Τι δείχνει η προϊστορία Ανόρθωσης και ΑΠΟΕΛ-Οι έξι ξεχωριστές μονομαχίες

Στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Coca-Cola θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους Ανόρθωση και ΑΠΟΕΛ, με τη νίκη-πρόκριση να αποτελεί μονόδρομος και για τις δυο ομάδες εκατέρωθεν. Οι μεν γαλαζοκίτρινοι μετά τη συμμετοχή τους στο δεύτερο γκρουπ, αλλά και η Ανόρθωση από την απομάκρυνση από την κορυφή αλλά και από τις θέσεις που εξασφαλίζουν έξοδο στην Ευρώπη, οι δυο ομάδες διψούν για την πρόκριση στον τελικό, αφού μόνο η κατάκτηση του Κυπέλλου, χαρίζει το εισιτήριο για συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. 

Χρονικά, ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» στις 14 Απριλίου και ο επαναληπτικός στις 21 του ίδιου μήνα στο ΓΣΠ. 

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, Ανόρθωση και ΑΠΟΕΛ, κοντραρίστηκαν ακόμη έξι φορές στην ημιτελική φάση του κυπέλλου, με την ομάδα της Αμμοχώστου να είναι αυτή που έχει την παράδοση με το μέρος της, καθώς πήρε την πρόκριση τέσσερις φορές, εκ των οποίων τις τρεις κατέκτησε και το κύπελλο στον τελικό. 

Από την άλλη πλευρά, οι γαλαζοκίτρινοι, κέρδισαν τις δυο από τις έξι φορές την Ανόρθωση στην ημιτελική φάση και κατέκτησαν μάλιστα το τρόπαιο. 

Την πρώτη φορά που συναντήθηκαν οι δυο ομάδες ήταν την περίοδο 1958-59, όπου η Ανόρθωση κέρδισε τον ΑΠΟΕΛ με 3-1, και αφού πήρε την πρόκριση η ομάδα της Αμμοχώστου, επικράτησε στον τελικό της ΑΕΛ με 1-0. Στη δεύτερη συνάντηση, που ήταν την περίοδο 1970-71, η Κυρία ήταν η μεγάλη νικήτρια με το επιβλητικό 4-1 και πήρε τη νίκη και στον τελικό κόντρα στην Ομόνοια με 1-0. 

Στην τρίτη τους συνάντηση και συγκεκριμένα την περίοδο 1978-79, οι γαλαζοκίτρινοι πήραν τη νίκη με 1-0 και στον τελικό ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε την ΑΕΛ με 1-0 και κατέκτησε το Κύπελλο. Το 1993-94, η Ανόρθωση επικράτησε με 5-2 του ΑΠΟΕΛ, αλλά έχασε το κύπελλο στον τελικό από την Ομόνοια. Την περίοδο 1996-97, όταν συναντήθηκαν Ανόρθωση και ΑΠΟΕΛ, οι γαλαζοκίτρινοι κέρδισαν με 4-3 και στον τελικό επικράτησαν της Ομόνοιας με 2-0 και πήραν το τρόπαιο.

Στην τελευταία συνάντησή τους το 2002-03, η Κυρία κέρδισε τον ΑΠΟΕΛ με 2-1 και στον τελικό επικράτησε της ΑΕΛ με 5-3 για να πάρει και το κύπελλο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΑΠΟΕΛ, είναι αυτός που κατέκτησα συνολικά τα περισσότερα κύπελλα στην ιστορία του θεσμού με 21 κατακτήσεις, ενώ η ομάδα της Αμμοχώστου μετρά 10 κατακτήσεις μέχρι σήμερα.