Μαθητές δημιούργησαν «εταιρεία» με βιοδιασπώμενα γάντια για ιδιοκτήτες σκύλων
10:12 - 18 Μαρτίου 2021
Μέσα στην πανδημία, που όλα μοιάζουν να έχουν σταματήσει γύρω μας, μια ομάδα νέων, βρήκε την ευκαιρία μέσα από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Junior Achievement Awards», να δημιουργήσει κάτι νέο, έχοντας ως γνώμονα την περιβαλλοντική κρίση που υπάρχει στον πλανήτη μας.
Στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τους δρόμους μας καθαρούς, δέκα μαθητές από το Λύκειο Αραδίππου, σχεδίασαν ένα καινοτόμο βιοδιασπώμενο γάντι, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για την συλλογή των περιττωμάτων σκύλων από τους δρόμους.
Μιλώντας στον REPORTER η ομάδα, εξήγησε πώς ξεκίνησε η ιδέα αυτή και πώς κατάφεραν να δημιουργήσουν την δική τους εταιρεία, στα πλαίσια αυτού του διαγωνισμού.
Αρχικά, έπρεπε να σκεφτούν τι ήταν αυτό που θα ήθελαν να δημιουργήσουν. «Μια βόλτα στον Δήμο μας ήταν αρκετή για να παρατηρήσουμε ότι, σε διαφορά σημεία υπήρχαν πολλά περιττώματα σκύλων, από τα πεζοδρόμια στους δρόμους. Αμέσως σκεφτήκαμε ότι έπρεπε να βρούμε μια λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα για να μπορούν οι πόλεις μας να διατηρηθούν καθαρές».
Η καταγραφή των ιδεών άρχισε αμέσως, ώστε να βρεθεί η ιδανική λύση στο πρόβλημα που υπάρχει. Παρατήρησαν μάλιστα ότι σε πολλούς ειδικά διαμορφωμένους κάδους της περιοχής, υπάρχουν τοποθετημένα παρόμοιου είδους, χάρτινα σακουλάκια, με σπάτουλα, όπου οι ιδιοκτήτες σκύλων μπορούν να χρησιμοποιούν. Το να μαζεύει όμως κανείς τα περιττώματα του σκύλου με σπάτουλα, μπορεί αρκετές φορές να είναι μια «βρώμικη» διαδικασία, κατά την οποία μπορεί να λερωθεί κανείς.
Τι θα μπορούσε λοιπόν να διασπάτε τόσο εύκολα όσο το χαρτί, να μην λερώνει και να μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιεί με ευκολία για τον συγκεκριμένο σκοπό; Οι μαθητές του Λυκείου Αρραδίπου, βρήκαν την λύση, δημιουργώντας το πλαστικό αυτό βιοδιασπώμενο γάντι, το οποίο έχει την ιδιότητα της σακούλας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γάντι για τον κήπο ή προστατευτικό γάντι για τα μικρόβια, κυρίως αυτή την περίοδο της πανδημίας.
Όλα αυτά χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον με πλαστικό και απόρρητα, τα οποία θα βρίσκονται στον πλανήτη, ακόμα και όταν εμείς δεν θα βρισκόμαστε εδώ. Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν μέσα από την δράση τους, είναι πρώτα από όλα η σημαντικότητα της ανακύκλωσης και η έννοια της. Την ίδια στιγμή, με την δημιουργία αυτού του βιοδιασπώμενου γαντιού δείχνουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούνται υλικά εξίσου ανθεκτικά, που όμως δεν είναι επιβλαβή για το περιβάλλον.
«Το πρώτο βήμα ήταν να δημιουργήσουμε το σχέδιο του γαντιού. Πέρασε από διάφορα στάδια μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. Αρχικά ήταν σχεδιασμένο ώστε να μπορούν οι χρήστες να το δένουν σαν σακουλάκι. Αργότερα, προσέξαμε ότι αυτό μείωνε τον χώρο του γαντιού. Τελικά, καταλήξαμε στο σχέδιο που κυκλοφορεί σήμερα, το οποίο είναι αρκετά μεγάλο για να είναι πιο εύχρηστο».
Η ιδέα για το βιοδιασπώμενο υλικό, από το οποίο είναι φτιαγμένα τα γάντια, ήρθε αφού και η Ευρώπη έχει κάνει βήματα, ώστε να μειωθεί η χρήση των πλαστικών, ξεκινώντας με την χρέωση της πλαστικής σακούλας στις αγορές μας. Έπρεπε να γίνει μια σωστή έρευνα, ώστε να βρεθεί το κατάλληλο υλικό. Μετά από αρκετές συναντήσεις και δοκιμές, βρήκαν το κατάλληλο υλικό. Συνεργάστηκαν με άτομο που δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό, του παρέδωσαν το σχέδιο και προχώρησαν στην παραγωγή.
Μια εταιρεία για να μπορεί να προχωρήσει πρέπει να έχει και ένα αρχικό κεφάλαιο. Στην περίπτωση αυτή, οι μαθητές που συμμετείχαν στον σχεδιασμό του γαντιού, «επένδυσαν» από πέντε μέχρι και δέκα ευρώ ο καθένας για να ξεκινήσουν την παραγωγή.
«Πλέον χρησιμοποιούμε τα κέρδη μας και συνεχίζουμε την παραγωγή. Με τα χρήματα αγοράζουμε τα κουτιά στα οποία τοποθετούμε τα γάντια και διαμορφώνουμε με τα δικά μας αυτοκόλλητα. Η εταιρεία μας, είναι μη κερδοσκοπική και εξυπηρετεί τους σκοπούς του διαγωνισμού που λαμβάνουμε μέρος. Όταν τελειώσει ο διαγωνισμός, θα πρέπει και εμείς να κλείσουμε την εταιρεία μας. O Διαγωνισμός ολοκληρώνεται τον Μάιο, όμως μπορούμε να διατηρήσουμε την εταιρία μέχρι και τον Αύγουστο».
Τα γάντια διατίθενται και προωθούνται κυρίως στους Δήμους, αφού οι μεγάλες συσκευασίες είναι κατάλληλες και ειδικά διαμορφωμένες για να τοποθετούνται στους ειδικούς κάδους, που υπάρχουν στις πόλεις για τους σκύλους. Οι πιο μικρές συσκευασίες των 100 και 50, πωλούνται στα περίπτερα σε πολύ λογικές τιμές.
Ένα όμως είναι το κυριότερο που αυτή η ομάδα μαθητών πήρε μέσα από αυτή την διαδικασία. Εκτός από τις εμπειρίες και την γνώση, κέρδισαν ο ένας τον άλλο.
«Αναπτύξαμε σχέσεις που δεν περιμέναμε ποτέ. Είμασταν δέκα άτομα εντελώς ξένοι μεταξύ μας, μόλις είχαμε μπει στο Λύκειο. Καταφέραμε όμως μέσα από αυτό, να δεθούμε απίστευτα. Μέσα από την εμπειρία αυτή, κρατάμε κυρίως την ομαδικότητα που υπήρξε και το πώς καταφέραμε να σμίξουμε, παρόλο που ερχόμαστε από διαφορετικό υπόβαθρο και περιοχές. Μπορεί να υπήρξαν διαφωνίες, όπως πάντα βρίσκαμε τρόπους να λειτουργούμε ομαδικά».
Η συνεργασία τους καθ'όλη την διάρκεια, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, ήταν άψογη, ενώ δεν δόθηκαν συγκεκριμένες θέσεις και πόστα στην εταιρία. Σκεπτόμενοι το πρόγραμμα μαθημάτων και υποχρεώσεις τους, δημιούργησαν ένα εκ περιτροπής πρόγραμμα, για να μπορεί η εταιρία να αναπτύσσεται ταυτόχρονα με τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις.
Ο διαγωνισμός Junior Achievement Awards, σκοπό έχει την η προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας από μαθητές και στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, συμμετείχαν οι Γεωργία Αβραάμ, Μαρίνα Πίτσιλλου, Σοφία Πατρωνίδου, Αντωνία Μαυρίδη, Στυλιάνα Μιχαήλ, Ατζελίνα Καμαράτου, Σταυριάνα Αλαμπρίτη, Λία Πάρκιν, Μελέτης Μελετίου και Λουίζα Χριστοφόρου.