Επιφυλάσσονται για περαιτέρω ενέργειες οι γονείς Μέσης αν δεν επιστρέψουν οι μαθητές
13:00 - 18 Μαρτίου 2021
Αν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 19 Μαρτίου, δεν ανακοινωθεί η επιστροφή των μαθητών/μαθητριών των Γυμνασίων στα σχολεία τους την ερχόμενη Δευτέρα, το Δ.Σ. Συμβούλιο της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, σύμφωνα με χθεσινή του απόφαση, επιφυλάσσεται για τις περαιτέρω ενέργειές του.
Σε ανακοίνωση της, η Συνομοσπονδία αναφέρει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας συνήλθε χθες, 17 Μαρτίου, σε έκτακτη συνεδρία για να συζητήσει την απόφαση της Κυβέρνησης για παράταση της αναστολής της λειτουργίας των Γυμνασίων μέχρι το τέλος του μήνα.
Σημειώνει ότι οι εξαγγελίες του υπουργού Υγείας στις 12 Μαρτίου 2021 που αφορούσαν χαλαρώσεις των μέτρων κατά της πανδημίας, σύμφωνα με τις οποίες η λειτουργία των Γυμνασίων με φυσική παρουσία αναστάληκε, εκ νέου, μέχρι και την 31 Μαρτίου 2021, προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση των Οργανωμένων Γονιών Μέσης Εκπαίδευσης και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
«Παρόλες τις προσπάθειές μας, δεν έχουμε λάβει ικανοποιητική και επιστημονικά τεκμηριωμένη εξήγηση για τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή», προσθέτει.
Αναφέρει, επίσης, ότι η απόφαση αυτή αποτελεί δυσμενέστατη διάκριση για τους/τις μαθητές/μαθήτριες Γυμνασίου, προκαλώντας ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες στα παιδιά, τόσο εκπαιδευτικά όσο και ψυχολογικά.
«Τα πολλά προβλήματα που παρουσιάζονται στη διενέργεια της τηλεκπαίδευσης δημιουργούν μεγάλα μαθησιακά κενά τα οποία δύσκολα θα μπορέσουν να αναπληρωθούν, με δεδομένο ότι τα παιδιά αυτά παρακολούθησαν μαθήματα με φυσική παρουσία μόνο 7 εβδομάδες και ο ωφέλιμος διδακτικός χρόνος που απομένει μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς είναι ασφυκτικά περιορισμένος», σημειώνει.
Η Συνομοσπονδία αναφέρει ότι έχει δείξει ανοχή για σωρεία θεμάτων στα σχολεία τα οποία θα έπρεπε να είχαν διευθετηθεί.
Όπως αναφέρει, η ανοχή αυτή δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας, αλλά συλλογικής απόφασης που πάρθηκε πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς για να διασφαλιστεί η φυσική παρουσία των παιδιών στα σχολεία τους.
«Δεν αδιαφορούμε για τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται στην τηλεκπαίδευση, στη λειτουργία των σχολείων, στη μαθησιακή διαδικασία. Ωστόσο, διατηρούμε κάθε δικαίωμα να διεκδικήσουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας. Ξεκαθαρίζουμε και είμαστε κατηγορηματικοί: ανοχή δεν σημαίνει παράβλεψη και αποδοχή. Η υπομονή που δείξαμε μέχρι τώρα δεν είναι αδυναμία αλλά στάση ψυχραιμίας στην αναζήτηση λύσεων για την φυσική παρουσία των παιδιών και την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα και την υγειά των παιδιών. Δεν σημαίνει ότι επειδή δείξαμε ανοχή και υπομονή ότι αποδεχόμαστε τον εμπαιγμό», σημειώνει.
Αναφέρει, επίσης, ότι πέραν των εκπαιδευτικών προβλημάτων ο παρατεταμένος εγκλεισμός, η παρατεταμένη παραμονή μπροστά από έναν υπολογιστή για μαθήματα, φροντιστήρια και διασκέδαση (αφού οι συναναστροφές δεν επιτρέπονταν), έχει δημιουργήσει σοβαρά ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα τα οποία θα κουβαλούν για πολλά χρόνια.
«Κατάθλιψη, άγχος, μετατραυματικό στρες δευτέρου επιπέδου, αύξηση των ποσοστών των παιδιών που ακολουθούν θεραπευτική αγωγή, είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που θα καλεστούν για ακόμη μια φορά να τα διαχειριστούν οι ίδιοι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί. Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται ασφαλής, εν καιρώ πανδημίας, η φυσική παρουσία των μαθητών Προδημοτικής, Δημοτικού, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών στις σχολικές τους μονάδες και όχι αυτή των μαθητών Γυμνασίου; Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται ασφαλής, εν καιρώ πανδημίας, η παρουσία στις καφετέριες, στα εστιατόρια, η συναναστροφή σε σπίτια και πάρκα και ταυτόχρονα να είναι επικίνδυνη η παρουσία στις σχολικές μονάδες των Γυμνάσιων;», προσθέτει.
Η Συνομοσπονδία διερωτάται πώς είναι δυνατόν με τα πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, όπως χρήση μάσκας και η υποχρεωτική διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, με καθημερινές δειγματοληψίες, περίπου 9000, να έχουμε από 1 μέχρι και 8 θετικά κρούσματα και παράλληλα να θεωρείται ότι οι μαθητές του Γυμνάσιου θα είναι αίτια έξαρσης;
«Πώς είναι δυνατόν στον βωμό της επανεκκίνησης της οικονομίας να θυσιάζουμε την εκπαίδευση; Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει ο παρατεταμένος εγκλεισμός των παιδιών καθώς και την απουσία λογικών και τεκμηριωμένων επιστημονικών αποδείξεων για την απόφαση της κυβέρνησης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως ζητήσει την ακύρωση της απόφασης και την άμεση επιστροφή των μαθητών/μαθητριών των Γυμνασίων στα σχολεία τους την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου για δια ζώσης εκπαίδευση», σημειώνει.
Αναφέρει, τέλος, ότι σύμφωνα με την απόφαση, αν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 19 Μαρτίου, δεν ανακοινωθεί η επιστροφή των μαθητών/μαθητριών των Γυμνασίων στα σχολεία τους την ερχόμενη Δευτέρα, το Δ.Σ. επιφυλάσσεται για τις περαιτέρω ενέργειές του.
Πηγή: ΚΥΠΕ