Ενώπιον Υπουργικού οι νέες χαλαρώσεις-Αποφάσεις για γυμναστήρια, πάρκα και sms

Έχοντας ως δεδομένα τη βεβαρημένη επιδημιολογική κατάσταση από τη μία και τη σταθεροποίηση στις νοσηλείες από την άλλη, το Υπουργικό Συμβούλιο συνέρχεται στις 9:30, για να λάβει αποφάσεις για την πανδημία. Τα μέλη του, θα κληθούν να εγκρίνουν συντηρητικές χαλαρώσεις, οι οποίες θα αφορούν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Θα ακολουθήσουν οι επίσημες ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας. 

Κάποιες από αυτές τις χαλαρώσεις έχουν κλειδώσει, ωστόσο υπάρχουν και ανοικτά ζητήματα και οι αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα. Ανησυχία προκάλεσαν τα αποτελέσματα της χθεσινής ημέρας, όπου καταγράφηκε αύξηση κρουσμάτων (439), που συνοδεύτηκε μάλιστα με αύξηση του ποσοστού θετικότητας, που ξεπέρασε το όριο ασφαλείας που είναι το 1.

Σ' ότι αφορά στα σχολεία πάντως, το πλάνο δεν πρόκειται να αλλάξει και η έγκρισης της επιστροφής των μαθητών Γυμνασίων παγκύπρια και των Δημοτικών της Λεμεσού, στα θρανία στις 2 Απριλίου, θα είναι μια καθαρά τυπική διαδικασία ενώπιον του Υπουργικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Νέα έκκληση ΥΠΠΑΝ για διενέργεια τεστ ενόψει της επιστροφής των Γυμνασίων

Μέχρι χθες το απόγευμα είχαν κλειδώσει άλλες δύο χαλαρώσεις, που αποτελούν και εισήγηση των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.

Η πρώτη αφορά στα γυμναστήρια και τις κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που θα μπορούν να έχουν ταυτόχρονη παρουσία. Έτσι αναλόγως των τετραγωνικών κάθε χώρου, θα μπορούν να βρίσκονται 8 ή 10 άτομα.  

Αντίστοιχη χαλάρωση θα δοθεί και στους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, για λόγους πιο εύρυθμης λειτουργίας τους. Θα επιτρέπεται, να υπάρχουν ταυτόχρονα έξι αντί τέσσερις μαθητές εντός της αίθουσας.

Τα ζητήματα υπό συζήτηση

Υπό συζήτηση θα τεθεί ακόμη μία πρόταση των επιστημόνων για αύξηση των γραπτών μηνυμάτων στο 8998, σε τρία μόνο για τα Σαββατοκυρίακα.

Οι επιστήμονες πρότειναν ακόμη την επαναλειτουργία πάρκων και δημόσιων κήπων, εισήγηση η οποία βρίσκεται στο τραπέζι. 

Εκτός συζήτησης τέθηκε η πρόταση για αύξηση των πιστών σε εκκλησίες, που είναι τώρα στα 50 άτομα, η οποία θα επανέλθειστην επόμενη φάση αποκλιμάκωσης, λόγω και του Πάσχα. Δεν συζητούνται εξάλλου, σε αυτή τη φάση, αλλαγές στην εστίαση.

Σημειώνεται ότι το κέρφιου από τις έντεκα το βράδυ και οι περιορισμοί στις διακινήσεις στα σπίτια, όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν ως έχουν.

Το Υπουργείο Υγείας, επιθυμεί όπως συνεχιστεί η συντηρητική αποκλιμάκωση, με στόχο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου και εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα να δοθούν μεγαλύτερες χαλαρώσεις. Σε αυτή τη φάση αποκλιμάκωσης αναμένεται να καταργηθούν τα sms, να αυξηθεί ο επιτρεπόμενος αριθμός παρευρισκόμενων σε σπίτια, εκτός των μόνιμα διαμενόντων, καθώς και ο αριθμός πιστών σε εκκλησίες. Εάν το επιτρέψει η επιδημιολογική εικόνα, τότε θα επανεξεταστεί και το αίτημα για άνοιγμα και των εσωτερικών χώρων των επιχειρήσεων εστίασης.

Κλείνει η Πύλη Εμβολιασμού

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, κλείνει στις 7 το βράδυ η Πύλη Εμβολιασμού, για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι και Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ που λαμβάνουν θεραπεία με ινσουλίνη, με Σακχαρώδη Διαβήτη και μακροαγγειακές ή/και μικροαγγειακές επιλοκές και με Σοβαρή Παχυσαρκία. Η απόφαση αυτή λήφθηκε, λόγω του χαμηλού ρυθμού διευθέτησης των ραντεβού και της ανάγκης να προχωρήσει η υλοποίηση του Εθνικού Εμβολιαστικού Πλάνου.

Μέχρι χθες βράδυ είχαν διευθετηθεί λίγο πάνω από 7 χιλιάδες, από σύνολο 19,246 διαθέσιμων ραντεβού.  

Το Υπουργείο Υγείας καλεί οποιονδήποτε αντιμετωπίζει πρόβλημα καταχώρησης αιτήματος για ραντεβού στο Λογισμικό, να επικοινωνεί με τον Προσωπικό του Ιατρό ή με τον θεράποντα ιατρό του για να διασφαλίζεται ότι έχει γίνει σωστή καταχώρηση στο Λογισμικό του ΓεΣΥ.

Μετά τις 31 Μαρτίου, η Πύλη Εμβολιασμού θα κλείσει για τα άτομα που εμπίπτουν στις συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες και οι ασθενείς που δεν θα έχουν προγραμματίσει ραντεβού, θα μπορούν να το πράξουν όταν η Πύλη θα είναι ανοικτή για την ηλικιακή ομάδα που ανήκουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

K. Ιωάννου: Κύρια προτεραιότητα η στήριξη της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών
Έντονη απογοήτευση για κυβερνητική πολιτική εξέφρασαν συνταξιούχοι στην Πάφo
Ανακαλούνται από την αγορά μπισκότα πρωτεΐνης (pics)
Υψηλές θερμοκρασίες την Κυριακή και τη Δευτέρα-Μέχρι οκτώ βαθμούς πτώση από Τρίτη
Έφτασαν στην Κύπρο οι μονάδες αφαλάτωσης από τα ΗΑΕ-Θα τοποθετηθούν σε Λεμεσό και Πάφο
Διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό για τη Γάζα και τη στάση της Κυβέρνησης
Διαδρομή με κλασσικά αυτοκίνητα αφιερωμένη στον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό
Πώς να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης φιδιών στον χώρο μας-Τρόποι αντίδρασης σε περίπτωση εντοπισμού
Ορίζοντας ο Σεπτέμβριος για εκλογές στη Μητρόπολη Πάφου-Αποπέμφθηκαν κληρικοί που δεν εξέδιδαν άδειες μεικτών γάμων
Στους δρόμους σήμερα οι Παφίτες για να διαμαρτυρηθούν για τον Τυχικό