Παραδέχθηκε πως βρίσκεται στη λίστα με τα δάνεια των ΠΕΠ ο Μούσας-Πώς τοποθετείται

Μετά τον σάλο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της Έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, σε σχέση με τα δάνεια ΠΕΠ, ο εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Μούσας, είναι ο πρώτος που σηκώνει το γάντι και παραδέχεται ότι βρίσκεται ανάμεσα στα 25 άτομα της λίστας. 

Με αφορμή τη συμπερίληψη του ονόματος του στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, Γιαννάκης Μούσας, με ανάρτηση του στο Facebook, κάνει λόγο για δημοσιεύματα που προκαλούν γενικευμένες παραπλανητικές εντυπώσεις περί χαριστικής και προνομιακής αντιμετώπισης.

Ο κ. Μούσας, ανέφερε πως η αναδιάρθρωση του δανείου του στη Συνεργατική Τράπεζα έγινε στο πλαίσιο της συνήθους πρακτικής των πιστωτικών ιδρυμάτων, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρξε καμία ειδική, ευνοϊκή ή προνομιακή μεταχείριση και πως «η συμφωνία αναδιάρθρωσης στην οποία έχουμε καταλήξει με τη Συνεργατική Τράπεζα προβλέπει την παραχώρηση δύο δανείων, του λεγόμενου ''βιώσιμου'' και του λεγόμενου ''παρκαρισμένου''».

Αυτούσια η ανάρτηση:

1. Η αναδιάρθρωση του δανείου μου στη Συνεργατική Τράπεζα έγινε στο πλαίσιο της συνήθους πρακτικής των πιστωτικών ιδρυμάτων για αναδιαρθρώσεις δανείων και δεν υπήρξε καμία ειδική, ευνοϊκή ή προνομιακή μεταχείριση. Όλα έγιναν με τις συνήθεις διαδικασίες, κανονικά και νόμιμα.

2. Η συμφωνία αναδιάρθρωσης στην οποία έχουμε καταλήξει με τη Συνεργατική Τράπεζα προβλέπει την παραχώρηση δύο δανείων. Του λεγόμενου «βιώσιμου» και του λεγόμενου «παρκαρισμένου». Το παρκαρισμένο δάνειο στη δική μας περίπτωση αποτελεί μέρος των τόκων (καταχραστικών κατ’ εμάς) το οποίο η τράπεζα θα διαγράψει εφόσον υπάρξει πλήρης εξόφληση του «βιώσιμου» δανείου.

3. Εάν ωστόσο, για οποιονδήποτε λόγο, το «βιώσιμο» δάνειο καταστεί προβληματικό τότε το «παρκαρισμένο» δάνειο καθίσταται άμεσα εξοφλητέο. Η τράπεζα δηλαδή όχι μόνο δεν διέγραψε τους καταχραστικούς και παράνομους κατ’ εμάς τόκους, αλλά τους μετέτρεψε στα πλαίσια της συμφωνίας (λόγω ισχύος) σε επιπλέον νόμιμη εξασφάλιση προς όφελος της.

4. Η δανειακή σύμβαση την οποία έχουμε συνομολογήσει με την τράπεζα στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, είναι επαρκώς εξασφαλισμένη με ακίνητη περιουσία και προσωπικούς εγγυητές ενώ το επιτόκιο του δανείου είναι σε τέτοιο ύψος που καταδεικνύει ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ παρά προνομιακή μεταχείριση.

5. Νομίζω είναι αστείο να θεωρεί κάποιος ότι εκ της ιδιότητας μου θα μπορούσα να επηρεάσω αποφάσεις που αφορούν στις τράπεζες. Ούτε δικαίωμα ψήφου έχω, ούτε προτάσεις νόμου μπορώ να καταθέσω, ούτε σε επιτροπές που σχετίζονται με τις τράπεζες συμμετέχω. Ουδεμία σχέση έχω με τραπεζιτικά θέματα, όπως ουδεμία σχέση έχω με εύνοιες και χάρες.

6. Με πολύ απλά λόγια, προσωπικά έκανα ότι θα έκανε ο κάθε άνθρωπος που είχε ζητήματα και διαφορές με τις τράπεζες. Κάθισα μαζί τους, συζήτησα εξαντλητικά, διαπραγματεύτηκα σκληρά, συμβιβάστηκα και τελικώς συμφώνησα. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.

Λυπούμαι τέλος πραγματικά που συνήθεις νόμιμες τραπεζιτικές πρακτικές όπως οι αναδιαρθρώσεις δανείων δαιμονοποιούνται και καθίστανται αντικείμενο λαϊκισμού. Αυτό που έπρεπε να είχε διερευνηθεί (και δυστυχώς δεν διερευνήθηκε) είναι εάν κάποιοι άσκησαν την ισχύ που τους παρέχει η ιδιότητα τους για να εξασφαλίσουν προνομιακή και χαριστική μεταχείριση. Όχι εάν αναδιάρθρωσαν τα δάνεια τους. Ως όφειλαν υπεύθυνα να κάνουν.

Δειτε Επισης

Σ. Στεφάνου: Να βγούμε μπροστά με πρωτοβουλίες επί της ουσίας για λύση
Ξανά ενώπιον της Βουλής το θέμα των πολλαπλών συντάξεων-Ψάχνουν την φόρμουλα οι αρμόδιοι
Β. Πάλμας: Η υφιστάμενη επικίνδυνη κατάσταση δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου
Επιμένουν οι Τούρκοι, νέα καταγγελία κατά ΚΔ και Ελλάδας για ισχυριζόμενες «παραβιάσεις εναέριου χώρου»
Προσβλέπει σε διεύρυνση οριζόντων ανάμεσα σε Κύπρο και Αίγυπτο ο ΠτΔ-«Σημαντικό βήμα οι δύο συμφωνίες»
Ξεκάθαρο μήνυμα Γεραπετρίτη για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-«Θα συνεχίζει κανονικά»
Σημαντικότερη η συμφωνία για το Βυθοτεμάχιο 6, υπό προϋποθέσεις παραγωγή σε 2,5 χρόνια-Τα επόμενα βήματα
Επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο θα πραγματοποιήσει η Πρόεδρος της Βουλής
Η ΕΕ θέλει εποικοδομητική σχέση με Τουρκία-Βρίσκεται σε διαδικασία ενίσχυσης
Κόλλησε η βελόνα του Τατάρ στα «κυριαρχικά δικαιώματα»-Εκθείασε τον κατοχικό στρατό