Η Κομισιόν εγκρίνει ελληνικό πρόγραμμα στήριξης φορέων εκμετάλλευσης τουριστικών ΜΜΜ
15:09 - 23 Μαρτίου 2021

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε ένα ελληνικό πρόγραμμα ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη φορέων εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων και τρένων που επλήγησαν από την πανδημία.
Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι το ελληνικό σύστημα είναι σύμφωνο με τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, (i) η υποστήριξη δεν θα υπερβαίνει τα 1,8 εκατομμύρια ευρώ ανά δικαιούχο, όπως προβλέπεται από το προσωρινό πλαίσιο · και (ii) η ενίσχυση θα χορηγηθεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Κατέληξε δε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την αποκατάσταση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας ενός κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 ( β) ΣΛΕΕ και οι όροι του Προσωρινού Πλαισίου και το ενέκρινε βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
Η υποστήριξη, η οποία θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, αποσκοπεί στον περιορισμό των επιπτώσεων στους δικαιούχους των περιοριστικών μέτρων που έπρεπε να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, όπως τα ανώτατα όρια της χωρητικότητας των τρένων και των λεωφορείων.
Στο πλαίσιο του καθεστώτος, οι φορείς εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων θα λάβουν ένα σταθερό ποσό υποστήριξης ανά λεωφορείο, ανάλογα με τη χωρητικότητα θέσεων, ενώ οι χειριστές τουριστικών τρένων θα δικαιούνται να λάβουν ένα σταθερό ποσό ενίσχυσης ανά τρένο ανεξάρτητα από την χωρητικότητα θέσεων.
Σε ισχύ οι συστάσεις του Συμβουλίου για απαγόρευση των μη απαραίτητων ταξιδίων, υπενθυμίζει η Κομισιόν
Οι συστάσεις του Συμβουλίου για την απαγόρευση των μη απαραίτητων ταξιδίων από τρίτες χώρες προς τα κράτη μέλη της ΕΕ παραμένουν σε ισχύ, τονίζει σήμερα η Κομισιόν, μετά τις ανακοινώσεις για τουριστικά ταξίδια από το Ισραήλ προς την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα για το αν και κατά πόσο η Ελλάδα παραβαίνει τις συστάσεις του Συμβουλίου επιτρέποντας τα μη απαραίτητα (τουριστικά) ταξίδια από το Ισραήλ από τώρα, ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαν Βίγκαντ δήλωσε ότι “φυσικά αναμένουμε από όλα τα κράτη μέλη να σέβονται τις συστάσεις του Συμβουλίου για τα μη απαραίτητα ταξίδια προς την ΕΕ από τρίτες χώρες, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για την ακεραιότητα της ζώνης Σένγκεν.”
“Όπως ξεκάθαρα περιγράφεται στην πρόταση για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι τα πιστοποιητικά θα είναι συμβατά με συστήματα σε χώρες εκτός ΕΕ, αλλά προς το παρόν οι υπάρχοντες ταξιδιωτικοί περιορισμοί για μη απαραίτητα ταξίδια θα πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους με την εξαίρεση ενός περιορισμένου αριθμού χωρών”, τόνισε ο εκπρόσωπος. “Το πιστοποιητικό (η πρόταση) δεν το αλλάζει αυτό”, τόνισε. “Θα είναι ωστόσο διαθέσιμο και σε υπηκόους τρίτων χωρών που θα ταξιδεύουν προς την ΕΕ”.
“Φυσικά, να προσθέσω ότι γνωρίζουμε τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουν ήδη κάποια κράτη μέλη. Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία των τεχνολογικών εργαλείων που είναι απαραίτητα για να είναι έτοιμο το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό το καλοκαίρι, αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με τα όσα κάνει η Κομισιόν για την προετοιμασία, αλλά φυσικά η πρόταση της Κομισιόν θα συμβάλει στο συντονισμό αυτών τις πρωτοβουλιών και να αποφύγουμε αχρείαστο κατακερματισμό και σύγχυση για τους ταξιδιώτες”, κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ