«Αυτά είναι κοινά μυστικά στην εκκλησία, είχε μοναχούς με φιλενάδες και παιδιά»

Εμβρόντητη παρακολουθεί η κοινή γνώμη τις αποκαλύψεις υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στην Κύπρο από όλους τους χώρους, με τις τρεις μαρτυρίες που είδαν το φως της δημοσιότητας εναντίον του πρώην Μητροπολίτη, να προκαλούν σοκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Έβαλε τα χείλη του στα δικά μου... Φώναζα, κλωτσούσα, έσπρωχνα»

«Είναι κοινό μυστικό στους κόλπους της εκκλησίας τέτοιες υποθέσεις», ανέφερε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριάκου. Όπως υποστήριξε ήταν γνωστό για παράδειγμα πως «μοναχοί είχαν φιλενάδες. Υπήρχαν και κάποιοι που είχαν παιδιά, Επισκόποι κλπ. Μια μεγάλη γενιά μοναχών που έγιναν μετά Επισκόποι έμπαιναν στους κόλπους της εκκλησίας για λόγους επιβίωσης. Δεν έμπαιναν στην εκκλησία, επειδή τους ενδιέφερε η Αγιότητα μέσα από την πορεία τους. Ο υπό κατηγορία Επίσκοπος, προέρχεται από εκείνη την εποχή. Από την εποχή του κοσμικού κληρικού, που ήθελε όλες τις ανέσεις του και δεν είχε σχέση με τη μοναχική ζωή».

Όπως ανέφερε αυτό ήταν ένα από τα προβλήματα στην Κύπρο στο χώρο της Ιεραρχίας. «Μου έρχεται στο μυαλό μόνο μία λέξη. Παρακμή. Στην Κύπρο είμαστε στα όρια της παρακμής που αγγίζει όλες τις πτυχές της ζωής. Δυστυχώς ζούμε τέτοιες καταστάσεις που μας απογοητεύουν και δεν είμαι σίγουρος εάν θα βρούμε τη δύναμη ως κοινωνία να δημιουργήσουμε υγιής δομές. Μια κοινωνία που πανικοβάλλεται κάθε φορά που βγαίνουν στην επιφάνεια τέτοια φαινόμενα, που υπάρχουν μέσα της και το γνωρίζει και απλώς επειδή βγαίνουν στα ΜΜΕ τότε αρχίζει να ευαισθητοποιείται και αυτή η ευαισθητοποίηση να κρατά μέχρι τα Μέσα να διατηρούν ένα θέμα, δεν έχει μέλλον».

Ο γνωστός Θεολόγος, ανέφερε ότι είναι δύσκολο για τα θύματα αλλά και τους πιστούς να μιλήσουν για κάποια πράγματα που συμβαίνουν στους κόλπους της εκκλησίας. «Ο κόσμος επειδή σέβεται το ράσο, δεν είναι εύκολο να βγει και να μιλήσει, επειδή έχει και ένα μεταφυσικό φόβο μέσα του. Σκέφτονται “θα τα βάλω με τον άνθρωπο του Θεού;”. Δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα και τα θύματα πρέπει να βρουν το θάρρος να μιλήσουν και να τα βγάλουν στην επιφάνεια και πρέπει. Εάν τελικά αληθεύουν οι καταγγελίες για τον ανώτερο κληρικό, επειδή υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας, τότε η Εκκλησία πρέπει να είναι κάθετη. Ακόμη κι αν σήμερα δεν βρίσκεται στον Μητροπολιτικό Θρόνο, έχει το ιερατικό αξίωμα και πρέπει, εάν αληθεύει να καθαιρεθεί διότι πρέπει να δώσει ένα μήνυμα στον κόσμο ότι δεν αστειεύεται σε θέματα ηθικής».

Η εκκλησία όπως υπέδειξε ο κ. Κυριάκου, πρέπει να καθαιρεί αμέσως όσους εμπλέκονται σε τέτοια θέμα. «Γίνεται κουκούλωμα κάποιων υποθέσεων από την πλευρά της Ιεραρχίας, που είναι ακόμη χειρότερο από την άγνοια. Ήξεραν πράγματα και καταστάσεις αλλά πάντα δεν τα αγγίζουμε, γιατί θα χαλάσουμε την εικόνα της εκκλησίας. Δεν είναι έτσι. Την εικόνα την χαλούμε με αυτόν τον τρόπο, όχι με το να μην αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Ο Μέγας Βασίλειος έλεγε τον 4ο αιώνα, “υπάρχουν ανάξιοι κληρικοί και πρέπει να εκκαθαρίσει η εκκλησία από αυτούς”. Κι όχι εμείς τώρα τόσους αιώνες μετά, να προσπαθούμε να καλύψουμε τα πράγματα επειδή δήθεν φοβόμαστε για την εικόνα της εκκλησίας».

Ο θεολόγος ανέφερε ότι υπάρχουν άξιοι κληρικοί και στην ηγεσία της εκκλησίας, σημειώνοντας όμως πως υπάρχουν και ανάξιοι κληρικοί, «ακόμα και στην ηγεσία της εκκλησίας».  Όπως τόνισε η Ιεραρχία της Εκκλησίας, πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η ενδεχόμενη εκλογή Ζαννέτου, η αλλαγή του Νόμου και η πιθανότητα να είναι Δήμαρχος για 20 μέρες
Ανακουφισμένοι από τις εξαγγελίες ΠτΔ οι πολύτεκνοι-Αναμένουν επαναφορά ωφελημάτων που αποκόπηκαν
Τορπιλίζει την προσπάθεια και κάνει τον Κινέζο-Πώς διαχειρίζεται την κριτική από το εσωτερικό ο Τατάρ
Εξάμηνο τεχνολογικής ανάπτυξης για την Κύπρο-Τα χρονοδιαγράμματα για ψηφιακό πολίτη και ταυτότητα
Έδειξε παραλήψεις ο θανατικός ανακριτής για τον Δικαστή Σατολιά-Έχασαν τον δρόμο, δεν μετέφεραν απινιδωτή
Κι άλλο αίμα στην άσφαλτο-Νεκρός ο 28χρονος μοτοσικλετιστής στη Λάρνακα
Σε ένα τριήμερο έγιναν 137 τροχαίες καταγγελίες στην επαρχία Αμμοχώστου
Μπορεί όντως να συλληφθεί ο Νετανιάχου;-Η ουσιαστική ισχύς του εντάλματος και η διαδικασία
Θέμα εθνικής ασφάλειας η προστασία από τις πυρκαγιές-Συνδρομή όλων ζήτησε ο Χαρτσιώτης
Επανασυνελήφθησαν και για άλλες κλοπές δύο πρόσωπα που τελούσαν ήδη υπό κράτηση