Μήνυμα ΕΕ σε Τουρκία: Η συμφωνία για το μεταναστευτικό πρέπει να συνεχιστεί

H Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό παραμένει σε ισχύ, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι «πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται και πρέπει να είναι το πλαίσιο-κλειδί για τη συνεργασία και τη μετανάστευση».

«Είναι δέσμευση κοινής εμπιστοσύνης» σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνοντας ότι δέχτηκε μεγάλη κριτική (η συμφωνία), «αλλά αυτή η Δήλωση παρήγαγε απτά αποτελέσματα».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «στο μέλλον κάποιας μορφής συμφωνία αυτού του τύπου πρέπει να γίνει. Οι πρόσφυγες είναι ακόμη εκεί».

Ανέφερε ότι η συμφωνία πρέπει να ληφθεί υπόψη στη συζήτηση για τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας που θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής στις 25-26 Μαρτίου και ότι θα «είναι μέρος της μελλοντικής σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία».

Την ίδια ώρα, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ύλβα Γιόχανσον ανέφερε ότι «χρειάζεται να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την υπάρχουσα Δήλωση».

«Υπάρχει συμφωνία, σύμφωνα με την οποία γίνεται μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία σε κράτη-μέλη της ΕΕ και η Τουρκία παίρνει πίσω μετανάστες που ήρθαν στα ελληνικά νησιά» προσέθεσε η κ. Γιόχανσον, επισημαίνοντας «ότι αυτό σταμάτησε όταν εμφανίστηκε η COVID πριν από ένα χρόνο. Αλλά τον Αύγουστο η ΕΕ ξεκίνησε ξανά τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία. Ωστόσο, η Τουρκία δεν ξεκίνησε τις επιστροφές από τα ελληνικά νησιά κι αυτή είναι μία σημαντική πτυχή από τη δική μας οπτική».

Δειτε Επισης

Με νεφώσεις και ανέμους το σκηνικό του καιρού-Ανεβαίνει από την Πέμπτη η θερμοκρασία
Χειροπέδες σε 16χρονο για την απόπειρα φόνου στην Πάφο-Άφαντοι οι άλλοι τρεις καταζητούμενοι
Σε δίκη ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού ο ιερέας Δήμος Σερκελίδης-Έστειλε καταγγελία κατά Αρχιεπισκόπου
Ξεκινά η εξέταση του ΥΠΑΝ για το σχέδιο αξιολόγησης εκπαιδευτικών-Ανοίγουν τα χαρτιά τους όλες οι πλευρές
Πήραν την ανιούσα οι τιμές των καυσίμων-Εξέδωσε διάταγμα για κηροζίνη λόγω... Χάϊφα και ζήτησης ο Παπαναστασίου
Έδωσαν άδεια για άσκηση έφεσης από Κότα οι Βρετανικές Βάσεις-Το Δεκέμβριο ορίζεται για εκδίκαση
Πού είναι ο Χαμενεΐ;-Πώς ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν μετακινείται από καταφύγιο σε καταφύγιο
Αλλαγή στάσης Τραμπ-Σκέφτεται αμερικανικά πλήγματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Τι σημαίνει η «αλλαγή καθεστώτος» που θέλει ο Νετανιάχου στο Ιράν
Έμμεσες απειλές Τραμπ-Οι ΗΠΑ δεν θα σκοτώσουν τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν «προς το παρόν»