Aγγίζει τον στόχο του το Save Madagascar-«Τα όνειρα απέχουν ένα θέλω από την πράξη»

«Η ουσία είναι εκεί, στα ουρλιαχτά όσων μας χρειάζονται. Γιατί η γενιά μας έχει φωνή. Μια ισχυρή φωνή που όταν υψωθεί αλλάζει τα πάντα.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δύο Κύπριοι προσπαθούν να σώσουν την Μαδαγασκάρη-«Είναι τάμα στον παππού μου»

Πέρασαν τα χρόνια ψάχνοντας την ουσία των ονείρων της ζωής. Αναζητώντας τα θέλω και τα μπορώ στο σύνολο των ονείρων που φανταστήκαμε. Αν κάτι όμως μας έδωσε μια κάποια απάντηση σε όλη αυτή την αναζήτηση, ήταν η συνάντηση μου με το Στέλιο και τη Μαρία εκείνο το απόγευμα στις αρχές του Δεκέμβρη. Τότε που μας κάλεσαν για να γνωστοποιήσουμε μαζί, το άλμα από το όνειρο στην πράξη, από το τάμα στην προσφορά και από το φαντάζομαι στο πράττω. Τότε που ένοιωσαν έτοιμοι να μας μιλήσουν για το «Save Madagascar» και να μας θυμίσουν ότι τα όνειρα απέχουν μόλις ένα θέλω από την πράξη.

Σήμερα ξανασυναντήσαμε τους δύο ιδρυτές του «Save Madagascar». Βαθύτατα συγκινημένοι, εξομολογούνται ότι είναι η γενέθλιος ημέρα των δύο χρόνων από την ίδρυση της δράσης.

Ο απολογισμός δεν άργησε να έρθει

«Ξεκινήσαμε έχοντας σαν δεδομένο τη φτώχεια αλλά το τι συναντήσαμε ήταν φρικιαστικό. Όμως με πείσμα και υπομονή καταφέραμε να ξεπεράσουμε πολλά εμπόδια. Ακόμη και νομικά. Παλέψαμε μέχρι και για τη δικαστική παραπομπή των παιδεραστών, πράγμα καθόλου αυτονόητο για τις περιοχές που βοηθάμε», αναφέρει συγκινημένη η Μαρία.

Τα επιτεύγματα πολλά. Ιδιαίτερα αν κανείς αναλογιστεί πως ό,τι κατάφεραν, το κατάφεραν εν καιρώ πανδημίας και με μόνο την συγκομιδή του κόσμου από όλο τον πλανήτη. Χωρίς ουσιαστικά να έχουν κάποιο μεγάλο χορηγό ως βοηθό στο έργο τους μέχρι στιγμής.

«Φτιάχτηκαν πηγάδια, αγοράστηκε και κατοχυρώθηκε γη για σχολεία, ανακαινίστηκαν και λειτούργησαν ένα σχολείο και μια κλινική, εργοδοτήθηκε μια συνταξιούχος δασκάλα (η μόνη στη Νότιο Μαδαγασκάρη), κτίστηκε μια εκκλησία, και όλα αυτά μόνο με τα λίγα που προσέφερε ο κάθε ένας από τα όσα είχε» αναφέρει ο Στέλιος.

Η υλοποίηση του τρέχοντος έργου

Στο άκουσμα όλων αυτών σου έρχεται στο μυαλό το ερώτημα, για την προσπάθεια συλλογής των χρημάτων που αφορούσαν τους κοιτώνες για τους οποίους μίλησαν στην πρώτη μας συνάντηση. Η απάντηση της Μαρίας, με έκανε να χαμογελάσω...

«Ο κόσμος ξέρει να αγαπά. Είμαστε πολύ κοντά στη συλλογή ολόκληρου του ποσού το οποίο ζητήσαμε και το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ. Όμως αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε είναι ότι το 90% των εισφορών, έγινε από νέους. Γιατί εν τέλει η γενιά μας έχει φωνή. Μια ισχυρή φωνή που όταν υψωθεί αλλάζει τα πάντα», ανάφερε.

«Η αγάπη μεταδίδεται και είμαστε βέβαιοι πια ότι το ποσό θα μαζευτεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου όπου είναι η τελική προθεσμία που έχουμε. Στα δύο χρόνια της δράσης μας αυτό είδαμε. Πάντα οι προσπάθειες μας έβρισκαν αποδέκτες τις καρδιές των ανθρώπων. Αυτό πιστεύουμε πως θα γίνει και τώρα. Η ουσία άλλωστε είναι εκεί, στα ουρλιαχτά όσων μας χρειάζονται» συμπλήρωσε ο Στέλιος.

Τάμα ή Όνειρο

Ο Στέλιος απάντησε εξάλλου και σε ένα ερώτημα που τέθηκε στην πρώτη μας συνάντηση. Για τον αν πρόκειται για τάμα ή όνειρο. Η απάντηση και των δύο ομόφωνη. «Τίποτα από τα δύο. Το τάμα ήταν η αφορμή και το όνειρο είναι οι κρυφές επιθυμίες μας που δεν τολμήσαμε ποτέ να εξομολογηθούμε. Η δράση του Save Madagascar είναι η πραγματικότητα του κόσμου όπως θα έπρεπε να είναι» αναφέρουν. «Είναι το θέλω που πάλεψε μέχρι να γίνει γεγονός. Είναι η απόδειξη της δύναμης της φωνής των νέων που πιστεύουν στην αλλαγή του κόσμου που θέλουν να δουν. Είναι η αγάπη που μετουσιώνεται σε πράξη. Ένα όνειρο τελειώνει όταν ανοίγεις τα μάτια σου. Ένα τάμα όταν ικανοποιήσεις τον εγωισμό σου ότι έπραξες ότι υποσχέθηκες. Το Save Madagascar είναι σκοπός ζωής. Και όσο μπορούμε να προσφέρουμε μέσα από αυτό, απλά αυτό θα κάνουμε. Γιατί πάντα θα υπάρχουν δυσκολίες. Εμείς απλά επιλέγουμε να τις αντιμετωπίζουμε.»

Μετά από αυτή την απάντηση και από τη σπίθα που έλαμψε στα μάτια τους, δεν χρειάστηκε να τους ρωτήσουμε ξανά για τα μελλοντικά τους σχέδια. Ήμουνα βέβαιος ότι όλα όσα μου είχαν πει στην πρώτη μας συνάντηση για νέο σχολείο, κοιτώνες για παιδιά και κλινικές, θα φτιάχνονταν σταδιακά. Πράγμα που επιβεβαίωσαν μόνοι τους στον αποχαιρετισμό μας. «Θα σε περιμένουμε μόλις μπορούμε, να ταξιδέψεις μαζί μας για το κτίσιμο του νέου σχολείου. Έχουμε σήμερα τη διεκδίκηση της κατοχύρωσης της γης του», μου είπαν συμπληρώνοντας «αν όλα πάνε καλά θα μας υπολείπεται ο σχεδιασμός του».

Λαμπρά παραδείγματα αγάπης και προσφοράς

Κάπως έτσι αποχαιρετήσαμε τους δύο αυτούς ανθρώπους. Μας γέμισαν αισιοδοξία για την υλοποίηση των στόχων της δράσης τους και με μια κρυφή χαρά για τη στόφα της νέας γενιάς. Και αν πρέπει να κλείσεις όλη αυτή την συνάντηση με μια φράση, αυτή θα ήταν από τα λόγια της ακτιβίστριας Σόφι Σολ, η οποία είχε πει, «Τι σημασία έχει ο θάνατος μου, αν μέσα από εμάς χιλιάδες άνθρωποι παρακινούνται να δράσουν;»

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να βοηθήσει μπορεί μέσω:

1) Δωρεάς στην πλατφόρμα με σύνδεσμο

https://gogetfunding.com/savemadagascar/

μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021

2) Του λογαριασμού

IBAN: LT18 3250 0981 4975 1415

BIC: REVOLT21

Δικαιούχος: PANAGIOTIS KATSOULIS

Διεύθυνση δικαιούχου: Holly Monastery Agioi Anargirou, Parnonos, Sparta, P.B. 74, 23100, Greece, Sparta, GR

Τηλέφωνο δικαιούχου: +30 6980524257

Στοιχεία Επικοινωνίας

Μαρία Χριστοφή: +357 99814969

Στέλιος Στυλιανού: +357 96321016

Κωνσταντίνος Στυλιανού: +30 6992196938

Εmail: smmadagascar@yahoo.com

Facebook: Save Madagascar (@smsavemadagascar)

Instagram: Save Madagascar (@sm_savemadagascar)

 

 

 

Δειτε Επισης