Σαφάρι συναντήσεων Αβέρωφ με Τ/κ πολιτικούς-Ποιο μήνυμα τους έστειλε

Με τον επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CTP), κ. Tufan Erhürman, τον πρώην ηγέτη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, κ. Mehmet Ali Talat και τον Πρόεδρο του Κόμματος του Λαού (HP), κ. Kudret Özersay, συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου συνοδευόμενος από τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Γιώργο Γεωργίου και τον κ. Χαράλαμπο Σταυρίδη, Υπεύθυνο Διεύθυνσης Κυπριακού.

Μετά το πέρας των συναντήσεων του, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού δήλωσε τα εξής:

«Συναντηθήκαμε σήμερα τόσο με τον Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκοκυπριακού Κόμματος Tufan Erhürman όσο και με τον Mehmet Ali Talat όσο και τον Kudret Özersay, μεταφέροντας τη θέλησή μας να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη νέα άτυπη συνάντηση για το κυπριακό στο τέλος Απριλίου στη Γενεύη. Επαναλάβαμε τις ξεκάθαρες θέσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού για στήριξη του συμφωνηθέντος πλαισίου όπως αυτό καθορίζεται στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για μια Διζωνική Δικοινοτική Ομόσπονδη λύση με πολιτική ισότητα αλλά και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων αλλά και με εδαφικές αναπροσαρμογές και μια δίκαιη διευθέτηση του περιουσιακού. Η λύση του κυπριακού, επαναλάβαμε σε όλους μας τους συνομιλητές, είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων. Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Λατίνων και Μαρωνιτών. Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες γιατί η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να χωριστεί και πολύ μεγάλη για να χωρέσει όλο το λαό της. Κι επειδή στον Δημοκρατικό Συναγερμό έχουμε μεγάλα οράματα για τον τόπο μας, γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε ότι τα μεγάλα οράματα δεν χωράνε ποτέ σε μοιρασμένες πατρίδες».

  

Η ανάγνωση των Τ/κ από τις συναντήσεις

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ερχιουρμάν σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση έδωσε έμφαση στην λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως αναφέρεται στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη στην (αναλογική) προμήθεια εμβολίων προς την τ/κ κοινότητα και ζήτησε από τον ΔΗΣΥ να το μεταφέρει αυτό στην ‘ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου».

Για το θέμα του χαλουμιού, ο Τουφάν Ερχιουρμάν ανέφερε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί μια λύση με κοινή δράση Ε/κ και Τ/κ, όσον αφορά «το κοινό αγαθό, που αποτελεί το χαλούμι, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο 10. Για το θέμα της εμπορίας του λαδιού και των ελιών, μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, ο πρόεδρος του ΡΤΚ είπε στην αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα ούτε από τα όργανα της ΕΕ, ούτε από το ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά εμπόδια φέρει η κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζήτησε αυτά τα εμπόδια να αρθούν και ο κ. Νεοφύτου να αναλάβει πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Ερχιουρμάν είπε επίσης ότι μετέφερε στην αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ τα πιθανά προβλήματα που θα προκύψουν είτε με Βρετανούς πολίτες, είτε με Τ/κ που έχουν διεύθυνση διαμονής στα κατεχόμενα, αλλά δεν έχουν «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους.

Ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι είναι πολύ θετικό τόσο προς την κατεύθυνση μια περιεκτικής λύσης όσο και για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο κοινοτήτων, το να συναντηθούν και πάλι με τον ΔΗΣΥ σύντομα μετά την πραγματοποίηση της άτυπης πενταμερούς.

Κουντρέτ Οζερσάι

Ανταλλαγή απόψεων κυρίως για την άτυπη πενταμερή είχε η αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ και με την αντιπροσωπεία του Κόμματος του Λαού, με τον Κουντρέτ Οζερσάι να δηλώνει ότι συζήτησαν το Κυπριακό και κάποια ΜΟΕ. Οι συναντήσεις μεταξύ τ/κ και ε/κ πολιτικών κομμάτων, πρόσθεσε, είναι πολύ χρήσιμες και υγιείς και ευχήθηκε να συνεχισθούν ώστε να βοηθήσουν τη διαδικασία στο Κυπριακό να πάει πιο μπροστά.

Δειτε Επισης

Η αμφίρροπη μάχη του Στροβόλου, η περίπτωση Παπαχαραλάμπους και ο παράγοντας Προεδρικό
Κλείνουν περίπου 100 ιδιωτικά νηπιαγωγεία για τη διαμαρτυρία-Φωνάζουν για την Προδημοτική
Νετανιάχου: Απέχουμε λίγες εβδομάδες από την ολοκληρωτική νίκη κατά της Χαμάς
Reuters: Η Ουκρανία εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσκλησης της Ρωσίας σε μια ειρηνευτική σύνοδο
«Οι διαπραγματευτές βρήκαν κοινό έδαφος για εκεχειρία»-Όσα λέει σύμβουλος του Μπάιντεν
Ζελένσκι: Από την αρχή του πολέμου έχουν σκοτωθεί 31.000 Ουκρανοί στρατιώτες
BINTEO: «Άλλη μια μέρα στη δουλειά»-Τύπος έγινε viral επειδή έπιασε με τα χέρια του καρχαρία
Καταγγελία για ξυλοδαρμό κρατούμενου από δεσμοφύλακες μετά από απόπειρα αυτοκτονίας-«Δεν τον μετέφεραν στον ιατρό»
Νετανιάχου: Δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων
Με Αναστασιάδη, Αννίτα και Αβέρωφ τα εγκαίνια του εκλογικού επιτελείου Δημητριάδη