Ακολουθεί και η Γερμανία το παράδειγμα της Κύπρου με μαζικά rapid test
16:59 - 19 Φεβρουαρίου 2021

Μετά τη Βρετανία και η Γερμανία, ακολουθεί το παράδειγμα της Κύπρου και ετοιμάζεται για μαζικά τεστ ταχείας ανίχνευσης στον πληθυσμό της που θα διατίθενται δωρεάν, από την πρώτη Μαρτίου. Εν τω μεταξύ η χώρα μας συνεχίζει να είναι πρώτη ανάμεσα στα 27 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα και με τα πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC).
Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν συνέστησε σήμερα ιδιαίτερη προσοχή κατά την άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί, αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό των παραλλαγών του βασικού στελέχους του κορωνοϊού. Για «σημείο καμπής» έκανε λόγο ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ και προειδοποίησε για περισσότερες εστίες και περισσότερα κρούσματα σε νεαρές ηλικίες το προσεχές διάστημα.
«Η ανάγκη για ένα τέλος του lockdown είναι προφανής, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε με μεγάλη προσοχή στο άνοιγμα, προκειμένου να μη θέσουμε σε κίνδυνο όσα έχουμε επιτύχει. Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί έτσι απλά», τόνισε ο κ. Σπαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι σε περιοχές όπου τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέπουν, μπορεί κανείς να σκεφτεί κάποια χαλάρωση των μέτρων.
Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, επανέλαβε ακόμη ότι από την 1η Μαρτίου τα γρήγορα τεστ θα διατίθενται δωρεάν, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για «ουρές» που αναμένεται να σχηματιστούν τις πρώτες μέρες στα σημεία διάθεσης. Εντός του μήνα πάντως, εξήγησε, αναμένεται να κυκλοφορήσουν και τα τεστ τα οποία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς μόνος, στο σπίτι.
Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ο Γενς Σπαν ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να ορίσει τον Κρίστοφ Κρουπ ως Επίτροπο, ο οποίος θα αναλάβει να διευκολύνει την μελλοντική παραγωγή από τις γερμανικές εταιρίες, εξασφαλίζοντάς τους επενδυτές, αλλά και επάρκεια πρώτων υλών για τα εμβόλια.
Την Δευτέρα, σε τηλεδιάσκεψη που θα έχει ο κ. Σπαν με τους υπουργούς Υγείας των κρατιδίων, αναμένεται να ληφθεί απόφαση και σε ό,τι αφορά την προτεραιότητα που ενδεχομένως θα λάβουν οι εκπαιδευτικοί για τον εμβολιασμό τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Η πρόσβαση της Κύπρου στα εμβόλια, το Sputnik V και το αίτημα... ουτοπία
- Ένα από τα πιο ισχυρά όπλα της Κύπρου κατά της πανδημίας τα μαζικά rapid τεστ
- Τα 53 σημεία δειγματοληψίας για rapid test που θα λειτουργήσουν την Παρασκευή
