To καρδιογράφημα της ΕΔΕΚ ενόψει βουλευτικών-Ανακάτεμα τράπουλας και εμπόδια

Χωρίς εκκρεμότητες και με τη δέουσα δυναμική που έδωσε η προσπάθεια διεύρυνσης αλλά και οι εξελίξεις που έφεραν το κόμμα σε ρόλο ρυθμιστή στην παρούσα Βουλή, πορεύεται προς τις βουλευτικές εκλογές η ΕΔΕΚ, που ευελπιστεί πως η συνεργασία με τη Συμμαχία Πολιτών, θα βοηθήσει το κόμμα να αφήσει πίσω την εσωστρέφεια που προκάλεσε η επεισοδιακή διαγραφή από το κόμμα του Δημήτρη Παπαδάκη.

Στην ΕΔΕΚ γνωρίζουν πολύ καλά πως η εκλογική επιτυχία των Ευρωεκλογών το 2019, οφειλόταν σε μια σειρά εξωγενών παραγόντων, που δεν είχαν να κάνουν με την απήχηση των θέσεων του κόμματος στην κοινωνία. Την ίδια ώρα ο Μαρίνος Σιζόπουλος γνωρίζει πολύ καλά πως το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών θα έχει αντίκτυπο και στην μετέπειτα προσωπική του πορεία, αφού θα χρεωθεί μια δεύτερη συνεχόμενη αποτυχία σε βουλευτικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται πως στις βουλευτικές του 2016, η ΕΔΕΚ δεν κατάφερε να επιτύχει τους στόχους που έθεσε, αφού απέτυχε αφενός να πιάσει το όριο του 6,5% που τέθηκε και αφετέρου να διατηρήσει τις πέντε έδρες στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι το 2016 η ΕΔΕΚ κατάφερε να εκλέξει τον Κωστή Ευσταθίου στη Λευκωσία, τον Ηλία Μυριάνθους στην Πάφο και τον Μαρίνο Σιζόπουλο, μετά από ένα θρίλερ, στη Λεμεσό.

Σε ότι αφορά τα δεδομένα, ενόψει της νέας εκλογικής μάχης, η ΕΔΕΚ ξεκινά με δεδομένο πως η διαγραφή Παπαδάκη με όλα όσα τη συνόδευσαν που εκκρεμούν ενώπιον του Δικαστηρίου, θα επηρεάσουν, αφού δεν ήταν λίγα τα κομματικά στελέχη που αποστασιοποιήθηκαν ή εξέφρασαν την πρόθεση τους να αποχωρήσουν από το κόμμα. Με το ζήτημα πάντως να θεωρείται κλειστό, η ηγεσία του κόμματος προχώρησε σε μια πρόσκληση διεύρυνσης εντός της κοινωνίας, η οποία σε μεγάλο βαθμό βρήκε ανταπόκριση.

Για αυτό το λόγο, πέραν των κομματικών στελεχών, βρίσκονται πρόσωπα προερχόμενα από άλλα κόμματα καθώς επίσης και ένας σημαντικός αριθμός υποψηφίων που προέρχονται από τη Συμμαχία Πολιτών μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Γιώργου Λιλλήκα και Μαρίνου Σιζόπουλου.

Οι... παλιοί και οι μεταγραφές της Λευκωσίας
Στη Λευκωσία, επαναδιεκδικεί έδρα ο βουλευτής του κόμματος Κωστής Ευσταθίου, ο οποίος στις βουλευτικές του 2016 εξασφάλισε 2984 ψήφους και κατετάγη πρώτος, μπροστά από τον Κούλλη Μαυρονικόλα που εξασφάλισε 184 ψήφους λιγότερες. Υποψήφιοι και στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές με την ΕΔΕΚ, ήταν και η Έλενα Κοζάκου Λυμπουρή η οποία εξασφάλισε 853 ψήφους καθώς επίσης και ο Μαρίνος Θεοδώρου ο οποίος εξασφάλισε 1441 ψήφους. Υποψήφιος, αλλά με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ ήταν ο Μάριος Χανίδης που εξασφαλίζοντας 3748 ψήφους κατετάγη ένατος. Με τη Συμμαχία Πολιτών ήταν υποψήφιος ο Λάκης Ζαγανός που εξασφάλισε μόλις 282 ψήφους.

Στο ψηφοδέλτιο της Λευκωσίας, βρίσκονται οι δύο «μετέγραφες» της ΕΔΕΚ από το ΔΗΚΟ, που οι Σοσιαλιστές αισιοδοξούν πως θα εκπροσωπήσουν τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος. Πρόκειται για τον δημοσιογράφο και πρώην διευθυντή του γραφείου Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος Γιώργο Γεωργίου και τον δημοτικό σύμβουλο Στροβόλου Στέλιο Γεωργίου. Μετά την πρόσκληση για διεύρυνση που απηύθυνε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, θετικά ανταποκρίθηκε και ο δικηγόρος Βίκτωρας Ακάμας.

Η Συμμαχία Πολιτών στο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ-Κοινωνικής Συμμαχίας, εκπροσωπείται από την πρόεδρο της γυναικείας οργάνωσης του κόμματος Ρένα Γιαβάση, η Χαρά Θωμά που εκπροσωπεί τη νέα γενιά, πρόεδρος του Επαρχιακού Συμβουλίου της Συμμαχίας στη Λευκωσία Λάκης Ζάγανος, ο κοινοτάρχης Αλάμπρας και αντιπρόεδρος της Συμμαχίας, Αχιλλέας Μαλαχουρίδης και ο Απόστολος Χριστοφορίδης.

Επιπλέον, στο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ βρίσκονται ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής Δημήτρης Δημητρίου (Μελεούνης), η δημοσιογράφος Νατάσα Ιωάννου, η ακαδημαϊκός Ανδρειανή Οδυσσέως, η εκπαιδευτικός Έλενα Περικλέους, ο γιατρός Δημήτρης Σοφοκλέους, ο οικονομολόγος Νικόλας Χρίστου, το στέλεχος της CYTA, Σπύρος Χριστοφορίδης, ενώ η νέα γενιά εκπροσωπείται από τον πρόεδρο της νεολαίας του κόμματος Πάμπο Χριστοδούλου.

Η συμμετοχή γυναικών στο ψηφοδέλτιο της Λευκωσίας αγγίζει το 30%, με τους τρεις από τους 20 να είναι κάτω τον 40 ετών και τρεις άνω τον 60. Νεαρότερος υποψήφιος είναι ο Πάμπος Χριστοδούλου 27 ετών και γηραιότερος ο Δημήτρης Δημητρίου, 62.

Το στοίχημα του προέδρου στη Λεμεσό
Σε ότι αφορά το ψηφοδέλτιο της Λεμεσού, επικεφαλής σε αυτό ως αρχηγός κόμματος είναι ο Μαρίνος Σιζόπουλος. Εκ των υπολοίπων 11 υποψηφίων, μόλις ένας εκπροσωπεί τη Συμμαχία Πολιτών, ο Γιώργος Ευσταθίου. Στο ψηφοδέλτιο της Λεμεσού βρίσκεται και ο διεθνολόγος και σύμβουλος του προέδρου της ΕΔΕΚ για θέματα Κυπριακού, Χρίστος Ιακώβου, ο εργολάβος Βαλεντίνος Δημητρίου, ο πρώην εκπαιδευτικός Αδάμος Κόμπος, ο δικηγόρος και πρόεδρος του Αρη Λεμεσού Λύσανδρος Λυσάνδρου, ο αρχιτέκτονας Στέλιος Στυλιανίδης, η φυσιοθεραπεύτρια Γεωργία Σκανδάλη, η εκτιμήτρια παλαιών αντικειμένων Έρμα Στυλιανίδη καθώς επίσης και ο Γιάννος Στυλιανού. Στο ψηφοδέλτιο της Λεμεσού συμμετέχουν ακόμη ο  Γιώργος Φωτίου που ασχολείται με τα ναυτιλιακά και ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας Πάμπος Χαραλάμπους.

Σημειώνεται πως αρχικά είχε ανακοινωθεί ως υποψήφια η Φανή Παπαβασιλείου, η οποία όμως ζήτησε να εξαιρεθεί, ενώ αποχώρησε από την ΕΔΕΚ και πλέον είναι υποψήφια με τους Ανεξάρτητους. Οι λόγοι που οδήγησαν την κ. Παπαβασιλείου σε αυτή της την απόφαση, όπως η ίδια εξήγησε, έχουν να κάνουν με τη στάση που κράτησαν οι Σοσιαλιστές στο θέμα του προϋπολογισμού. Τη θέση της πήρε στο ψηφοδέλτιο ο Στέλιος Στυλιανίδης. Επίσης η επιχειρηματίας Χριστιάνα Καρκαλλή, αντικαταστάθηκε στο ψηφοδέλτιο από τον Βαλεντίνο Δημητρίου. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανανέωση στο ψηφοδέλτιο, πέραν της συμμετοχής του Μαρίνου Σιζόπουλου φτάνει το 100% αφού κανένας εκ των υπολοίπων υποψηφίων δεν κατήλθε ως υποψήφιος με την ΕΔΕΚ το 2016. Στο ψηφοδέλτιο της Λεμεσού συμμετέχουν μόλις δύο γυναίκες με το ποσοστό να ανέρχεται σε 16,7% ενώ τέσσερις από τους 12 υποψηφίους είναι κάτω των 40 ετών.

Στόχος η ανάκτηση των κεκτημένων στην Αμμόχωστο
Στην Επαρχία Αμμοχώστου, η ΕΔΕΚ έχασε μια εκ των εδρών της το 2016 και καταποντίστηκε εκλογικά, αφού τερμάτισε έκτος πίσω από ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Αλληλεγγύης.

Στο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ, πέραν των κομματικών στελεχών συμμετέχουν, όπως και στις υπόλοιπες επαρχίες, υποψήφιοι προερχόμενοι από τη Συμμαχία Πολιτών. Πρόκειται για την δημοτικό σύμβουλο Δερύνειας Αννίτα Λιλλη και τον Νίκο Χριστοφή. Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί και το όνομα του Λένου Σκιτίνη, τελικά αυτός δεν συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο. Υπενθυμίζεται πως για το ψηφοδέλτιο της Αμμοχώστου, υπήρξε γενικότερα προβληματισμός στην ΕΔΕΚ, αφού πέραν από το γεγονός ότι αυτό καθυστέρησε να ανακοινωθεί, υπήρξαν μέχρι την τελευταία στιγμή παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τα ονόματα που τελικά θα συμπεριληφθούν.

Μάλιστα ο πρώην βουλευτής του κόμματος στην Επαρχία Αμμοχώστου, Γιώργος Βαρνάβα, ο οποίος ανέλαβε ρόλο συντονιστή του ψηφοδελτίου, παραιτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου λόγω διαφωνιών του σε σχέση με τον καταρτισμό. «Οι εξελίξεις, οι οποίες διαδραματίστηκαν τον τελευταίο μήνα για διαφοροποίηση του ψηφοδελτίου, ο τρόπος χειρισμού της όλης διαδικασίας, η προσωπική μου αξιοπρέπεια, ο σεβασμός μου προς όλους τους ανθρώπους που απεδέχθησαν την πρόταση μου να είναι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Αμμοχώστου, δεν μου αφήνουν περιθώρια στο να συνεχίσω να διαδραματίζω το ρόλο του συντονιστή του Επαρχιακού Επιτελείου», ανέφερε σε ανακοίνωση του.

Πέραν των δύο της Συμμαχίας, στο ψηφοδέλτιο συμπεριλαμβάνονται, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Λευτέρης Ανδρέου, ο πρόεδρος της κίνησης για προάσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πέτρος Ασσιώτης, ο γιατρός Νίκος Άστρας, ο δημοτικός σύμβουλος Αμμοχώστου Δημήτρης Δημητρίου (Σαβούλης), το μέλος της Κ.Ε. του κόμματος Ξένιος Ξενοφώντος, ο δικηγόρος Σώζος Πούγιουρος, ο παρουσιαστής Μάριος Πρίαμος και ο ασφαλιστικός σύμβουλος Χαράλαμπος Χρίστου.

Υποψήφιοι και στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ήταν ο Λευτέρης Ανδρέου, ο οποίος εξασφάλισε 760 ψήφους και μοιράστηκε την πρώτη θέση μαζί με τον Γιάννη Λούβαρη, καθώς επίσης και ο γιατρός Νίκος Άστρας, ο οποίος εξασφάλισε 467 ψήφους και κατετάγη τέταρτος. Στο ψηφοδέλτιο της Συμμαχίας Πολιτών, βρίσκονταν ο Πέτρος Ασσιώτης που εξασφάλισε 901 ψήφους και κατετάγη τέταρτος και ο Νίκος Χριστοφή που εξασφάλισε 219 ψήφους και κατετάγη έβδομος.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ στην Αμμόχωστο συμμετέχει μόλις μια γυναίκα κατεβάζοντας το σχετικό ποσοστό κάτω από το 10%. Επιπλέον οι υποψήφιοι κάτω των 40 ετών είναι τρεις με ποσοστό 27,3%.

Μάχη για την πρωτιά στη Λάρνακα
Στη Λάρνακα η ΕΔΕΚ κατέρχεται με έξι υποψηφίους, ένας εκ των οποίων προέρχεται από τη Συμμαχία Πολιτών. Πρόκειται για τον Ανδρέα Αποστόλου, ο οποίος ήταν υποψήφιος και το 2016 και κατάφερε να εξασφαλίσει 915 ψήφους και να καταταγεί πρώτος ανάμεσα στους υποψηφίους της Συμμαχίας.

Στο ψηφοδέλτιο βρίσκονται επίσης ο δήμαρχος Λευκάρων Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο οποίος το 2016 εξασφάλισε 854 ψήφους, ο οδοντίατρος Ξενάκης Κυριακίδης, η εσωτερική ελέγκτρια Γεωργία Μιτσηγιώργη, ο Γιώργος Χαρή και ο δημοτικός σύμβουλος της Λάρνακας Ανδρέας Χριστοφόρου, ο οποίος επίσης ήταν υποψήφιος το 2016, εξασφαλίζοντας 701 ψήφους.

Οι πέντε από τους έξι υποψήφιους της ΕΔΕΚ στη Λάρνακα, ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα, 50-65 με μοναδική εξαίρεση των Ανδρέα Αποστόλου που είναι 35 ετών. Μοναδική γυναικεία παρουσία στο ψηφοδέλτιο αποτελεί η κ. Μιτσηγιώργη.

Σχεδόν με τους ίδιους στην Πάφο
Υποψήφιοι και στις βουλευτικές εκλογές του 2016, ήταν οι τρεις από τους τέσσερις υποψήφιους των σοσιαλιστών. Ειδικότερα ο Ηλίας Μυριάνθους, κατάφερε να εκλεγεί εξασφαλίζοντας  1916 ψήφους, έναντι 1196 του Βάσου Δημητρίου που επίσης βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ. Ο Δώρος Παφίτης, ο οποίος εκπροσωπεί τη Συμμαχία Πολιτών στο ψηφοδέλτιο της Πάφου, το 2016 εξασφάλισε 851 ψήφους. Την τετράδα της ΕΔΕΚ στην Πάφο, συμπληρώνει ο δημοτικός σύμβουλος, Παναγιώτης Βορκάς. Αξιοσημείωτο, είναι το γεγονός πως στο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ στην Πάφο δεν συμπεριλήφθηκε καμία γυναίκα.

Σε ότι αφορά την Κερύνεια την τριάδα αποτελούν ο δημοτικός σύμβουλος Λαπήθου Κωνσταντίνος Ευθυμίου, ο δημοτικός σύμβουλος Κερύνειας Παναγιώτης Πάρπας και η εκπαιδευτικός Μαρία Περατικού. Κανένας εκ των τριών δεν κατήλθε ως υποψήφιος στις βουλευτικές του 2016, ενώ στην Κερύνεια δεν περιλαμβάνεται εκπρόσωπος της Συμμαχίας Πολιτών.

 

Δειτε Επισης

Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας