Άρση δυσμενούς διάκρισης σε βάρος των γεωργών για δασική και κρατική γη, ζητά η Επιτροπή Γεωργίας

Άρση της δυσμενούς διάκρισης στις μισθώσεις δασικής και κρατικής γης σε βάρος των γεωργών και ένταξη των θερμοκηπιούχων στο νέο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων στη Γεωργική Παραγωγή, ζητά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργία, που συζήτησε τα θέματα αυτά την Τρίτη, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άντρος Καυκαλιάς, προσθέτοντας ότι πολύ σύντομα θα συζητήσει τα θέματα αυτά και τις λύσεις που προτείνεται να δοθούν.

Σε δήλωση στο ΚΥΠΕ για τις διαδικασίες καθορισμού ενοικίου εκμίσθωσης δασικής και κρατικής γης για σκοπούς γεωργικής εκμετάλλευσης και οι επιπτώσεις στον αγροτικό κόσμο από τις πρόσφατες αυξήσεις των ενοικίων που έχουν επιβληθεί, ο κ. Καυκαλιάς εξήγησε ότι υπάρχει ζήτημα δυσμενούς διάκρισης την οποία υφίστανται οι γεωργοί σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες ενοικιαστών δασικής και κρατικής γης, προσθέτοντας ότι η διάκριση υπάρχει τόσο σε ό,τι αφορά το ύψος των ενοικίων μίσθωσης όσο και στους όρους της μίσθωσης.

Σημείωσε ενδεικτικά ότι τα συμβόλαια στις περιπτώσεις εκμίσθωσης γεωργικής γης για γεωργική παραγωγή είναι μονοετή, χωρίς καν να διασφαλίζουν το δικαίωμα ανανέωσης τους, γεγονός που δεν επιτρέπει στους γεωργούς αυτούς να κάνουν μακροχρόνιο προγραμματισμό παραγωγής ή να συμμετέχουν σε επενδυτικά μέτρα, τα οποία περιλαμβάνονται και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, αφού στις πλείστες περιπτώσεις  για να μπορέσει να συμμετέχει σε αυτά τα μέτρα πρέπει να έχει συμβόλαια για πέντε χρόνια και πάνω.

Ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε περαιτέρω ότι αφού προηγηθεί συνεννόηση με τους αρμοδίους Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας η Επιτροπή θα επανέλθει πολύ σύντομα για να συζητήσει το θέμα στην παρουσία τους.

Ερωτηθείς εάν υπήρξαν περιπτώσεις διακοπής μισθώσεων που άφησαν στη μέση τη γεωργική παραγωγή, ο κ. Καυκαλιάς διευκρίνισε πως δεν καταγράφηκαν τέτοια περιστατικά, αλλά σημείωσε όταν ο παραγωγός δεν νιώθει ότι η μίσθωση του είναι μακροχρόνια για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πέρα από τις πρακτικές δυσκολίες που υπάρχουν στη συμμετοχή του σε επενδυτικά προγράμματα και μέτρα, είναι προφανές ότι δεν ελευθερώνει ένα γεωργό να επενδύσει στη γη αφού δεν γνωρίζει ότι θα έχει αυτή τη γη στη διάθεση του για μεγάλη περίοδο.

Σημείωσε ότι είναι προβληματική ρύθμιση, αναγνωρίστηκε ως τέτοια και η Επιτροπή Γεωργίας αναμένει επίλυση αυτού του προβλήματος.

Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων στην Γεωργική Παραγωγή

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας εντόπισε προβλήματα στην εφαρμογή του νέου Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων στην Γεωργική Παραγωγή, τα οποία έχουν να κάνουν με τις καθυστερήσεις στις καταβολές των αποζημιώσεων, σε ορισμένες περιπτώσεις με το ύψος των αποζημιώσεων, με τις καλυπτόμενες καλλιέργειες και το γεγονός ότι το μηχανογραφικό σύστημα δεν είναι έτοιμο να υποστηρίξει την εφαρμογή του νέου σχεδίου

«Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με την εφαρμογή συστήματος», επανέλαβε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας συνεχίζοντας είπε ότι με αφορμή και τις ζημιές που σημειώθηκαν σε γεωργικές καλλιέργειες από τις πρόσφατες θεομηνίες, έγινε συζήτηση για τους θερμοκηπιούχους των οποίων οι υποδομές και εγκαταστάσεις δεν καλύπτονται από το σχέδιο.

Ζητήσαμε από το αρμόδιο Υπουργείο όπως επανέλθει επί του ζητήματος αυτού και σε συνεργασία με το αγροτικό κίνημα καταθέσει εισηγήσεις που να επιφέρουν αλλαγές, οι οποίες θα οδηγήσουν στην ένταξη και των  θερμοκηπιούχων εντός του νέου σχεδίου, συνέχισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας προσθέτοντας ότι οι ζημιές που έχουν υποστεί οι θερμοκηπιούχοι στις εγκαταστάσεις και τις υποδομές τις τελευταίες ημέρες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν μπορούν να αφήσουν κανένα να επιμένει στη θέση ότι θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από αυτό το σχέδιο.

Πρέπει να ενταχθούν στο νέο σχέδιο και οι θερμοκηπιούχοι, συμπλήρωσε.

Δειτε Επισης

Έκκληση κοινοτάρχη Αρμίνου προς την Κυβέρνηση για παροχή πυροσβεστικού οχήματος
Επιστρέφει στην κανονικότητα η ύδρευση στις πυρόπληκτες περιοχές-Επί ποδός ΕΟΑ και ΤΑΥ
Διάφοροι φορείς με το δικό τους τρόπο συνεισφέρουν στο δράμα των πληγέντων από την φονική πυρκαγιά
Παροχή στοχευμένης στήριξης σε πληγέντες από πυρκαγιές από το Υφ. Πρόνοιας
Καθαίρεσε άλλους δύο κληρικούς της Μητρόπολης Ταμασού το Συνοδικό Δικαστήριο-Υπέπεσαν σε παραπτώματα
Κατοχύρωση επαγγέλματος ζητούν οι μεταφορείς Skip-Καταγγέλλουν κλείσιμο μονάδας ανακύκλωσης για απόβλητα (pics)
Συγκινητική εικόνα με τη διάσωση ηλικιωμένου που περικυκλώθηκε από τις φλόγες-«Ο παππούς που έγινε παππούς μας…»
Παράνομο σκουπιδότοπο ανάμεσα σε τρεις κοινότητες καταγγέλλουν οι Οικολόγοι-«Εστία ανάφλεξης πυρκαγιάς»
Βασικά προληπτικά μέτρα μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές συστήνει ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών
Καταγράφηκαν ζημιές σε 15 κοινότητες-Ξεπέρασαν τις 200 οι κατοικίες, πάνω από 100 οχήματα