Αδειάζει η κλεψύδρα των οργανωμένων γονέων, ετοιμάζονται για μέτρα

Δεν φαίνεται να εκτονώνεται η ένταση που επικρατεί στον τομέα της παιδείας, αφού οι οργανωμένοι γονείς δηλώνουν έτοιμοι να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα, αν η Κυβέρνηση δεν ανακαλέσει την απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων, μέχρι το τέλος του μηνός. 

Η Συνομοσπονδία γονέων Μέσης Εκπαίδευσης ήταν ξεκάθαρη ότι δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Έδωσε διορία στους αρμόδιους, μέχρι το μεσημέρι, για να υπάρξει διαφοροποίηση της απόφασης, υπέδειξε ο πρόεδρος των οργανωμένων γονέων, Χαράλαμπος Διονυσίου. Σε αντίθετη περίπτωση θα συζητήσουν τα μέτρα που προτίθενται να πάρουν. Αυτό που ζητούν οι γονείς είναι η επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων στα σχολεία, από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου, με την λήψη αυστηρών μέτρων.

Η ηγεσία της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης, κρατά το στόμα της ερμητικά κλειστό, όσον αφορά στη λήψη μέτρων, σε περίπτωση που χρειαστεί, καθώς δεν θέλουν να προδικάσουν την απόφαση, ούτε να παρερμηνευτούν οι δηλώσεις ως εκβιασμός προς τους Κυβερνώντες.

Σε ανακοίνωσή τους, εξάλλου, τονίζουν πως η απόφαση για αναβολή της επιστροφής των μαθητών των Γυμνασίων στα θρανία, αποτελεί δυσμενέστατη διάκριση για τους/τις μαθητές/μαθήτριες Γυμνασίου, προκαλώντας ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες, όπως υποστρηρίζουν, στα παιδιά, τόσο εκπαιδευτικά όσο και ψυχολογικά.

«Τα πολλά προβλήματα που παρουσιάζονται στη διενέργεια της τηλεκπαίδευσης δημιουργούν μεγάλα μαθησιακά κενά, τα οποία δύσκολα θα μπορέσουν να αναπληρωθούν, με δεδομένο ότι τα παιδιά αυτά παρακολούθησαν μαθήματα με φυσική παρουσία μόνο 7 εβδομάδες και ο ωφέλιμος διδακτικός χρόνος που απομένει μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς είναι ασφυκτικά περιορισμένος», σημειώνει.

Μάλιστα, τονίζεται πως η ανοχή αυτή δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας, αλλά συλλογικής απόφασης που πάρθηκε πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς για να διασφαλιστεί η φυσική παρουσία των παιδιών στα σχολεία τους.

«Δεν αδιαφορούμε για τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται στην τηλεκπαίδευση, στη λειτουργία των σχολείων, στη μαθησιακή διαδικασία. Ωστόσο,  διατηρούμε κάθε δικαίωμα να διεκδικήσουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας. Ξεκαθαρίζουμε και είμαστε κατηγορηματικοί: ανοχή δεν σημαίνει παράβλεψη και αποδοχή. Η υπομονή που δείξαμε μέχρι τώρα δεν είναι αδυναμία αλλά στάση ψυχραιμίας στην αναζήτηση λύσεων για την φυσική παρουσία των παιδιών και την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα και την υγειά των παιδιών. Δεν σημαίνει ότι επειδή δείξαμε ανοχή και υπομονή ότι αποδεχόμαστε τον εμπαιγμό», σημειώνεται.

Από την άλλη πλευρά, οι οργανωμένοι γονείς Δημοτικής Εκπαίδευσης, έχουν ήδη λάβει τις αποφάσεις τους και δεν αποκλείουν ακόμη και τη διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό. Το Υπουργείο Παιδείας απάντησε ήδη στην επιστολή τους και παρουσιάστηκε θετικό στο ενδεχόμενο να επανεξεταστεί η κατάσταση, σε περίπτωση που η επιδημιολογική ομάδα τους παρουσιάσει νέα στοιχεία, που να επιτρέπουν το άνοιγμα.

Από την άλλη, συνεχίζουν τις συσκέψεις, ώστε να μελετήσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Μάλιστα, εκτός από τη διαμαρτυρία, η Συνομοσπονδία Γονέων Δημοτικής έχει αποφασίσει πως σε περίπτωση που χρειαστεί, πιθανό να απέχουν τα παιδιά και από την τηλεκπαίδευση για κάποιο χρονικό διάστημα.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, που συμβουλεύει την Κυβέρνηση για θέματα κορωνοϊού, Κωνσταντίνος Τσιούτης συνεχίζει τις επαφές του, με όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει πρόσφορο έδαφος, που να ευνοεί την επιστροφή των μαθητών στα θρανία νωρίτερα.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας, κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο είναι δυνατό να αλλάξει η υφιστάμενη απόφαση για τα σχολεία, ήταν ξεκάθαρος και τόνισε πως οι εισηγήσεις που ακολουθούν προέρχονται από την Συμβουλευτική Επιτροπή. «Μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει νέα εισήγηση από την Επιτροπή για τα σχολεία. Εάν υπάρξει, θα την εξετάσουμε και θα πάρουμε άμεσες αποφάσεις».

Συνέπειες σε εκπαιδευτικούς για τα rapid test

Εξάλλου, οι πρώτες συνέπειες σε εκπαιδευτικούς που παρουσιάστηκαν στα σχολεία, χωρίς rapid test έχουν ήδη ξεκινήσει. Φαίνεται ότι εκπαιδευτικοί, τόσο της Δημοτικής όσο και της Μέσης Εκπαίδευσης, αν και ελάχιστοι, οδηγούνται ενώπιον Πειθαρχικού Συμβουλίου, ώστε να τους επιβληθούν ποινές.

Σύμφωνα με τα διατάγματα της Κυβέρνησης, οι εκπαιδευτικοί για να μπουν στα σχολεία και να διεκπεραιώσουν κανονικά τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα, θα έπρεπε να παρουσιάσουν αρνητικό rapid test. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να αποχωρήσουν, ενώ θα υποστούν και συνέπειες στο μισθό τους. Ωστόσο υπάρχουν και οι εκπαιδευτικοί που, ενώ δεν έχουν rapid test, δεν αποχωρούν από τα σχολεία και συνεχίζουν να διδάσκουν. Το Υπουργείο Παιδείας ενημερώνεται και ξεκινά η διαδικασία για πειθαρχική δίωξη.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, με τους εμπλεκόμενους στην παιδεία να καλούν την Κυβέρνηση να αλλάξει αυτή την απόφαση. Αρκετοί είναι αυτοί που στέκονται απέναντι από το Υπουργείο Παιδείας, ενώ υπάρχει και η ομάδα των εκπαιδευτικών που τάσσονται υπέρ. Υπενθυμίζεται πως μερίδα εκπαιδευτικών είχε εκφράσει την άποψη ότι θα κινηθούν νομικά εναντίον του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης, για την απόφαση της υποχρεωτικής εξέτασης με rapid test.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Υποβολή μεσολαβητικής πρότασης στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος
Η Κύπρος έχει τους πιο δυνατούς ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ
Στα €642 εκατ. ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Πρόνοιας για το 2025
Απαράδεκτη κατάσταση σε συγκρότημα διαμερισμάτων στο Παραλίμνι-Ούτε πόρτες και παράθυρα δεν είχαν
Έπεσαν οι υπογραφές για τα αντιπλημμυρικά έργα στις Καμάρες-Ξεκινούν τον Ιανουάριο οι εργασίες
Ένα χρόνο μετά απάντησαν σε καταγγελία για βρεφονηπιοκομικό σταθμό οι ΥΚΕ-«Λειτουργεί χωρίς άδεια»
Πηγή πληροφόρησης για όλες τις υπηρεσίες ΓεΣΥ ο «Οδηγός του Ασθενή»
Δίωρη στάση εργασίας εργαζομένων στο Δήμο Λάρνακας στις 26 Νοεμβρίου
Ν. Χριστοδουλίδης: Σε εφαρμογή η Εθνική Στρατηγική για Πρόληψη και Διαχείριση της Βίας στα Σχολεία
Προειδοποιούν με αντιδράσεις οι κάτοικοι εάν δεν δοθεί προτεραιότητα στη διάνοιξη οδοφράγματος Κοκκίνων