Πέρασε τον… διαβατηριακό έλεγχο ο Ελεγκτής, παίρνει τους φακέλους για τη Μαρίνα

Τους πρώτους φακέλους πολιτογραφήσεων, αναμένεται να λάβει εντός των ημερών, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μετά από σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη. Το αίτημα του Γενικού Ελεγκτή, να λάβει τους φακέλους των πολιτογραφήσεων των οκτώ στελεχών της Μαρίνας της Αγίας Νάπας, αναμένεται να ικανοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών, αφού ο Γιώργος Σαββίδης αποφάνθηκε πως οι εν λόγω πολιτογραφήσεις, δεν εμπίπτουν στους όρους εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής.

Κι αυτό διότι οι οκτώ πολιτογραφήσεις, αν και υποβλήθηκαν από το 2019, εγκρίθηκαν στις 21 Αυγούστου του 2020, τέσσερις ημέρες μετά δηλαδή από το όριο της 17ης Αυγούστου που τέθηκε στην Επιτροπή υπό τον Μύρωνα Νικολάτο. Υπενθυμίζεται ότι μετά την ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Υφυπουργείο Τουρισμού, ο Γενικός Ελεγκτής δημοσιοποίησε την πρόθεση του να συνεχίσει την έρευνα των οκτώ πολιτογραφήσεων, για να διαπιστώσει κατά πόσον αυτές έγιναν νομότυπα.

Ειδικότερα σε ανακοίνωση μετά τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε η ειδική έκθεση του Γενικού Εισαγγελέα, η Ελεγκτική Υπηρεσία σημείωνε πως θα συνεχίσει με την εξέταση της διαδικασίας πολιτογράφησης των οκτώ προσώπων ώστε να διερευνηθούν και άλλες πτυχές της διαδικασίας. «Με δεδομένη την άρνηση της Κυβέρνησης για παραχώρηση των σχετικών φακέλων, θα αρχίσουμε με τα πέντε πρόσωπα που πολιτογραφήθηκαν στις 21.8.2020, μετά δηλαδή που τέθηκαν σε ισχύ οι σχετικοί Κανονισμοί ΚΔΠ 379/2020, και εκτός της περιόδου των όρων εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής. Σε περίπτωση που υπάρξουν οποιαδήποτε άλλα ευρήματα, πέραν αυτών που έχουν ήδη περιληφθεί στη χθεσινή έκθεση, θα εκδώσουμε ειδική έκθεση», αναφέρει μεταξύ άλλων η Ελεγκτική Υπηρεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο προεκλογικός με σφραγίδα Οδυσσέα, η απειλή-προαναγγελία και η κόκκινη γραμμή

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, επιβεβαίωσε τα γεγονότα, σημειώνοντας πως η παράδοση των φακέλων θα γίνει το επόμενο διάστημα. «Είναι πραγματικότητα ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις για απόδοση υπηκοότητας αποδόθηκαν στην 21 Αυγούστου. Οι όροι εντολής είναι μέχρι τις 17 Αυγούστου. Η Ελεγκτική Υπηρεσία απευθύνθηκε προς το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Εσωτερικών ακολούθησε την ίδια τακτική, απευθύνθηκε στη Νομική Υπηρεσία και μετά τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα θα δοθούν οι φάκελοι», υπέδειξε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Μετά και την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος αποφάνθηκε πως οι εν λόγω πολιτογραφήσεις βρίσκονται εκτός των όρων εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής, αναμένεται το Υπουργείο Εσωτερικών να παραδώσει στοιχεία για τις οκτώ πολιτογραφήσεις των στελεχών της Μαρίνας Αγίας Νάπας που έλαβαν διαβατήρια.

Σημειώνεται πως με βάση την ειδική έκθεση για το Υφυπουργείο Τουρισμού, μεταξύ άλλων διαπίστωνε πως η εκμίσθωση συγκεκριμένου τεμαχίου γης χωρίς διαγωνισμό προς την εταιρία έγινε με αδιαφανείς διαδικασίες ενώ σημείωνε πως ένας εκ των Διευθυντών της εταιρείας είναι πρόσωπο από το  οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το δεύτερο σημείο ελέγχου που εντόπισε η Ελεγκτική Υπηρεσία και συνδέεται με το θέμα των πολιτογραφήσεων, έχει να κάνει με τις οκτώ πολιτογραφήσεις που έγιναν μεταξύ των ετών 2018 και 2020. Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία πρόκειται για οκτώ πρόσωπα που είναι διευθυντές σε μητρική (holding) εταιρείας έλαβαν κατ’ εξαίρεση την κυπριακή υπηκοότητα με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά παράβαση των ισχυόντων κριτηρίων, με πάροχο το δικηγορικό γραφείο στο οποίο έχουν συμφέρον οι θυγατέρες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ζητά έρευνα για ποινικά αδικήματα ΠτΔ το ΔΗΚΟ
Την ίδια ώρα το Δημοκρατικό Κόμμα επιμένει και ζητά από τον Γενικό Εισαγγελέα να εξετάσει το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μέλη του Υπουργικού του Συμβουλίου, σε σχέση με τα παράτυπα και παράνομα διαβατήρια που εγκρίθηκαν και συνδέονται με την επένδυση της Μαρίνας της Αγίας Νάπας.

Σε δηλώσεις του ο Χρύσης Παντελίδης σημειώνει πως, «παρά τις δικαιολογίες που προβάλει η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, γεγονός παραμένει ότι:

  • Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε παράνομα τη χορήγηση πέντε διαβατηρίων, παραβιάζοντας εν γνώσει του, τα αυστηρά κριτήρια που είχαν τεθεί σε εφαρμογή στις 18 Αυγούστου.
  • Για πρώτη φορά, διαπιστώνεται με στοιχεία η άμεση εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Αναστασιάδης» σε παράτυπες ή παράνομες πολιτογραφήσεις που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο του Προέδρου Αναστασιάδη. Αυτό, από μόνο του, σύμφωνα με δήλωση του ιδίου του Προέδρου Αναστασιάδη, στις 20 Οκτωβρίου στο SIGMA, εγείρει θέμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΑΚΕΛ καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δώσει εξηγήσεις μετά την ειδική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για την εμπλοκή συγγενικών του προσώπων στην Μαρίνα της Αγίας Νάπας. «Ο Νίκος Αναστασιάδης οφείλει να πάψει να κρύβεται και να δώσει εξηγήσεις στον κυπριακό λαό για το νέο σκάνδαλο που πάλι αφορά τον ίδιο και το οικογενειακό του περιβάλλον».

«Ο γαμπρός του Νίκου Αναστασιάδη είναι εκ των διευθυντών στην εταιρία της μαρίνας Αγίας Νάπας. Το Δικηγορικό Γραφείο Νίκος Αναστασιάδη υπέβαλε τις αιτήσεις για τις πολιτογραφήσεις διευθυντών και μετόχων της εταιρίας. Και η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη ενέκρινε –παράτυπα ή και παράνομα- τις πολιτογραφήσεις», ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου.

Και πρόσθεσε: «Αυτό το οικογενειακό γαϊτανάκι είναι ο ορισμός της σύγκρουσης συμφέροντος και της διαπλοκής. Από πλευράς κυβέρνησης όμως και κυβερνώντος κόμματος ούτε κουβέντα. Επενδύουν στη σιωπή για να περάσει κι αυτό το σκάνδαλο στα ψιλά. Ο Νίκος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του Συναγερμού με τα ήθη που έφεραν στη διακυβέρνηση διασύρουν τη χώρα». 

Επιμένουν σε παραίτηση της Κυβέρνησης οι Οικολόγοι
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση του, αλλά και οι κρατικοί αξιωματούχοι δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται τα πολύ σοβαρά ζητήματα σήψης και διαφθοράς που ταλανίζουν τη χώρα μας, ούτε αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους», αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι Οικολόγοι.

Το ανησυχητικό, συνεχίζουν, είναι ότι εξακολουθούν να εμποδίζουν, τον έλεγχο του σκανδάλου των «χρυσών διαβατηρίων» και όχι μόνο, την ίδια ώρα άλλα ευρωπαϊκά δικαστήρια (Γαλλία) καταδικάζουν τους πρώην προέδρους τους (Σαρκοζί) για υπόθεση διαφθοράς, ενώ στην Κύπρο για την Κυβέρνηση είναι απλά Τρίτη.

Και προσθέτουν: «Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα επιμένουμε στην πλήρη διαφάνεια για το σκάνδαλο των διαβατηρίων και ζητούμε να αποδοθούν ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους είτε πρόκειται για δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία,  είτε πρόκειται για Υπουργούς και βουλευτές , ακόμα και για τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το περιβάλλον του».

Η θέση μας, συνεχίζει το Κίνημα Οικολόγων, «ήταν και παραμένει ότι το μέγα σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων» - και όχι μόνο - θα έπρεπε να οδηγήσει σε παραίτηση την Κυβέρνηση Αναστασιάδη και τη Βουλή και σε πρόωρες εκλογές. Αλλά κανένα άλλο πολιτικό κόμμα ή κίνημα συμφώνησε σε αυτή την πρόταση».

Δειτε Επισης

Ανακηρύσσονται εκλεγέντες Πρόεδροι-Μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων άνευ ανθυποψηφίου
Διάκριση Λουκά Φουρλά στην χάραξη πολιτικών Υγείας στην Ευρώπη βάσει δείκτη HPL
Στην παρουσία της Ούρσουλας η εκδήλωση για τα 20χρονα από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Να εγκύψει στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ζητά η Ειρήνη Χαραλαμπίδου από ΚΣ ΟΑΣΕ
Το zoom στις τοπικές εκλογές και η περιορισμένη συζήτηση των ευρωπαϊκών ζητημάτων
Στη Γενεύη ο ΓΔ του ΥΠΕΞ για έκθεση Κύπρου για Ανθρώπινα Δικαιώματα
Εμβάθυνση συνεργασίας με το Ουζμπεκιστάν επιδιώκει η Κύπρος
Δεν θα κάθεται μέσα σε ψωμάκι χοτ ντοκ το σκυλάκι στο λογότυπο του Ανδρόνικου Ζερβίδη
Οι προκλήσεις του κανονισμού για πράσινη γραμμή συζητήθηκαν σε εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας
Αζέροι βουλευτές φαίνεται να τάσσονται υπέρ της αναγνώρισης του ψευδοκράτους