Αναλυτικά το πρωτόκολλο για την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης
16:43 - 15 Μαρτίου 2021
Επιτρέπεται μέχρι τις 10.45 το βράδυ η λειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία, χώροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων κλπ.), σύμφωνα με το ισχύον Διάταγμα και τους ακόλουθους όρους:
• Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται μόνο στους εξωτερικούς χώρους των χώρων εστίασης.
Για σκοπούς του παρόντος πρωτοκόλλου «εξωτερικός χώρος» σημαίνει κάθε χώρος που δεν είναι εσωτερικός ή κλειστός και διαθέτει επαρκή φυσική οξυγόνωση. Επαρκής φυσική οξυγόνωση υπάρχει σε κάθε χώρο ο οποίος:
δεν καλύπτεται από στέγη, μόνιμη ή προσωρινή, και
ο οποίος καλύπτεται από στέγη, έχει μόνιμα ανοικτές τις τρεις (3) πλευρές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι ανοίγει η εστίαση-Με μάσκα οι πελάτες, απαγορεύεται η μουσική που ξεσηκώνει
• Για την ασφαλή επανεκκίνηση είναι υποχρεωτικός ο εργαστηριακός έλεγχος τεστ αντιγόνου στο σύνολο των εργαζομένων εστίασης πριν την έναρξη και έπειτα εβδομαδιαία με το ποσοστό που αναλογεί βάσει του αριθμού των εργαζομένων όπως ορίζεται βάση του σχετικού Διατάγματος.
• Σε κάθε υποστατικό ορίζεται υπεύθυνος ασφάλειας και υγείας του καταστήματος και καταρτίζεται καθηκοντολόγιο (υπεύθυνος διαχείρισης περιστατικού SARS-CoV-2, υπεύθυνος συμπλήρωσης και τήρησης μητρώου προσωπικού για τεστ αντιγόνου, άτομο αναφοράς κατά τη διάρκεια ελέγχων).
• Ορίζονται τα 2 τ.μ. ανά άτομο για εξωτερικούς χώρους. Για παράδειγμα, εάν ένας χώρος εστίασης διαθέτει 400 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 200 άτομα, νοουμένου ότι η χωροθέτηση των τραπεζιών όπως περιγράφεται πιο κάτω επιτρέπει τον αριθμό αυτό.
• Η χωροθέτηση των τραπεζιών πρέπει να γίνεται με τρόπο ώστε να μην δημιουργείται συνωστισμός. Πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια ώστε από καρέκλα σε καρέκλα μεταξύ διαφορετικών τραπεζιών σε όλες τις κατευθύνσεις να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου (1 μ.).
• Πρέπει να αναρτάται στην είσοδο του κάθε υποστατικού έντυπο που να αναφέρεται ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο. Η ευθύνη τήρησης του μέγιστου αριθμού ατόμων βαραίνει τον υπεύθυνο της επιχείρησης. Ο μέγιστος αριθμός υπολογίζεται με βάση το εμβαδό του ανοικτού χώρου όπως αναφέρεται πιο πάνω.
• Υποχρεωτική εξυπηρέτηση αποκλειστικά σε τραπεζοκαθίσματα (μόνο καθήμενοι). Μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι 8 άτομα.
• Ύπαρξη, σε ευκρινή θέση στις εισόδους και όπου εφαρμόζεται στις εξόδους όλων των υποστατικών, φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης και βάση) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των πελατών.
• Υποχρεωτική ορθή χρήση μάσκας από όλους τους εργαζόμενους καθ’ όλη τη διάρκεια εργασίας (με εξαίρεση τους ψήστες ). Συστήνεται η κατά το δυνατό χρήση απλής χειρουργικής μάσκας. Απαγορεύεται η χρήση προσωπίδων (ασπίδων προσώπου) χωρίς τη χρήση μάσκας προσώπου.
• Κατά τη λήψη της παραγγελίας ο σερβιτόρος να βρίσκεται κατά το δυνατό σε απόσταση τουλάχιστο ενός μέτρου από το τραπέζι, το δε σερβίρισμα να γίνεται γρήγορα ώστε να μειώνεται ο χρόνος έκθεσης σε στενή επαφή του σερβιτόρου με τους πελάτες.
• Υποχρεωτική χρήση μάσκας στους πελάτες όλες τις ώρες όπως και κατά τις μετακινήσεις μέσα στον χώρο, εκτός από τη διάρκεια ενεργού σίτισης.
• Συστήνεται όπου είναι εφικτό η χρήση μενού/καταλόγου τιμών μιας χρήσης ή αναρτημένος σε περίοπτα σημεία εντός και εκτός του υποστατικού ή διαθέσιμος ηλεκτρονικά. Σε αντίθετη περίπτωση ο κατάλογος θα πρέπει να απολυμαίνεται σχολαστικά μετά από κάθε χρήση (π.χ. πλαστικοποιημένος, αδιάβροχος).
• Δεν επιτρέπεται η λειτουργία παιδότοπων (εσωτερικούς ή εξωτερικούς) σε χώρους εστίασης μέχρι την έκδοση Διατάγματος που θα επιτρέπει τη λειτουργία τους.
• Η λειτουργία και χρήση των μπαρ εντός και εκτός των χώρων εστίασης, περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την προπαρασκευή φαγητών ή ποτών από τους εργαζόμενους και απαγορεύεται η απευθείας εξυπηρέτηση από το μπαρ, με εξαίρεση τα καφέ που σύμφωνα με τη λειτουργία τους το κοινό εξυπηρετείται άμεσα από το χώρο παρασκευής των ροφημάτων. Νοείται ότι θα πρέπει να τηρείται η σήμανση στο έδαφος απόστασης των δύο μέτρων, χρήση μάσκας κατά την αναμονή. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων στη γραμμή αναμονής /εξυπηρέτησης στον εσωτερικό χώρο να μην υπερβαίνει τα 10 άτομα.
• Απαγορεύεται η παροχή και η χρήση ναργιλέ σε χώρους εστίασης.
• Απαγορεύεται το μπουφέ (στο παρόν στάδιο).
• Απαγορεύεται οποιοδήποτε είδος μουσικής που ξεσηκώνει τους θαμώνες για χορό. Επιτρέπεται μόνο η χαμηλή σε ένταση απαλή ακουστική μουσική (ζωντανή ή μη), που συνοδεύει το φαγητό. Σε περίπτωση ζωντανής μουσικής η απόσταση του τραγουδιστή από τον πλησιέστερο θαμώνα είναι τα 3 μέτρα.
• Απαγορεύεται ο χορός και απαγορεύεται οι θαμώνες να στέκονται και να λικνίζονται γύρω από το τραπέζι τους.
• Συστήνεται όπως αποφεύγεται η χρήση τραπεζομάντηλων πολλαπλής χρήσης.
• Μετά από κάθε αποχώρηση πελατών, τα τραπέζια θα πρέπει να καθαρίζονται και απολυμαίνονται.
• Μείωση στο βαθμό που είναι εφικτό των συναλλαγών σε μετρητά και αντί αυτού προώθηση των ανέπαφων συναλλαγών.
Οδηγίες ατομικής υγιεινής προς τους εργαζόμενους/προμηθευτές σε χώρους εστίασης:
• Άτομα με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού να μην προσέρχονται στην εργασία τους και να απευθύνονται στον προσωπικό τους γιατρό για περαιτέρω οδηγίες.
• Σε περίπτωση ύποπτου περιστατικού (εργαζόμενου/πελάτη), εφαρμόζονται οι οδηγίες του Παραρτήματος 2 στον Οδηγό διαχείρισης ύποπτου κρούσματος COVID-19 στον χώρο εργασίας.
• Οι προμηθευτές θα λαμβάνουν μέτρα ατομικής προστασίας, χρήση μάσκας απολύμανση χεριών, αποστάσεις και θα ακολουθούν τις οδηγίες του Υπεύθυνου Ασφαλείας του υποστατικού.
• Απαγορεύεται το κοινό διάλειμμα μεταξύ εργαζομένων. Το πρόγραμμα εργασίας να οργανώνεται με τρόπο ώστε ο/η κάθε εργαζόμενος/η να κάνει διάλειμμα μόνος/μόνη και προτιμότερο σε εξωτερικό χώρο.
• Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.
• Αποφεύγουν να ομιλούν, να βήχουν ή να εισπνέουν-εκπνέουν βαθιά κατά τον χειρισμό των τροφίμων/ανοιχτών τροφίμων.
• Σε περίπτωση εκδήλωσης βήχα ή φτερνίσματος, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση του μέσα στους κάδους απορριμμάτων.
• Τακτικό πλύσιμο των χεριών των εργαζομένων με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων. Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνεται απαραίτητα μετά την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης για το προσωπικό καθαριότητος εντός του υποστατικού:
• Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης.
• Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται για τον συστηματικό, επαρκή και συνεχή φυσικό αερισμό όλων των χώρων και με ιδιαίτερη έμφαση στους χώρους που εργάζεται το προσωπικό (κουζίνα).
• Όλες οι επιφάνειες δάπεδα, πάγκοι, ταμεία, χώροι υγιεινής (δάπεδα, λεκάνες, νιπτήρες, κλπ) πρέπει να διατηρούνται καθαρές και να απολυμαίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
• Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, ανελκυστήρες, διακόπτες, βρύσες, κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη). Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών.
• Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στον καθαρισμό των αντικειμένων και των επιφανειών, με τις οποίες ήρθε σε επαφή άτομο που εμφάνισε συμπτώματα ίωσης.
• Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως. Τα γάντια μετά τη χρήση τους πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων και να μη γίνονται προσπάθειες καθαρισμού τους, π.χ. πλύσιμο των γαντιών μιας χρήσης και επαναχρησιμοποίησή τους.
• Εφοδιασμός των αποχωρητηρίων με υγρό σαπούνι, χειροπετσέτες μιας χρήσης, (οι οποίες θα απορρίπτονται σε ποδοκίνητους κάδους πλησίον των νιπτήρων), και αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη).