Οι παραβάτες που γλιτώνουν με ένα συγνώμη και οι καταναλωτές σε ρόλο ντεντέκτιβ

Μ’ ένα… "συγνώμη δεν θα το ξανακάνω", μπορούν παραβάτες να τη γλιτώσουν ακόμη και για παρατυπίες εκατομμυρίων ευρώ, με τους καταναλωτές σε ρόλο ντεντέκτιβ, να πρέπει να βρίσκουν αποδεικτικά, για να δικαιολογήσουν την καταγγελία τους. Αυτές οι… ιδιαίτερες πρόνοιες, περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο για τους καταναλωτές, που ετοιμάζεται να ψηφίσει η Βουλή, το οποίο όπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών παρέχει υπερεξουσίες, στον εκάστοτε Διευθυντή της Υπηρεσίας, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πράξεις διαφθοράς.

Στην ουσία, πρόκειται για πολυνομοσχέδιο που συνενώνει εφτά νόμους που σήμερα είναι σε ισχύ, ωστόσο περιέργως, κατά τον Σύνδεσμο Καταναλωτών, προστέθηκαν πρόνοιες που προστατεύουν τους παραβάτες και όχι τους καταναλωτές.

Η Βουλή εν τω μεταξύ θέλει να προσθέσει στο πολυνομοσχέδιο, που βρισκόταν στα συρτάρια της νομικής υπηρεσίας για δυόμιση χρόνια και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με το Σύνδεσμο για ψηφοθηρικούς λόγους. Κάποιες από τις πρόνοιες πάντως, όπως ανέφερε στον REPORTER o Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Ανδρέας Κυπριανού, ενδέχεται να αλλάξουν πριν το νομοσχέδιο οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κι όλα αυτά, την ώρα που η Κύπρος καίγεται για την ψήφιση του, αφού κινδυνεύει με κυρώσεις από την ΕΕ. Ο Γενικός Εισαγγελέας, που δέχεται επίσης πυρά, κάλεσε πριν από λίγες ημέρες τη Βουλή, να μην προχωρήσει σε αλλαγές, να οδηγήσει άμεσα στην ολομέλεια το εν λόγω πολυνομοσχέδιο και να το εγκρίνει πριν από τις 18 Απριλίου. Όπως ανέφερε η Κυπριακή Δημοκρατία, έλαβε ήδη αιτιολογημένη γνώμη από την Κομισιόν, λόγω της μη εναρμόνισης με ευρωπαϊκή Οδηγία.

Ο κ. Σαββίδης παραθέτει τις πρόνοιες του νομοσχέδιου, με το οποίο «ο καταναλωτής θα μπορεί να καταχωρήσει αγωγή στο δικαστήριο ατομικά για καταβολή αποζημίωσης για υπαναχώρηση από τη σύμβαση, για μείωση του τιμήματος της υπηρεσίας το οποίο αποτελεί το αντικείμενο σύμβασης και για οποιαδήποτε άλλη εύλογη απαίτηση ως θεραπεία για αποκατάσταση και επανόρθωση της βλάβης που έχει υποστεί».

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, που αναφέρει πως το νομοσχέδιο προστατεύει τα δικαιώματα των καταναλωτών, «το δικαστήριο θα μπορεί να διατάξει τον εναγόμενο να κηρύξει τη σύμβαση ως παράνομη, είτε να μειώσει το τίμημα της πώλησης της υπηρεσίας, είτε να καταβάλει στο ενάγοντα αποζημίωση, είτε να διατάξει τη λήψη διορθωτικών μέτρων για άρση της παρανομίας».

«Πρόνοιες που βοηθούν τη διαφθορά»

Θέση ωστόσο που δεν συμμερίζεται ο Σύνδεσμος καταναλωτών, που ζητά άμεση απόσυρση του πολυνομοσχεδίου. Όπως ανέφερε στον REPORTER o Πρόεδρος του Συνδέσμου, Μάριος Δουσιώτης υπάρχουν πολύ σοβατές ενστάσεις για το νομοσχέδιο, οι οποίες στάληκαν γραπρώς από τον περασμένο Δεκέμβριο τόσο στη Βουλή όσο και στο Υπουργείο Εμπορίου, που το προώθησε.

«Το πρώτο σοβαρό, είναι η πρόνοια που δεν υπάρχει σε καμιά από τις υφιστάμενες νομοθεσίες, ότι εάν ο παραβάτης υπογράψει μία δήλωση που λέει "συγνώμη δεν θα το ξανακάνω", δικαιούται ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Καταναλωτών, να αναστείλει κάθε διερεύνηση και μέτρο εναντίον του. Αυτό είναι υπερεξουσία, η οποία μπορεί να αποβεί σε βάρος των καταναλωτών. Αντιλαμβάνεστε, τώρα με τις καταχρηστικές ρήτρες, να έχει δικαίωμα ο Διευθυντής να πει “δεν θα επιβάλω πρόστιμο”. Θα είναι νόμιμος και δεν θα λογοδοτήσει σε κανένα. Αυτή η εξουσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενέργειες που βοηθούν τη διαφθορά».

Το πολυνομοσχέδιο εκχωρεί δεκατρείς εξουσίες στον Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτών, αλλά σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη δεν του προσφέρει την πιο ουσιαστική «να διατάζει τον παραβάτη να επιστρέφει τα κλεμμένα. Γιατί δεν του δόθηκε αυτή η εξουσία και του δόθηκε η ευχέρεια να δίνει συγχωροχάρτι στον παραβάτη; Είναι απαράδεκτο και παράλογο».

Το ύψος του προστίμου που μπορεί να επιβληθεί από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτών, είναι μέχρι 5% του κύκλου εργασιών μιας εταιρείας ή μέχρι 500 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο. Αυτό σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Καταναλωτών, αποτελεί χαριστική ποινή.

«Μπορεί στον κόσμο να φαίνεται τεράστιο πρόστιμο, αλλά δεν είναι αφού τουλάχιστον για τις αθέμητες και τις καταχρηστικές ρήτρες, μπορεί να μιλάμε για παρατυπίες εκατομμυρίων ευρώ».

Ο κ. Δρουσιώτης αναφέρθηκε στο παράδειγμα τράπεζας, που καταδικάστηκε από την Υπηρεσία για αθέμητη εμπορική πρακτική, αφού υπερχρέωσε 50 εκατομμύρια και έπειτα από διαβούλευση συμφώνησε να επιστρέψει τα 30 εκ. «Έρχομαι και σε μία άλλη μεγαλύτερη υπόθεση, αυτή των καταχρηστικών ρητρών των τραπεζών που αφορά επιστροφή εκατοντάδων εκατομμυρίων».

Εν τω μεταξύ μέχρι τις 28 Νοεμβρίου του 2021 η Κύπρος πρέπει να εφαρμόσει νέα οδηγία που αναφέρει πως σε αυτά τα πρόστιμα τα κράτη μέλη, δεν μπορούν να επιβάλουν πρόστιμο λιγότερο από 2 εκ. ευρώ ή 4% του κύκλου εργασιών. Επιπρόσθετα από τις επτά νομοθεσίες, η μία που αφορά στις εγγυήσεις προϊόντων μέχρι την 1η Ιουλίου, πρέπει να αντικατασταθεί και άλλες τέσσερις πρέπει να αλλάξουν μέχρι τις 28 Νοεμβρίου. «Διερωτώμαι για ποιο λόγο ο Γενικός Εισαγγελέας, ήρθε και έδωσε έγκριση από τη στιγμή που θα πρέπει να αλλάξουν οι νομοθεσίες. Εν τω μεταξύ, η διαδικασία επί παραβάσει ξεκίνησε το 2013 και σήμερα έφτασε στο τελευταίο στάδιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε δύο μήνες προθεσμία για αιτιολογημένη απόφαση. Είναι το στάδιο πριν το δικαστήριο δηλαδή και ήρθαν τώρα να θέλουν να εγκρίνουν το νομοσχέδιο για την προστασία του καταναλωτή, για λόγους όμως, που δεν έχουν σχέση με την προστασία του. Το άλλο ατόπημα της Νομικής Υπηρεσίας, που έχει βαριές ευθύνες, είναι ότι αυτό το νομοσχέδιο ήταν στα συρτάρια της εδώ και δυόμιση χρόνια και το έστειλε στη Βουλή τον Δεκέμβριο».

Ενστάσεις φέρει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών και για ακόμα μία νέα πρόνοια που εισήχθη, η οποία προβλέπει ότι για να υποβάλει παράπονο ο καταναλωτής, θα πρέπει να το συνοδεύει με αποδεικτικά στοιχεία. «Πού να βρει αποδεικτικά στοιχεία; Ο καταναλωτής υποβάλλει παράπονο και η Υπηρεσία που είναι υποχρεωμένη να το διερευνήσει, πρέπει να βρει και τα αποδεικτικά στοιχεία. Αυτό στην ουσία αποτρέπει τον καταναλωτή από το να κάνει παράπονο».

Σχολιάζοντας την πρόθεση της Βουλής να προσθέσει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις στο πολυνομοσχέδιο ο κ. Δρουσιώτης, ανέφερε ότι αυτό γίνεται για να ικανοποιηθεί ένα αίτημα πριν τις βουλευτικές εκλογές. «Εμείς, όμως δεν έχουμε καμία ένσταση ως σύνδεσμος, επειδή θα έχουμε άλλη μία ομάδα να φωνάζει μαζί μας».

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, ανέφερε πως οι καταναλωτές συνεχίζουν να θυσιάζονται. «Από το 1997 που ισχύει η νομοθεσία για τις καταχρηστικές ρήτρες, έβγαλαν την πρώτη απόφαση το 2014. Για δεκαεπτά χρόνια δεν έκαναν τίποτα και έρχονται τώρα να αδικήσουν για άλλη μία φορά τους καταναλωτές. Αυτό είναι απαράδεκτο για μας. Εάν εγκριθεί το νομοσχέδιο νομίζουν ότι οι Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ικανοποιηθεί ή ότι θα περάσει απαρατήρητο. Εμείς όμως ως Σύνδεσμος έχουμε πρόθεση να προβούμε σε καταγγελία στην Κομισιόν και να υποδείξουμε τα σημεία».

Αγώνας δρόμου Βουλής για να οδηγηθεί στην Ολομέλεια

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, ενώπιον της οποίας βρίσκεται το επίμαχο πολυνομοσχέδιο, που έχει τη συναίνεση όλων των κομμάτων, κλήθηκε να δώσει απαντήσεις για τις καταγγελίες του Συνδέσμου Καταναλωτών. Ο Ανδρέας Κυπριανού, ανέφερε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η συζήτηση του νομοσχεδίου ενώπιον της Επιτροπής, κάτι που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Σημείωσε δε πως θα γίνουν αλλαγές.

«Το μεγάλο θέμα που απομένει, είναι η επέκταση του πεδίου εφαρμογής, για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Γι’ αυτό ζητήθηκε από το Υπουργείο, να ετοιμάσει ξεχωριστό νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο ετοιμάστηκε με τη βοήθεια του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και θα συζητηθεί και αυτό. Ελπίζω να ολοκληρωθούν και τα δύο και εάν προλάβουμε θα οδηγηθεί και αυτό στην Ολομέλεια».

Σ’ ότι αφορά στις πρόνοιες που δίνουν υπερεξουσίες στον εκάστοτε Διευθυντή της Υπηρεσίας Καταναλωτώ,ν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, επανέλαβε πως θα γίνουν αλλαγές. «Οι εξουσίες που δίδει το νομοσχέδιο στην Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή, είναι εξουσίες που εξυπηρετούν τον καταναλωτή, αφού μπορεί να επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο στους παρανομούντες, επιτρέπεται στον Διευθυντή να επιβάλει Διοικητικό πρόστιμο, να καταθέσει τη υπόθεση απευθείας στο Δικαστήριο και όχι μέσω της Νομικής Υπηρεσίας, για να μην υπάρχει καθυστέρηση και δίνει το δικαίωμα στον ίδιο τον καταναλωτή να προσφύγει στη δικαιοσύνη και να ζητήσει αποζημιώσεις, με βάση τη γνωμάτευση του Διευθυντή. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που εξυπηρετεί τα μέγιστα τον καταναλωτή και οποιεσδήποτε πρόνοιες, όπως αυτές που αναφέρονται, δεν θα εγκριθούν. Δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση».

Αναφορικά με το ύψος του προστίμου ο κ. Κυπριανού, ανέφερε πως πρόκειται για Διοικητική ποινή και πως ποινές θα μπορούν να επιβάλλονται και από τα Δικαστήρια. «Μέχρι σήμερα δεν επιβάλλονταν πρόστιμα και έπρεπε να οδηγηθούν οι υποθέσεις στο Δικαστήριο και καθυστερούσαν στη Νομική Υπηρεσία. Άρα πέραν του ότι θα οδηγούνται πιο γρήγορα αυτές οι υποθέσεις στο Δικαστήριο, θα δικαιούται και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας να επιβάλλει πρόστιμο 500 χιλιάδων ευρώ. Παρόλα αυτά όλες οι εισηγήσεις που κατατέθηκαν, θα συζητηθούν για τη λήψη τελικής απόφασης».

Ο κ. Κυπριανού απέρριψε κατηγορηματικά τις καταγγελίες του Συνδέσμου Καταναλωτών, πως η προσθήκη των μικρών επιχειρήσεων έγινε για ψηφοθηρικούς λόγους, από τη Βουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Διαμαρτυρήθηκαν για την παύση Τυχικού στην Πάφο-«Θέλουμε πίσω τον Μητροπολίτη μας»
K. Ιωάννου: Κύρια προτεραιότητα η στήριξη της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών
Έντονη απογοήτευση για κυβερνητική πολιτική εξέφρασαν συνταξιούχοι στην Πάφo
Ανακαλούνται από την αγορά μπισκότα πρωτεΐνης (pics)
Υψηλές θερμοκρασίες την Κυριακή και τη Δευτέρα-Μέχρι οκτώ βαθμούς πτώση από Τρίτη
Έφτασαν στην Κύπρο οι μονάδες αφαλάτωσης από τα ΗΑΕ-Θα τοποθετηθούν σε Λεμεσό και Πάφο
Διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό για τη Γάζα και τη στάση της Κυβέρνησης
Διαδρομή με κλασσικά αυτοκίνητα αφιερωμένη στον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό
Πώς να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης φιδιών στον χώρο μας-Τρόποι αντίδρασης σε περίπτωση εντοπισμού
Ορίζοντας ο Σεπτέμβριος για εκλογές στη Μητρόπολη Πάφου-Αποπέμφθηκαν κληρικοί που δεν εξέδιδαν άδειες μεικτών γάμων