Νέες προκλήσεις εν μέσω πανδημίας
16:08 - 12 Μαρτίου 2021
Στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων και του διασυρμού της χώρας μας στο εξωτερικό, λόγω των αποκαλύψεων του Al Jazeera και των όσων ακολούθησαν, οι επαγγελματίες στην παροχή υπηρεσιών, δικηγόροι, λογιστές και άλλοι, δίνουν μάχη για να διατηρήσουν στη ζωή το κυπριακό μοντέλο παροχής διεθνών υπηρεσιών.
Η εικόνα της Κύπρου δέχθηκε μεγάλο πλήγμα, με τους κραδασμούς να είναι έντονοι, ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού. Διερευνητικές επιτροπές και διωκτικές αρχές, ανέλαβαν να εξετάσουν τα γεγονότα και να αποδώσουν ευθύνες. Θα ήταν λάθος στο παρόν στάδιο να προτρέχουμε ή να στήνουμε λαϊκά δικαστήρια. Ωστόσο, είναι λαϊκή απαίτηση, όσοι έχουν ευθύνες να πληρώσουν. Θα αναμένουμε και θα κρίνουμε εκ του αποτελέσματος αυτές τις διαδικασίες.
Στο μεσοδιάστημα και ενώ αναζητούμε την αλήθεια, θα ήταν εγκληματικό να εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες για συνέχιση της λειτουργίας της Κύπρου ως κέντρο παροχής νομικό-οικονομικών υπηρεσιών. Υπάρχουν πράγματι τομείς όπου μπορούμε να εργαστούμε και να φέρουμε οικονομική πρόοδο και ανάπτυξη. Η Κύπρος μπορεί και πρέπει να καταστεί κέντρο εκκόλαψης και δράσης εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς της παραγωγής και διαχείρισης λογισμικών, της καινοτομίας, της έρευνας και ανάπτυξης, της διαδικτυακής διαφήμισης και γενικότερα των υπηρεσιών. Σημειώνεται πως ο τομέας της ανάπτυξης λογισμικών θεωρείται ο τομέας του μέλλοντος, ενώ έχει αποδειχθεί ένας από τους πιο επικερδείς τομείς.
Θετικοί παράγοντες για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου μοντέλου, αποτελεί ο χαμηλός Εταιρικός Φορολογικός Συντελεστής, 12,5% (με μείωση μέχρι και στο 2% σε έσοδα που προέρχονται από λογισμικό ή άλλη πνευματική ιδιοκτησία η οποία έχει αναπτυχθεί με βάση την Κύπρο) και ο μηδενικός φόρος από πώληση μετοχών επιτυχημένων εταιρειών start – up. Επιπλέον, υπάρχουν προγράμματα υποστήριξης από ευρωπαϊκά κονδύλια για start – ups, innovation και R&D. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι και τα προγράμματα fast track για εξασφάλιση αδειων παραμονής και εργασίας για εξειδικευμένα επαγγελματα και ειδικοτητες σε αυτό το τομέα. Βέβαια υπάρχουν και αρνητικοί παράγοντες που οι αρμόδιοι οφείλουν να εξετάσουν και να βρουν λύσεις. Για παράδειγμα, η αρνητική στάση των τραπεζών απέναντι σε εταιρείες tech, καθώς δεν διαθέτουν την τεχνογνωσία για να τις δραστηριότητες τους.
Επιβάλλεται, λοιπόν, να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο για τον τόπο μας. Φτάνει πια οι φούσκες, οι εύκολες και γρήγορες λύσεις που αλλοιώνουν την εικόνα του τόπου μας και ευνοούν τους λίγους. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον με νέες θέσεις εργασίας οι οποίες θα έχουν προοπτικές για την νεολαία του τόπου μας.
Πάνος Τουλούρας, Δικηγόρος
Υποψήφιος Βουλευτής ΔΗΠΑ Λάρνακας
https://www.facebook.com/panayiotistoulouras/