Ο κομβικός ρόλος του Αβέρωφ, το τεντωμένο σχοινί και το στοίχημα των εκλογών

Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται, λέει ο θυμόσοφος λαός και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, επιδιώκει να το επιβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία. Ο άνθρωπος που θα βρεθεί εκεί, την κατάλληλη στιγμή και με τις κατάλληλες ενέργειες, θα… δώσει λύση στα μεγάλα μας προβλήματα. Μπορεί κατά καιρούς να του έχουν προσάψει πολλά για τον ρόλο που διαδραματίζει στο παρασκήνιο, μπορεί να αποτελεί μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον βασικό αποδέκτη των πυρών της αντιπολίτευσης, ωστόσο το τελευταίο διάστημα έβαλε πλάτη και δρώντας αποτελεσματικά, έδωσε διέξοδο στα αδιέξοδα.

«Από το 2013 πήρα την ταμπέλα ως άνθρωπος του παρασκηνίου. Για ποιο λόγο; Επειδή αναγκαία, για τη σωτηρία του τόπου, αποστολή, καθήκον και υποχρέωση μου, είναι να διαβουλεύομαι με αυτούς που βλέπω έδαφος συγκλήσεων, όχι για οτιδήποτε κομματικό ή προσωπικό συμφέρον, αλλά για να κρατηθεί η χώρα σε σταθερότητα, εν μέσω πανδημίας, εθνικών και μεταναστευτικών κινδύνων, κινδύνων που επηρεάζουν την οικονομία του τόπου; Αυτή είναι η αποστολή μας», είχε πει μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Αναμφίβολα ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ίσως και με ευθύνες που βαραίνουν τον ίδιο, βρίσκεται να ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σχοινί, ανάμεσα στην φθορά που προκαλεί η οκτάχρονη διακυβέρνηση από το κόμμα του και την κριτική της κοινωνίας, για τα όσα άσχημα και αρνητικά ακούει και βιώνει ο μέσος πολίτης.  

Σε μια κοινωνία που για δεκαετίες ήταν μαθημένη να εξαργυρώνει τη στήριξή της στο κυβερνών κόμμα με ρουσφέτια και διορισμούς, ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναλαμβάνοντας την εξουσία στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, βρισκόταν πάντα στο επίκεντρο αρνητικής κριτικής και των πυρών όλων των κομμάτων. Ωστόσο, κατόρθωσε να βγει πρώτο κόμμα στις βουλευτικές του 2016, ενώ δύο χρόνια αργότερα, κατάφερε επανεκλέξει τον Νίκο Αναστασιάδη, Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην παρούσα συγκυρία, με την πανδημία να έχει παραλύσει για μήνες, σχεδόν χρόνο, τα πάντα, και με το θέμα της διαφθοράς να είναι στο ζενίθ, ο ΔΗΣΥ οδεύει στις βουλευτικές εκλογές, έχοντας ως βασικό στόχο τη διατήρηση της πρωτιάς και των εδρών του στη Βουλή, εγχείρημα το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα δύσκολο υπό τις περιστάσεις.

Πάντως, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, επεδίωξε με τις κινήσεις του, μπροστά και πίσω από τις κάμερες, να αναδείξει τον ρόλο του ως μετριοπαθούς ηγέτη, έτοιμου να δώσει λύση σε κάθε πρόβλημα που τίθεται ενώπιον του.

Με το ζήτημα του προϋπολογισμού, όταν η Κυβέρνηση δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, ανέλαβε δράση και προσπάθησε να συγκεραστούν οι διαφορές και να ικανοποιήσει τα κόμματα που θα μπορούσαν να αλλάξουν άποψη με μερικές αλλαγές. Πριν καν την πρώτη ψηφοφορία, ο Αβέρωφ Νεοφύτου γνώριζε και δήλωνε πως ήταν δύσκολο να περάσει ο προϋπολογισμός. Σε εκείνη την Ολομέλεια, επέλεξε να χαμηλώσει τους τόνους και να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τα κόμματα.

Μάλιστα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, προφανώς παίρνοντας και τον παλμό του κουρασμένου κόσμου, στην πρώτη Ολομέλεια της Βουλής όπου καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός, με έντονο ύφος, αφού ανέλαβε την μεγαλύτερη ευθύνη, φώναξε «ακούστε την κοινωνία, σας φωνάζει φτάνει», ενώ με τον δικό του δραματικό τόνο, είπε αυτό που λένε οι πολίτες... 

«Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, δίνουμε την εντύπωση αυτές τις μέρες ότι δεν έχουμε σχέση με την πραγματικότητα, δεν αντιλαμβανόμαστε την αγωνία των πολιτών και το βουνό των προβλημάτων τους ανησυχεί. Βρισκόμαστε σε πλάνη και επιτέλους ας προσπαθήσουμε να συνέλθουμε. Οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να ανεχθούν την ανελέητη επιπολαιότητά μας».  

Μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, συνάντησε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην του Νικόλα Παπαδόπουλου, ενώ εκεί που διαφάνηκε πως υπάρχει εμπλοκή με την ΕΔΕΚ για το θέμα των εκποιήσεων, ανέλαβε και πάλι τα ηνία, καταφέρνοντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες των δύο βουλευτών του κόμματος, που τελικά υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό.

Αφού εξασφαλίστηκε η υπερψήφιση του προϋπολογισμού και διαβλέποντας τις λεπτές ισορροπίες, που ενδεχομένως να υπάρξουν στη νέα Βουλή, άνοιξε κανάλι επικοινωνίας, καλώντας από το βήμα της Βουλής τον Νικόλα Παπαδόπουλο να συναντηθούν. «Αύριο θα έρθω στο γραφείο σου να μου κεράσεις καφέ», κάτι που ωστόσο ακόμα δεν συνέβη. Κι αυτό διότι όπως διαφάνηκε μέσα από την ανταλλαγή επιστολών, το ΔΗΚΟ επιθυμεί μια πιο επίσημου τύπου συνάντηση, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να διαμηνύει στον Νικόλα πως μπορεί να τον συναντήσει, όπου θέλει, με όποιους θέλει και ότι ώρα θέλει. Και δεν έμεινε μέχρι εκεί, αφού συνέχισε να διατηρεί ανοικτά κανάλια επικοινωνίας και με τα άλλα κόμματα, αφού μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, είχε συναντήσεις με τον Μάριο Καρογιάν και την Ελένη Θεοχάρους για θέματα της επικαιρότητας.

Εξάλλου, ακόμα και πριν ξεσπάσει η κρίση του προϋπολογισμού, όταν το θέμα της διαφθοράς και της κρίσης μεταξύ των ανεξάρτητων θεσμών, του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή, ήταν στα σπάργανα της, προσπάθησε να δώσει λύση για εκτόνωσή της κατάστασης. Θέτοντας κάτω τα δεδομένα μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη και του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, κάλεσε τον δεύτερο να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Ο Γενικός Εισαγγελέας τοποθετήθηκε ότι ο Ελεγκτής δεν μπορεί να πάρει τους φακέλους, ενώ διεξάγεται η έρευνα της ανεξάρτητης επιτροπής. Ο Ελεγκτής, παρόλο που διαφωνεί σέβεται τη θέση του Εισαγγελέα. Και ο Νικόλας χρησιμοποιεί τη διαφωνία του Ελεγκτή εκβιάζοντας ότι θα καταστρέψει τη χώρα. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ο Ελεγκτής έχει κάθε δικαίωμα, αφού διαφωνεί, να προσφύγει ακόμη και σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας την ετυμηγορία του για το αν δικαιούται ή όχι να πάρει τους φακέλους. Εμείς είπαμε εξ αρχής ότι δεν έχουμε πρόβλημα για οποιαδήποτε έρευνα από οποιονδήποτε, φτάνει να είναι εντός του συνταγματικού πλαισίου. Όποια απόφαση πάρει το Ανώτατο, όλοι να τη σεβαστούν και να την υιοθετήσουν. Κυβέρνηση, Εισαγγελέας και Ελεγκτής», είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αλλά εις ώτα μη ακουόντων. Μάλιστα, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, διαμήνυσε πως εάν κερδίσει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης και η Κυβέρνηση δεν το σεβαστεί, τότε θα σταματήσει να υπερασπίζεται την Κυβέρνηση Αναστασιάδη.  

Ένα άλλο μέτωπο που κλήθηκε να διαχειριστεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ακροβατώντας ανάμεσα σε σχοινιά που έκοψαν άλλοι, ήταν το θέμα του Κυπριακού. Από τη μια οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου για τα όσα του είπε, όπως ισχυρίστηκε, ο Νίκος Αναστασιάδης περί λύσης δύο κρατών, και από την άλλη, ο νέος ρεαλισμός του Χάρη Γεωργιάδη, ενώ σε αυτά ήρθαν να προστεθούν οι κρίσιμες εξελίξεις στο Κυπριακό, με τον ίδιο να κάνει λόγο για καλοκαιριάτικο τσουνάμι, εάν δεν ευοδωθεί η προσπάθεια του Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη λύση δύο κρατών και την διγλωσσία που παρατηρήθηκε με το άρθρο του Χάρη Γεωργιάδη, ενεργώντας αστραπιαία την επομένη της συνέντευξης, αφού συζητήθηκε το θέμα στο Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, εξέδωσε μια γραπτή δήλωση, όπου ξεκαθάριζε τη θέση του κόμματος για το ζήτημα. «Είμαστε ένα πλουραλιστικό κόμμα. Δεν έχουμε τη ξύλινη γλώσσα να μιλάμε όλα τα στελέχη με τον ίδιο τρόπο. Σας είπα ότι στην ανακοίνωση μου που συζητήθηκε με τον Χάρη και συμφώνησε γιαυτό ξεκαθάρισαν τα πράγματα», εξηγούσε λίγες μέρες αργότερα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Δειτε Επισης

Πολυμερή συνάντηση στις αρχές του νέου χρόνου βλέπουν στην τουρκική πλευρά
Επαναλαμβάνει τα περί «δύο κρατών» ο Τατάρ σε συνάντηση με Τούρκο στρατηγό
ΠτΒ: Η ανακήρυξη ψευδοκράτους επηρεάζει μέχρι σήμερα τις προσπάθειες λύσης
Έκατσε στο στομάχι του Τατάρ η συνεργασία ΗΠΑ και Κύπρου-«Ο καθένας πρέπει να πηδάει σύμφωνα με το μπόι του»
Στα κατεχόμενα ο Γιλμάζ για εορτασμούς ίδρυσης του ψευδοκράτους
Πηγές του Τουρκικού ΥΠΑΜ ισχυρίζονται πως παρακολουθούν τις εξελίξεις για πιθανή βάση ΗΠΑ στην Κύπρο
Καρέ-καρέ οι καταγραφές της ΚΥΠ από το πραξικόπημα μέχρι την εισβολή το 1974
Γενικός Ελεγκτής: Ιδιαιτερότητες στην περίπτωση διπλωμάτη που έλαβε επίδομα εξωτερικού για τρεις μήνες
Προκλητικό διάγγελμα Τατάρ για την ανακήρυξη ψευδοκράτους-«Το μέλλον μας δεν θα παραδοθεί στους Ε/Κ»
Ομήρου: Τα έγγραφα της ΕΥΠ φωτίζουν περαιτέρω την προδοσία του 74