Ο… Γολγοθάς των εξήντα ημερών για το Κυπριακό και ο κίνδυνος αυτογκόλ

Με το εσωτερικό μέτωπο διαρρηγμένο, με την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους να αυξάνουν την ένταση τους ενόψει της άτυπης πενταμερούς όπου θα καταθέσουν την πρόταση τους για δύο κράτη, τους Βρετανούς να καταθέτουν τις δικές τους περίεργες προτάσεις και τον Γενικό Γραμματέα να επιμένει πως δημιουργούνται οι συνθήκες για σύγκληση της, η Λευκωσία προετοιμάζεται πυρετωδώς, ώστε να παρουσιαστεί πανέτοιμοι στο κρίσιμο ραντεβού που έχει κλειδώσει για το τριήμερο 27 με 29 Απριλίου στη Γενεύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοίνωσε την άτυπη πενταμερή ο ΟΗΕ-Στη Γενεύη από 27 μέχρι 29 Απριλίου

Μέχρι τότε απομένουν ακριβώς 60 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων το κάθε εμπλεκόμενο μέρος θα κληθεί να ολοκληρώσει την προετοιμασία του με τρόπο, που σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, θα αποδειχθεί στην πράξη παραγωγικός στην νέα του προσπάθεια. Η αντίστροφη μέτρηση για την άτυπη πενταμερή, συμπίπτει στην παρούσα συγκυρία με τη μεγάλη τεσσαρακοστή, την πενηνταήμερη αυστηρή νηστεία των Ορθοδόξων Χριστιανών ενόψει του Πάσχα. Αντίστοιχα για το Κυπριακό αποτελεί την πιο κρίσιμη, μέχρι την επόμενη περίοδο, που θα πρέπει η δική μας πλευρά να διασαφηνίσει τις θέσεις της ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό.

Πρώτο βήμα που ενδεχομένως να αποτελέσει και πρόκριμα για τη διασαφήνιση των θέσεων της Λευκωσίας, αποτελεί η συνάντηση του Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Άντρο Κυπριανού στις 12 το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης στα γραφεία του ΑΚΕΛ. Σε αυτή τη συνάντηση ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα επιχειρήσει την ανασύσταση του διζωνικού μετώπου που επιθυμεί λύση του Κυπριακού ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων. Σε περίπτωση μάλιστα που το όλο επιχείρημα πετύχει, την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού θα πετυχαίνει και κάτι άλλο: Να μεγαλώνει την απόσταση που χωρίζει το ΑΚΕΛ με το ΔΗΚΟ του Νικόλα Παπαδόπουλου, που έχει σαφώς διαφορετικές απόψεις στο Κυπριακό από τα δύο κόμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το σαφάρι Αβέρωφ, το κεφάλαιο πολιτική ισότητα και το ραντεβού της Τσικνοπέμπτης

Αυτό διαφαίνεται και από την ήπια στάση που το ΔΗΚΟ διατηρεί τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με το Κυπριακό, και ενισχύεται κι από το γεγονός, ότι στελέχη του ΑΚΕΛ, από την άλλη πλευρά επέλεξαν να καυτηριάσουν τη στάση της ΕΔΕΚ, αποφεύγοντας να πουν οτιδήποτε για το ΔΗΚΟ. Γεγονός το οποίο επεσήμαναν σε ανακοίνωση τους οι Σοσιαλιστές. Σε χθεσινή ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ, σημειώνει το γεγονός ότι συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις αποφεύγουν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, στο πλαίσιο εξυπηρέτησης μικροκομματικών και προεκλογικών σκοπιμοτήτων.  

Ένας εκ των πυλώνων της προσπάθειας του Αβέρωφ Νεοφύτου, αποτελεί η πρόταση που επανάφερε τις τελευταίες ημέρες για να δοθεί στους Τουρκοκύπριους η πολιτική ισότητα, η οποία «εμβολιάζεται», με την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αποκεντρωμένη Ομοσπονδία. Με όχημα τη συγκεκριμένη πρόταση ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αφενός σμικρύνει την απόσταση μεταξύ Πινδάρου και Εζεκία Παπαϊωάννου και αφετέρου, ασκεί πίεση σε κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, υπομνείοντας πως σε περίπτωση που επιχειρήσουν να εκτροχιάσουν τον τρένο θα τον βρουν απέναντι τους.

Υπενθυμίζεται πως το θέμα της πολιτικής ισότητας υπήρξε προϊόν διαπραγμάτευσης μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών στο Κραν Μοντανά και εθεωρείτο κλειστό με τους Τούρκους να εξασφαλίζουν πως για μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, μεταξύ των οποίων είναι η εξωτερική πολιτική, η οικονομία, τα θέματα φυσικού αερίου, για να περάσουν από το Υπουργικό Συμβούλιο του κεντρικού κράτους, θα πρέπει να υπάρχει έστω και μια θετική ψήφος Τουρκοκυπρίων. Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσει στην παρούσα φάση, ωστόσο, είναι πως η πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, θα μεταβάλει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Κρανς Μοντάνα.

Την ίδια ώρα κάποιοι κύκλοι υποδεικνύουν πως από τη στιγμή που βασική θέση της δικής μας πλευράς παραμένει πως οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχισθούν από εκεί που έμειναν στο ελβετικό θέρετρο, θα ήταν αυτογκόλ να προχωρήσουμε στο άνοιγμα κλειστών ζητημάτων, διότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί ακόμη πιο εύκολα να το πράξει και η άλλη πλευρά, που έτσι κι αλλιώς αμφισβητεί και επιδιώκει να ανοίξει συμφωνημένα θέματα για τα οποία υπάρχουν καταγεγραμμένες συγκλήσεις.

Εξάλλου τόσο ο Ερσίν Τατάρ από την ώρα που εκλέχθηκε όσο και η τουρκική ηγεσία, έχουν ως βασική επιδίωξη να αποδεσμευτούν από τις ήδη επιτευχθείσες συγκλίσεις, ενώ χωρίς περιστροφές επιμένουν στην ανάγκη επανατοποθέτησης του Κυπριακού με αλλαγή της βάσης λύσης. Αυτή η στάση της Τουρκίας, ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια υποβολής μαξιμαλιστικών θέσεων που στη συνέχεια θα αποτελέσουν κεκτημένο στις διαπραγματεύσεις και να αυξήσουν την πίεση προς τη Λευκωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η δέσμευση Μπάιντεν, οι ταλαιπωρημένες κυρώσεις και στο βάθος πενταμερής

Με βάση αυτά τα δεδομένα, καθίσταται σαφές πως στην παρούσα συγκυρία, αποτελεί αδήριτη ανάγκη για τη Λευκωσία, σε πρώτη φάση να εργαστεί ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό εσωτερικό μέτωπο που θα στηρίξει με θετικό πρόσημο τη νέα προσπάθεια του Νίκου Αναστασιάδη και όχι να εργάζεται για να την αποδομεί.

Το πρώτο βήμα αναμένεται να γίνει την Τσικνοπέμπτη ενώ σύντομα αναμένεται να συνέλθει εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο, ενώπιον του οποίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κληθεί να παρουσιάσει και να πείσει τους αρχηγούς για τη στάση που θα τηρήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε ότι αφορά την προετοιμασία της Λευκωσίας ενόψει της άτυπης πενταμερούς, πέραν από τις συχνές συσκέψεις της διαπραγματευτικής ομάδας και της ομάδας νομικών που συστήθηκε, θα περιλαμβάνει και μια νέα επίσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ στη Λευκωσία, όπου θα έχει νέο γύρο επαφών με τις δύο πλευρές.

Σε αυτό το πλαίσιο επιχειρείται από τις ομάδες εργασίας μια διασαφήνιση των πολιτικών όρων που τίθενται από τους Τούρκους στη δημόσια συζήτηση πριν την πενταμερή, όπως αυτός της κυριαρχικής ισότητας. Στόχος των ομάδων εργασίας, είναι να εφοδιάσουν την διαπραγματευτική ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στη Γενεύη με όλη την απαραίτητη γνώση που ενδέχεται να χρειασθεί, αναλόγως των θέσεων που η άλλη πλευρά θα προβάλει.

Επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε και έχει ενώπιον του μια εκτενή ανάλυση για την πρόταση της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας και πώς αυτή θα πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον των υπολοίπων μερών στη Γενεύη. Εξάλλου με βάση της δημόσια διατυπωθείσες θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κυβερνητικού εκπροσώπου, πέραν από την απόρριψη των νέων νεοφανών μαξιμαλιστικών θέσεων της άλλης πλευράς, θέση του ενώπιον του Αντόνιο Γκουτέρες στη Γενεύη, θα είναι πως οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχισθούν από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά,  στη βάση των όρων εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως αυτοί δόθηκαν στον Αντόνιο Γκουτέρες.

Δειτε Επισης

Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό