Τα «θέλω» του Αβέρωφ για το Κυπριακό-«Κουράστηκα να ακούω όσα δεν θέλουμε»

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση για το Κυπριακό, έστειλε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά από τις συναντήσεις που είχε σήμερα με τον Ύπατο Αρμοστή της Μεγάλης Βρετανίας, Στέφεν Λίλι και την Πρέσβειρα της Ολλανδίας Έλκε Μερκς-Σχαπβελντ.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των συναντήσεων ο κ. Νεοφύτου χαιρέτισε το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα, χαρακτηρίζοντας το ως πάρα πολύ θετικό γιατί χωρίς το διεθνές ενδιαφέρον δεν μπορεί ποτέ να λυθεί το κυπριακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην Κύπρο τον Μάρτιο η Λουτ, βάζει τις τελευταίες πινελιές πριν την πενταμερή

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, σημείωσε πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός, παραμένει θετικός, να εξευρεθεί λύση του κυπριακού το συντομότερο δυνατό. «Μετά από 47 χρόνια αδιέξοδα, το να ακούω φωνές που ανησυχούν μπας και λυθεί το συντομότερο δυνατό το κυπριακό, εμένα δεν με βρίσκουν σύμφωνο».

Σημείωσε επίσης ότι, «θέλω σ’ αυτό τον τόπο για οποιοδήποτε θέμα ν’ ακούω τι θέλουμε και πως μπορούμε να το πετύχουμε. Κουράστηκα στην πολιτική εδώ και δεκαετίες για όλα τα ζητήματα, από το κυπριακό μέχρι την οικονομία, μέχρι εσωτερικά ζητήματα ν’ ακούω από το πρωί μέχρι το βράδυ το τι δεν θέλουμε. Δεν είναι λύση στο πρόβλημα με το επαναλαμβάνουμε καθημερινά τι δεν θέλουμε».

Τόνισε εξάλλου πως «δεν λύνεται κανένα πρόβλημα με το να απορρίπτουμε πάντα οποιεσδήποτε ιδέες ή απόψεις στην προσπάθεια της επίλυσης ενός προβλήματος. Και για αυτό το ζήτημα, ξέρω ως Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και ως Συναγερμός, τι θέλω για το κυπριακό.

Θέλω να απαλλαχτώ από την τουρκική κατοχή.

Θέλω ν’ απαλλαχτώ από τα κατοχικά στρατεύματα.

Θέλω ν’ απαλλαχτώ από τις καταραμένες συνθήκες Εγγυήσεων του ’60.

Θέλω να πάρω εδάφη πίσω, τη Μόρφου, τα Βαρώσια και άλλες περιοχές. Θέλω μια δίκαιη διευθέτηση του περιουσιακού.

Αλλά για να τα πάρω όλα αυτά, χρειάζεται να δώσω στους Τουρκοκύπριους την πολιτική ισότητα».

Επιπρόσθετα, υπέδειξε πως «κατανόησα και στήριξα την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για να σπάσουμε το αδιέξοδο, με την αποκεντρωμένη Ομοσπονδία. Λέχθηκαν και δεν διαφωνώ, πως πολλές εξουσίες στην κεντρική κυβέρνηση κάνουν το κράτος μη λειτουργικό. Γι’ αυτό και ακούστηκε η σωστή και σοφή θέση για αποκεντρωμένη Ομοσπονδία. Αυτό που δεν μπορώ να δεχτώ είναι από τη μια όταν υπάρχουν πολλές εξουσίες στην κεντρική κυβέρνηση, να λέμε και να απορρίπτουμε ότι αυτό θα είναι ένα μη λειτουργικό μόρφωμα και όταν πάμε να συζητούμε για αποκεντρωμένη Ομοσπονδία και πάλι να την απορρίπτουμε γιατί έχει συνομοσπονδιακά δήθεν στοιχεία. Επιτέλους σ’ αυτόν τον τόπο πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Διαφορετικά, τ’ αδιέξοδα θα παραμένουν και τα εθνικά προβλήματα θα πολλαπλασιάζονται».

Καταλήγοντας, είπε ότι «θέλω να στείλω μια πρόσκληση και μια έκκληση προς στην ηγεσία του ΑΚΕΛ. Να συναντηθούμε σύντομα, να μιλήσουμε για το μέλλον του τόπου, γιατί εθνική προτεραιότητα είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας να απαλλαχτούμε από την τουρκική κατοχή. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που ο τόπος αντιμετωπίζει. Ανοιχτός για συναντήσεις, είμαι με όλες τις πολιτικές ηγεσίες που μοιράζονται τις ίδιες έγνοιες κι ανησυχίες για να δούμε επιτέλους επανενωμένο τον τόπο μας στο συμφωνημένο πλαίσιο της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».

Δειτε Επισης

Τεράστια επιχείρηση για το ναυάγιο ανοικτά του Κάβο Γκρέκο-Ανασύρθηκαν τρεις νεκροί, έρευνες για αγνοούμενους
Ναυάγιο ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο-Πληροφορίες για νεκρούς
Γίνεται υποχρεωτική η ενημέρωση των γονέων από βρεφοπαιδοκομικούς σταθμούς αν το παιδί τους δεν πάει σχολείο
Ζητά εποπτεία των κρατικών υπηρεσιών για υλοποίηση των καταδικαστικών αποφάσεων ΕΔΑΔ η Βουλή
Μετά τις αντιδράσεις αναθεωρούνται τα Νομοσχέδια για τις πολλαπλές συντάξεις
Τορπιλίζει το κλίμα πριν την πενταμερή ο Τατάρ-«Δεν θα σπαταληθεί χρόνος αναζήτησης λύσης στη βάση ομοσπονδίας»
Στην Γενεύη η Επικεφαλής για το Κυπριακό από την Ε.Ε. για την άτυπη συνάντηση-Μήνυμα ενότητας μετά το Εθνικό
Τεχνοκρατικός ο ρόλος της ΕΕ στη Γενεύη-«Ενεργός παρούσα» ζητά να είναι ο Γεραπετρίτης
Κατά της κατάργησης ελέγχου για αποπαγοποίησης θέσεων στο Δημόσιο ο ΔΗΣΥ
Δόθηκε στην κυκλοφορία η λωρίδα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακα μετά από τροχαίο