Με τη στρατιωτική παρέλαση για τα 200 χρόνια από το 1821 κορυφώθηκαν οι εορτασμοί

Με τη μεγαλοπρεπή στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα για τα 200 χρόνια από την 25η Μαρτίου 1821 παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των ξένων ηγετών, κορυφώθηκαν οι εορτασμοί της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Ελληνισμός γιορτάζει… 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Σύμφωνα και με το ΓΕΕΘΑ – έχει στόχο να εκπέμψει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να διασφαλίσουν την εθνική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, ως άξιοι συνεχιστές των ηρώων του 1821.

Λόγω της έξαρσης της πανδημίας, δυστυχώς το κοινό δεν θα μπορέσει να παρακολουθήσει από κοντά την παρέλαση, ωστόσο η ΕΡΤ, που έχει αναλάβει όπως κάθε χρόνο την κάλυψή της υπόσχεται μια παραγωγή υψηλών προδιαγραφών για όλους τους τηλεθεατές.

Πρώτο τμήμα που παρέλασε ήταν το έφιππο τμήμα με ιππείς που φορούσαν στολές διάφορων ιστορικών περιόδων. Κορύφωση της συγκίνησης για τη μοναδική ιστορική σημασία της φετινής επετείου, είναι η περιφορά των κειμηλίων όπως τα λάβαρα της Φιλικής Εταιρείας και της Αγίας Λαύρας, αλλά και οστεοθηκών ηρώων της Επανάστασης.

Παράλληλα, περέλασαν 15 ιππείς με άλογα της Διεύθυνσης Ιππικού Τεθωρακισμένων, φορώντας στρατιωτικές ενδυμασίες του 1821, των βαλκανικών πολέμων και στολές από τον 1ο και τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και σύγχρονες. Θα κρατούν ιστορικές σημαίες από τους αγώνες του έθνους.

Το μήνυμα Μητσοτάκη για τη σημερινή επέτειο

Μήνυμα προς τον ελληνικό λαό για την 25η Μαρτίου έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το μήνυμά του τονίζει μεταξύ άλλων πως «πριν από δύο αιώνες, μια χούφτα αποφασισμένων αγωνιστών, μέσα και έξω από την Ελλάδα, ύψωσαν το λάβαρο της ανεξαρτησίας. Έθεσαν σε κίνηση μια διαδικασία, το τέλος της οποίας ούτε και οι ίδιοι μπορούσαν να ονειρευτούν. Με τη βοήθεια των συμμάχων τους, πολέμησαν ηρωικά και κέρδισαν την ελευθερία τους».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι  «ξετυλίγοντας το αρχαίο και το βυζαντινό νήμα, έθεσαν τα θεμέλια για να μετατραπεί μια επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε ανεξάρτητο, οργανωμένο κράτος. Ένα κράτος που, στη συνέχεια, μεγάλωσε σε όλα: σε επικράτεια, σε Δημοκρατία, σε διεθνή ακτινοβολία. Διακόσια χρόνια μετά, η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Με ισχύ και κύρος σε ολόκληρο τον κόσμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Οι Έλληνες κρατούν ψηλά το κεφάλι που σήκωσαν γενναία οι πρόγονοί τους»

«Ψηλά τα βλέμματα και οι καρδιές»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Συγκινεί ο πιλότος της ομάδας «Ζευς»-«Ψηλά τα βλέμματα και οι καρδιές»

Ο επικεφαλής του πρώτου σχηματισμού από τέσσερα F-16 που πέταξαν πάνω από το Σύνταγμα την ώρα της παρέλασης ανέφερε στο μήνυμά του, μεταξύ άλλων: «Ασπίδα η γαλανόλευκη για κάθε γωνιά του τόπου μας». «Ψηλά τα βλέμματα και οι καρδιές» συμπλήρωσε.

Κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη κατέθεσε το πρωί της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Στεφάνι κατέθεσαν, επίσης, η Πρόεδρος της Ελλάδας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρίγκηπας Κάρολος και ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Η στιγμή της έπαρσης της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας της Ελλάδας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε στις 08:00 η τελετή της επίσημης έπαρσης της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Τον εθνικό ύμνο έψαλλε η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή της έπαρσης της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Το μήνυμα Μπάιντεν για την ημέρα

Μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα και συμπόρευσης για το μέλλον, έστειλε προς τον ελληνικό λαό ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν  επ' αφορμής του εορτασμού της 25ης Μαρτίου και της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Όπως είπε ο Τζο Μπάιντεν, «την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζουμε την ιστορία και τις αξίες που ενώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ελληνική Δημοκρατία. Οι ιδρυτικοί πατέρες του έθνους μας εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας για να διαμορφώσουν το Σύνταγμά μας».

«Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς. Είχα την ευλογία να αποκτήσω φιλίες που κράτησα μία ζωή με μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, μεταξύ των οποίων και ένα μεγάλο ηγέτη που χάσαμε πρόσφατα, τον γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη. Από νεαρή ηλικία, θαύμαζα το θάρρος, την αξιοπρέπεια και την τιμή που χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινότητα - την απροθυμία να λυγίσει ή να υποκύψει μπροστά στην αδικία ή να δεχτεί κατάχρηση εξουσίας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μίλησε ελληνικά ο Μακρόν

«Είμαστε εδώ και θα είμαστε στο πλευρό όταν η ιστορία γίνεται άδικη μαζί σας, όταν η αλληλεγγύη, μερικές φορές μπορεί να απουσιάζει, ή όταν υπάρχει απειλή. Γιατί η δική σας ελευθερία είναι η δική μας», είπε ο γάλλος πρόεδρος στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου.

Στο τέλος μάλιστα του μηνύματός του είπε ξανά στα ελληνικά «η δική σας ελευθερία είναι η δική μας».

«Η θέληση της Ελλάδας για ελευθερία υπήρξε και παραμένει σημείο αναφοράς, ένα καθοριστικό σημείο ένα φως για την Ευρώπη», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Στα ελληνικά και οι ευχές του Μισέλ

Ευχές στον ελληνικό λαό για την 25η Μαρτίου και την επέτειο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση έστειλε με μήνυμά του στα ελληνικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Σήμερα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821! Χρόνια πολλά, ΕλλάδαΘερμές ευχές σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες!».

Με λιτότητα οι εορτασμοί στην Κύπρο 

Με κάθε λαμπρότητα, παρά την πανδημία, η Κύπρος τιμά σήμερα την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821, 200 χρόνια από την κήρυξη της επανάστασης των Ελλήνων κατά του τουρκικού ζυγού.

Λόγω της πανδημίας δεν θα διεξαχθούν μαθητικές παρελάσεις. Θα γίνουν ωστόσο Δοξολογίες και καταθέσεις στεφάνων σε όλες τις επαρχίες.

Στη Λευκωσία, στη Δοξολογία για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, που θα γίνει στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, στις 10 το πρωί, θα παραστεί ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Αδάμος Αδάμου. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μαυσωλείο των ηρώων του 1821, στο προαύλιο της εκκλησίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κτηνωδία στην Αργολίδα-Έκαψαν σκυλιά σε χωράφι
Συνελήφθησαν δύο άτομα για διακίνηση ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας
Ανήλικος χτύπησε με λοστό στο κεφάλι τον πατέρα της φίλης του
Αυξημένη η συμμετοχή στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ
Διασωληνωμένος με σοβαρά τραύματα ο 14χρονος που έκανε παρκούρ και έπεσε από ταράτσα πολυκατοικίας στον Εύοσμο
Νέο περιστατικό βίας στη Θεσσαλονίκη-Τέσσερις ανήλικες επιτέθηκαν σε 13χρονη στην Ευκαρπία
Νεκρός βρέθηκε ο 52χρονος που είχε παρασυρθεί από χείμαρρο στο Αγρίνιο
Κατέθεσε υποψηφιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης με... 87 υπογραφές της Κεντρικής Επιτροπής
Θρήνος για τον Ιωνά Καρούση-Κηδεία στην Ιερουσαλήμ, επιμνημόσυνη δέηση στη Θεσσαλονίκη
Σήμερα η κηδεία του Ιωνά Καρούση στην Ιερουσαλήμ – Θα ταφεί στο νεκροταφείο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας