Παιδεία σε τεντωμένο σχοινί-Επιμένουν οι γονείς και βγαίνουν στους δρόμους

Τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στον τομέα της παιδείας, μετά το νέο «όχι» του Υπουργικού Συμβουλίου, για πρόωρη επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων και των Δημοτικών της Λεμεσού, στα θρανία. Το μέτωπο που άνοιξαν οι οργανωμένοι γονείς παραμένει ανοιχτό, αφού δεν έμειναν ικανοποιημένοι με την εν λόγω απόφαση και προειδοποιούν με κλιμάκωση μέτρων τις επόμενες ημέρες. Όλα αυτά γίνονται την  ώρα που τα στοιχεία για τα κρούσματα στα σχολεία έχουν προκαλέσει νέο πονοκέφαλο. Πάντως, εκτός κι εάν υπάρξει ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων, η επιστροφή των μαθητών θα γίνει στις 2 Απριλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξαλλοι οι γονείς με την απόφαση του Υπουργικού-Κλιμακώνουν τα μέτρα τους

Οι οργανωμένοι γονείς Δημοτικής Λεμεσού είναι έτοιμοι να οδηγήσουν τα πράγματα στα άκρα, αφού μετά και την απόφαση να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν, αναμένεται να βγουν και πάλι στους δρόμους. Στις 10 το πρωί πραγματοποίησαν διαμαρτυρία, έξω από το Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας. Σκοπός τους, όπως πολλάκις έχουν δηλώσει, ήταν να δείξουν την δυσαρέσκειά τους, για κλείσιμο των Δημοτικών της πόλης.

Την ίδια ώρα και οι οργανωμένοι γονείς Μέσης Εκπαίδευσης μελετούν τα επόμενά τους βήματα, ώστε να κλειδώσουν τα μέτρα αντίδρασής τους. Η ηγεσία αναμένεται να συνεδριάσει για να μελετήσει την απόφαση που έχει λάβει το Υπουργικό και θα ανακοινώσει τα μέτρα αντίδρασης. Υπενθυμίζεται ότι η Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, είχε προειδοποιήσει πως εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά της μετά την εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό, ενδεχομένως να απέκοπτε σημεία του οδικού δικτύου, κυρίως έξω από Γυμνάσια επιστρατεύοντας και τους μαθητές. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις μετά τη μειωμένη προσέλευση στη διαμαρτυρία της Δευτέρας.

Ο υπουργός Υγείας, πάντως σε γραπτή του δήλωση, υπέδειξε πως «παρά τα σημάδια σταθεροποίησης που παρατηρούνται σε ορισμένες περιπτώσεις, κρίνεται ότι σαφέστερη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης θα αποτυπωθεί τις επόμενες ημέρες, όταν θα υπάρξει αποτίμηση των πρόσφατων χαλαρώσεων στα περιοριστικά μέτρα. Στη βάση αυτών των δεδομένων επαναβεβαιώθηκε η θέση ότι η στρατηγική της αποκλιμάκωσης των περιορισμών θα υλοποιηθεί με γνώμονα την αποφυγή πισωγυρίσματος σε όλους τους τομείς».

Έτσι, φαίνεται ότι εκτός απροόπτου, η επιστροφή των υπόλοιπων μαθητών στα θρανία θα γίνει στις 2 Απριλίου, δεδομένου ότι το υφιστάμενο διάταγμα έχει ισχύ μέχρι τις 31 Μαρτίου και η 1η Απριλίου είναι εθνική αργία.

Ζητούν μάσκες στους μαθητές Δημοτικών οι δάσκαλοι

Από τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, εν τω μεταξύ φαίνεται ότι τα Δημοτικά Σχολεία βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση από τα Λύκεια, αφού από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου, έχουν καταγραφεί σχεδόν τα διπλάσια κρούσματα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα στα Δημοτικά έχουν εντοπιστεί 714 κρούσματα, ενώ στα Λύκεια έχουν εντοπιστεί 431 περιστατικά της νόσου.

Το Υπουργείο Υγείας απέδωσε τα αυξημένα κρούσματα στη μη χρήση μάσκας από τους μαθητές των Δημοτικών, καθώς και στο γεγονός τα παιδιά 12 ετών και κάτω δεν υποβάλλονται σε rapid test. Δύο σημαντικοί παράγοντες, που συμβάλλουν στην αύξηση των κρουσμάτων και οδήγησαν την ΠΟΕΔ να καταθέσει τις δικές της εισηγήσεις ενώπιον των ειδικών.

«Η εισήγηση μας αφορούσε στην εξεύρεση εναλλακτικών μεθόδων για διεξαγωγή rapid test στους μαθητές των Δημοτικών, όπως το τεστ σάλιου. Επίσης, οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων των Δημοτικών, θα μπορούσαν να φέρουν μάσκα. Εξάλλου, εμείς είχαμε προτείνει να κλείνουν τμηματικά κάποια σχολεία, στα οποία παρατηρούνταν αυξημένα κρούσματα. Αν οι εισηγήσεις μας εισακούονταν από τους αρμόδιους, ενδεχομένως να μην οδηγούμασταν σε αυτή την κατάσταση και να κλείσουν τα σχολεία στη Λεμεσό», τόνισε στον REPORTER η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Κυβέρνησης να παραμείνουν κλειστά τα Δημοτικά στη Λεμεσό, μέχρι το τέλος του μηνός, η κα. Βασιλείου επανέλαβε τη θέση της οργάνωσης, ότι η φοίτηση των μαθητών με φυσική παρουσία στα σχολεία είναι το προτιμότερο σενάριο, σε ένα ασφαλές, ωστόσο, για την υγεία πλαίσιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Αυτοψία στον ποταμό Λιοπετρίου-Στην κυκλοφορία το οδικό δίκτυο, εντός χρονοδιαγραμμάτων και το υπόλοιπο έργο
Στήριξη στις προσπάθειες Γκουτέρες για το Κυπριακό εξέφρασε ο Μακρόν-Το ευχαριστώ του ΠτΔ
Δεν πρόλαβε να επιστρέψει ο Τατάρ και δυναμιτίζει το κλίμα-«Όχι σε διαπραγματεύσεις χωρίς αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας»
Απολύθηκε ως δεσμοφύλακας, προσλήφθηκε ως νεκροτόμος-Ποινική έρευνα για εξαπάτηση του δημοσίου
Μεγάλα έργα για επέκταση της τουριστικής περιόδου στο δήμο Παραλιμνίου Δερύνειας-Επαφές για δημιουργία πανεπιστημίου
Ένοχος ο αδελφός του Αγγελή για την απόπειρα φόνου της αδελφής του θύτη-Την έλουσε με βενζίνη, απείλησε να την κάψει
Το «προεκλογικό» τουρ του Τατάρ στη Νέα Υόρκη και τα ερωτήματα για το μέλλον του Κυπριακού
ΒΙΝΤΕΟ: Ξέσπασε πυρκαγιά σε διαμέρισμα στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στην Αραδίππου
Χάθηκαν από την Πέμπτη τα ίχνη της 20χρονης Λιάνας στη Λεμεσό (pic)
Τυχαίος έλεγχος σε φορτίο στη Λεμεσό οδήγησε σε κατάσχεση χιλιάδων πυροτεχνημάτων και Labubu (pics)