Άλλαξε το προσχέδιο για την Τουρκία-Ικανοποίηση Κύπρου και Ελλάδας
18:07 - 25 Μαρτίου 2021
Σε εξέλιξη βρίσκεται η τηλεδιάσκεψη των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μπαρεντ Λέιντς.
Μετά από την καθιερωμένη ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι η συζήτηση για την κρίση της πανδημίας του COVID-19.
Οι 27 προειδοποιούν ότι οι περιορισμοί στα μη απαραίτητα ταξίδια πρέπει να διατηρηθούν λόγω της σοβαρής επιδημιολογικής κατάστασης, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζουν τη σημασία της διαφάνειας καθώς και της χρήσης των αδειών εξαγωγής εμβολίων και ζητούν αύξηση της παραγωγής τους και τήρησης των συμφωνηθέντων από τις εταιρείες, σύμφωνα με προσχέδιο της δήλωσης των 27. Επιπλέον δίνουν την εντολή στο Συμβούλιο να προωθήσει νομοθετικό και τεχνικό έργο για τα διαλειτουργικά ψηφιακά πιστοποιητικά COVID-19, βάσει της πρότασης της Κομισιόν.
Οργιώδες παρασκήνιο για την κοινή δήλωση για την Τουρκία
Σε σχέση με την Τουρκία, οι διαβουλεύσεις επί του κειμένου της Κοινής Δήλωσης των ηγετών για την Τουρκία συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας μεταξύ των κρατών μελών και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το λεκτικό βελτιώνεται στα σημεία που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, όπως η αναφορά στην τελωνειακή ένωση, το μεταναστευτικό αλλά και το Κυπριακό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενστάσεις και για το δεύτερο προσχέδιο της κοινής δήλωσης των «27»
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η θέση της Κύπρου, όπως εκφράστηκε χθες και από τον Πρόεδρο Αναστασιαδη, είναι ότι η κοινή δήλωση θα πρέπει να είναι απόλυτα συναρτημένη και συνεπής με την έκθεση Μπορέλ.
Ειδικότερα, το νέο κείμενο περιγράφει πολύ πιο αναλυτικά από τα προσχέδια, τις προϋποθέσεις και τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία προκειμένου να ενεργοποιηθεί η «θετική ατζέντα» της ΕΕ. Επίσης, εμπεριέχεται ο όρος ότι η όποια πρόοδος με την Τουρκία είναι αναστρέψιμη.
Η διατύπωση που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία είναι πιο έντονη, τη στιγμή που στο πρώτο προσχέδιο ήταν ανύπαρκτη και στο δεύτερο υπήρχε μια μικρή αναφορά.
Οι αλλαγές ικανοποιούν Λευκωσία και Αθήνα και πλέον η συζήτηση για το κείμενο των Ευρωπαίων σχετικά με την Τουρκία φαίνεται πως έχει κλείσει.
Υπενθυμίζεται ότι στα δύο πρώτα προσχέδια που είχαν υπάρξει ήταν έντονη η διαφωνία της Κύπρου, ενώ και χτες, ο Έλληνας Πρωθυπουργούς, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη στο μέγαρο Μαξίμου τόνισε ότι το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής θα πρέπει να εμπεριέχει τα συμπεράσματα της έκθεσης Μπορέλ. Επίσης, διεμήνυσε ότι η απόσυρση των τουρκικών ερευνητικών πλοίων από την Ανατολική Μεσόγειο θα κριθεί αν είναι μια ειλικρινής ενέργεια ή ένας παραπλανητικός ελιγμός.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι ενστάσεις Λευκωσίας στο δεύτερο προσχέδιο της κοινής δήλωσης των 27
Στην Σύνοδο Κορυφής ο Τζο Μπάιντεν
Υπενθυμίζεται ότι στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών θα συμμετέχει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Παράλληλα ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και αργότερα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.