Ικανοποίηση εκφράζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές για την έκθεση Μπορέλ-Κομισιόν την Τουρκία

Ικανοποίηση εκφράζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές για την έκθεση Μπορέλ - Κομισιόν για την Τουρκία που παρουσιάστηκε νωρίτερα σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Όπως αναφέρουν η έκθεση περιέχει «θετικά στοιχεία για την Ελλάδα και κρίνεται ισορροπημένη με έμφαση στη διττή προσέγγιση».  Σημειώνουν ωστόσο ότι «υπάρχουν και ορισμένες ελλείψεις».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «κατά την παρέμβαση του στο Συμβούλιο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε ενδελεχώς στο περιεχόμενο της έκθεσης».  

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «στα θετικά στοιχεία συγκαταλέγεται καταρχήν το γεγονός ότι η έκθεση, όπως είχε ζητήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου κατόπιν παρέμβασης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη, περιέχει μια διττή προσέγγιση: τόσο στοιχεία για μια ενδεχόμενη θετική ατζέντα, όσο και την προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων, τα οποία μάλιστα αναφέρονται ρητά και αναλυτικά».  

Επισημαίνεται ότι «γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να υιοθετηθούν εφόσον η Τουρκία παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και προκαλέσει ενέργειες που θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις για τα συμφέροντα της ΕΕ και Κρατών Μελών της».  

Οι ίδιες ελληνικές διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι «όπως έχει τονίσει επανειλημμένα η ελληνική πλευρά, το ενδεχόμενο αυτό αποτελεί κίνητρο για την Τουρκία να επιστρέψει σε μια προοπτική συνεργασίας και να αποφευχθεί μια αρνητική δυναμική. Υπάρχει διάθεση να τονιστεί η ανάγκη μιας συνεργατικής συμπεριφοράς».  

«Όσον αφορά την λεγόμενη θετική ατζέντα αναφέρεται ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί κατά τρόπο τμηματικό και κυρίως αναστρέψιμο και ότι θα εξαρτηθεί από κατά πόσο η Τουρκία θα δείξει εποικοδομητική συμπεριφορά τους επόμενους μήνες», σχολιάζουν. 

Επίσης, καταγράφουν με ικανοποίηση το γεγονός ότι «η έκθεση είναι ξεκάθαρη αναφορικά με το ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της Υφαλοκρηπίδας: θα πρέπει να αντιμετωπισθεί μέσω διαλόγου στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και εάν δεν βρεθεί λύση στο πλαίσιο του διαλόγου αυτού, το εν λόγω ζήτημα θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Αναφορικά με το μεταναστευτικό-προσφυγικό, «υπάρχει σαφής αναφορά στα γεγονότα του Φεβρουαρίου του 2020 στον Έβρο, καθώς αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η Τουρκία με ενεργό τρόπο ενθάρρυνε μετανάστες και πρόσφυγες να εισέλθουν με τη βία στην Ε.Ε, κάτι που αποτελεί για ακόμη μια φορά την αναγνώριση ότι τα σύνορα της Ελλάδας και είναι και σύνορα της Ευρώπης. Και όλα αυτά, όπως αναφέρεται, σε πλήρη αντίθεση με την Κοινή Δήλωση Ε.Ε-Τουρκίας του 2016"» σημειώνουν.

«Επίσης γίνεται αναφορά στην διακοπή των επιστροφών προς την Τουρκία από τα ελληνικά νησιά που είναι υποχρέωσή της βάσει της Κοινής Δήλωσης».

Οι ίδιες πηγές καταγράφουν ότι «στην έκθεση γίνεται σαφής αναφορά για τις υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους, όμως δεν υπάρχει ευρύτερη αναφορά στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα παραβιάσει την UNCLOS, η οποία εξάλλου αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Δικαίου, καθώς και στις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων της χώρας».

Επίσης, τονίζουν ότι «δεν υπάρχει αναφορά στο “casus belli” το οποίο αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και ενώ γίνεται σωστά αναφορά στην συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, δεν επισημαίνεται επίσης ότι η Τουρκία, εδώ και χρόνια, έχει πάψει μονομερώς να την εφαρμόζει».  

«Αναγνωρίζεται ότι η κατάσταση είναι εύθραυστη, παρά τα θετικά βήματα και ότι απαιτείται χρόνος για να αξιολογηθεί αν η αποκλιμάκωση είναι διαρκής και αξιόπιστη. Ως εκ τούτου, οι διάφορες επιλογές, τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές, διέπονται από τις αρχές της  αιρεσιμότητας, αντιστρεψιμότητας και αναλογικότητας», αναφέρουν οι ελληνικές διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο.

Τέλος σημειώνουν ότι «η έκθεση αποτυπώνει κατά τρόπο, σε γενικές γραμμές, αντικειμενικό τις εξελίξεις στο πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Το γεγονός ότι τα θετικά στοιχεία της έκθεσης υπερτερούν κατά πολύ των ελλείψεων είναι το αποτέλεσμα της διαρκούς προώθησης των ελληνικών θέσεων προς τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και προς τους Ευρωπαίους εταίρους, από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Αναπληρωτή Υπουργό Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παιδί τεσσάρων ετών με αυτισμό ξυλοκοπήθηκε από συμμαθητές του στο νηπιαγωγείο
Κτηνωδία στην Αργολίδα-Έκαψαν σκυλιά σε χωράφι
Συνελήφθησαν δύο άτομα για διακίνηση ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας
Ανήλικος χτύπησε με λοστό στο κεφάλι τον πατέρα της φίλης του
Αυξημένη η συμμετοχή στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ
Διασωληνωμένος με σοβαρά τραύματα ο 14χρονος που έκανε παρκούρ και έπεσε από ταράτσα πολυκατοικίας στον Εύοσμο
Νέο περιστατικό βίας στη Θεσσαλονίκη-Τέσσερις ανήλικες επιτέθηκαν σε 13χρονη στην Ευκαρπία
Νεκρός βρέθηκε ο 52χρονος που είχε παρασυρθεί από χείμαρρο στο Αγρίνιο
Κατέθεσε υποψηφιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης με... 87 υπογραφές της Κεντρικής Επιτροπής
Θρήνος για τον Ιωνά Καρούση-Κηδεία στην Ιερουσαλήμ, επιμνημόσυνη δέηση στη Θεσσαλονίκη