Μπουρλότο το εσωτερικό μέτωπο πριν την πενταμερή-Μαραθώνια συνεδρία στην Βουλή

Μπουρλότο το εσωτερικό μέτωπο λίγο πριν την άτυπη πενταμερή που θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Απριλίου στην Γενεύη και στην οποία θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι πολιτικοί αρχηγοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους, καθότι η διαπίστωση που γίνεται είναι πως μέσα στο πολιτικό περιβάλλον στο οποίο πραγματοποιείται, και δη την κορύφωση της τουρκικής αδιαλλαξίας και προκλητικότητας, εγκυμονεί κινδύνους.   

Τις εξελίξεις στο κυπριακό, συζήτησε η Ολομέλεια της Βουλής, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, να εξαπολύουν πυρά κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον Νικόλα Παπαδόπουλο από τη μία να αναφέρει πως ο Νίκος Αναστασιάδης δίνει διεθνώς της εντύπωση πως είναι έτοιμος να συζητήσει τη λύση Συνομοσπονδίας δυο κρατών, και τον Άντρο Κυπριανού από την άλλη, να αναφέρει πως εάν ο Πρόεδρος δεν καταφέρει να λειτουργήσει σωστά και να αφαιρέσει τα προσχήματα από την Τουρκία και να την υποχρεώσει να επιστρέψει στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, δυστυχώς η ιστορία θα τον καταγράψει ως τον ηγέτη της διχοτόμησης.

Ωστόσο, τα περί λύσης δύο κρατών απέρριψε το κυβερνών κόμμα, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να απαντά πως «χρειάζεται να στηρίξουμε την εθνική προσπάθεια και έχουμε την ιστορική ευθύνη να μην είμαστε η καταραμένη γενιά των πολιτικών που για χάρη της ιδεατής λύσης, άθελά μας τσιμεντώνουμε την κατοχή και διχοτομούμε τον τόπο μας».

«Δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς υποστήριξη από ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ»

Δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού αν δεν υποστηριχθεί από τα δύο μεγάλα κόμματα, τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, καλώντας σε ενότητα και προκρίνοντας την προσέγγιση του πατριωτικού ρεαλισμού, καθώς τόνισε, στο κυνήγι του ιδεατού και του ευκταίου, δυστυχώς χειροτερεύει από το ‘74 το εφικτό.

Στην ομιλία του σε συζήτηση της Ολομέλειας ενόψει και της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι το μήνυμα που βγαίνει από τη σημερινή συζήτηση ως τώρα δεν είναι ό,τι το καλύτερο, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα μπορούσε να πάρει τον εύκολο δρόμο και να απαντήσει σε όσους διαφωνούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί αυτό θα βοηθούσε το κόμμα του και στις επερχόμενες εκλογές.

«Είναι εύκολο να παίρνεις το λάβαρο του πατριωτισμού, αλλά ο δρόμος ο ωφέλιμος και ο δύσκολος οδηγεί στην ειρήνη, τη σταθερότητα και ευημερία ενός λαού. Ο διχασμός δεν ωφέλησε και δεν ωφελεί και κάθε φορά που έχουμε μια νέα προσπάθεια δεν μπορεί να βγαίνει το μήνυμα ‘τι γυρεύουν αυτοί οι ξένοι και θέλουν το κακό μας’ και να θέτουμε αμφιβολίες για τα Ηνωμένα Έθνη», ανέφερε.

Διερωτήθηκε τι προτείνουν αυτοί που απορρίπτουν την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ) λέγοντας ότι είναι εύκολο να απορρίπτεις κάτι, και ότι αντί να προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα, εμείς βρίσκουμε προβλήματα στις λύσεις.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι διατυπώνουν κάποιοι φόβους για χρονοδιαγράμματα, για επιβολή λύσης, για τον κίνδυνο τουρκοποίησης και οικονομικής χρεωκοπίας. «Όλα αυτά τα καλλιεργούμε εδώ και δεκαετίες και ζητάμε λύση και από την πρώτη μέρα θέλουμε μηδέν στρατούς και εγγυήσεις, αλλά ως τώρα δεν είδα οποιοδήποτε να ανησυχεί που κοιμόμαστε δίπλα από 40,000 στρατιώτες. Και εγω θέλω την ιδεατή λύση, αλλά έχω την προσέγγιση του πατριωτικού ρεαλισμού, έμαθα ότι στο κυνήγι του ιδεατού και ευκταίου, χειροτερεύει από το ‘74 το εφικτό», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επανέλαβε ότι αν στη Γενεύη δεν ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, θα χάσουμε και τα Βαρώσια και θα είναι ουτοπία και ψευδαίσθηση να νομίζουμε ότι με οποιοιδήποτε μοντέλο, θα έχουμε έστω και ίντσα εδαφικής αναπροσαρμογής.

Διερωτήθηκε αν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από το συμφωνημένο πλαίσιο και τις συνομιλίες και αντέστρεψε το ερώτημα κατά πόσο η ΔΔΟ είναι η καλύτερη λύση, διερωτώμενος αν είναι η δημοκρατία το πιο λειτουργικό πολίτευμα. «Όχι. Αλλά προτιμάμε τη δημοκρατία γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι υπεράνω και είναι ο μεγάλος στόχος και επιδίωξή μας», ανέφερε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Νεοφύτου είπε ότι προβάλλουμε την προσέγγιση για την πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα των ΗΕ « για να είναι το μνήμα του Αγίου Νεοφύτου και να μας καλύπτει όλους».

Ανέφερε ότι για να δούμε λύση πρέπει ο ηγέτης να βάζει στον εαυτό του το δύσκολο ερώτημα, "τι  μπορεί να δώσω χωρίς να θέσω σε κίνδυνο το μέλλον της δικής μου κοινότητας, σε αυτόν που συνομιλώ, για να προχωρήσουμε σε λύση;".

Είπε ότι πρέπει να κατανοήσουμε τους Τ/κ αλλά και αυτοί να κατανοήσουν τα δίκαια μας αιτήματα, την απαλλαγή από εγγυήσεις και την αποχώρηση του τουρκικού στρατού, τις ουσιαστικές εδαφικές αναπροσαρμογές και σε αυτές να περιλαμβάνονται Μόρφου και Βαρώσια και τη δίκαιη διευθέτηση του περιουσιακού.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι αν εμείς θέλουμε μόνο όσα αφορούν εμάς, δηλαδή εδαφικό, περιουσιακό, απαλλαγή από στρατό και εγγυήσεις χωρίς να δώσουμε πολιτική ισότητα «θα συζητάμε και εμείς και τα εγγόνια και τα δισέγγονά μας και αν μείνουν Ε/κ θα μας ακούνε».

Έστειλε και το μήνυμα στους Τ/κ ότι δεν μπορεί να κοιτάζουν λύση αλά καρτ και να θέλουν και πολιτική ισότητα και εγγυήσεις και παραμονή στρατού και παράλληλα να μην συζητάνε δίκαιη διευθέτηση του περιουσιακού και εδαφικές αναπροσαρμογές.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι δεν είναι ορθό για οποιαδήποτε πλευρά να παίρνει ό,τι τη βολεύει, αλλά με αλληλένδετα και τα έξι σημεία των παραμέτρων του ΓΓ. «Και την τέλεια λύση να φέρουμε, θα μείνει στα χαρτιά θα μείνει γιατί χρειάζεται τη στήριξη και των Τ/κ», ανέφερε.

Ανέφερε πως αυτή η λύση πρέπει να καθησυχάζει τις ανησυχίες και των δύο πλευρών και πρέπει να κατανοήσουν και οι Τ/κ ότι μπορούμε να σεβαστούμε τις ανησυχίες τους, αλλά δεν θα δεχτούμε ποτέ λύση υπό τη στρατιωτική κηδεμονία της Τουρκίας.

Τόνισε ότι η ψευδαίσθηση για λύση 2 κρατών δεν υπάρχει περίπτωση ούτε ένα στο τρισεκατομμύριο να γίνει αποδεκτή , προσθέτοντας ότι η ΔΔΟ δεν είναι η τέλεια λύση, αλλά ο μόνος δρόμος για οριστική αποκοπή της διχοτόμησης. «Και με θλίβει στην πολιτική ατμόσφαιρα του τόπου να ακούω προσεγγίσεις ‘καλύτερα δύο κράτη για να γλυτώσουμε από τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Αυτό θα είναι το τέλος της Κύπρου», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι το κόμμα του επιθυμεί δύο συνιστώσες πολιτείες αυτόνομες στις οποίες δεν θα επηρεάζεται η καθημερινότητα των κατοίκων και αναγνωρίζοντας ότι στη συνιστώσα στα βόρεια του νησιού τη διοίκηση θα έχουν οι Τ/κ και στην πολιτεία τη μεγαλύτερη σε έδαφος τη διοίκηση θα την έχουν οι Ε/κ, αλλά δεν θα απαγορεύεται σε Τ/κ να ζουν εκεί και βεβαίως δεν θα απαγορεύεται στους Ε/κ να ζουν σε οποιαδήποτε γωνιά της Κύπρου θέλουν.

Στην κεντρική εξουσία, συνέχισε,  θέλουμε μια ισχυρή ομοσπονδία «και για μας ισχυρή σημαίνει να έχει τις απαραίτητες εξουσίες, με μια κρατική οντότητα, μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, ιθαγένεια, μια οικονομία, μια εξωτερική και αμυντική πολιτική, ένα FIR και μια ΑΟΖ».

Αυτές οι επτά εξουσίες, είπε, σφυρηλατούν μια κρατική οντότητα, χωρίς προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών.

Πρόσθεσε πως προτεραιότητά μας δεν είναι να λέμε τι δεν θέλουμε. Είπε ότι δέχεται να τον αποκαλούν τον πολιτικό με τις  λιγότερες αντιστάσεις, διερωτώμενος τι θα πουν ορισμένοι αν πάμε στη Γενεύη και έχουμε αδιέξοδο ή δεν πάμε καθόλου, όταν τον Αύγουστο θα ανοίγουν τα Βαρώσια.

«Τι θα πούμε; Θα κάνουμε διαγωνισμό για πιο πύρινη ανακοίνωση και ποιος θα κλάψει περισσότερο;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι θέλει και το δικό του παιδί να παραμείνει στην Κύπρο, χωρίς κανένα περιορισμό για το πού θα κατοικήσει και πού θα δραστηριοποιηθεί, πού θα έχει το σπίτι του και πού το εξοχικό του.

«Για να το πετύχουμε πρέπει να απαλλαγούμε από την κατοχή και ο μόνος δρόμος είναι μέσα από τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αυτός για μας είναι πατριωτικός ρεαλισμός», τόνισε.

Καταλήγοντας είπε πως χρειάζεται μια ευρύτερη ενότητα από όλους μας, χρειάζεται να στηρίξουμε την εθνική προσπάθεια και έχουμε την ιστορική ευθύνη να μην είμαστε η καταραμένη γενιά των πολιτικών που για χάρη της ιδεατής λύσης, άθελά μας τσιμεντώνουμε την  κατοχή και διχοτομούμε τον τόπο μας.

«Δεν υπάρχει χρόνος για πειραματισμούς και παλινδρομήσεις»

Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταφέρει να χειριστεί σωστά τα ζητήματα, τότε το ΑΚΕΛ θα αναλάβει την ιστορική του ευθύνη και θα στηρίξει τη διαδικασία, όχι τον κ. Αναστασιάδη, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στην ομιλία του, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει χρόνος για πειραματισμούς και παλινδρομήσεις, που θα εμβαθύνουν την διχοτόμηση.  

Ανέφερε παράλληλα ότι αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν καταφέρει να λειτουργήσει σωστά και να αφαιρέσει τα προσχήματα από την Τουρκία και να την υποχρεώσει να επιστρέψει στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, δυστυχώς η ιστορία θα τον καταγράψει ως τον ηγέτη της διχοτόμησης.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει χρόνος για άλλες παλινδρομήσεις στο Κυπριακό, δεν υπάρχουν περιθώρια «να αναλωνόμαστε σε πειραματισμούς, σε αντιφάσεις, οι οποίες το μόνο που θα πετύχουν θα είναι να βαθαίνουν ακόμα περισσότερο τη διχοτόμηση.

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ επιμένει να λέει ότι η μόνη εφικτή λύση και η μόνη λύση στην οποία μπορούμε να συναντηθούμε με τους Τουρκοκυπρίους και υποστηρίζεται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, είναι η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ερμηνεύεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Περαιτέρω αναφέρθηκε στο όραμα του ΑΚΕΛ για την Κύπρο, που είναι όπως είπε, να καταστεί μια χώρα φάρος και παράδειγμα για όλο τον κόσμο, ένα σύγχρονο πρότυπο αρμονικής συμβίωσης δύο κοινοτήτων διαφορετικής εθνικότητας γλώσσας και θρησκείας, που θα συνδιαχειρίζονται το κοινό τους κράτος. Μια χώρα, ανέφερε, που θα έχει καταφέρει να απαλλαγεί από τους στρατούς και θα διοχετεύει όλες της τις δυνάμεις και τους πόρους στις κοινωνικές επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη.

Παράλληλα ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ από τις 8 Δεκεμβρίου έδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άποψή του για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει στο Κυπριακό. Σημείωσε ότι αν ο ΠτΔ δεν κατανοήσει την ανάγκη, δίχως να ξεπερνά κόκκινες γραμμές, να κάνει κινήσεις που να αφοπλίζουν τα προσχήματα της Τουρκίας «δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτε στην Άτυπη Διάσκεψη».

Μεταξύ των προτάσεων του ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο, όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, είναι να εμμένει στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης για δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, να εκφράσει  ετοιμότητα συνέχισης της διαπραγμάτευσης στη βάση της Κοινής Διακήρυξης του 2014, το Πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ όπως κατατέθηκε στο Κραν Μοντανά και τις μέχρι σήμερα συγκλίσεις, να επαναβεβαιώσει την ισχύ των συγκλίσεων που αφορούν στην πολιτική ισότητα και να εκφράσει την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να υποβάλει στον κατάλληλο χρόνο γεφυρωτικές προτάσεις για τα εκκρεμούντα θέματα του Πλαισίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, με στόχο τη σύντομη κατάληξη σε στρατηγική συναντίληψη.

Αναφορικά με το φυσικό αέριο είπε ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ είναι ο Πρόεδρος να υπενθυμίζει τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ όπως αυτές καταγράφονται στο έγγραφο του ΟΗΕ «Συγκλίσεις 2008-2012». Με την κατάληξη σε συναντίληψη πρόσθεσε να είμαστε έτοιμοι για διαχείριση του Φυσικού Αερίου  από το ομοσπονδιακό ταμείο, ενώ μετά τη λύση του Κυπριακού να συζητηθούν θέματα που αφορούν το φυσικό αέριο σε σχέση και με την Τουρκία.

Αναφερόμενος σε επιφυλάξεις που εκφράζονται ότι αν πάμε στην πενταμερή κρύβονται κίνδυνοι, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, είπε ότι στο σημείο που έχουμε φτάσει σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική κατάληξη, η Τουρκία θα προχωρήσει σε εργασίες εγκατάστασης στο Βαρώσι και πιθανόν να καλέσει τους Ε/κ να επιστρέψουν κάτω από τους δικούς της όρους, κάτι που θα προκαλέσει εσωτερική αντιπαράθεση. Διερωτήθηκε αν χαθεί η Μόρφου και το Βαρώσι ποιος θα δεχτεί λύση του Κυπριακού και είπε ότι σε μια τέτοια περίπτωση η μόνη επιλογή θα είναι η οριστική διχοτόμηση της χώρας.

Ανέφερε ακόμα ότι οι προσπάθειες να εργαστεί η πλευρά μας με τρόπους που να προκαλούν κόστος στην Τουρκία απέτυχαν, όπως στην περίπτωση της προσπάθειες επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ. Διερωτήθηκε πώς μπορούμε να προκαλέσουμε κόστος στην Τουρκία και είπε ότι αν τον πείσει κάποιος ότι μπορούμε να το κάνουμε, θα μπει ο ίδιος μπροστά.

Πρόσθεσε ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να υποταχθούμε στην Τουρκία, αλλά πατριωτικό δεν είναι να λες συνθήματα αλλά να ενεργείς με τρόπο που να φέρνει αποτελέσματα, όπως είπε, προς όφελος της πατρίδας σου. Αυτό είπε γίνεται με το να μείνουμε δεσμευμένοι στη λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στην έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και στο κατά πόσο θα εφαρμόσει αυτά που θα συμφωνηθούν, είπε ότι πρόκειται για δικαιολογημένη ανησυχία, αλλά αν υιοθετηθεί καταλήγουμε στην άποψη ότι πάμε σε οριστική διχοτόμηση, κάτι που όπως είπε το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να δεχτεί, ενώ περιέγραψε τις καταστροφικές συνέπειες που αυτή θα έχει.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι η Άτυπη Πενταμερής θα κρίνει την ίδια μας την επιβίωση στη γη που μας γέννησε και ότι έχει τεράστια σημασία ένα θετικό αποτέλεσμα, αφού αν έχουμε αρνητικές εξελίξεις η χώρα θα μπει σε δίνη περιπετειών από την οποία θα κινδυνεύσει.

Αναλύοντας τα διεθνή δεδομένα σημείωσε ότι όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιμένουν σε λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα όπως την ερμηνεύουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αναφέρθηκε επίσης ιδιαίτερα στο ρόλο της Γαλλίας και είπε ότι παρά τη συνεπή της στάσης στο Κυπριακό δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες ότι θα εμπλακούν σε πολεμική αντιπαράθεση με την Τουρκία. Είπε επίσης ότι και η ΕΕ αλλά και η Ελλάδα υποστηρίζουν λύση ΔΔΟ, ενώ οι κυρώσεις που προσπαθεί να περάσει η Κύπρος μέσω της ΕΕ δεν έχουν πετύχει αφού μεταξύ άλλων η Γερμανία ως βασική δύναμη της ΕΕ έχει 4 εκ. Τούρκους ψηφοφόρους. Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή αντί για κυρώσεις συζητούμε πώς να αποτρέψουμε την ΕΕ να δώσει περισσότερα στην Τουρκία στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε ιστορικά σημεία του Κυπριακού μεταξύ των οποίων το κάλεσμα του Μουσταφά Ακιντζί στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συνεχίσει της διαπραγματεύσεις εκεί που έμειναν από το Κρανς Μοντανά, μετά την προσπάθεια Τσαβούσογλου για αλλαγή του συμφωνημένου πλαισίου για το Κυπριακό το 2018, κάτι που όπως είπε δεν θέλησε να αποδεχτεί η Κυβέρνηση. Έκανε επίσης λόγο για ανάγκη ενδυνάμωσης των Τ/κ που νοιάζονται για την επανένωση της Κύπρου και όχι ενίσχυσης των ακραίων στοιχείων στα κατεχόμενα.

Επέκρινε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη γιατί τον Φεβρουάριο του 2014 στην κοινή διακήρυξη η κυριαρχία από «μία και μόνη», έμεινε μία, οι οντότητες μετατράπηκαν σε κράτη και το κατάλοιπο εξουσίας πηγαίνει απευθείας στις συνιστώσες οντότητες αντί πρώτα στην Κεντρική Κυβέρνηση

Είπε επίσης ότι στο Μοντ Πελεράν παρόλο που υπήρξε κάποια πρόοδος, αποχώρησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης "λέγοντας ψέματα ότι του τηλεφώνησε ο ίδιος". Επίσης επέκρινε τον Πρόεδρο ότι συμφώνησε να πάει στη Γενεύη στο  δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου, χωρίς να διαβουλευθεί με κανέναν.

Αναφέρθηκε επίσης σε «αφήγημα» για το Κρανς Μοντανά ότι «εμείς κάναμε τα πάντα και η Τουρκία τα τίναξε όλα στον αέρα». Ωστόσο, μετά από αυτό, όπως είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε στην έκθεσή του ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις είχαν έλθει όλες δεσμευμένες για να δεχτούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις. Για την Κύπρο, πρόσθεσε, διαπίστωσε ότι δεν είχε την πολιτική βούληση να πάει μέχρι το τέλος. Το επόμενο διάστημα, συμπλήρωσε, η Τουρκία κλιμάκωσε την επιθετικότητα, προκλητικότητα, και αδιαλλαξία και έθεσε το θέμα των δύο κρατών.

Οι επικρίσεις του ΔΗΚΟ και οι προϋποθέσεις που θέτει πριν την πενταμερή

Την ανάγκη για μια νέα στρατηγική στο Κυπριακό που θα αναβαθμίζει γεωστρατηγικά τη χώρα μας, θα αξιοποιεί την ΕΕ και θα προκαλεί πραγματικό κόστος στην Τουρκία, τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Παράλληλα, επέκρινε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την εντύπωση που δίδεται διεθνώς ότι είναι έτοιμος να συζητήσει τη λύση Συνομοσπονδίας δυο κρατών. Έκανε επίσης λόγο για τρεις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρωθούν πριν πάμε στην Άτυπη Πενταμερή διάσκεψη.

Στην ομιλία του ενώπιον της Βουλής, ο κ. Παπαδόπουλος είπε αρχικά πως παρά το ότι ολόκληρος ο κυπριακός ελληνισμός εύχεται αυτή η διάσκεψη να είναι η απαρχή μιας νέας πρωτοβουλίας, που θα οδηγήσει σε μία λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, εντούτοις οι προσδοκίες όλων μας είναι πολύ περιορισμένες λόγω της προκλητικής, επιθετικής και επεκτατικής ρητορικής και δράσης της Τουρκίας των τελευταίων τριάμισι χρόνων.

Όπως είπε, η νέα αυτή πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ, επισκιάζεται από τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ, που πρόσκαιρα ανεστάλησαν για να ξεπεράσει η Τουρκία τον σκόπελο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από τις παραβιάσεις και τα νέα τετελεσμένα στη νεκρή ζώνη, από τον προκλητικό εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, από τον υβριδικό πόλεμο της διοχέτευσης λαθρομεταναστών μέσω της νεκρής ζώνης, από τις καθημερινές πλέον δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για τη λύση των δυο κρατών. 

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως δεν είναι μόνο οι δηλώσεις των Τούρκων, που πρέπει να μας προβληματίσουν, αλλά και των Βρετανών με τον ΥΠΕΞ να δηλώνει στη Βουλή των Κοινοτήτων, πως η διζωνική, δικοινοτική, ομοσπονδία θα είναι η αφετηρία σε αυτή τη διάσκεψη καλώντας τις δυο πλευράς να είναι έτοιμες για συμβιβασμούς.

Όπως είπε, αξιοσημείωτη είναι και η εξέλιξη της ορολογίας τους, καθώς τα «federal units» από πριν το Ανάν, έγιναν «federal states», μετά έγιναν «constituent states» και τώρα έγιναν «community states», κάτι που αποκαλύπτει πλήρως, την ξεκάθαρη πρόθεση των γνωστών καλοθελητών να εξαφανίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε μία μελλοντική λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως από την άλλη βλέπουμε και μία ενοχλητική ανοχή των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία θα έπρεπε να είναι αμερόληπτα, αλλά όχι ουδέτερα για αυτή την προκλητικότητα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε κατόπιν πως οφείλουμε να διερωτηθούμε, γιατί οι Τούρκοι δείχνουν τέτοιο θράσος, γιατί τα Ηνωμένα Έθνη δείχνουν τέτοια  ανοχή, γιατί κανένας δεν μας λαμβάνει πλέον σοβαρά υπόψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Γιατί απλά η εξωτερική πολιτική που ασκείται από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι για εσωτερική κατανάλωση», είπε και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει μία συγκροτημένη και αποτελεσματική στρατηγική, αντιμετώπισης των τουρκικών μεθοδεύσεων και προώθησης των δικών μας θέσεων.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως δεν έχει παραμείνει ούτε ίχνος αξιοπιστίας για να πείσει η πλευρά μας για την ορθότητα των θέσεων μας και δεν ευθύνεται για αυτό μόνο το διεθνές ρεζίλεμα της χώρας μας από τα ΄χρυσά διαβατήρια΄. «Δεν είναι μόνο το ότι δεν μας παίρνουν σοβαρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θεωρούν τις βαρύγδουπες δηλώσεις αυτής της Κυβέρνησης για κυρώσεις και ΒΕΤΟ, σαν αστείες μπλόφες. Είναι βαθύτερο το πρόβλημα. Πλέον, έχει σχηματιστεί η αντίληψη, στην τουρκική πλευρά αλλά και στη διεθνή κοινότητα, πως ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμοι να συζητήσουν λύση της Συνομοσπονδίας δυο κρατών», είπε αναφέροντας πως δεν είναι τυχαίο πως από τον Αρχιεπίσκοπο μέχρι τον Τσαβούσογλου, έχουν δηλώσει δημόσια πως τους έχει μιλήσει για δυο κράτη και συνομοσπονδία.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ όπως υποστήριξαν με ζήλο και πάθος το Σχέδιο Ανάν, που ήταν λύση συγκεκαλυμένης Συνομοσπονδίας, έτσι και τώρα θα προωθήσουν λύση Συνομοσπονδίας, απλά θα την βαφτίσουν «χαλαρή ομοσπονδία».

Για το ΔΗΚΟ, σημείωσε, η μορφή της λύσης πρέπει να αφορά ένα ενιαίο κράτος, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια, στην βάση της ομοσπονδίας με σωστό όμως περιεχόμενο και πως η λύση πρέπει να βασίζεται στη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς εποικοδομητικές ασάφειες.

Τόνισε πως το κόμμα του σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συμφωνήσει με λύση Συνομοσπονδίας δυο κρατών και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συμφωνήσει με τη «χαλαρή ομοσπονδία» εάν πρόκειται για συγκεκαλυμμένη Συνομοσπονδία. Επεσήμανε πως η «πολιτική ισότητα» που αποδεχόμαστε είναι η πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στο σχετικό ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών (1992), χωρίς βέτο, χωρίς «μία θετική ψήφο», χωρίς «αριθμητική ισότητα».

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε στη συνέχεια πως η «πολιτική ισότητα» όπως τη διεκδικεί η Τουρκία, θα οδηγήσει σε «κυριαρχική ισότητα», όπως πολύ εύστοχα το έχει διατυπώσει το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του κ. Αναστασιάδη και πρώην διπλωμάτης, Τάσος Τζιωνής σε πρόσφατη συνέντευξη του. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, είπε, πρέπει να επιμένουμε στη λειτουργικότητα του κράτους. «Δεν είναι μια ΄δημοκρατία του καζίνο΄ που χρειαζόμαστε, αλλά ασφάλεια και σταθερότητα», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την Πενταμερή Διάσκεψη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως πρέπει κατά το ελάχιστο, να γίνουν τρία συγκεκριμένα πράγματα είτε πριν να πάμε, είτε εκεί.

Πρώτον, να καλεστεί σε αυτή τη διάσκεψη και η ΚΔ, τόσο για νομικούς, όσο και για πολιτικούς λόγους, ενώ αν απουσιάζει η ΚΔ ενισχύεται το επιχείρημα της Τουρκίας πως το μόρφωμα που θα δημιουργηθεί με την λύση, δεν θα αποτελεί συνέχιση της ΚΔ αλλά κάτι το καινούργιο που θα προκύψει από παρθενογένεση.

Δεύτερον, πρέπει Ελλάδα και Κύπρος να απαιτήσουμε από τον ΓΓ του ΟΗΕ να παραμείνει πιστός και προσηλωμένος στους όρους εντολής του και τρίτον, πρέπει να αποφύγουμε  μία γνώριμη παγίδα της Τουρκίας, δηλαδή την απαίτηση της να δώσουμε ουσία για να συνεχιστεί η διαδικασία.

«Η απαίτηση της Τουρκίας θα είναι να δώσουμε κάτι π.χ. την «πολιτική ισότητα», όπως η ίδια την αντιλαμβάνεται, για να μας κάνει τη μεγάλη τιμή να συνομιλήσει μαζί μας. Δεν πρέπει να μπούμε σε τέτοια λογική. Άλλο η ουσία και άλλο η διαδικασία. Δεν είναι δυνατόν πάντα να απαιτείται από εμάς να υποχωρούμε πριν καν να πάμε στη διαπραγμάτευση, αλλά η Τουρκία ποτέ να μην δεσμεύεται για τίποτα», είπε.

Διερωτήθηκε ποιος ο λόγος να καλέσει ο ΠτΔ το εθνικό συμβούλιο να τον συνοδεύσει σε μία «άτυπη» διαδικαστικής φύσεως διάσκεψη, αν δεν έχει κατά νου να χαρίσει ουσία.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ τόνισε πως το κόμμα του είναι ξεκάθαρο ότι για τη μη λύση του Κυπριακού ευθύνεται η Τουρκία, ενώ για τη δυσμενή όμως θέση που βρίσκεται σήμερα η ελληνοκυπριακή πλευρά ευθύνεται η αποτυχημένη πολιτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. «Είναι καιρός αυτή η αδιέξοδη πολιτική να τερματιστεί. Είναι καιρός για μία Νέα Στρατηγική που θα διαφυλάξει τα συμφέροντα της ΚΔ σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού», είπε.

Στη στρατηγική αυτή εντάσσεται μια αναβαθμισμένη εθνική φρουρά, η προώθηση του ενεργειακού μας προγράμματος η αποτελεσματική αξιοποίηση της ΕΕ με πρόκληση πραγματικού κόστους στην Τουρκία, οικονομικού, πολιτικού, διπλωματικού, έτσι ώστε να εξαναγκασθεί να εγκαταλείψει αδιάλλακτες θέσεις που εμποδίζουν την επίλυση του Κυπριακού, είπε.

Διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό ζητά ο Σιζόπουλος, προειδοποιεί για κινδύνους

Η απόφαση για Διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό έπρεπε να αποτελεί την αιχμή της πολιτικής μας όσον αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών, δυστυχώς την εγκαταλείψαμε, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, στην ομιλία του.

Η νέα διαδικασία σύγκλησης της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης επαναφέρει στο προσκήνιο την εμπειρία του παρελθόντος και κυρίως τα όσα έλαβαν χώρα στη Γενεύη και στο Κραν Μοντάνα το 2017, πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για κινδύνους που ελλοχεύουν από ενδεχόμενη επανάληψη της ίδιας διαδικασίας.

Κάνοντας μια ανασκόπηση «από πού ξεκινήσαμε και πώς καταλήξαμε στην προηγούμενη Πενταμερή» ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι αυτή κατέληξε σε αποτυχία λόγω της προκλητικής στάσης του Τούρκου ΥΠΕΞ «οι Ελληνοκύπριοι να ξεχάσουν το μηδέν εγγυήσεις και μηδέν τουρκικά στρατεύματα». «Παρ΄ όλα αυτά όμως ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στην έκθεσή του πίστωσε την Τουρκία με εποικοδομητική στάση και χρέωσε την αποτυχία κατά 50% στην πλευρά μας. Την ίδια στιγμή, το πλαίσιο των 6 σημείων του Γ.Γ. έγινε ευαγγέλιο για τη συνέχιση των συνομιλιών».

Επανέλαβε τη θέση της ΕΔΕΚ, που κατέθεσε και στο Εθνικό Συμβούλιο, να ζητηθεί από τον ΓΓ να καταθέσει το πλαίσιό του γραπτώς, λέγοντας ότι η επαναφορά του στο προσκήνιο ως βάση  επανέναρξης των συνομιλιών για να συνεχιστούν από το σημείο που έμειναν οι συνομιλίες – θέση που δεν συμμερίζεται η ΕΔΕΚ - καθιστά αναγκαία την ενημέρωση των πολιτών για το τι ακριβώς περιλαμβάνει το συγκεκριμένο πλαίσιο.

«Η προσεκτική μελέτη του πλαισίου αποδεικνύει ότι βρίσκεται εκτός του Καταστατικού χάρτη και των περί Κύπρου ψηφισμάτων και αποφάσεων της Γ.Σ. και του Σ.Α. του ΟΗΕ», είπε.

Εισηγείται μεν την κατάργηση των εγγυήσεων αλλά η παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και μετά τη λύση δεν είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, πρόσθεσε αναφέροντας ότι η παραμονή στρατευμάτων ουσιαστικά παραπέμπει σε εγγυήσεις, όταν μάλιστα για την παραμονή ή την αποχώρησή τους θα αποφασίσουν οι σημερινές τρεις εγγυήτριες χώρες.

Ανέφερε επίσης ότι ο ΓΓ στο πλαίσιό του εισηγείται την περαιτέρω αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη διακυβέρνηση, όταν ήδη στην πλειοψηφία των θεσμικών οργάνων της κεντρικής κυβέρνησης έγινε αποδεκτή η αριθμητική εξίσωση και όπου αυτή δεν υπάρχει για τη λήψη απόφασης θα απαιτείται η θετική ψήφος των Τουρκοκυπρίων.

«Στην πραγματικότητα η υιοθέτηση αυτής της πρότασης καθιστά την Τουρκία διαμέσου των Τουρκοκυπρίων ρυθμιστή όλων των αποφάσεων του κράτους», πρόσθεσε.

Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή επικρατεί πλήρης ασάφεια τόσο για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, όσο και για το πλαίσιο με βάση το οποίο θα πραγματοποιηθεί η διαπραγμάτευση, είπε.

Σε σχέση με την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώς, αναφορικά με τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, την έναρξη εποικισμού της πόλης της Αμμοχώστου αλλά και την πρόταξη της λύσης δύο κρατών με παράλληλη διεκδίκηση της κυριαρχικής ισότητας, οι ανησυχίες είναι απόλυτα δικαιολογημένες, ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος.

Εντονότερες, πρόσθεσε, γίνονται οι ανησυχίες λόγω και της στάσης του ΓΓ   του ΟΗΕ, ο οποίος δεν θέτει ως προϋπόθεση επανέναρξης του διαλόγου τον τερματισμό των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία ε/κ Διοίκηση ή/και ε/κ Κοινότητα, αναφέρει την κατεχόμενη Κύπρο, ως «Βόρεια Κύπρο»,  το πλαίσιό του σχεδόν στην ολότητά του είναι εκτός των περί Κύπρου αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ, παραγνώρισε ότι η κατάρρευση της Διάσκεψης του Κραν Μοντάνα  οφειλόταν στις προκλητικές απαιτήσεις της Τουρκίας.

Έκανε λόγο για ύποπτο ρόλο του βρετανικού παράγοντα, ο οποίος από το παρασκήνιο ήταν σταθερά ο διαμορφωτής και συντονιστής της αντικυπριακής πολιτικής και ότι και πάλι δραστηριοποιείται λόγω και της αποχώρησης της από την Ε.Ε.

Από τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι φανερό ότι προκύπτουν σοβαροί κίνδυνοι, πρόσθεσε λέγοντας ότι η Διάσκεψη μπορεί να μην οδηγήσει σε λύση, αλλά η τουρκική πλευρά να κεφαλαιοποιήσει πρόσθετα πλεονεκτήματα και να έρθει ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση των στόχων της.

Ζήτησε σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης με τη συμμετοχή και των πέντε μονίμων μελών του Σ.Α. για να συζητηθεί κατά προτεραιότητα η διεθνής πτυχή του προβλήματος, δηλαδή η πλήρης αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, ο επαναπατρισμός των εποίκων, η επιστροφή των προσφύγων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στις εστίες τους σε συνθήκες ασφάλειας,και η κατάργηση των εγγυήσεων.

Η ΔΔΟ με πολιτική ισότητα ήταν λύση την οποία πρότεινε κατ΄ επανάληψη η Τουρκία τη δεκαετία του 1960, σημείωσε λέγοντας ότι αγνοούνται όλα τα υπόλοιπα ψηφίσματα όπως το 3212 της Γ.Σ., το 550 του Σ.Α. του ΟΗΕ.

Μίλησε για ανάγκη διαμόρφωσης κοινής πολιτικής Ελλάδας – Κύπρου, με βάση και τα νέα δεδομένα στην αν Μεσόγειο, που να αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό τους ρόλο για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική τους θέση έναντι της Τουρκίας και να στηριχθεί σε τρεις πυλώνες, πολιτικό, ενεργειακό και στρατιωτικό.

«Η πενταμερής σχεδιάστηκε για να πετύχει η Τουρκία τους στόχους της»

Η άτυπη πενταμερής σχεδιάστηκε όχι να εξευρεθεί μια δίκαιη λύση αλλά για να πετύχει η Τουρκία τους στόχους της, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σημειώνοντας αν θέλουμε να επιτελέσουμε το χρέος μας απέναντι σ’ αυτό τον τόπο, ας αφήσουμε τις αυταπάτες κι ας αρχίσουμε να σχεδιάζουμε το πώς θα αποφύγουμε τα χειρότερα, ανατρέποντας τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

«Επειδή αυτή είναι, προφανώς, η τελευταία μου ομιλία από το βήμα αυτό, για το Κυπριακό, επέλεξα να προβώ, με ρεαλιστική προσέγγιση σ’ ένα συνοπτικό απολογισμό της πορείας του Κυπριακού και μια αξιολόγηση των προοπτικών επίλυσης, ή κλεισίματος, του Κυπριακού ενόψει της Πενταμερούς αλλά και πέραν αυτής, γιατί σ’ αυτή την Άτυπη Διάσκεψη εκτιμώ ότι θα μπουν τα θεμέλια ενός τραγικού προδιαγεγραμμένου τέλους», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Αυτό, πρόσθεσε, «δείχνουν οι σκληρές πραγματικότητες και οι πικρές αλήθειες που έχουμε μπροστά μας». Εδώ, είπε, «μας οδήγησαν οι ωραίοι μύθοι και οι ελκυστικές αυταπάτες που καλλιεργήσαμε κι ακολουθήσαμε».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι «στρατηγικός στόχος της Τουρκίας ήταν και παραμένει ο πλήρης έλεγχος της Κύπρου μέσα από την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και μια δυσλειτουργική λύση».

Αν, είπε, αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί, η Τουρκία θα ικανοποιηθεί με λύση ή με αδιέξοδο που θα της επιτρέπει την προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου. «Αυτός είναι ο σχεδιασμός της Άγκυρας που έπρεπε από νωρίς να είχαμε διαβλέψει και αποτρέψει», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας είπε ότι «το να διαπιστώνουμε την τελευταία στιγμή τους κινδύνους και απλά να επιμένουμε ότι πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί ένα νέο αδιέξοδο, δεν εξυπηρετεί τίποτε. Μάλλον δυσχεραίνει τη θέση μας». Γιατί, σημείωσε, «το αδιέξοδο δεν εξαρτάται από εμάς. Δεν θα προκύψει από την έλλειψη βούλησης της πλευράς μας αλλά από τις ακραίες και αδιάλλακτες θέσεις της Τουρκίας».

Ανέφερε ότι «το δίλημμα της Γενεύης και του Κραν Μοντανά θα επαναληφθεί: Λύση τουρκικών προδιαγραφών ή αδιέξοδο». Κι αυτό το δίλημμα, πρόσθεσε, «δεν απαντάται με προτάσεις για αποδοχή της πολιτικής ισότητας ούτε με διαδικασία κλειστού τέλους».

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε επίσης ότι «την πολιτική ισότητα η τουρκική πλευρά την έχει ήδη εξασφαλίσει και την έχει μεταφράσει, ήδη, σε αριθμητική ισότητα με τα μικρά και τα μεγάλα βέτο». Αυτό που τώρα ζητά, ανέφερε, «είναι την ‘κυριαρχική ισότητα’».

Ανέφερε ότι «διαδικασία κλειστού τέλους σημαίνει χρονοδιάγραμμα και χρονοδιάγραμμα προϋποθέτει ότι είτε θα δεχθούμε επιδιαιτησία, αν λήξει το χρονοδιάγραμμα χωρίς συμφωνία, είτε ότι κάθε μέρος δικαιούται να πάρει τον δικό του δρόμο».

Μετά το Κραν Μοντάνα, είπε, «είχα πει από αυτό το βήμα ότι το Κυπριακό δεν θα είναι πλέον όπως το γνωρίζαμε. Πολύ φοβάμαι ότι μετά τη Γενεύη θα αρχίσουν να γράφονται οι τίτλοι τέλους».

Εκτίμησε επίσης ότι «όσοι πίεζαν και πιέζουν για να γίνει αυτή η Άτυπη Πενταμερής και να συμμετάσχουμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα, τη διχοτόμηση, σύντομα θα διαπιστώσουν ότι με τη συναίνεση μας να συγκληθεί η Διάσκεψη συμβάλαμε στο να επισπευσθεί αυτό που θέλαμε να αποφύγουμε».

Εμείς, σημείωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, «δεν συμφωνούμε με αυτούς που δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν ψηλές προσδοκίες από τη Διάσκεψη», προσθέτοντας ότι «η Τουρκία έχει ψηλές προσδοκίες».

Πρόσθεσε ότι «η Διάσκεψη σχεδιάστηκε όχι να εξευρεθεί μια δίκαιη λύση αλλά για να πετύχει η Τουρκία τους στόχους της. Εμείς, μόνο να χάσουμε έχουμε και η Τουρκία μόνο να κερδίσει έχει απ’ αυτή τη Διάσκεψη».

«Κι αν θέλουμε να επιτελέσουμε το χρέος μας απέναντι σ’ αυτό τον τόπο, στην πατρίδα μας και στον λαό μας, ας αφήσουμε τις αυταπάτες κι ας αρχίσουμε να σχεδιάζουμε το πως θα αποφύγουμε τα χειρότερα ανατρέποντας τους τουρκικούς σχεδιασμούς», ανέφερε.

Μπορεί, είπε, «να είμαστε μικρός, σε μέγεθος, λαός και να μην μπορούμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε. Μπορούμε, όμως, να κάνουμε αυτό που οφείλουμε».

«Πρέπει να γίνει σοβαρή προετοιμασία»

Στη σημασία να υπάρξει άμεσα επικοινωνιακός σχεδιασμός για βελτίωση της εικόνας που έχει η Κύπρος στην Ευρώπη, αλλά και προσεχτικός προγραμματισμός και προετοιμασία για την άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη, εστίασε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. 

Στην ομιλία του ο κ. Θεοπέμπτου αναφέρθηκε στο χρόνο που έχει περάσει από την εισβολή και τα αρνητικά του επακόλουθα. 

Αναφέρθηκε στο επάγγελμά του, αυτό του ηλεκτρονικού μηχανικού και συγκεκριμένα στον σχεδιασμό και την ανάλυση κινδύνου που ο ίδιος εφαρμόζει σε πολλά επίπεδα στη ζωή του. «Σας προκαλώ να δοκιμάσετε να κάνετε τέτοιες αναλύσεις για την άτυπη πενταμερή και θα δείτε ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ ανησυχητικά», είπε.

Αναφέρθηκε στις αδυναμίες της Κύπρου λέγοντας ότι  οι οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας με τη Βρετανία και ευρωπαϊκές χώρες όπως την Ιταλία, τη Μάλτα και ιδιαίτερα τη Γερμανία, είπε, «είναι τέτοιες που δύσκολα μπορούμε να βασιστούμε στην ΕΕ για ευνοϊκές για εμάς αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Έδωσε το παράδειγμα, της δυσκολίας να πάρουν έστω και απλά μέτρα όταν τα τουρκικά πλοία σεργιάνιζαν στην ελληνική ΑΟΖ.

«Τώρα μάλιστα που λόγω πανδημίας οι οικονομίες όλων των χωρών αντιμετωπίζουν προβλήματα δεν είναι εποχή για πειραματισμούς», πρόσθεσε.

Στις 25 και 26 Μαρτίου θα συνέλθει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην ατζέντα του υπάρχει και το θέμα της Ανατολική Μεσογείου, ανέφερε εκτιμώντας ότι επομένως θα μπορούμε να σχηματίσουμε μια άποψη των προθέσεων των Ευρωπαίων εταίρων μας αλλά και τις δυνατότητες διεκδικήσεων της Τουρκίας πριν την πενταμερή.

Ο κ. Θεοπέπτου αναφέρθηκε στη μεγάλη ζημιά που έγινε στην Ευρώπη από την υπόθεση με τα διαβατήρια που δεν έχει αντιληφθεί ο κόσμος. Είπε ότι με τα όλα όσα έγιναν με κατάληξη το ρεπορτάζ του Al Jazeera, «γελοιοποιηθήκαμε ανά το παγκόσμιο».

Αυτό, σημείωσε ο κ. Θεοπέμπτου, «το αντιλαμβάνεται αμέσως όποιος δοκιμάσει να κερδίσει την συμπαράσταση των Ευρωπαίων

που όποτε μιλάς μαζί τους για να εξασφαλίσεις υποστήριξη θα βρουν κάποιο τρόπο να αναφέρουν τα διαβατήρια». Είπε ωστόσο ότι το Κίνημα είναι σε συνεχή επικοινωνία με την ηγεσία των Ευρωπαίων Πρασίνων.

Ο κ .Θεοπέμπτου εισηγήθηκε ότι θα πρέπει να γίνει «ολοκληρωτικός επικοινωνιακός σχεδιασμός για να αλλάξει η εικόνα μας στην Ευρώπη», προσθέτοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει αμέσως. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι τα κόμματα θα είναι έτοιμα να συνεργαστούν αν αναλάβει η Κυβέρνηση να κάνει αυτή την επικοινωνιακή επίθεση στις χώρες της Ευρώπης. 

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Θεοπέμπτου στην ανάγκη προσεχτικού προγραμματισμού για την άτυπη πενταμερή. «Πρέπει να γίνει σοβαρή προετοιμασία για την πενταμερή, να ετοιμάσεις τα επιχειρήματα σου, να υποψιαστείς ποια θα είναι η απάντηση που θα σου δώσουν για να είσαι έτοιμος να δώσεις την ανταπάντηση», είπε.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών, είπε επίσης ότι στα ψηφίσματα του ΟΗΕ υπάρχουν και διάφορες αναφορές όπως για την πολιτική ισότητα. Για τον όρο αυτό, ανέφερε, «θα πρέπει όλοι να καταλαβαίνουμε το ίδιο, τι εννοούμε και τι επιζητούμε».  «Πρέπει όλοι να έχουμε κοινή θέση ή τουλάχιστον κοινή κατανόηση», σημείωσε.

Εμείς ως Κίνημα, ανέφερε, «θα είμαστε μαζί με τον Πρόεδρο στη Γενεύη με την ελπίδα ότι θα φύγουμε από εκεί με μια καλή προοπτική για επανέναρξη των συνομιλιών».

«Είναι σημαντικό να φτάσουμε σύντομα σε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και με πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου», είπε καταληκτικά.

«Δεν θα επιτρέψουμε πισωγυρίσματα σε διχοτομικές λογικές λύσης τύπου Ανάν»

Η Αλληλεγγύη και το Κίνημα Ελλήνων «που συμπορεύεται μαζί μας χωρίς συμβιβασμούς δεν θα επιτρέψουν να πισωγυρίσουμε σε διχοτομικές λογικές λύσης τύπου Ανάν», είπε ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας.

«Χωρίς συμβιβασμούς δεν θα ανεχτούμε άλλο να μεθοδεύεται η διάλυση της κρατικής οντότητας της κυπριακής Δημοκρατίας. Χωρίς συμβιβασμούς θα αντισταθούμε στα εκβιαστικά διλήμματα είτε διζωνική είτε διχοτόμηση γιατί η διζωνική είναι η διχοτόμηση. Επομένως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας και πρώτιστα να είμαστε ειλικρινείς με τον λαό μας και να σεβαστούμε την αλήθεια. Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής και θεμελιώνει την κατοχή και την εθνοκάθαρση που από το 1974 η Τουρκία εφαρμόζει στα κατεχόμενα εδάφη μας. Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία θα εδραιώσει τον πληθυσμιακό, γεωγραφικό και διοικητικό διαχωρισμό της πατρίδας μας», είπε.

Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, συνέχισε ο κ. Γιωργάλλας, θα αναβαθμίσει και θα νομιμοποιήσει το παράνομο ψευδοκράτος ως ισότιμο συνιδρυτικό κράτος που θα έχει σύνταγμα, θεσμούς, έδαφος και πληθυσμό και το χειρότερο με την υπογραφή μας θα εντάξουμε το κατοχικό μόρφωμα στο διεθνές σύστημα.

«Ταυτόχρονα η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία θα απονομιμοποιήσει, θα εξαφανίσει και θα υποβαθμίσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε συνιστών κρατίδιο της διζωνικής. Αυτή η λύση δεν είναι δικοινοτική ομοσπονδία. Είναι μια καταστροφικού χαρακτήρα ομοσπονδία, της οποίας πηγή είναι η εισβολή και βάση συζήτησης τα τετελεσμένα που δημιούργησε ο τουρκικός στρατός το 1974», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η πενταμερής μορφή διασκέψεων έρχεται όχι μόνο από το πρόσφατο αλλά και από το μακρύ παρελθόν της πατρίδας μας και πρόσθεσε ότι το μοντέλο αυτό στοίχειωσε και στοιχειώνει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη γέννηση της, γιατί φέρνει μαζί του την κατάρα των εγγυητριών, των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων.

«Στη πενταμερή διάσκεψη στη Ζυρίχη τον Φεβρουάριο του 1959 γεννήθηκε η κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη τον Απρίλιο του 2021 η κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας υπονομεύεται και εξαφανίζεται από τη σύνθεση των συμμετεχόντων. Τραγική ειρωνεία; Όχι δεν είναι η ειρωνεία τραγική. Τραγικοί είναι όλοι όσοι αποδέχτηκαν και βοήθησαν να νομιμοποιηθεί και να κατοχυρωθεί το σχήμα της πενταμερούς ως μοντέλο διασκέψεων για το Κυπριακό. Το νόμιμο κράτος που εγγυούνται οι εγγυητές δεν έχει προσκληθεί και απουσιάζει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης», πρόσθεσε.

Ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι θέλουν λύση, αλλά λύση που να ακυρώνει την κατοχή, να ανατρέπει τη διαίρεση και να προάγει την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.

«Με τους Τ/κ θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά όχι γειτονικά. Θέλουμε να ζούμε μαζί όχι απέναντι ως αποτέλεσμα μιας λύσης βασισμένης στα τετελεσμένα της εισβολής. Προκρίνουμε μια λύση που θα ενώνει και δε θα διχοτομεί την Κύπρο. Θα επιτρέπει στους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους να ζουν μαζί υπό καθεστώς πλήρους ισονομίας και ισοπολιτείας σε όλη την επικράτεια της Κύπρου. Μια δημοκρατική λύση αρχών που θα είναι βιώσιμη εκ του χαρακτήρα της και αποδεκτή από τους Τουρκοκύπριους διότι ουδόλως θα τους αδικεί, αλλά θα τους διασφαλίζει και τα δικαιώματά τους και την ασφάλεια τους», πρόσθεσε.

Ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε ότι η Αλληλεγγύη θα πάει στη Γενεύη χωρίς συμβιβασμούς, «θα πολεμήσουμε για να ματαιωθούν τα σχέδια των Βρετανών και των Τούρκων».

«Η Αλληλεγγύη θα πάει στη Γενεύη χωρίς συμβιβασμούς να αποτρέψει διχοτομική λύση είτε ΔΔΟ είτε δύο κρατών υπό τον μανδύα της «χαλαρής αποκεντρωμένης συνομοσπονδίας δύο κοινοτικών κρατών με κυριαρχική ισότητα». Εμείς δεν θα φυγομαχήσουμε αποφεύγοντας να πάμε στο μέτωπο για να υπερασπιστούμε την πατρίδα. Εμείς δεν θα δραπετεύσουμε από τη μάχη της πατρίδας και ας είναι το μονοπάτι μας ναρκοθετημένο και γεμάτο παγίδες», είπε.

Χωρίς συμβιβασμούς, συνέχισε ο κ. Γιωργάλλας, «θα βρεθούμε στη Γενεύη όχι για να νομιμοποιήσουμε καταστροφικές αποφάσεις αλλά για να αντιδράσουμε δυναμικά σε κάθε ενδιάμεση, στρατηγική, συμφωνία που δεν θα τύχει της έγκρισης του Λαού με Δημοψήφισμα και δεν θα κατοχυρώνει όλα τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων σε όλη την επικράτεια της πατρίδας μας».

«Στην πραγματικότητα όμως και θα τουρκέψουμε και θα παττίσουμε»

Το κυπριακό πρόβλημα αποτελεί το κορυφαίο ζήτημα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας και η σημερινή συζήτηση γίνεται σε ένα τοξικό πολιτικό κλίμα και λίγες εβδομάδες πριν από την νέα πενταμερή διάσκεψη, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις χρονολογούνται για πάνω από 40 χρόνια, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

«Πάγια θέση του ΕΛΑΜ είναι η επανατοποθέτηση του Κυπριακού στις ορθές του βάσεις: Ως πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής» Η ΔΔΟ, πρόσθεσε, είναι ένα μοντέλο λύσης που εξυπηρετεί το στρατηγικό σχεδιασμό της Άγκυρας για πλήρη έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου.

Ο κ. Χρίστου έκανε ιδιαίτερη μνεία στα σημεία της πολιτικής ισότητας, την ψήφο 4 Ε/κ που θα ισούται με τη ψήφο ενός Τ/κ – όπως είπε – την εκ περιτροπής προεδρία, με την οποία η μειονότητα του 18% θα έχει συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα να εκλέγει Πρόεδρο. Οι αποφάσεις, συνέχισε, θα απαιτούν χωριστές πλειοψηφίες και οι λίγοι αποκτούν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν τους πολλούς και κατ’ επέκταση τη λειτουργία της κρατικής μηχανής.

«Μπορεί λοιπόν ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου να δηλώνει πως «με τη λύση ούτε θα αλλάξει η ζωή μας, ούτε θα τουρκέψουμε, ούτε θα παττίσουμε». Στην πραγματικότητα όμως και θα τουρκέψουμε και θα παττίσουμε!»

Πώς αλλιώς, διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, θα γίνει όταν ένα μεγάλος μέρος της γης μας μετατραπεί από κατεχόμενο έδαφος, σε συνιστών τουρκοκυπριακό κρατίδιο, ποιος θα προχωρήσει στην απέλαση των εκατοντάδων χιλιάδων παράνομων εποίκων, όταν πολλοί από αυτούς σήμερα έχουν παράνομα ταυτότητες του ψευδοκράτους.

Δυστυχώς, συνέχισε, η χώρα που έχουμε απέναντι μας δεν σεβάστηκε ποτέ το Διεθνές Δίκαιο.

«Είναι απορίας άξιον γιατί στον τόπο μας πολιτικές δυνάμεις επιμένουν να μην αντιλαμβάνονται τη πραγματικότητα. Πρωτίστως η κυπριακή Αριστερά. Εάν ήσασταν πραγματική αριστερά, θα έπρεπε πρώτοι να καταδικάζετε τη συμπεριφορά της Τουρκίας».

Η αλήθεια είναι πως όταν το ΡΚΚ πολεμούσε το τουρκικό ιμπεριαλισμό, η έμπρακτη συμπαράσταση εκ μέρους της Κύπρου ήρθε από ένα άνθρωπο που δεν είχε καμία σχέση με το ΑΚΕΛ, συνέχισε αναφερόμενος στον Θεόφιλο Γεωργιάδη.

Το ΕΛΑΜ, δήλωσε, έχει ισχυρή άποψη ότι μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση για το κυπριακό πρόβλημα αποτελεί το Ενιαίο Κράτος, δηλαδή η διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητης κρατικής οντότητας. Αποτελεί τη μόνη λύση που διασφαλίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, όπως είπε.

Μίλησε δε για άμεσες ενέργειες για μια νέα πορεία, όπως η διεθνοποίηση του Κυπριακού στην Ευρώπη ως στρατιωτική κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους από τρίτη χώρα (Τουρκία), κατάργηση της χρηματοδότησης της Τουρκίας και των κατεχομένων από την ΕΕ και επιβολή εμπάργκο όπλων, άμεσο κλείσιμο των οδοφραγμάτων και κατάργηση του κανονισμού της Πράσινης γραμμής και ουσιαστική ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς, στη λογική της δημιουργίας αποτρεπτικής ισχύος.

Στην επικείμενη διάσκεψη, ο κ. Χρίστου εξέφρασε την άποψη ότι ο Βρετανικός παράγοντας θα εμφανιστεί ως ο από μηχανής Θεός για να καταθέσει πρόταση συνομοσπονδίας.

«Άποψη μας είναι ότι η πολιτική ηγεσία στο σύνολό της φέρει ευθύνη για την επιβίωση των Ελλήνων της Κύπρου και θα πρέπει να μοχθήσει ώστε να μπορέσει μια μέρα η Κυπριακή Δημοκρατία να αποκτήσει τα δικαιώματα τα οποία της ανήκουν», σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ.

Δειτε Επισης

Σ. Στεφάνου: Να βγούμε μπροστά με πρωτοβουλίες επί της ουσίας για λύση
Ξανά ενώπιον της Βουλής το θέμα των πολλαπλών συντάξεων-Ψάχνουν την φόρμουλα οι αρμόδιοι
Β. Πάλμας: Η υφιστάμενη επικίνδυνη κατάσταση δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου
Επιμένουν οι Τούρκοι, νέα καταγγελία κατά ΚΔ και Ελλάδας για ισχυριζόμενες «παραβιάσεις εναέριου χώρου»
Προσβλέπει σε διεύρυνση οριζόντων ανάμεσα σε Κύπρο και Αίγυπτο ο ΠτΔ-«Σημαντικό βήμα οι δύο συμφωνίες»
Ξεκάθαρο μήνυμα Γεραπετρίτη για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-«Θα συνεχίζει κανονικά»
Σημαντικότερη η συμφωνία για το Βυθοτεμάχιο 6, υπό προϋποθέσεις παραγωγή σε 2,5 χρόνια-Τα επόμενα βήματα
Επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο θα πραγματοποιήσει η Πρόεδρος της Βουλής
Η ΕΕ θέλει εποικοδομητική σχέση με Τουρκία-Βρίσκεται σε διαδικασία ενίσχυσης
Κόλλησε η βελόνα του Τατάρ στα «κυριαρχικά δικαιώματα»-Εκθείασε τον κατοχικό στρατό