«Είναι καιρός τα Δικαστήρια να ασχοληθούν με το πνεύμα του Νόμου και όχι με το γράμμα»

Ως αδιανόητη χαρακτήρισε την απόφαση για κλείσιμο της υπόθεσης με τους εικονικούς γάμους, στην οποία κατηγορούνταν εννέα πρόσωπα και υπήρχαν έξι θύματα, μεταξύ των οποίων και Κύπριες με νοητικά προβλήματα, η πρώην υπεύθυνη του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων, Ρίτα Σούπερμαν, η οποία έστειλε μήνυμα πως τα Δικαστήρια πρέπει επιτέλους να ασχοληθούν, όχι μόνο με το γράμμα του Νόμου, αλλά και με το πνεύμα του Νόμου. 

Παρά τις σοβαρές καταγγελίες και το ογκωδέστατο μαρτυρικό υλικό, το οποίο πριν από δύο χρόνια κρίθηκε από την Νομική Υπηρεσία πως ήταν ικανοποιητικό ώστε να στοιχειοθετηθούν τα αδικήματα, εξού και η υπόθεση καταχωρήθηκε στο Δικαστήριο στις 22 Ιανουαρίου 2019, εντούτοις η υπόθεση έκλεισε και η ποινική δίωξη των κατηγορούμενων αναστάλθηκε, με το σκεπτικό ότι το άρθρο που αφορά τους εικονικούς γάμους, πριν την τροποποίηση του το 2020, ήταν προβληματικό. 

Μια απόφαση, που έφερε και την οργίλη αντίδραση της Ρίτας Σούπερμαν, η οποία μιλώντας στον REPORTER, είπε πως, «προσωπικά δεν το δέχομαι αυτό ότι είναι βάσει του εικονικού γάμου που έπεσε η υπόθεση, διότι υπήρχαν πάρα πολλά αδικήματα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Θα μπορούσαν να αφαιρεθούν κάποια αδικήματα με βάση το σκεπτικό του Δικαστηρίου, αλλά όχι όλα. Πήραν το γράμμα και τη λεπτομέρεια του Νόμου και προσπάθησαν να κλείσουν την υπόθεση. Αρχικά το αδίκημα που θεωρήθηκε ήταν ο εικονικός γάμος, αλλά δεν ήταν αυτό το θέμα, αλλά η υποβοήθηση υπηκόου τρίτης χώρας, για να παραμείνει στην Κυπριακή Δημοκρατία. Και λένε οι δικαστές, πως αυτή η υποβοήθηση έπρεπε να γίνει με παράνομο τρόπο. Το ερώτημα που εγείρεται, είναι γιατί το Δικαστήριο δεν πήρε συνολικά μαρτυρίες να δει τι έχει ενώπιον του και παίρνει κατά γράμμα να εξηγήσει τη νομοθεσία. Βλέπουμε ένα μεγάλο αριθμό θυμάτων, με ειδικές ανάγκες και πληρωνόταν μάλιστα ο κατηγορούμενος. Υπάρχει εγκληματική οργάνωση πίσω από αυτό, κατά τη γνώμη μου». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκλεισαν υπόθεση με κύκλωμα εικονικών γάμων-Απαλλάχτηκαν εννέα κατηγορούμενοι

Η πρώην υπεύθυνη του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων, με έντονο ύφος, σχολίασε ότι τέτοιες αποφάσεις, όπως και άλλες τόσες, φέρνουν το θύμα ή τα θύματα σε μια κατάσταση πολύ δυσχερή, ενώ διερωτήθηκε «ποια είναι η προστασία του θύματος και πώς θα έρθουν τα άλλα θύματα να καταγγείλουν όταν βλέπουν αυτά τα αποτελέσματα; Αν βασιζόμαστε με το γράμμα του Νόμου, είναι καιρός τα Δικαστήρια να αρχίσουν να ασχολούνται με το πνεύμα του Νόμου και να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες που έχουν οι αποφάσεις τους στα θύματα». 

Όπως τόνισε η κ. Σούπερμαν, διαπιστώνεται ένα φαινόμενο καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια μορφή οργανωμένου εγκλήματος που αναπτύσσεται μεταξύ άλλων, μέσω των εικονικών γάμων. «Θεωρώ ότι δεν δίνεται η σημασία που πρέπει και είναι αναχρονιστικός ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι υποθέσεις της εμπορίας και από τη Νομική Υπηρεσία και από τα Δικαστήρια. Φωνάζουν αυτές οι υποθέσεις που κλείνουν για εξειδίκευση και των Εισαγγελέων και των Δικαστών και αν είμαστε μικρό κράτος και δεν μπορούμε να εξειδικεύσουμε Δικαστές μόνο για υποθέσεις εμπορίας, ας τους εξειδικεύσουμε για υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος». 

Οι διαδικασίες των υποθέσεων είναι χρονοβόρες και πέραν του προβλήματος ότι διαρκούν μερικά χρόνια για τη εκδίκαση τους, σε αρκετές περιπτώσεις τα θύματα φεύγουν από τη χώρα μας, χωρίς να μιλήσουν ποτέ. Όπως είπε η κ. Σούπερμαν, «οι μηχανισμοί προστασίας των θυμάτων είναι κάτι πολύ σημαντικό σε αυτές τις υποθέσεις. Δηλαδή αν υπήρχαν σωστοί μηχανισμοί προστασίας, πιθανόν και τα θύματα να μην φεύγαν. Ακόμη και αν έφευγαν ωστόσο, θα μπορούσαμε να είμαστε σε συνεννόηση με ένα οργανισμό στη χώρα τους ή να γινόταν μια ανάλογη συνεργασία και δεν θα μας ένοιαζε αν έφευγαν από τη χώρα μας. Από την άλλη αυτό είναι αρκετά δύσκολο να γίνει, γι' αυτό και πρέπει να βελτιώσουμε τους δικούς μας μηχανισμούς προστασίας και τα θύματα να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και να γίνεται εξατομικευμένη αξιολόγηση των αναγκών και των κινδύνων του κάθε θύματος». 

Δειτε Επισης

Σε διαθεσιμότητα δόκιμη Αστυνομικός για την υπόθεση με τα έγγραφα σε οικία δεσμοφύλακα
Στην Εντατική 19χρονος μετά από τροχαίο στο Παραλίμνι-Όχημα συγκρούστηκε με τη μοτοσικλέτα του νεαρού
Έκρηξη βόμβας σε όχημα 21χρονου στη Λευκωσία
Κατέθεσε στην Ερευνητική για ΤΑΚΑΤΑ ο Αλέξανδρος Λούγκου-Ακολουθούν Βαφεάδης, Καρούσος και Αναστασιάδου
Ελλείπει από τον τόπο διαμονής του στη Λευκωσία 57χρονος από το πρωί της Παρασκευής
Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην κατεχόμενη Καρπασία
Βανδαλισμούς σε οίκημα των Λαϊκών Οργανώσεων καταγγέλλει το ΑΚΕΛ Αμμοχώστου (pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά ξέσπασε στην κατεχόμενη Καρπασία
Κατέθεσε ο Γεάδης για την πτήση του με τη Γερμανίδα κτηματομεσίτρια-Τον ρωτούσαν για τα Αγγλικά του
Απορρίφθηκε έφεση σε υπόθεση της Marfin και επικυρώθηκε πρόστιμο €50.000