Κατατέθηκε η πρόταση νόμου για το βραχιολάκι σε υπόδικους-Αγώνας για ψήφιση πριν τη διάλυση της Βουλής
18:08 - 31 Μαρτίου 2021
Πρόταση Νόμου για ηλεκτρονική παρακολούθηση υποδίκων μέσω βραχιολιού, αντί της προφυλάκισης τους, συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Νομικών της Βουλής. Παράλληλα, η Επιτροπή ολοκλήρωσε τη συζήτηση για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής και συνέχισε τη συζήτηση για την μεταρρύθμιση του οικογενειακού Δικαίου.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεώργιος Γεωργίου σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, είπε πως σήμερα ξεκίνησε η συζήτηση για την τροποποίηση του Νόμου για να θεσμοθετηθεί ο κατ΄ οίκον περιορισμός υπόδικων με ηλεκτρονική παρακολούθηση και να διαγραφούν αναχρονιστικές διατάξεις αναφορικά με τη θανατική ποινή που έχει καταργηθεί πλήρως με την 10η συνταγματική τροποποίηση.
Όπως είπε ο κ. Γεωργίου η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα εν αναμονή των σχετικών εισηγήσεων και αντίθετων απόψεων που έχει εκφράσει η Νομική Υπηρεσία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βασικές αρχές της Πρότασης Νόμου δεν θα γίνουν αποδεκτές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πενταπλάσιοι οι υπόδικοι στις Κεντρικές-Κλειδί στην αποσυμφόρηση το βραχιολάκι
Όπως είπε, το ζήτημα αυτό και η ρύθμιση του με τον κατ΄ οίκον περιορισμό με το γνωστό ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα στείλει πολλά μηνύματα και θα επιλύσει αρκετά ζητήματα όπως αυτό της συμφόρησης του πληθυσμού των φυλακών, ενώ ως χώρα θα εναρμονιστούμε με οδηγίες που αναφέρονται σε εκθέσεις ευρωπαϊκών οργάνων.
Η Επιτροπή Νομικών συνέχισε επίσης σήμερα, είπε ο Πρόεδρος της, την κατ΄ άρθρο συζήτηση της δέσμης των νομοσχεδίων που αφορά την μεταρρύθμιση στο οικογενειακό Δίκαιο. Πρόκειται, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργίου, για ένα επίμοχθο έργο επτά νομοσχεδίων και έξι Προτάσεων Νόμου. Η Επιτροπή, συνέχισε, θα συνεχίσει τη συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα ευελπιστώντας όπως και αυτή η μεταρρύθμιση οδηγηθεί στην Ολομέλεια πριν τη διάλυση της Βουλής στις 22 Απριλίου.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, αναφερόμενος στο θέμα του κατ΄ οίκον περιορισμού υπόδικων, είπε πως αυτή η Πρόταση έγινε για να εφαρμόζεται το συγκεκριμένο μέτρο σε αδικήματα για τα οποία ο Δικαστής για κάποιους συγκεκριμένους λόγους το επιτρέπει. Ιδιαίτερα, όπως είπε, σε περιπτώσεις που ο Δικαστής διαπιστώσει πως δεν υπάρχει δυνατότητα καταστροφής μαρτυρικού υλικού και τεκμηρίων, ή ακόμη διαφυγής του υπόπτου.
Ο κ. Λεωνίδου είπε πως για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξαν διαφορετικές απόψεις των διαφόρων τμημάτων, και ήδη η Γενική Εισαγγελία και η Αστυνομία συμφωνούν σε μια διαφορετική αντίληψη ενώ οι Κεντρικές Φυλακές συμφωνούν με το περιεχόμενο της Πρότασης Νόμου.
«Αυτή η Πρόταση Νόμου βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τις συνταγματοπολιτικές εξελίξεις στα σύγχρονα δημοκρατικά κράτη», είπε, προσθέτοντας πως η διαδικασία αυτή ενισχύει ακόμα περισσότερο τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών καθώς αποφεύγεται ο μακροχρόνιος εγκλεισμός υπόπτων, οι οποίοι στο τέλος μπορεί να αποδειχθούν αθώοι.
Συνοπτικά, είπε ο κ. Λεωνίδου, θα πρέπει να παρέχεται στον Δικαστή η δυνατότητα άσκησης της διακριτικής του ευχέρειας για να αποφασίζει την τοποθέτηση του συγκεκριμένου μηχανισμού παρακολούθησης έτσι ώστε να μην στερείται παντελώς το δικαίωμα ελευθερίας του πολίτη.
Η Επιτροπή Νομικών ολοκλήρωσε επίσης τη συζήτηση του Νομοσχεδίου που αφορά την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής καθώς και τους 4 κανονισμούς που το συνοδεύουν, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής να εκφράζει την πεποίθηση πως αυτά θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια σε δύο βδομάδες και ομόφωνα θα ψηφιστούν.
Πηγή: ΚΥΠΕ