Διασταυρώνουν τα ξίφη τους Υπ. Εργασίας και ΑΚΕΛ για τα εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων

Τα ξίφη τους διασταυρώνουν Υπουργείο Οικονομικών και Υπουργείο Εργασίας από τη μια, και ΑΚΕΛ από την άλλη, για ανακοίνωση του κόμματος της αντιπολίτευσης, περί χιλιάδων συνταξιούχων, οι οποίοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο, αναφέρει πως, «σε σχέση με σημερινές τοποθετήσεις εκ μέρους του ΑΚΕΛ σε σχέση με δημοσιεύσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας EUROSTAT για τα ποσοστά πληθυσμού των οποίων τα εισοδήματα είναι χαμηλότερα από το σχετικό όριο του κινδύνου φτώχειας για το 2019, σημειώνονται τα ακόλουθα:

Τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί από την EUROSTAT αφορούν το 2019, έτος κατά το οποίο, σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, τα εισοδήματα όλων των νοικοκυριών σημείωσαν σημαντική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και αφού ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός. Συγκεκριμένα, το διάμεσο εισόδημα νοικοκυριού ενός ατόμου αυξήθηκε από €13.793 κατά το 2015 σε €16.215 κατά το 2019, μια αύξηση της τάξης του 17,6%. Η αύξηση του διάμεσου εισοδήματος από το 2018 στο 2019 ήταν από €15.336 σε €16.225».

Σημειώνει εξάλλου ότι «το χρηματικό όριο του κινδύνου φτώχειας ορίζεται ως το 60% του ανωτέρω διάμεσου εισοδήματος και ως εκ τούτου, έχει αυξηθεί κατά ανάλογο ποσοστό. Δηλαδή, η αύξηση του ποσοστού των συνταξιούχων των οποίων τα εισοδήματα είναι χαμηλότερα από το χρηματικό όριο του κινδύνου φτώχειας οφείλεται στη σημαντική αύξηση των εισοδημάτων των νοικοκυριών από το 2015 μέχρι το 2019 και κυρίως μεταξύ του 2018 και 2019».

Το Υπουργείο επισημαίνει εξάλλου πως «τα ανωτέρω στοιχεία λαμβάνονται πάντοτε υπόψη κατά τον σχεδιασμό και υλοποίηση των πολιτικών που εφαρμόζει η Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και σε αυτό το πλαίσιο, με σχετικές Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου:

Έχει δοθεί από 1/1/2020 αύξηση σε όλους τους Χαμηλοσυνταξιούχους ώστε τα εισοδήματα τους να μην υπολείπονται του ορίου φτώχειας όπως αυτό υπολογίζεται για το 2020, και

Έχουν αυξηθεί οι συντάξεις για όλους ανεξαιρέτως του συνταξιούχους του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά 4,58% στο βασικό τους μέρος από 1/1/2021

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η εφαρμογή όλων των υπόλοιπων πολιτικών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνταξιούχων, περιλαμβανομένων:

Παροχής Χριστουγεννιάτικου και Πασχαλινού Δώρου σε Χαμηλοσυνταξιούχους

Σχέδιο Δωρεάν 4ήμερων Διακοπών για Χαμηλοσυνταξιούχους

Παροχή ή και επιδότηση υπηρεσιών φροντίδας για ηλικιωμένους με χαμηλά εισοδήματα

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσω του ΓΕΣΥ

Δωρεάν διακίνηση με δημόσιες συγκοινωνίες για Χαμηλοσυνταξιούχους».

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Οικονομικών, στη δική του ανακοίνωση, αναφέρει ότι «το ποσοστό κινδύνου φτώχειας που αντιμετωπίζουν άτομα ηλικίας 65 και άνω στην Κύπρο, έχει μειωθεί από το 46,3% το 2008 σε 24,6% το 2019, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Eurostat. Την ίδια περίοδο, προσθέτει, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μειώθηκε από το 18,1 % στο 15,9%».

Συνολικά, αναφέρει, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας το 2019 μειώθηκε στο 14,7% σε σχέση με 15,4% το 2018, με την Κύπρο να έχει χαμηλότερο ποσοστό κινδύνου φτώχειας σε σχέση με τον μέσο όρο ΕΕ27 που ήταν 16,8% και να σημειώνει βελτίωση στη θέση κατάταξής της από τη 12η στην 11η θέση από τις 27 χώρες της ΕΕ. 

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει και να εντείνει τις πολιτικές εκείνες που οδήγησαν στην ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας και τη στοχευμένη επιδοματική πολιτική. Σε αυτή την προσπάθεια επιδίωκε και επιδιώκει τη συναίνεση και τη συνεργασία με όλο τον πολιτικό κόσμο", καταλήγει το Υπουργείο Οικονομικών».

Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ

Προηγουμένως, σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι «τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τη φτώχεια στους συνταξιούχους χτυπούν καμπανάκι για την Κύπρο. Χιλιάδες συνταξιούχοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας».

Το ποσοστό των συνταξιούχων άνω των 65 ετών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, συνεχίζει το ΑΚΕΛ, «παρουσιάζει αύξηση, καθώς το 2019 ήταν στο 25,9% και το 2018 ήταν στο 22,5%. Τα στοιχεία της φτώχειας για τους συνταξιούχους επιβεβαιώνουν ότι, όλη αυτή την περίοδο που η κυβέρνηση πανηγύριζε για τους ρυθμούς ανάπτυξης και τους δείκτες της οικονομίας, ο πλούτος που παράχθηκε δεν χρησιμοποιήθηκε για να σμικρυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες και να βελτιωθεί η θέση των πιο φτωχών και ευάλωτων, όπως είναι και οι συνταξιούχοι, αλλά πήγε στα χέρια λίγων που έγιναν ακόμη πλουσιότεροι».

Αναφέρει επίσης ότι  «αυτό που επιτάσσουν οι συνθήκες είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος έτσι που την ώρα που συνταξιοδοτούνται οι πολίτες να μην έχουν συντάξεις φτώχειας.  Ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η κατάργηση του πέναλτι του 12%  για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους κάτι  που δυστυχώς η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει ως διαφαίνεται και από την απάντηση που έδωσε στην ΕΚΥΣΥ».

Καταλήγοντας, το ΑΚΕΛ λέει ότι «είναι φανερό πως οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη της οικονομίας με τρόπο που να ευνοεί τους λίγους και όχι τους πολλούς,  η ευημερία των επενδυτών με τα χρυσά διαβατήρια και όχι των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Οι συνταξιούχοι μπορεί να μην είναι «οι φίλοι επενδυτές» των κυβερνώντων, είναι όμως αυτοί που πρόσφεραν με κόπο και ιδρώτα σε αυτόν τον τόπο. Αξίζουν και πρέπει να έχουν μια καλύτερη ζωή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Επενδύσεις και την πιθανότητα επίσκεψης επιχειρηματικής αποστολής συζήτησαν Κόμπος και Αλ Σαρά
Θύμα επιτήδειων ο Τατάρ-Καταγγέλλει ότι χρησιμοποιούν την εικόνα και τη φωνή του για διαδικτυακές απάτες
Θέσεις αρχών μετέφερε στη μεταβατική Κυβέρνησης της Συρίας ο Κόμπος-Συζητήσεις ενόψει ΣΕΥ
Ξεπερνά τα όρια η Τουρκία-Απειλεί την Κύπρο λόγω των συμφωνιών για ΦΑ
Δεν θα αποδεχθεί τη συμφωνία Κύπρου και Αιγύπτου για φυσικό αέριο η Τουρκία-Οι εκτιμήσεις Τουρκάλας εμπειρογνώμονα
Στη Συρία για επαφές με τον ηγέτη της Συρίας και τον ΥΠΕΞ της χώρας ο Κόμπος
Παρέμβαση Φουρλά για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας-«Κάνει ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω»
Οι φλόγες που καίνε τον παράδεισο που φτιάξαμε για τους λίγους
Μηχανισμό αναζήτησης υπερκομματικών λύσεων στα μεγάλα προβλήματα προωθεί η ΔΗΠΑ
Συνάντηση θα έχουν την Πέμπτη οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών-Συνέχεια ενόψει Γενεύης