Ο ακανθώδης δρόμος προς την κατοχύρωση του χαλουμιού και η... άτεγκτη Ευρώπη
07:19 - 18 Μαρτίου 2021

Ένας μαραθώνιος αγώνας έξι χρόνων για κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), βρίσκεται μια ανάσα πριν το τέλος του και όλοι οι αρμόδιοι ελπίζουν πως στις 26 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει στην κατοχύρωση του συγκεκριμένου προϊόντος, ως κυπριακό.
Τη συγκεκριμένη ημερομηνία, έχει καθοριστεί η ψηφοφορία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Πολιτικής Ποιότητας Γεωργικών Προϊόντων, η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους, όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, εξελίξεις αναμένονται και σε μια δεύτερη διαδικασία, η οποία θα επιτρέψει στους παραγωγούς του χαλουμιού και Hellim να διασχίσουν την πράσινη γραμμή, υπό την προϋπόθεση ότι θα το παράγουν σε πλήρη συμμόρφωση με τα πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτή τη διαδικασία, θα γίνει ψηφοφορία στην μόνιμη Επιτροπή Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Ζωοτροφών.
Σχολιάζοντας τις πολυαναμενόμενες εξελίξεις γύρω από το χαλούμι, ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, ανέφερε στον REPORTER πως, «ήταν στη γνώση του υπουργείου μας ότι οδεύουμε στα τελευταία στάδια της κατοχύρωσης του χαλουμιού. Όλη την προηγούμενη περίοδο έγινε μια εκτεταμένη διαβούλευση, σε συνεργασία και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι ένα θέμα με πάρα πολλές διαστάσεις. Έχει τη διάσταση της κατοχύρωσης του χαλουμιού ως ένα προϊόν ΠΟΠ, έχει τα θέματα των υγειονομικών ελέγχων, έχει την ιδιαιτερότητα ότι θα παράγεται και στα κατεχόμενα».
Αποτέλεσμα όλων αυτών των διαστάσεων, σύμφωνα με τον υπουργό, ήταν η εμπλοκή πολλών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ως εκ τούτου, η καθυστέρηση να φθάσουμε στο σημερινό σημείο, είχε να κάνει με τη διγλωσσία μεταξύ των διαφορετικών υπηρεσιών.
«Αυτό που μας οδήγησε στην κατάληξη ή τουλάχιστον στα νομικά κείμενα που τέθηκαν ενώπιον των ευρωπαϊκών επιτροπών, είναι ότι κάθισαν στο ίδιο τραπέζι όλες οι υπηρεσίες. Έγιναν συναντήσεις μεταξύ όλων αυτών των μερών και πριν από μερικούς μήνες και ήρθε μια πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ήταν πολύ κοντά σε αυτό που ανέμενε η δική μας πλευρά. Μέσα από αυτή την πρόταση, υιοθετείτο το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Διαμορφώθηκαν δύο κείμενα. Το ένα είναι αυτό που τέθηκε χθες και αφορά τους υγειονομικούς ελέγχους, που θα γίνονται στα κατεχόμενα και το δεύτερο είναι αυτό που θα περάσει στις 26 του μήνα».
Όπως εκτίμησε ο κ. Καδής, δεν θα υπάρχουν προβλήματα να περάσουν αυτά τα κείμενα, γιατί έτυχαν διαβούλευσης μεταξύ των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν φαίνεται να υπάρχουν ενστάσεις. «Μόνο με έκπληξη ή ανατροπή θα θεωρούσα πως θα συνέβαινε αυτό, στο σημείο που είμαστε σήμερα. Εάν περάσουν τα νομικά κείμενα χωρίς ενστάσεις, θα είναι θέμα μερικών ημερών η κατοχύρωση».
«Υπάρχει τεράστια πίεση γύρω από το χαλούμι»
Αυτή η προδιαγραφόμενη κατοχύρωση του χαλουμιού, είναι εξαιρετικής σημασίας, σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας, αφού το συγκεκριμένο προϊόν απέκτησε τεράστια δυναμική και αυτή του η επιτυχία δημιούργησε πάρα πολλές πιέσεις, ως προς την αναγνώριση του ως κυπριακό.
«Ξέρουμε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες παράγεται χαλούμι και λέγεται χαλούμι, αλλά δεν παράγεται στην Κύπρο. Υπάρχουν άλλα προϊόντα μιμητισμού, τα οποία φέρουν το όνομα χαλούμι. Υπάρχει τεράστια πίεση, το προϊόν αυτό να γίνει γενώσιμο, δηλαδή να το παράγει ο οποιοσδήποτε, σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Με την κατοχύρωση του χαλουμιού, στις ευρωπαϊκές χώρες και στις χώρες που υπάρχουν διμερείς σχέσεις με την Ε.Ε., χαλούμι θα μπορεί να παράγεται μόνο από την Κύπρο και θα πρέπει να έχει τις προδιαγραφές που κατατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Εκφράζουν ανησυχίες οι αιγοπροβατοτρόφοι
Μιλώντας στον REPORTER, o πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Αιγοπροβατοτρόφων και αιτητής στο φάκελο του χαλουμιού, Παναγιώτης Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι, «αυτή η εξέλιξη, εάν τελικά υλοποιηθεί, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, γιατί θα μας διασφαλίσει το χαλούμι σαν κυπριακό προϊόν, κάτι που περιμέναμε εδώ και έξι χρόνια. Αν τελικά υλοποιηθεί, θα διασφαλίσει αυτό το προϊόν της Κύπρου, που είναι σχεδόν το μόνο προϊόν που έμεινε για να εξάγουμε».
Υπέδειξε, εξάλλου, πως η κατοχύρωση του χαλουμιού, θα αποτελέσει μια οικονομική ένεση για τους αιγοπροβατοτρόφους. «Υπολογίζουμε ότι με την κατοχύρωσή του χαλουμιού θα διασφαλιστεί η πώληση του γάλακτός μας, άρα θα μπορούμε απρόσκοπτα πλέον να αυξήσουμε την παραγωγή μας, χωρίς να σκεφτόμαστε αν θα πωληθεί ή όχι το γάλα μας».
Παρόλα αυτά, εξέφρασε την ανησυχία του, για την παραγωγή χαλουμιού στα κατεχόμενα, αφού όπως εξήγησε, «είμαστε μια χώρα, αλλά καλό θα ήταν οι Τ/κ να μην μπορούσαν να παράγουν, γιατί η έγνοια μας είναι μήπως το παράγουν στην Τουρκία και να φθάνει μετά στην Κύπρο».
Ελπίζουμε, συνέχισε ο κ. Κωνσταντίνου, «να γίνεται ένας καλό έλεγχος, για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Θέσαμε αυτή την ανησυχία μας στους αρμόδιους, αλλά πήραμε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, αφού θα ελέγχεται από την πλευρά μας».
Αμείλικτη η Ευρώπη για τα κατεχόμενα
Θέλοντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες, ο κ. Καδής εξήγησε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολύ αυστηρή στο συγκεκριμένο θέμα, γιατί έχει τους ίδιους φόβους.
«Η Τουρκία θεωρείται μη ασφαλές μέρος, για μετάδοση ζωονόσων και για θέματα υγιεινής, με αποτέλεσμα η Ε.Ε. να θέλει πλήρη διασφάλιση, ότι τα κατεχόμενα έχουν καθαρίσει από τέτοιου είδους κινδύνους. Άρα θα επιτηρείται η όλη κατάσταση και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Ως εκ τούτου, θα αποφασίσει η ίδια η Επιτροπή, πότε καθάρισαν πλήρως τα κατεχόμενα από τις ζωονόσους και από προϊόντα από την Τουρκία και μετά θα ξεκινήσει να γίνεται η εμπορία από τα κατεχόμενα, μέσω της πράσινης γραμμής».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Χαλλούμι: Στις 26 Μαρτίου κατοχυρώνεται και με βούλα της ΕΕ
- Πόρτα Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. στην προσφυγή της Κύπρου για το «BBQloumi»
