Όπου σταθεί και όπου βρεθεί επαναλαμβάνει τα ίδια για τα δύο κράτη ο Τατάρ

Η προσπάθεια και η επιθυμία τους είναι να υλοποιήσουμε το μοντέλο λύσης που έχουν φέρει στην ημερήσια διάταξη, με τρόπο που να ωφεληθεί η Κύπρος και η περιοχή, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Έκανε λόγο για μοντέλο λύσης που βασίζεται «στην κυριαρχική ισότητα των δύο κρατών που ζουν δίπλα δίπλα και έχουν συνεργασία», το οποίο υποστηρίζεται και από την Τουρκία.

Αν και συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν για την άτυπη συνάντηση των «5 συν τα Ηνωμένα Έθνη», στις 27-29 Απριλίου, στη Γενεύη, το μοντέλο λύσης που εισήγαγαν στην ημερήσια διάταξη θα τεθεί στο τραπέζι, στη Γενεύη, είπε.

Με αφορμή την 57η επέτειο του ψηφίσματος 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που υιοθετήθηκε στις 4 Μαρτίου 1964, ο κ. Τατάρ ανέφερε πως πρόκειται για «πολιτική και άδικη» απόφαση και τον «κύριο λόγο για τη μη επίλυση και την ελληνοκυπριακή αδιαλλαξία στην Κύπρο».

Με το ψήφισμα αυτό, συνέχισε, η «ε/κ διοίκηση» αναγνωρίστηκε ως η μόνη νόμιμη Κυβέρνηση της Κύπρου, προσθέτοντας πως η απόφαση είναι ο λόγος που η ε/κ πλευρά «παραγνωρίζει την πολιτική ισότητα, την κυριαρχία και όλα τα δικαιώματα του λαού μας και προτείνει καθεστώς μειονότητας» για τους Τ/κ.

«Αυτή η άδικη απόφαση είναι η βάση της απομόνωσης και των εμπάργκο και του μοντέλου λύσης που επιχειρείται να επιβληθεί όταν γίνεται λόγος για παραμέτρους του ΟΗΕ» συμπλήρωσε ο κ. Τατάρ.

Υποστήριξε, εξάλλου, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία ενθαρρύνεται και ενισχύεται από την αναγνώρισή της ως η μόνη νόμιμη Κυβέρνηση της Κύπρου, εξακολουθεί να διατηρεί την «αρνητική και μη συμβιβαστική στάση της σε όλες τις διαπραγματευτικές διαδικασίες από το 1968», κάτι που, κατά τον Τ/κ ηγέτη, προκάλεσε την αποτυχία του δημοψηφίσματος του Σχεδίου Ανάν και των συνομιλιών σε Μον Πελεράν και Κραν Μοντάνα.

Όλα αυτά, συνέχισε ο κ. Τατάρ, αποκαλύπτουν την πραγματικότητα γύρω από την κατάρρευση του μοντέλου λύσης που βασίζεται στην ομοσπονδία. Είπε ακόμη ότι, σύμφωνα με τις πραγματικότητες στην Κύπρο και στην περιοχή «θέσαμε το μοντέλο λύσης που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα των δύο κρατών που ζουν δίπλα δίπλα και έχουν συνεργασία» με την υποστήριξη και από την Τουρκία, που είναι «το μεγαλύτερο και ισχυρότερο κράτος στην περιοχή».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα με Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία θα αρχίσει το Ιράν
Η Ουκρανία παρουσίασε συντρίμμια του Oreshnik-«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Καλώδια της ΑΗΚ έπεσαν σε οχήματα, εγκλωβίστηκαν δύο οδηγοί-Στις 87 οι κλήσεις για βοήθεια
Δεν κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι στον κλάδο σκυροδέματος-Συνεχίζεται η απεργία
«Την έχω ικανή για όλα, δεν της έχω εμπιστοσύνη»-Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου για απαγωγή στη Λακατάμεια-Συγκρούστηκε με περιπολικό
Κόπηκαν δέντρα, έπεσαν αλουμίνια και πέτρες από υψώματα-Ζημιές από τους σφοδρούς ανέμους στη Λευκωσία
Ανησυχία για το νέο υπερηχητικό πυραυλο Oreshnik-Μπορεί να πλήξη τη Βαρσοβία σε 12 λεπτά
Αποφασίζουν τα επόμενα βήματα οι συντεχνίες του κλάδου σκυροδέματος-Το χρονικό της κρίσης
Διπλό χτύπημα βανδάλων σε Δημοτικό-Έκλεψαν 200 ευρώ που μάζεψαν οι μαθητές για φωτογραφίες