Κατά… μήκος η κόντρα για τα συρματοπλέγματα-Δείχνει τους φράκτες του Κυπριακού η Κυβέρνηση

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ της Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, όσον αφορά στην τοποθέτηση συρματοπλέγματος στην νεκρά ζώνη στη Λευκωσία.

Το Υπουργείο Εσωτερικών σήκωσε εκ νέου το γάντι και υπενθύμισε πως η τοποθέτηση του φράκτη είναι μέτρο αποτροπής της παράνομης διέλευσης υπηκόων τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν άδεια παραμονής ή έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο και τοποθετείται σε έδαφος των ελεγχόμενων από τη Δημοκρατία περιοχών.

«Αποτελεί δε συνέχιση των στοχευμένων προσπαθειών μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού αλλά και υποχρέωση που πηγάζει από τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής για διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών, καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και πάταξη του λαθρεμπορίου».

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως η τοποθέτηση γίνεται μετά από ενημέρωση του Εκπροσώπου της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Κύπρο, όσο και των Ηνωμένων Εθνών προς τα οποία μάλιστα επιδόθηκε και σχετικός χάρτης. Η ίδια ενημέρωση επαναλήφθηκε και προς την Ευρωπαία Επίτροπο Γιόχανσον κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Υπουργό Εσωτερικών, στα πλαίσια συζήτησης θεμάτων μετανάστευσης.

«Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι ο φράκτης δεν αποτελεί σύνορο, ούτε και εντείνει την κατοχή. Η κατοχή δεν οριοθετείται από την τοποθέτηση ενός φράκτη αλλά από τις 40 000 τουρκικά στρατεύματα που βρίσκονται κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογη συζήτηση και εσωστρέφεια είχε καλλιεργηθεί και με το κλείσιμο των οδοφραγμάτων λόγω πανδημίας, κάτι που σαφώς δεν επέφερε την οποιαδήποτε επίπτωση στο κυπριακό. Σε μια περίοδο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ετοιμάζεται να μεταβεί στην πενταμερή διάσκεψη για το κυπριακό, εμείς επιλέγουμε να επικεντρωθούμε στο να πέσουν οι πραγματικοί φράκτες για την επανένωση της πατρίδα μας. Γι’ αυτό ακριβώς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε το ΑΚΕΛ στα δικά του παιχνίδια αποκόμισης πρόσκαιρου μικροπολιτικού οφέλους». 

Εξάλλου, το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι δεν προκύπτει υποχρέωση για την κυπριακή Κυβέρνηση να ενημερώσει γραπτώς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα του φράκτη στη διαχωριστική γραμμή, επειδή καμία αλλαγή πολιτικής δεν συντελείται σε σχέση με την εφαρμογή του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, εντούτοις στις 24 Φεβρουαρίου 2021 ενημερώθηκε o Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και στις 25 Φεβρουαρίου η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ στην Κύπρο και Επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η απάντηση εκδόθηκε σε απάντηση στα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την διαδικασία ενημέρωσης για το θέμα του φράκτη.

Επίσης σημειώνεται πως «η τοποθέτηση γίνεται στη βάση των προνοιών του άρθρου 3 του Κανονισμού που προνοούν τη ξεκάθαρη υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποτελεσματική επιτήρηση όλου του μήκους της γραμμής, έτσι ώστε να αποτρέπεται η παράνομη διέλευση από υπηκόους τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν άδεια παραμονής ή έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο αλλά και να αποθαρρύνονται πρόσωπα  από τα να παρακάμπτουν τα επίσημα σημεία διέλευσης».   

«Η κυβέρνηση να απαντήσει αν, πότε και πώς ενημέρωσε τα ΗΕ και την ΕΕ για την απόφαση για τα συρματοπλέγματα»

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε πως καταγγέλλεται σήμερα στον Τύπο ότι τελικά η κυβέρνηση δεν είχε ενημερώσει την ΕΕ για την απόφαση της να εγκαταστήσει συρματοπλέγματα κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης, όπως είχε ισχυριστεί. Το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση να δώσει σαφείς απαντήσεις αν, πότε και πώς έχει ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την απόφασή της.

Ο κ. Στεφάνου τόνισε πως σε κάθε περίπτωση, τα συρματοπλέγματα που έχει εγκαταστήσει δεν έχουν πρακτική χρησιμότητα για τον στόχο που διακηρύσσει η κυβέρνηση. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αποκόπτουν τους ελληνοκύπριους γεωργούς της περιοχής από τις καλλιέργειές τους. «Να υποδηλώνουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εγκαταλείπει τη νεκρή ζώνη στον κατοχικό στρατό. Να στέλνουν τον αδιανόητο συμβολισμό ότι η κυπριακή κυβέρνηση προχωρεί σε ενέργειες που παραπέμπουν σε οριοθέτηση συνόρων και εμβάθυνση της διαίρεσης του νησιού. Να δίνουν επιχειρήματα στην κατοχική δύναμη και στους κύκλους της διχοτόμησης, ενόψει μάλιστα της κρίσιμης άτυπης συνάντησης του Απρίλη. Είναι φανερό ότι οι κυβερνώντες θέλουν να παίξουν το χαρτί της ξενοφοβίας ενόψει των εκλογών. Όμως η πατρίδα μας δεν αντέχει άλλα παιχνίδια σε βάρος της και σε βάρος των επερχόμενων γενιών. Η κυβέρνηση πρέπει να βάλει το όφελος της Κύπρου πάνω από οποιεσδήποτε μικροπολιτικές και εκλογικές σκοπιμότητες».

«Ο φράκτης είναι για τη δική μας ασφάλεια»

Απάντηση στα πυρά έδωσε και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε πως η ανεξέλεγκτη και παράνομη μετανάστευση είναι μια από τις οδυνηρές συνέπειες της κατοχής.

«Είναι ένας κίνδυνος που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε. Ο φράκτης σε συγκεκριμένα σημεία είναι για τη δική μας ασφάλεια. Δεν είναι αυτός που κρατά την πατρίδα μας μοιρασμένη, ούτε ασφαλώς είναι τα φυλάκια της Εθνικής Φρουράς, αλλά ο κατοχικός στρατός».

Καταλήγοντας, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «μόνο η επίλυση του κυπριακού θα μας απαλλάξει από αυτές τις προκλήσεις. Αλλά όσο η κατοχή διαρκεί, έχουμε υποχρέωση να λαμβάνουμε τα μέτρα μας και να φροντίζουμε για την ασφάλειά μας».

«Είναι μία εικόνα που πληγώνει και τονίζει το διαχωρισμό»

Στο ζήτημα της τοποθέτησης φρακτών κατά μήκος της γραμμής καταπαύσεως του πυρός, από τον Αστρομερίτη μέχρι το αεροδρόμιο, αναφέρθηκε με σημερινές της δηλώσεις και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Δρ. Ελένη Θεοχάρους.

Εκφράζοντας έντονη ανησυχία για τους τουρκικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς αλλοίωσης του πληθυσμού στις ελεύθερες περιοχές και αφανισμού του ελληνισμού με στοχευμένες ροές μεταναστών, η κυρία Θεοχάρους ανέφερε πως «έχουμε ξανά πει όσοι έχουμε ζήσει την τραγικότητα ενός αγκαθωτού συρματοπλέγματος, όσοι το έχουμε δει και έχουμε βρεθεί από τη μία ή από την άλλη μεριά του, δεν μας αρέσει καθόλου αυτή η εικόνα. Είναι μια εικόνα που πληγώνει, είναι μια εικόνα που τονίζει το διαχωρισμό, ωστόσο εάν δεν υπάρχει άλλος τρόπος ανακοπής των ροών λαθρομεταναστών, ατόμων τα οποία αποστέλλει η Τουρκία με σκοπό τη δημογραφική αλλοίωση και την αποσταθεροποίηση στις ελεύθερες περιοχές, τότε θα πρέπει να μπει ο φράκτης».

Τόνισε δε πως η τοποθέτηση του φράκτη δεν θα πρέπει να «παρεμποδίζει την απρόσκοπτη δίοδο των γεωργών μας στους καλλιεργούμενους κλήρους και ταυτόχρονα χωρίς να δημιουργεί την εικόνα ότι εκεί είναι τα σύνορα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ξεκάθαρα η Δρ. Θεοχάρους τόνισε πως κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως «τα σύνορα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι στις βόρειες ακτές της, στις ακτές της Κερύνειας, στις ακτές της Μόρφου, στον Κορμακίτη, στην Καρπασία, στον Απόστολο Ανδρέα».

Δειτε Επισης

Σ. Στεφάνου: Να βγούμε μπροστά με πρωτοβουλίες επί της ουσίας για λύση
Ξανά ενώπιον της Βουλής το θέμα των πολλαπλών συντάξεων-Ψάχνουν την φόρμουλα οι αρμόδιοι
Β. Πάλμας: Η υφιστάμενη επικίνδυνη κατάσταση δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου
Επιμένουν οι Τούρκοι, νέα καταγγελία κατά ΚΔ και Ελλάδας για ισχυριζόμενες «παραβιάσεις εναέριου χώρου»
Προσβλέπει σε διεύρυνση οριζόντων ανάμεσα σε Κύπρο και Αίγυπτο ο ΠτΔ-«Σημαντικό βήμα οι δύο συμφωνίες»
Ξεκάθαρο μήνυμα Γεραπετρίτη για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-«Θα συνεχίζει κανονικά»
Σημαντικότερη η συμφωνία για το Βυθοτεμάχιο 6, υπό προϋποθέσεις παραγωγή σε 2,5 χρόνια-Τα επόμενα βήματα
Επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο θα πραγματοποιήσει η Πρόεδρος της Βουλής
Η ΕΕ θέλει εποικοδομητική σχέση με Τουρκία-Βρίσκεται σε διαδικασία ενίσχυσης
Κόλλησε η βελόνα του Τατάρ στα «κυριαρχικά δικαιώματα»-Εκθείασε τον κατοχικό στρατό