Δύσκολη εξίσωση οι αποφάσεις για την πανδημία-Τα σενάρια ενώπιον της Κυβέρνησης

Πολύ δύσκολή εξίσωση αποτελούν οι αποφάσεις που θα καθορίσουν τα βήματα εντός Απριλίου για την πανδημία, που βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη καμπή. Υπουργείο Υγείας και επιστήμονες αναμένουν τα νέα στοιχεία της Εθνικής Αναφοράς για την πανδημία, η ανάλυση των οποίων, θα οδηγήσει σε πιο ασφαλή συμπεράσματα για την κατάσταση στην κοινότητα.

Οι επιστήμονες θα αξιολογήσουν τα δεδομένα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκυρίακου και θα ετοιμάσουν εισηγήσεις, που θα οδηγηθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα συνέλθει αρχές τις ερχόμενης εβδομάδας, με δεδομένο ότι στις 31 Μαρτίου λήγει το διάταγμα που είναι σε ισχύ.

Βαρόμετρο στις αποφάσεις, θα είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια, αφού ο στόχος είναι να μην χαθεί ο έλεγχος στο σύστημα υγείας, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή, από την επέλαση του τρίτου πανδημικού κύματος, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι οι νοσηλείες των επόμενων ημερών θα καθορίσουν και τη συνέχεια, με όλα τα σενάρια να παραμένουν αυτή τη στιγμή στο τραπέζι.

Οι επιλογές που έχει η Κυβέρνηση είναι δύο. Η πρώτη που θα ενεργοποιηθεί εάν αυξηθούν απότομα οι νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μέχρι τις αρχές της εβδομάδας, είναι να επανέλθουν κάποιοι από τους περιορισμούς, με στόχο τη μείωση των επαφών. Δεν αποκλείεται αυτό να αποφασιστεί μόνο για τη Λεμεσό, με δεδομένο πως είναι η επαρχία που συνεχίζει να έχει το πιο μεγάλο φορτίο νοσηρότητας.

Η δεύτερη επιλογή, με δεδομένο ότι η κατάσταση στην κοινότητα είναι επιδεινωμένη και δεν αναμένεται να βελτιωθεί μέχρι τη Δευτέρα, είναι να παραμείνουν οι υπάρχουσες χαλαρώσεις για δύο ακόμη εβδομάδες και σε αυτές να προστεθούν η επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων στις 2 Απριλίου και ενδεχομένως η αύξηση των sms σε τρία. Σημειώνεται πως κάποιοι εκ των επιστημόνων, προκρίνουν την κατάργηση των γραπτών μηνυμάτων στο 8998.

Το πιο απομακρυσμένο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι να δοθούν ευρείας μορφής χαλαρώσεις, όπως περιλαμβάνονταν στο αρχικό πλάνο αποκλιμάκωσης, αφού κάτι τέτοιο θα έθετε σε ρίσκο το σύστημα υγείας. Η προσπάθεια αυτή τη στιγμή είναι να κερδηθεί χρόνος, αφού όσο προχωρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, που θα ανεβάσει ρυθμούς εντός Απριλίου, εκτιμάται ότι θα μειώνονται και οι νοσηλείες, όπως έδειξαν και τα παραδείγματα του Ισραήλ και της Βρετανίας.  

Τουλάχιστον άλλα 195.000 άτομα θα εμβολιαστούν αρχές Μαΐου με την 1η δόση, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εμβολιασθέντων, τουλάχιστον με μια δόση, σε 310.000. Σύμφωνα με το πλάνο αναμένεται να έχουν εμβολιαστική κάλυψη οι ευπαθείς ομάδες και ο γενικός πληθυσμός ηλικίας 45 ετών και άνω, που θα εκφράσει ενδιαφέρον. Μέχρι τον Ιούνιο εξάλλου, αναμένεται να λάβει το εμβόλιο κατά της covid-19 το 60% του πληθυσμού. Μέχρι στιγμής το 13% του πληθυσμού της Κύπρου, έχει λάβει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου, αφού διενεργήθηκαν πέραν των 135.000 εμβολιασμοί. Αυτό κατατάσσει την Κύπρο στην 5η θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν καταγράφηκαν νέοι θάνατοι, 324 τα κρούσματα-Η ενημέρωση από Υπ. Υγείας

Συνεχίζει η πίεση στο σύστημα υγείας

Η κατάσταση στα νοσηλευτήρια πάντως συνεχίζει να είναι δύσκολη, παρόλο που χθες έπειτα από δύο εβδομάδες οι νοσηλείες έπεσαν κάτω από τις 200. Σε έξι δημόσια νοσοκομεία, νοσηλεύονται 196 ασθενείς. Ωστόσο, αυξήθηκαν στους 51 οι σοβαρά νοσούντες, οι 23 εκ των οποίων είναι διασωληνωμένοι.  

Στις πολύ υψηλές νοσηλειες εκτιμάται πως συνέβαλε και το νέο στέλεχος. Όπως ανακοινώθηκε χθες από το Υπουργείο Υγείας, σε άλλα 45 δείγματα θετικών ατόμων εντοπίστηκε το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού. Όπως έχει διαπιστωθεί από την επιστημονική κοινότητα διεθνώς, η βρετανική μετάλλαξη είναι πιο επιθετική, προκαλεί περίπου 60% μεγαλύτερη μετάδοση του ιού και, σε πολλές περιπτώσεις, ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων εντός της κοινότητας.

Όπως ενημέρωσε το ECDC, από τις 15 Φεβρουαρίου μέχρι τις 6 Μαρτίου, σε σύνολο 44 στελεχών, το ποσοστό εμφάνισης της αγγλικής παραλλαγής υπολογίζεται στο 91%, δηλαδή σε 40 δείγματα από σύνολο 44. Από τα 45 δείγματα, στα οποία ταυτοποιήθηκε η βρετανική μετάλλαξη, τα 44 αφορούν θετικά περιστατικά από την Επαρχία Λεμεσού και το ένα αφορά θετικό περιστατικό από την Επαρχία Πάφου.

Μέχρι στιγμής, η αλληλούχιση στελεχών του ιού SARS-CoV-2 ήταν επιτυχής σε 461 δείγματα, στα 177 εκ των οποίων ταυτοποιήθηκε η βρετανική παραλλαγή του ιού, ποσοστό 38,39%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τους πιο δυνατούς ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ
Απαράδεκτη κατάσταση σε συγκρότημα διαμερισμάτων στο Παραλίμνι-Ούτε πόρτες και παράθυρα δεν είχαν
Έπεσαν οι υπογραφές για τα αντιπλημμυρικά έργα στις Καμάρες-Ξεκινούν τον Ιανουάριο οι εργασίες
Ένα χρόνο μετά απάντησαν σε καταγγελία για βρεφονηπιοκομικό σταθμό οι ΥΚΕ-«Λειτουργεί χωρίς άδεια»
Πηγή πληροφόρησης για όλες τις υπηρεσίες ΓεΣΥ ο «Οδηγός του Ασθενή»
Δίωρη στάση εργασίας εργαζομένων στο Δήμο Λάρνακας στις 26 Νοεμβρίου
Ν. Χριστοδουλίδης: Σε εφαρμογή η Εθνική Στρατηγική για Πρόληψη και Διαχείριση της Βίας στα Σχολεία
Προειδοποιούν με αντιδράσεις οι κάτοικοι εάν δεν δοθεί προτεραιότητα στη διάνοιξη οδοφράγματος Κοκκίνων
Πέραν των 780.000 υποθέσεων κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο το 2023
Βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 22 βαθμούς η θερμοκρασία