσο περισσότερες είναι οι διασυνδέσεις του, οι οποίες πολλές φορές καθορίζουν το μέλλον μιας υπόθεσης, κυρίως στις περιπτώσεις που αυτές έχουν κοινή γραμμή πλεύσης με ένα ύποπτο.    

Πολλές φορές, υπάρχει η ενημέρωση πως ο τάδε συλληφθείς απασχόλησε ξανά τις Αρχές και είχε εμπλοκή σε διάφορες υποθέσεις. Συνεπώς, οι Αρχές τον κατατάσσουν στους «γνωστούς», επί της ουσίας όμως είναι άγνωστος, εξού και είναι ευκολότερο να τοποθετηθούν ταμπέλες, αφού ένας 18χρονος ή 25χρόνος ή ένας αλλοδαπός, δεν έχει την ίδια δύναμη, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Από την άλλη, ακούμε ο γνωστός τάδε, αρχηγός φατρίας, συνελήφθη και το όνομα του φιγουράρει στους τίτλους ειδήσεων, ενώ την ίδια ώρα, μπορεί να συλληφθεί ένας άλλος αρχηγός φατρίας, ο οποίος ωστόσο ακούει το όνομα… επιχειρηματίας. Όπως επιχειρηματίας είναι και οποιασδήποτε επώνυμος που μπορεί να εμπλακεί σε ποινική υπόθεση…  Και ανάμεσα σε αυτούς τους επιχειρηματίες, υπάρχει ακόμη μια διαφορά. Για τον ένα στήνεσαι ώρες ολόκληρες έξω από την Αστυνομία ή το Δικαστήριο για ένα πλάνο ή μια φωτογραφία, ενώ στους άλλους, δεν σπαταλάς τις ώρες σου, αφού γνωρίζεις πως «δεν παίζει και νομικά δεν είσαι καλυμμένος». Η πραγματικότητα όμως είναι πως ο ένας σου το επιτρέπει ο ίδιος, ενώ ο άλλος απειλεί θεούς και δαίμονες…   

Την ίδια ώρα, ακούμε συνελήφθη ο τάδε, 25 ετών, για εμπορία ναρκωτικών και διαδίδεται λες και συνελήφθη ο μεγαλύτερος βαρόνος ναρκωτικών. Και αντί να προβληματίσει το σύστημα ποιος ο λόγος που ένας 25χρονος μετέφερε ναρκωτικά για 500 ευρώ και πώς αυτός μπορεί να βοηθηθεί, τον ρίχνουμε στην… πυρά, για χάρη της διαφήμισης του θριάμβου, λες και συνελήφθη ο Εσκομπάρ της Κύπρου (σ.σ μεγαλύτερους έμπορους ναρκωτικών ανά το παγκόσμιο που έβγαλε δισεκατομμύρια και όχι… 500 ευρώ).

Επίσης, ακούσαμε πως συνελήφθη 21χρονη, γνωστή σεσημασμένη για διαρρήξεις… «Στις Κεντρικές 21χρονη που παραβίασε τα διατάγματα και πήγε για διάρρηξη», «Στην στενή για 2,5 χρόνια 21χρονη για σωρεία διαρρήξεων», «21χρονη με πλούσιο βιογραφικό σε διαρρήξεις καταδικάστηκε σε φυλάκιση»… Άλλη μια μεγάλη επιτυχία... Και ψάχνοντας την ετυμηγορία του Δικαστηρίου, διαβάζεις πως κακοποιήθηκε σεξουαλικά όταν ήταν ανήλικη, έζησε την εγκατάλειψη της οικογένειας της, βρήκε «διέξοδο» στα ναρκωτικά και κατέληξε στις διαρρήξεις για να εξασφαλίζει τις δόσεις της… Μα επιτυχία όμως, θα ήταν να την στηρίξεις για να αλλάξει λες και είναι παιδί σου και όχι να την στιγματίζεις και να περιμένεις να την στείλεις φυλακή ή να πεθάνει… Και αν όμως επιλέξει το σύστημα να την στιγματίσει, βάζοντας της ταμπέλες, την ίδια τακτική θα πρέπει να ακολουθεί σε όλες τις περιπτώσεις, και σε τους γνωστούς και στους άγνωστους, και σε αυτούς που έκλεψαν ένα μαγαζί και σε αυτούς που έκλεψαν εκατομμύρια, και όχι αλά κάρτ…

Στο μεταξύ, υπάρχουν και οι «γνωστοί που απασχόλησαν τις Αρχές», οι οποίοι όταν πάνε στο Δικαστήριο ακούγεται πως είναι λευκό ποινικό μητρώο… Συνεπώς εύλογα διερωτάται κάποιος πως γίνεται να μην έχει προηγούμενη καταδίκη και εάν αυτό είναι υπέρ ή κατά των Αρχών;

Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και από την πλευρά της Δικαιοσύνης. Δηλαδή, βλέπουμε πρόσωπα που διαπράττουν μικροαδικήματα να καταλήγουν φυλακή, αλλά την ίδια ώρα, πρόσωπα που διαπράττουν σοβαρότερα εγκλήματα, όπως για παράδειγμα σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος παιδιών, να βρίσκονται ελεύθεροι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο ένας «μέσα» για κλοπή ουίσκι και οι γονείς για κακοποίηση της κόρης τους «έξω»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τον έστειλαν υπόδικο για έναν... ουίσκι 32 ευρώ-Στα συρτάρια οι εναλλακτικές ποινές

Το Νοέμβριο 2019, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου, είχε δηλώσει πως «δεν είναι αλά κάρτ η ισονομία και η δίκαιη και σωστή εφαρμογή του Νόμου, ότι η αρχή της ισοπολιτείας πρέπει να τηρείται».

Όπως διαπιστώνει κανείς, ότι και να δηλώνουμε, τα γεγονότα αποδεικνύουν περίτρανα πως οι μηχανισμοί του κράτους, επιλέγουν σε αρκετές περιπτώσεις το μενού αλά κάρτ…

*****

Είναι εγκληματικό να κλέψεις ένα πορτοφόλι, τολμηρό να κλέψεις μια περιουσία και μεγαλειώδες να κλέψεις ένα στέμμα. Η κατηγορία μειώνεται όσο η ενοχή μεγαλώνει Σίλερ, 1759-1805, Γερμανός συγγραφέας & ποιητής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο κουστουμαρισμένος υπόκοσμος-Ποιοι είναι πιο καθαροί... Οι «μέσα» ή οι «έξω»;

Δειτε Επισης

Τις πρώτες βοήθειες παρείχε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνεπιβάτη της σε πτήση της Swiss Air
Με βεληνεκές 5.800 χιλιομέτρων ο ρωσικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε προς το Ντνίπρο
Σύγκληση απόψεων για ελέγχους των Τakata μέσω ΜΟΤ-Σκέψεις και για ακινητοποίηση οχημάτων
Αυτές είναι οι διευθετήσεις και τα μέτρα της Αστυνομίας για τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΠΑΦΟΣ F.C.-ΑΠΟΕΛ
Το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση-Νέες αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ
Αυτήν ψάχνουν οι Αρχές για υπόθεση κλοπής από κατοικία στη Λευκωσία (pic)
Συγκλονίζει η θεία της αδικοχαμένης Ειρήνης-«Η μητέρα της είναι σε άθλια κατάσταση»
Οικιακή βοηθός έκλεψε από τους εργοδότες της από μικροαντικείμενα μέχρι και έξι χιλιάδες ευρώ
Ρυμούλκιση οχήματος και άντληση νερού από υπόγειο λόγω έντονης βροχής στη Λάρνακα
Ζήτησε ξανά παραίτηση Βαφεάδη ο Χατζηγιάννης-«Έχετε ανέβει στο άρμα της συστημικής ευθυνοφοβίας»