Το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ρομπότ στον κόσμο που κατασκεύασαν μαθητές στη Λάρνακα
07:03 - 31 Μαρτίου 2021

Το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ρομπότ στον κόσμο, «ASTRO 1», το οποίο κατασκευάστηκε από μαθητές του PASCAL English School Λάρνακας, με σκοπό να μεταφέρει στην ατμόσφαιρα 1700 πειράματα, που αφορούν φυτά και σπόρους, από 27 σχολεία της Κύπρου, εκτοξεύθηκε από την πλατεία Ευρώπης στη Λάρνακα, την προηγούμενη εβδομάδα.
Πρόκειται για μία εκπαιδευτική πλατφόρμα Steam, η οποία συνδυάζει την ρομποτική και διαστημική, με την οποία οι μαθητές θα κατασκευάσουν έξυπνες συσκευές, οι οποίες θα προσθέσουν στον «ASTRO 1», λειτουργείες εγκεφάλου, ακοής και όρασης.
Επιπρόσθετα, το συγκεκριμένο ρομπότ λειτουργεί και ως κινητός δορυφορικός σταθμό, από τον οποίο οι μαθητές, έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν ζωντανό βίντεο από μικροδορυφόρους, οι οποίοι στέλνονται στην στρατόσφαιρα. Ο «ASTRO 1» έχει βάρος 1400 κιλά και διάμετρο περίπου δέκα μέτρα και τρία μέτρα ύψος, ενώ τα πόδια του κινούνται με 24 υδραυλικούς κινητήρες και ο σχεδιασμός του σαν αράχνη, του επιτρέπει να μετακινείται με ευκολία.
Μιλώντας στον REPORTER ο Καθηγητής του Pascal English School Λάρνακας και Ερευνητής του Κέντρου Αριστείας Ερατοσθένης, Ελπιδοφόρος Αναστασίου, ανέφερε ότι η κατασκευή του ρομπότ προέκυψε μετά από ένα καταιγισμό ιδεών από τους μαθητές, με αφορμή την εβδομάδα διαστήματος που διοργανώθηκε από το σχολείο.
«Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που τρέχει εδώ και τρία χρόνια, το οποίο ξεκίνησε από πέντε μαθητές και δειλά-δειλά εξελίχθηκε σε αυτό που βλέπουμε σήμερα. Συγκεκριμένα την πρώτη χρονιά κάναμε μια εξομοίωση μικροδορυφόρου που έστελνε μετεωρολογικά δεδομένα από την στρατόσφαιρα. Σε υψόμετρο περίπου 90 χιλιάδες πόδια και -60 βαθμούς. Τη δεύτερη χρονιά, κάναμε ένα μικροδορυφόρο, ο οποίος έστελνε βίντεο από την στρατόσφαιρα. Επίσης, 90 χιλιάδες πόδια και εξήντα χιλιόμετρα μακριά. Και την τρίτη χρονιά, κατασκευάσαμε στο σχολείο μας τον μοναδικό εκπαιδευτικό διαστημικό σταθμό και ένα από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη. Και τέλος, τον τέταρτο χρόνο θέλαμε να συνδυάσουμε διαστημική και ρομποτική και κάναμε το ρομπότ ''ASTRO 1''. Θέλαμε να μπούμε στο Ρεκόρ Γκίνες, όμως δεν τα καταφέραμε λόγω του χρόνου».
Για την εκτόξευση του «ΑSTRO 1», χρειάστηκε μετεωρολογικό μπαλόνι και με την επιστροφή του δορυφόρου, οι μαθητές θα αναλύσουν τα ευρήματα τους, σε σχέση με τις πειραματικές τους προβλέψεις. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Αναστασίου, η ανάλυση τους ακόμα δεν έχει γίνει, λόγω του ότι ο δορυφόρος στην επιστροφή του έπεσε στη θάλασσα και γίνονται προσπάθειες να εντοπιστεί.
«Συνδυάσαμε το εκπαιδευτικό μοντέλο και συνεργαστήκαμε με 27 σχολεία, με μαθητές της Έκτης Δημοτικού. Μας έστειλαν μικροκάψουλες και κάποια πειράματα που ήθελαν να στείλουν στη στρατόσφαιρα και μετέπειτα, μαζέψαμε τα πειράματα τα βάλαμε στο κάτω μέρος του δορυφόρου και τα στείλαμε σε υψόμετρο περίπου 90 χιλιάδες πόδια, με τη βοήθεια μετεωρολογικού μπαλονιού, από το Τμήμα Μετεωρολογίας. Μέχρι το μπαλόνι να φθάσει σε αυτά τα υψόμετρα, χρειάστηκε ένα ταξίδι περίπου τριών ωρών και στη συνέχεια ήρθε στη Γη με τη βοήθεια αλεξίπτωτου. Με την επιστροφή του δορυφόρου, οι μαθητές θα πάρουν τους σπόρους, θα τους φυτέψουν για να δουν αν μεγάλωσε πιο γρήγορα ή πιθανές παραμορφώσεις που μπορεί να προέκυψαν σε κάποια φυτά και έτσι να εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα».
Σε σχέση με τις έξυπνες συσκευές που θα κατασκευαστούν από τους μαθητές, ο κ. Αναστασίου είπε ότι θα εφαρμοστεί ένα εκπαιδευτικό μοντέλο με τη νέα χρονιά, στο οποίοι θα κατασκευάσουν συσκευές, οι οποίες θα δίνουν στον «ΑSTRO 1» επιπλέον λειτουργείες, εγκεφάλου, ακοής και όρασης.
«Ο ''ASTRO 1’’ είναι ένα ρομπότ χωρίς εγκέφαλο, ακοή και όραση. Είναι μόνο ένα κοντρόλ που μετακινείται. Το επόμενο στάδιο είναι οι μαθητές να κατασκευάσουν έξυπνες συσκευές, οι οποίες θα του δίνουν όραση, θα τον βάζουν σε λειτουργεία να απαντά ερωτήσεις. Θα μπορεί κάποιος να τον ρωτά ερωτήσεις και να απαντά. Ακόμη, θα κατασκευαστούν συσκευές, που θα τον κάνουν να νιώθει όταν το αγγίζει κάποιες, θα μπορεί ακόμη να μιλά. Οι μαθητές με ότι έμαθαν στην ρομποτική, θα μπορούν να κατασκευάσουν αυτές τις συσκευές, οι οποίες θα εφαρμοστούν πάνω στον ‘’ΑSTRO 1’’ για να μπορεί να κάνει αυτές τις λειτουργείες».
Παράλληλα, ο Καθηγητής του Pascal English School Λάρνακας, επισήμανε ότι ο «ASTRO 1» είναι μία εκπαιδευτική πλατφόρμα, που συνδυάζει ρομποτική και διαστημική και θα δίνει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς να τη χρησιμοποιήσουν, με στόχο να συνδυάσουν ύλη του Υπουργείου Παιδείας με το ρομπότ.
Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασίου, «οι εκπαιδευτικές πλατφόρμες είναι τρεις και οι εκπαιδευτικοί που θα ενδιαφερθούν θα μπορούν μέσω online σεμιναρίου, να ενσωματώσουν αυτές τις πλατφόρμες στο μάθημα τους. Για παράδειγμα, στη Δημοτική Εκπαίδευση φέτος, είχαν μάθημα ουρανός και διάστημα. Έτσι, οι εκπαιδευτικοί ήρθαν πήραν αυτό το κομμάτι με τα πειράματα και έδειξαν στους μαθητές, ότι στους άλλους πλανήτες υπάρχει έλλειψη οξυγόνου και συνδύασαν το υψόμετρο 90 χιλιάδες πόδια με τις παρόμοιες συνθήκες που υπάρχουν στον Άρη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι και οι εκπαιδευτικοί συνδυάζουν με τον δικό τους τρόπο, για να δημιουργήσουν τα σχέδια μαθήματος τους. Οι πλατφόρμες υπάρχουν. Εμείς δίνουμε ένα σχέδιο μαθήματος για να πάρουν την ουσία οι εκπαιδευτικοί, αλλά από εκεί και πέρα δίνουμε την ευκαιρία του εκπαιδευτικού να δείξει τη δουλειά του μέσω αυτής της δράσης».