Έκρηξη αιτήσεων για πολιτικό άσυλο, με ρυθμούς... χελώνας η εξέταση τους

Την ώρα που η Κυβέρνηση και η αντιπολίτευση διασταυρώνουν ασταμάτητα τα ξίφη τους για την τοποθέτηση συρματοπλέγματος μήκους έντεκα χιλιομέτρων, στην περιοχή του Αστρομερίτη, με στόχο την αποτροπή της εισόδου παράνομων μεταναστών στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το μεταναστευτικό πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται και να ταλανίζει τη χώρα.

Όπως ακούστηκε πολλάκις τις τελευταίες ημέρες, από πλευράς της Κυβέρνησης, η Κύπρος είναι με διαφορά η πρώτη χώρα σε αφίξεις μεταναστών, οι οποίες φθάνουν το 4%, αριθμός, τουλάχιστον τετραπλάσιος από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι τεράστιες μεταναστευτικές ροές, έφεραν την Κύπρο σε κρίσιμο σημείο, αφού πλέον δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σ’ αυτές τις αφίξεις. Όπως ανέφερε εξάλλου ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, «το χείριστο και πιο επικίνδυνο, είναι ότι από τις καθημερινές ροές, μόνο 5-6 είναι μητέρες ή παιδιά. Οι υπόλοιποι είναι στρατευσίμου ηλικίας Σύριοι».

Κάθε χρόνο πρώτη η Συρία

Αυτές οι αναφορές, αποτυπώνονται στα στοιχεία που δημοσιεύει η Υπηρεσία Ασύλου, αφού από το 2017 μέχρι το 2020, πρώτοι στις αιτήσεις για παροχή ασύλου, ήταν πρόσωπα από τη Συρία, μια χώρα που βρίσκεται διαρκώς σε πόλεμο.

Για παράδειγμα, το 2017, από τις 4582 αιτήσεις, το 39% ήταν από τη Συρία, δηλαδή 1787 πρόσωπα. Το 2018, το ποσοστό των Σύρων αιτητών ασύλου, έπεσε στο 26%, ωστόσο οι αιτήσεις αυξήθηκαν σε 2018, αφού οι μεταναστευτικές ροές διπλασιάστηκαν, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Ακόμα μεγαλύτερος ήταν ο αριθμός των αιτήσεων το 2019, αφού έφθασαν τις 2620 και σε ποσοστό 19%, ενώ το 2020, μειώθηκαν σε 1738 και σε ποσοστό 25%. Μείωση, η οποία οφείλεται στην κατάσταση με την πανδημία, λόγω της οποίας η Κύπρος έκλεισε τα σύνορά της, καθιστώντας δυσκολότερη την έλευση μεταναστών.

Ένα εντυπωσιακό στοιχείο που καταγράφεται εξάλλου από τα στατιστικά, είναι πως κάθε χρόνο στην πρώτη τριάδα αιτητών ασύλου βρίσκεται η Ινδία και πιο συγκεκριμένα στη δεύτερη θέση, με εξαίρεση το 2019, όταν τους ξεπέρασαν οι πολίτες από τη Γεωργία.

Απ’ εκεί και πέρα, υπάρχουν αιτήσεις από διάφορες χώρες, όπως το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, η Αίγυπτος το Καμερούν και άλλες ασιατικές και αφρικανικές χώρες.

 

 

 

Έκρηξη αιτήσεων, ίση με έξι χρόνια

Την ίδια ώρα, το πρόβλημα αποτυπώνεται και στα συγκεντρωτικά στοιχεία των αιτήσεων ασύλου της τελευταίας δεκαετίας και συγκεκριμένα από το 2009-2019 (σ.σ τελευταία χρονιά με διαθέσιμα στοιχεία), με την μεγαλύτερη έξαρση να επικρατεί το 2019, όταν οι αιτήσεις διπλασιάστηκαν, σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

Δηλαδή, από 6671 υποθέσεις, που αφορούσαν 7761 πρόσωπα το 2018, έφθασαν τις 12523 και 13648 πρόσωπα, το 2019. Αν κάποιος συγκρίνει το 2019 με τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας, θα χρειαστεί να προσθέσει τις αιτήσεις τουλάχιστον έξι χρόνων, για να φθάσει ο αριθμός τις αιτήσεις του 2019.

Πιο συγκεκριμένα, το 2009, έγιναν 2663 αιτήσεις, το 2010 έπεσαν στις 2542, το 2011 στις 1611 και το 2012 στις 1394. Το 2013, ο αριθμός μειώθηκε ακόμα περισσότερο, αφού έγιναν μόλις 994 αιτήσεις. Τέλος, το 2014 υπήρξε αύξηση και έφθασαν τις 1373.

Με χαμηλές ταχύτητες οι αποφάσεις

Ένα πρόβλημα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την μεγέθυνση του προβλήματος, έχει να κάνει με τις αποφάσεις για το ποιοι θα πάρουν άσυλο και ποιοι όχι, αφού με βάση τα στοιχεία, υπάρχει ένα κώλυμα στην έκδοση τους, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να προστίθενται χιλιάδες πρόσωπα στον κατάλογο που περιμένουν απάντηση.

Για παράδειγμα το 2017, έγιναν 3906 αιτήσεις και πάρθηκαν 2334 αποφάσεις, είτε για αιτήσεις της ίδιας χρονιάς, είτε προηγούμενων, ενώ στο τέλος του χρόνου, οι ανεξέταστες υποθέσεις έφθασαν τις 3197.

Τον επόμενο χρόνο, αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο οι υποθέσεις και το 2018 έκλεισε με 7147 να εκκρεμούν, ενώ το 2019, ο αριθμός εκτοξεύτηκε στις 15137, ενώ υπήρξαν αποφάσεις για 4372 αιτήσεις.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή που μίλησε στον REPORTER, όσοι αναμένουν απόφαση για παροχή πολιτικού ασύλου, έχουν το δικαίωμα να εργάζονται σε δύο κλάδους, με βάση νομική κανονιστική πράξη. Συγκεκριμένα, δικαιούνται να εργάζονται στη γεωργοκτηνοτροφία και ως διανομείς φαγητού. 

Επίσης, υπάρχουν άτομα τα οποία διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας, όπως είναι η Κοφίνου.

Αυξήθηκαν τα «όχι», μειώθηκε ο αριθμός φακέλων που έκλεισαν

Το δικό τους ενδιαφέρον έχουν και οι αρνητικές αποφάσεις σε αιτήσεις για παροχή ασύλου, αφού στις αρχές της δεκαετίας, απορρίπτονταν χιλιάδες αιτήσεις κάθε χρόνο, ωστόσο στη συνέχεια παρατηρείται δραματική μείωση, που έφθασε τις 300, το 2014. Από εκείνο το χρόνο και έπειτα, παρατηρείται μια κλιμακωτή αύξηση στις αρνητικές αποφάσεις, που φθάνει τις 1932, το 2019. Αυτός ο αριθμός είναι κατά πολύ μικρότερος από τις 3034, του 2019.

Όσον αφορά τους φακέλους που κλείνουν, κινούνται πλέον σε διψήφιους αριθμούς, εν αντιθέσει με το 2009, που έφθασαν τις 1925.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Άκουσε τα κάλαντα από τις ένοπλες δυνάμεις ο ΠτΔ-Η έκπληξη της χορωδίας της Εθνικής Φρουράς
Θέλουν την παρέμβαση ΥΠΕΞ και ΗΕ για λύση μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια οι αγροτικές οργανώσεις
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν