Η Ε. Χαραλαμπίδου στηλίτευσε ενώπιον της ΚΣ ΟΑΣΕ την επιδίωξη Τουρκίας για λύση δύο κρατών

Την επιδίωξη της Τουρκίας για λύση δύο κρατών στην Κύπρο στηλίτευσε η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας  στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

"Τέτοιες απαράδεκτες θέσεις", ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου, "δεν είναι προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι θα κληθούν να εργαστούν για να καταστεί βιώσιμη η λύση". Πρέπει, τόνισε, η λύση που θα εξευρεθεί στο Κυπριακό να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και όχι τρίτων μερών, όπως η Τουρκία.

Η κ. Χαραλαμπίδου, η οποία μιλούσε κατά τις εργασίες της 20ης Χειμερινής Συνάντησης της ΚΣ του ΟΑΣΕ που συνεχίστηκαν χθες, επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) κατέστησε σαφές ότι λύση δύο κρατών στην Κύπρο δεν είναι αποδεκτή και ότι η λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αξίες και αρχές της ΕΕ. Σημείωσε, εξάλλου, τη σύγκληση από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ άτυπης πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, στη Γενεύη, τον Απρίλιο.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία Covid-19, η κ. Χαραλαμπίδου επεσήμανε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ότι εξακολουθεί να επηρεάζει σημαντικά την υγεία, την οικονομία και τη δημοκρατία. Ανέφερε ότι ο μόνος τρόπος για επιστροφή στην κανονικότητα είναι ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα εμβολιασμού και ότι ο ρυθμός εμβολιασμού εντός της ΕΕ ήταν μέχρι τώρα απογοητευτικός.

Η Κύπρια βουλευτής προειδοποίησε ότι η συνέχιση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά, επικαλούμενη επικριτικές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς εκείνες τις κυβερνήσεις, που χρησιμοποιούν την πανδημία ως πρόσχημα για να αποσιωπήσουν διαφωνούντες και να περιορίσουν αχρείαστα βασικές ελευθερίες. Δυστυχώς, επεσήμανε, η κ. Χαραλαμπίδου, παρατηρείται ότι η πανδημία χρησιμοποιείται επίσης για να αποσπάσει την προσοχή, τόσο από εσωτερικά προβλήματα όσο και από σκάνδαλα διαφθοράς.

Η Κύπρια βουλευτής χαιρέτισε, εξάλλου, μηνύματα ανανεωμένης δέσμευσης και υποστήριξης εκ μέρους ισχυρών χωρών στην πολυμέρεια, τόσο μέσω της συμμετοχής τους σε διεθνείς οργανισμούς όσο και με την επιστροφή τους σε σημαντικές διεθνείς συνθήκες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με αναφορές στο Κυπριακό το πασχαλινό μήνυμα Αρχιεπισκόπου-«Δεν υπάρχουν περιθώρια υποχωρήσεων»
Πολλαπλές συντάξεις, ξενόγλωσσα, έρευνες Αστυνομίας για κυνηγούς-Γεμάτη η ατζέντα της Βουλής
Το πασχαλινό μήνυμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη-«Θα εξαντλήσω κάθε προσπάθεια για οριστική λύση του Κυπριακού»
Το ΕΛΑΜ καταγγέλλει το Ηνωμένο Βασίλειο για έκδοση βίζας στο ψευδοκράτος
Διμερείς συνεργασίες και η επικείμενη τριμερής με Ελλάδα στο επίκεντρο των συναντήσεων Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ
Μετά το Πάσχα εξελίξεις για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου-Πρώτα συνάντηση διαπραγματευτών
Ο «προεκλογικός» των κατεχομένων, το ρίνγκ Τατάρ-Ερχιουμάν και τα τουρκογενή πλήγματα
Ο Οδυσσέας ως αναδυόμενη αντιπολιτευτική δύναμη απέναντι στις αδυναμίες του συστήματος
Κύπρος και Ελλάδα χρειάζονται στήριξη για την ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν βγαίνει δημόσια η ΕΕ»
«Πρωτόκολλο» για νέο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία υπογράφηκε στην Άγκυρα