Ξεκαθαρίζει ξανά την θέση της η Κυβέρνηση για τα δύο κράτη και την πολιτική ισότητα

Η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι δεδομένη και αφορά συνέχιση των συνομιλιών από όπου είχαν μείνει στο Κραν Μοντανά, είπε σήμερα ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαδόπουλος ερωτηθείς κατά την παραμονή του στην Αθήνα την ερχόμενη βδομάδα, με την ευκαιρία των εορτασμών για την Ελληνική Επανάσταση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας που επίσης θα παρίσταται στους εορτασμούς, είπε ότι γίνονται συζητήσεις και διεργασίες για να υπάρξει σειρά επαφών του Προέδρου με κάποιους εκ των ηγετών που θα είναι εκεί, όπως ο Γάλλος Πρόεδρος, ο Ρώσος Πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε, όμως, ότι θα ανακοινωθούν εάν και εφόσον διευθετηθούν.

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τις θέσεις της Κυβέρνησης επί του Κυπριακού, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «θέλω να ξεκαθαρίσω μια για πάντα ότι, από την επομένη της διάσκεψης του Κραν Μοντανά, η θέση του Προέδρου είναι δεδομένη και αφορά συνέχιση των συνομιλιών από όπου είχαν μείνει στο Κραν Μοντανά, εντός του πλαισίου του ΓΓ των ΗΕ, με τη δουλειά και τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί μέχρι τότε, βάσει των ψηφισμάτων των ΗΕ, των αρχών και αξιών της  ΕΕ, των Συμφωνιών Κορυφής, και της συμφωνίας του Φεβρουαρίου 2014.

Αυτό το έδωσε και γραπτώς ο Πρόεδρος στον ΓΓ τον Σεπτέμβριο και του υποδείκνυε και τρόπους για προετοιμασία της επανάληψης των συνομιλιών. Αυτή τη θέση την επανέλαβε σε όλες τις συναντήσεις του με τον ΓΓ των ΗΕ, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, σε επαφές με τα ΗΕ στις Γενικές Συνελεύσεις και άλλες επαφές με ηγέτες της διεθνούς κοινότητας.

Η δική μας πλευρά ήταν πάντοτε έτοιμη να συζητήσει σε αυτό το πλαίσιο που καθόρισε ο ΓΓ των ΗΕ από τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει αυτό το πλαίσιο. Η χώρα μας είναι και μέλος της ΕΕ και κανείς στην ΕΕ δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί δύο κράτη. Η επιδίωξη στην άτυπη σύνοδο για την Κύπρο στη Γενεύη είναι η σύγκλιση απόψεων για επανέναρξη των συνομιλιών με βάση αυτά που έχω περιγράψει».   

Ερωτηθείς αν η ΕΕ θα είναι παρατηρητής κατά τη διάσκεψη στη Γενεύη, είπε ότι «έχει ενστάσεις αυτή την ώρα η τουρκική πλευρά για να είναι παρούσα η ΕΕ. Φυσικά η ΕΕ δια δηλώσεων Μπορέλ, θεωρεί ότι πρέπει να είναι εκεί με εκπρόσωπος της για να συμμετέχει στην ομάδα του ΓΓ των ΗΕ. Για μας ο ρόλος της ΕΕ όχι μόνο είναι επιθυμητός αλλά και δεδομένος καθότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και συμβατή με το κεκτημένο».

Ερωτηθείς ποιος θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στην άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η ΕΕ έδωσε δείγματα γραφής ότι επιθυμεί να εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο, υπενθυμίζοντας ότι στη διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, η ΕΕ εκπροσωπήθηκε από την τότε Ύπατη Εκπρόσωπο κα Μογκερίνι.

Τέλος, ερωτηθείς για την τοποθέτηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ για την πολιτική ισότητα, είπε ότι «ο κ. Νεοφύτου δεν έχει εκφύγει σε κανένα σημείο από το συμφωνημένο πλαίσιο του  Εθνικού Συμβουλίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ. Η Κυβέρνηση επικαλείται και ζητά οι συνομιλίες να γίνουν σε αυτή τη βάση και αυτά έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και πολύ καιρό. Τώρα, εάν η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι έχουν άλλες επιδιώξεις σε ό,τι αφορά την ερμηνεία και εφαρμογή της πολιτικής ισότητας, αυτό είναι και το θέμα που αντιμετωπίζουμε σε σχέση με το αδιέξοδο και είναι ένας από τους λόγους που δεν επιτεύχθηκε συμφωνία μέχρι τώρα στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού». 

Δειτε Επισης

Συνάντηση με τον Λιθουανό Πρόεδρο στο Βίλνιους για τον Χριστοδουλίδη
Τα προεκλογικά «θα» του Τραμπ μάγκωσαν τους MAGA-Το Ιράν, ο «ηλίθιος, ξένος πόλεμος» και τα μαθήματα για Βουλευτικές
Β. Κασσιανίδου: Χρέος μας η διατήρηση της φλόγας της επιστροφής- επανένωσης
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Λιθουανία για συνάντηση με τον ομόλογό του
Ξαναζεσταμένο φαγητό από Τατάρ για λύση δύο κρατών-«Δεν πρόκειται να εγκαταλειφθούν οι εγγυήσεις Τουρκίας»
Ν. Χριστοδουλίδης: Κοντά με Λετονία σε αρχές και αξίες παρά τη γεωγραφική απόσταση
Θέμα για επαφές με ψευδοκράτος αναμένεται να θέσει ο Φιντάν σε σύνοδο ΥΠΕΞ ΟΙΣ
Αρχίζει την Παρασκευή το 24ο Τακτικό Συνέδριο του ΑΚΕΛ-Τα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση
Ν. Χριστοδουλίδης: Ο ρόλος της ΕΕ στην Μέση Ανατολή να είναι πιο ενεργός
Θα ζητήσει από Τατάρ να μην πάει στη Νέα Υόρκη ο Αρικλί-Δεν χωνεύει τις διώξεις για σφετερισμό Ε/κ περιουσιών