Ανάπτυξη πρωτοκόλλων για αναγνώριση ιατρικών καταστάσεων που επηρεάζουν την ικανότητα οδήγησης
11:51 - 23 Μαρτίου 2021

Ανάπτυξη και εφαρμογή τεκμηριωμένων εργαλείων και πρωτοκόλλων, βασισμένων σε διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, για υποβοήθηση των επαγγελματιών ιατρικής στην αποτελεσματική και ομοιόμορφη αναγνώριση ιατρικών καταστάσεων που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα οδήγησης σε όλες τις ηλικίες, προτείνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών ETSC.
Σε έκθεσή του που δημοσιεύεται σήμερα στα πλαίσια του προγράμματος Road Safety PIN (Performance Index), η οποία παρουσιάζει τα δεδομένα στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( ΕΕ), καθώς και στην Ελβετία, το Ισραήλ, τη Νορβηγία, τη Σερβία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σχετικά με την ιατρική ικανότητα για οδήγηση, προτείνει επίσης επανεξέταση της διαδικασίας δήλωσης των ιατρικών δεδομένων των αιτητών για άδεια οδήγησης, για ανανέωση της άδειας και για επείγουσες περιπτώσεις μεταξύ των ανανεώσεων.
Η έκθεση εξετάζει το θέμα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας του 2006 σχετικά με τις άδειες οδήγησης και εστιάζεται αποκλειστικά στις άδειες οδήγησης κατηγορίας Β, που αφορούν στα αυτοκίνητα, στα μικρά βαν και στα μικρά λεωφορεία.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, συγκεκριμένες ιατρικές καταστάσεις, η κατάχρηση ουσιών, ψυχικές διαταραχές, η επιληψία και ο διαβήτης, αποτελούν πιο σημαντικούς παράγοντες από την ηλικία, σε ό,τι αφορά την ιατρική ικανότητα για οδήγηση. Σημειώνει ότι η στέρηση της άδειας οδήγησης με κριτήριο την ηλικία, δεν αποδείχθηκε αποτελεσματική στη μείωση των σοβαρών οδικών συγκρούσεων.
Στην Κύπρο, όπως και σε άλλες 5 χώρες του προγράμματος ΡΙΝ, ο έλεγχος για την ιατρική ικανότητα οδήγησης με βάση την ηλικία, αρχίζει στα 70. Σε άλλες 7 χώρες, ο έλεγχος αυτός αρχίζει σε διαφορετικές ηλικίες ( 60, 65, 75, 80).
Οι πλείστες χώρες του προγράμματος ΡΙΝ απαιτούν κάποιας μορφής ιατρικό έλεγχο, πέραν της εξέτασης για την όραση, όταν κάποιος αιτείται για πρώτη φορά άδεια οδήγησης κατηγορίας Β. Στην Κύπρο, όπως και σε ακόμα 8 από αυτές τις 32 χώρες, απαιτείται η συμπλήρωση από τον αιτητή συγκεκριμένου εντύπου αυτοαξιολόγησης της ιατρικής του κατάστασης.
Το 25% των οδικών θανάτων στην ΕΕ θεωρείται πως σχετίζεται με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Προγράμματα εμπλοκής της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ ( “alcohol interlocks”), δίνουν τη δυνατότητα σε οδηγούς, που κανονικά θα έχαναν την άδεια οδήγησης τους, να συνεχίσουν να οδηγούν, αφού θα εμποδίζονται αυτόματα να οδηγούν υπό την επήρεια.
Πηγή: ΚΥΠΕ