Η ελεύθερη πτώση Ερντογάν, η επιθετική αντεπίθεση και στο βάθος... πενταμερής
06:50 - 23 Μαρτίου 2021
«Κατέρρευσε το τουρκικό χρηματιστήριο», «κατρακυλά η τουρκική λίρα», «σκοτεινές μέρες για την Τουρκία», «στα πρόθυρα άτακτης κρίσης η Τουρκία». Αυτοί είναι μερικοί από τους τίτλους των θεμάτων σε διάφορα ΜΜΕ, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα και σχολιάζουν την κρίση που ξέσπασε στην Τουρκία, μετά την απροειδοποίητη απόλυση του Διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατακόρυφη πτώση για την τουρκική λίρα μετά την απόλυση του διευθυντή της κεντρικής τράπεζας
Μία απόφαση που ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία σε όλη την Τουρκία, αλλά και στις διεθνείς αγορές, αφού έγινε εν μία νυκτί. Ο λόγος που απομακρύνθηκε ο Νατζί Αγκμπάλ, τέσσερις μόνο μήνες μετά το διορισμό του, ήταν οι διαφορετικές βλέψεις από τον Ερντογάν, όσον αφορά στα επιτόκια, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή του Σουλτάνου, ο οποίος διέταξε και εκτέλεσε. Η επόμενη μέρα δύσκολη για την τουρκική οικονομία, αφού η λίρα κατρακυλά λεπτό το λεπτό, ενώ κατέρρευσε και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Δυσοίωνη προβλέπεται να είναι και η επόμενη μέρα για όσους βρίσκονται απέναντι στην Τουρκία, αφού η ιστορία μας δίδαξε ότι όταν η Τουρκία παρουσιάζει εσωτερικά προβλήματα, αναπτύσσει μία επιθετική εξωτερική πολιτική. Αυτό συμβαίνει σε μία κρίσιμη περίοδο, αφού σε λίγες μόνο εβδομάδες αναμένεται να διεξαχθεί η κρίσιμη άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό, στη Γενεύη, ενώ η απούσα βούληση των Ευρωπαϊκών εταίρων να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, δίνει χώρο στον Ερντογάν, να συνεχίσει την ίδια εξωτερική πολιτική.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κραχ στην Τουρκία-Κατέρρευσε το Χρηματιστήριο
Δύσκολη η επόμενη μέρα
Όπως εξήγησε στον REPORTER η διεθνολόγος, Ιωάννα Συγκρασίτη, η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Τουρκία, είναι πολύμηνη και πολύπλευρη, ενώ η κίνηση Ερντογάν για απομάκρυνση του Αγκμπάλ, χαρακτηρίζεται υψηλού κινδύνου και σοκαριστική.
«Με την απομάκρυνση του Αγκμπάλ η Τουρκία απώλεσε ένα ρεαλιστή κεντρικό τραπεζίτη, που προσπάθησε να συμμαζέψει τα ανυπέρβλητα προβλήματα και τα πολλαπλά αδιέξοδα της τουρκικής οικονομίας, να περιορίσει κάπως τον κατήφορο της τουρκικής οικονομίας και να αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής της χώρας. Παράλληλα, προσπάθησε να ενθαρρύνει προσωρινά, τους διεθνείς επενδυτές να συμμετάσχουν εκ νέου στο τουρκικό επενδυτικό γίγνεσθαι».
Στη θέση του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει διορίσει τον Σαχάπ Καβτζίογλου, ο οποίος διετέλεσε βουλευτής στο κυβερνών κόμμα της Τουρκίας και είναι στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου. Πρόκειται για ένα διορισμό, που φανερώνει τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου να έχει τον πλήρη έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας.
«Ο Ερντογάν έχει διεισδύσει και προσπαθεί να είναι ο κυρίαρχος σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου βίου στην Τουρκία. Δεν δέχεται την αντίθετη άποψη και αυτό καταδεικνύεται ξεκάθαρα στην απόφασή του να παύσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Προσπαθεί να ικανοποιήσει το ακροδεξιό και εθνικιστικό ακροατήριο, στρέφει την προσοχή σε έργα στο εσωτερικό της χώρας του και αυτό έχει τη δική του θεώρηση».
Οι πρώτες ενδείξεις, για τη δράση του Καβτζίογλου μαρτυρούν ότι θα ακολουθήσει ένα συντηρητικό δρόμο. «Φαίνεται ότι θα αναιρέσει την νέα αύξηση και αυτό αναμένεται να συμβεί στην επόμενη συνεδρία της κεντρικής τράπεζας στις 15 Απριλίου και να θέσει σημαντικά αποθέματα για να σταθεροποιήσει την τουρκική λίρα, να ρίξει δηλαδή χρήμα στην αγορά. Από ό,τι φαίνεται, το αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων θα είναι να χάσει τη μάχη με τις αγορές και να οδηγηθεί στις έκτακτες αυξήσεις επιτοκίων για να σταματήσει την πτώση της τουρκικής λίρας».
Η πτώση της τουρκικής οικονομίας δεν σταματά εδώ. Η απομάκρυνση Αγκμπάλ έχει ανοίξει νέα μέτωπα, αφού φαίνεται ότι η οικονομία έχει διολισθαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια αστάθειας, τονίζει η κα. Συγκρασίτη, προσθέτοντας πως τις επόμενες ημέρες, η θα πιεστεί αρκετά.
«Το σημερινό βαρύ και ασταθές οικονομικό περιβάλλον, οι απρόβλεπτες και εν πολλοίς αυτοκαταστροφικές για την τουρκική οικονομία αποφάσεις του Ερντογάν, η διαφανόμενη έξοδος ξένων αλλά και εγχώριων κεφαλαίων από την Τουρκία καθιστούν το μέλλον της τουρκικής οικονομίας μάλλον δισοίωνο αλλά όχι αδιέξοδο».
Επιθετική εξωτερική πολιτική και Πενταμερής
Η εσωτερική αναταραχή φέρνει αναταράξεις στην εξωτερική πολιτική, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θα είναι ακόμη πιο σκληρός τις επόμενες ημέρες, σε όλα τα μέτωπα που αφορούν την εξωτερική πολιτική. Η κρίσιμη πενταμερής είναι μόλις λίγες εβδομάδες μακριά, ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση από πλευράς Τουρκίας να αλλάξει την στάση της.
«Από τη στιγμή που η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη δεν πρέπει να προσμένουμε σε κάτι θετικό. Αν υπήρχε βούληση από το διεθνή και ευρωπαϊκό παράγοντα να στριμώξει την Τουρκία, τώρα που είναι καταρρακωμένη η οικονομία της, θα μπορούσαμε να είχαμε κάποια θετική εξέλιξη. Όμως, το πώς αντιμετωπίζει η Ε.Ε την Τουρκία και το θέμα των κυρώσεων, νομίζω μιλά από μόνο του».
Η διεθνολόγος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ευρώπη και ο δυτικός κόσμος, θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί την δύσκολη στιγμή της Τουρκίας και να την στήσει στον τοίχο, ώστε να πονέσει και να ματώσει οικονομία και να υπάρξει αλλαγή στην στάση της για το Κυπριακό.