Η πολιορκία του Προεδρικού, η δίοδος διαφυγής και το σύνθημα για αντεπίθεση

Με... Οδύσσεια μοιάζει το τελευταίο διάστημα το έργο που έχει ενώπιον της η Κυβέρνηση, αφού πριν κοπάσει ο σάλος για ένα ζήτημα, ένα νέο έρχεται να το επικαλύψει και να διατηρήσει στα ύψη την ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η κατάσταση ενδεχομένως να είναι μη αναστρέψιμη, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και το ζητούμενο για τα κόμματα, δεν είναι οι χαμηλοί τόνοι και η συνεννόηση, αλλά η πόλωση και η συσπείρωση των ψηφοφόρων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι ανορθογραφίες, οι υπερβολές και ένα επικίνδυνα τοξικό περιβάλλον

Αναμφίβολα στο κυβερνητικό σχήμα υπάρχει φθορά κι αυτό ξεκινά από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καταλήγει στον τελευταίο υφυπουργό. Οι προσωπικές επιθέσεις στον ίδιο τον Πρόεδρο, πότε τα διαβατήρια, πότε για τα ιδιωτικά του ταξίδια στις Σεϋχέλλες και πότε για τις σκέψεις περί λύσης δύο κρατών, φέρνουν τον Νίκο Αναστασιάδη στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, την ώρα που συμπληρώνει ακριβώς οκτώ χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας.

Η… πολιορκία του Προεδρικού δεν είναι η μοναδικός στόχος της επίθεσης από τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για διαφορετικούς λόγους και κάτω από διαφορετικές συνθήκες, διεξάγεται και ένας παράλληλος πόλεμος κατά συγκεκριμένων υπουργών, που θεωρείται πως έχουν πολιτικό μέλλον. Τώρα, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, θωρούν πως είναι η ώρα το κύμα της απαξίωσης να συμπαρασύρει στο πέρασμα του και τα κυβερνητικά στελέχη που υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να αποτελέσουν εν δυνάμει συνεχιστές της Κυβέρνησης Αναστασιάδη στο μέλλον.

Πότε με παραπολιτικά σχόλια στον Τύπο και άλλοτε με ανάδειξη των κακώς εχόντων στα συγκεκριμένα Υπουργεία, η επιχείρηση απαξίωσής τους βρίσκεται σε εξέλιξη, με τους ίδιους πάντως να έχουν μεταφέρει στα ανώτατα δώματα, τις σχετικές διαπιστώσεις και την ετοιμότητα τους να κάνουν ένα βήμα πίσω, ώστε να μη θέσουν σε κίνδυνο το πολιτικό τους μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μαινόμενο ΑΚΕΛ, οι εκλογές και η νέα «καυτή πατάτα» στα χέρια Αναστασιάδη

Σε... συναγερμό ο Συναγερμός 
Έντονος προβληματισμός επικρατεί και στον Δημοκρατικό Συναγερμό, σε σχέση με την εικόνα που εκπέμπει προς τα έξω η Κυβέρνηση και τα στελέχη της. Το γεγονός μάλιστα, ότι το κόμμα εισήλθε σε προεκλογική περίοδο, εντείνει την ανησυχία, αφού στην Πινδάρου, διαβλέπουν πως αν η κατάσταση συνεχίσει να εκτροχιάζεται, με την κοινωνία να βρίσκεται σε μια διαρκή κρίση, τα περιοριστικά μέτρα να παραμένουν σε ισχύ, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους να βιώνουν την ανασφάλεια και την ίδια ώρα η αντιπολίτευση να επιτίθεται επί δικαίων και αδίκων, τότε οι στόχοι που τέθηκαν για τις βουλευτικές, απομακρύνονται.

Η άμυνα της Κυβέρνησης στις επιθέσεις που καθημερινά δέχεται, αναμένεται να επικεντρωθεί το επόμενο διάστημα στην ανάδειξη των τομών που αυτή έφερε τα τελευταία χρόνια. Πέραν από τις αστοχίες, που ως ένα βαθμό και ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης παραδέχθηκε, η Κυβέρνηση αλλά και το κυβερνών κόμμα, θα επικεντρωθούν στις μεγάλες Μεταρρυθμίσεις που θεσμοθέτησαν. Αυτόν τον τόνο δίνει καθημερινά, και δεν παρέλειψαν να δώσουν κι από το βήμα της Βουλής την περασμένη Πέμπτη, τόσο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Τορναρίτης.

Στον ΔΗΣΥ αναγνωρίζεται η κρισιμότητα των στιγμών και τονίζεται πως ο τόπος βρίσκεται ενώπιον σημαντικών απειλών, όπως είναι η πανδημία, η κρίση που προκαλείται στην οικονομία, αφενός λόγω των περιοριστικών μέτρων και αφετέρου λόγω της κατάργησης του ΚΕΠ, η τουρκική επιθετικότητα και το μεταναστευτικό. Αποτελεί κομματική γραμμή, παράλληλα, ότι δεν έγιναν όλα τέλεια και ότι υπήρξαν αστοχίες και καθυστερήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η θυσία Ιουνίου, το casus belli που δεν απετράπη και ο διορισμός υψηλού ρίσκου

Ο αντίλογος Κυβέρνησης και ΔΗΣΥ
Την ίδια ώρα αναδεικνύουν την μεγαλύτερη Μεταρρύθμιση που επιτεύχθηκε ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία, που δεν είναι άλλη από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και την υιοθέτηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, καθώς επίσης και στο πώς ο Νίκος Αναστασιάδης και οι κυβερνήσεις τους, κατάφεραν να αναστρέψουν την χαοτική οικονομική κατάσταση του κράτους που ανέλαβαν τον Μάρτιο του 2013, με ταμειακά αποθέματα μόλις για δύο μήνες.

Σε ότι αφορά την πανδημία, Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ, βασισμένοι στα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, υποδεικνύουν πως η Κύπρος κατατάσσεται πέμπτη καλύτερη χώρα στην διαχείριση της πανδημίας με τα λιγότερα lockdowns, με ηπιότερη ύφεση και περισσότερα μέτρα στήριξης σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ένα άλλο σημαντικό επιχείρημα που ήδη χρησιμοποιήθηκε στη Βουλή από τον Νίκο Τορναρίτη, ήταν το θέμα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας, που διαχρονικά πολλές Κυβερνήσεις υποσχέθηκαν, αλλά δεν εφάρμοσαν. Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται και άλλες Μεταρρυθμίσεις που για τον ένα ή τον άλλο λόγο βρίσκονται στο τελικό στάδιο πριν την υλοποίηση, όπως η Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και αυτή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εκκρεμεί η ψήφιση της από τη Βουλή.

Ενδεικτική του τόνου που ο ΔΗΣΥ θα επιχειρήσει να δώσει σε αυτή την προεκλογική περίοδο ήταν όσα είπε στη Βουλή με αφορμή τους προϋπολογισμούς του ΟΑΥ και του ΟΚΥπΥ ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Αφορμώμενος από τα όσα είπε προηγούμενος ο Γιώργος Λουκαΐδης από το ΑΚΕΛ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατηγόρησε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, πως όταν πρόκειται για τα κακώς έχοντα της διακυβέρνησης, από το πρωί μέχρι το βράδυ χρησιμοποιούν τον όρο «η Κυβέρνηση του Συναγερμού». Όταν όμως αναφέρονται σε κατακτήσεις και Μεταρρυθμίσεις αυτής της Κυβέρνησης, τότε ξεχνούν τον Συναγερμό και μιλούν κατάκτηση των πολιτών, που έγινε πράξη χάρη στη στάση των άλλων κομμάτων.

«Αναφέρθηκε στον πρώην υπουργό Υγείας τον κ. Παμπορίδη, ο κ. Λουκαΐδης τον οποίο πιστώνουμε ότι και με τις δικές του προσπάθειες, πέτυχε η Κυβέρνηση του Συναγερμού την εφαρμογή του ΔΗΣΥ. Γιατί τώρα το ξεχάσατε. Όταν μας φορτώνετε τα εξ αμάξης από το πρωί μέχρι το βράδυ εσείς με τον πρώην twin (σ.σ. εννοεί τον Νικόλα Παπαδόπουλο), μου που έλεγε το ΔΗΣΑΚΕΛ. Τώρα είναι το ΔΗΚΑΚΕΛ. Ένας που σας άκουε τώρα θα νόμιζε πως εν η Κυβέρνηση του Λουκαΐδη που εφάρμοσε το ΓΕΣΥ. Εν η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ. Όταν η Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ απέσυρε και ανέστειλε την εφαρμογή το 2011. Και μαθήματα από του βήματος να τα περιορίσετε στις active σας. Εν η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ κατ΄ εσένα κ. Λουκαΐδη και κατά το ΔΗΚΑΚΕΛ. Και όταν το ΔΗΚΑΚΕΛ ήταν στις κυβερνήσεις ο κόσμος δεν έβλεπε ΓΕΣΥ», είπε μεταξύ άλλων ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Για την ιστορία στην Ολομέλεια της Βουλής, αρχηγοί και εκπρόσωποι των κομμάτων, συζητούσαν και διαφωνούσαν σε πολύ υψηλούς τόνους για σχεδόν μιάμιση ώρα για το θέμα του ΟΑΥ και του ΟΚΥπΥ για να ψηφίσουν τελικά, ομόφωνα τους δύο προϋπολογισμούς.

Αυτό ενδεχομένως να είναι και ενδεικτικό όσων θα παρακολουθήσουμε στον δρόμο μέχρι τις βουλευτικές εκλογές με τα κόμματα να μετατρέπουν τα τηλεοπτικά πάνελ και κάθε βήμα που τους δίνεται σε ρινγκ χάρη στον πόλεμο των εντυπώσεων που θεωρούν ότι πρέπει να κερδίσουν για να πετύχουν την πολυπόθητη συσπείρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι επιθέσεις στη Γιολίτη με «Αίαντα», το ναρκοπέδιο και το... φορτίο του Ιωνά

Δειτε Επισης

Αρχίζει η θητεία της Κύπρου ως μέλους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
Μακροπρόθεσμο το «Αμάλθεια»-Συστηματοποιείται η επόμενη φάση εφαρμογής με το δρομολόγιο Κύπρος-Ashdod-Γάζα
Πήγε στην Μία Μηλιά ο Τατάρ και επανέλαβε τα ίδια για τα οδοφράγματα
Ξεκάθαρη η Κυβέρνηση για τουρκο-συριακή ΑΟΖ-«Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο»
Ακόμη να ενημερώσει επίσημα ο Τατάρ για ημερομηνίες-«Εμείς είμαστε έτοιμοι ακόμη και αύριο»
Αυξήσεις συντάξεων ενέκρινε το Υπουργικό-Συζητήθηκαν αλλαγές στο ενοίκιο έναντι δόσης και θέσπιση μητρώου καλλιτεχνών
Το πάθημα του 2024 και τα κριτήρια για ανασχηματισμό το 2025
Τα τρία μέτρα του Υπουργείου Εσωτερικών για στήριξη του προσφυγικού κόσμου-Οι στόχοι που βρίσκονται στο κάδρο
Με τη Δημοκρατική Αλλαγή επιστρέφει στην πολιτική ο Χρίστος Κληρίδης-Εξήγγειλε πολιτική κίνηση απέναντι «στη μετριότητα»
Πρόωρες «εκλογές» στα κατεχόμενα ζητά ο ηγέτης του ΡΤΚ